معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۳/۰۸/۱۰- ۱۵:۳۳ - مشاهده: ۹۰

اخبار اقتصادی شرق افغانستان – جلال آباد

اهم اخبار و تحولات اقتصادی شرق افغانستان در دهه اول آبان ماه 1403 مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های این کشور به شرح زیر می‌باشد:

بیش از 83 هزار گردشگر از استان لغمان بازدید کرده‌اند

در شش ماه اول سال جاری، 83 هزار و 100 گردشگر داخلی و خارجی از مکان‌های تاریخی و مناطق تفریحی لغمان بازدید کرده‌اند. مولوی عبد النور رسولی، رئیس اطلاعات و فرهنگ لغمان، گفته است در 6 ماه اول سال گذشته 73 هزار و 654 گردشگر داخلی و خارجی از مکان‌های تاریخی و مناطق تفریحی لغمان دیدن کرده بودند. وی افزود: در حالی است که در 6 ماه اول سال روان 83 هزار و 100 گردشگر داخلی و خارجی از این استان دیدن کرده‌اند که در نسبت به سال گذشته حدود 6 در صد افزایش را نشان می‌دهد. به گفته رسولی، در لغمان مناطق تفریحی و تاریخی مانند مهترلام بابا، قلعه تاریخی سراج، منار آزادی، منطقه شاهی الینگار، فراشغان، دولت شاه و چندین منطقه دیگر وجود دارد که گردشگران از این مناطق و مکان‌های تاریخی و تفریحی بیشتر دیدن می‌کنند. وی افزود که اداره محلی این استان تلاش دارد که در هماهنگی با مسئولین ذی‌ربط، با ایجاد هتل‌ها و مکان‌های تفریحی معیاری، خدمات و تسهیلات  بهتر را برای گردشگران در این استان فراهم کند. همچنان رئیس اطلاعات و فرهنگ لغمان، گفت که امنیت کامل در این استان برقرار است و گردشگران می‌توانند با خاطر آرام از هر نقطه این استان دیدن کنند.

https://www.bakhtarnews.af/dr/بیش-از-83-هزار-گردشگر-از-لغمان-دیدن-کرده-ا/

توزیع زمین برای مهاجرین جهت ساخت سرپناه در استان ننگرهار

دفتر مطبوعاتی استان ننگرهار در مطلبی نوشته است، مولوی عزیز الله مصطفی، معاون استاندار ننگرهار گفته است بر اساس فرمان شماره شش امیرالمؤمنین به آن عده از مهاجرین که از کشورهای همسایه برگشته‌اند پس از ایجاد کمیته هیئتی روند توزیع زمین جهت ساخت سرپناه به آن‌ها آغاز خواهد شد. گفته می‌شود این هیئت متشکل از ریاست‌های شهرسازی، شهرداری، مهاجرین، آب‌رسانی، رودخانه‌ای، احیاء و توسعه‌ای روستایی، محیط‌زیست می‌باشد پس از مشخص ساخت زمین جهت توزیع برای مهاجرین و برای تصمیم نهایی به مرکز شریک خواهد شد.

https://t.me/nmic96/119176

اقدام جهت شروع کار بیمارستان 50 تختخوابی سرطان در استان ننگرهار

دفتر مطبوعاتی استان ننگرهار مطلبی را به نقل از مولوی امین‌الله شریف، رئیس بهداشت این استان نوشته است، مسئولین ریاست بهداشت در همکاری با دکتر میر ویس شاهین، رئیس بخش اکولوژی بیمارستان مرکزی استان ننگرهار، از ساختمان قدیمی مصونیت کتالوی (تقویت سیستم ایمنی) به‌منظور تعیین مکان به‌عنوان بیمارستان اکولوژی یا سرطان بازدید کردند. رئیس بهداشت استان ننگرهار گفت که وزارت بهداشت بودجه را به خاطر ایجاد بیمارستان اکولوژی در ننگرهار تشکیل را منظور کرده است که ازاین‌رو ساختمان قدیمی ایمن‌سازی بیمارستان مرکزی ننگرهار که اکنون از آن استفاده‌ای صورت نمی‌گیرد به خاطر ساخت بیمارستان اکولوژی استفاده خواهد شد.

https://t.me/nmic96/119192

شورای قومی در استان ننگرهار برای حفاظت از جنگل‌ها تشکیل می‌شود

دفتر مطبوعاتی استان ننگرهار در مطلبی نوشته است هیئتی به رهبری مولوی عطاءالله عمری وزیر زراعت، آب‌رسانی و دام‌پروری که عبد الحق مخدوم معاون وزارت کشور، احمد الله زاهد، معاون وزارت صنعت و تجارت، مولوی باز محمد فیضان معاون وزارت زراعت و سایر مقامات به استاندار ننگرهار کرده و در دیدار با بزرگان قومی و مسئولین استان ننگرهار از ایجاد شورای قومی جهت محافظت از جنگل‌ها در ننگرهار خبر دادند.

مولوی عزیز الله مصطفی معاون استاندار ننگرهار، ضمن خوش‌آمدید به مسئولین، محافظت از جنگل‌ها را یک اقدام مهم عنوان کرد و نظریات خود را درزمینه جلوگیری و محافظت از جنگل‌ها شریک ساخت و در زمینه محافظت از جنگل به مسئولین اطمینان داد.

در این نشست مولوی عطاءالله عمری، در رابطه با اهمیت مادی و معنوی جنگل‌های گزارشی را شریک ساخته و اظهار داشت که ۵۰ سال قبل افغانستان تنها ۵ درصد جنگل داشت و در نتیجه جنگ‌های داخلی و وضعیت ناگوار کشور تنها ۲ درصد آن باقی‌مانده است که نیاز به توسعه و محافظت جدی دارد. نامبرده تأکید کرد که جنگل‌ها در وضعیت اقلیمی و منابع درآمد کشور نقش مهمی نیز دارد ولی درختان جنگل‌ها به بهانه‌های مختلف قطع می‌گردد که باید از آن جلوگیری صورت گیرد.

https://t.me/nmic96/119229

ساخت منازل مسکونی برای مهاجرین بازگشت کننده در استان لغمان

مقامات محلی استان لغمان می‌گویند که با حمایت مالی سازمان ملل متحد، برای ۳۱۰ خانواده بازگشت کننده و آسیب‌دیده از رویداد طبیعی خانه ساخته می‌شود. مولوی غلام ‌الرحمن بلال، رئیس امور مهاجرین و عودت کنندگان لغمان، گفت این خانه‌ها با هزینه ۱.۳ میلیون دلار حمایت مالی کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، در شهر مهترلام، مرکز لغمان و شهرستان‌های قرغی، علینگار و بادپخ این استان برای ۳۱۰ خانواده بازگشت کنند و آسیب ‌دیده ساخته می‌شود.

در این مراسم شیخ شیر احمد حقانی استاندار لغمان، در سخنانش گفت ساخت خانه برای مهاجرین بازگشت کننده نیاز مهم و کار نیک است. وی از سایر مؤسسات خواست تا خدمات اساسی را برای همه مردم لغمان فراهم کنند، مانند ساخت خانه‌ها، پل‌ها، جاده‌ها و همچنان فراهم کردن کسب‌وکار که باعث تقویت اقتصاد مردم نیز می‌شود. همچنان مولوی جان محمد حامد، رئیس اقتصاد لغمان، گفت بیش از ۵ هزار خانواده به لغمان بازگشته‌اند که با مشکلات اقتصادی زیادی مواجه هستند. وی از کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان و سایر مؤسسات خواست که بیشتر کار کنند تا مشکلات مردم حل شود.

https://www.avapress.com/fa/news/299244

افتتاح پروژه ساخت جاده دوم کابل – جلال‌آباد 

معاون اقتصادی ریاست الوزرا کار ساخت مسیر دوم جاده کابل – جلال‌آباد را افتتاح نمود. ملا برادر در مراسمی‌به همین مناسبت گفت که مسیر دوم جاده کابل ـ جلال‌آباد، یک پروژه مهم در اتصال داخلی و ترانسپورتی زمینی کشور است که دو استان بزرگ تجارتی و استراتژیک کابل و ننگرهار را در فاصله کم باهم وصل می‌سازد. وی افزود که تسهیلات تجارتی میان دو شهر مهم اقتصادی، تجارتی و ترانزیتی نه‌تنها باعث رشد تجارت داخلی می‌گردد بلکه در توسعه روابط و مناسبات تجارتی با کشورهای منطقه و جهان نیز نقش مهم دارد و می‌تواند به اقتصاد ملی کشور کمک نماید.

معاون اقتصادی ریاست الوزرا خاطرنشان کرد این جاده بر اساس حکم رهبر امارت اسلامی‌با تفکیک نوع وسایط در بزرگراه کابل- جلال‌آباد تردد می‌نماید، در ازای پرداخت عوارض جاده‌ای ساخته می‌شود. ملا برادر ضمن اشاره به ارزش این بزرگ‌راه گفت که با تکمیل کار جاده دوم کابل ـ جلال‌آباد، ازدحام ترافیکی در جاده اول کاهش‌یافته که با آن رویداد ترافیکی کاهش خواهد یافت.

نامبرده اظهار داشت، با ساخت این راه مهم، تسهیلات در تردد به میان آمده، اموال تجارتی مصون، با هزینه کم و با سرعت انتقال می‌یابد و همچنان باعث رشد کاروبارهای کوچک و متوسط در مسیر راه خواهد شد. قابل‌یادآوری است که جاده دوم کابل – جلال‌آباد که ۱۵۰ کیلومتر طول دارد، از شهرستان بگرامی استان کابل آغاز و با عبور از شهرستان خاک جبار استان کابل و شهرستان‌های حصارک، خوگیانی و سرخ‌رود ننگرهار به جاده حلقوی ننگرهار متصل می‌شود. اکنون کار ساخت اساسی لات اول فاز نخست این جاده که ۲۲ کیلومتر طول دارد، آغاز گردیده است.

https://www.ariananews.af/fa/ملا-برادر-کار-ساخت-لین-دوم-سرک-کابل-جل/

کشف ۱۳ قلم آثار باستانی در استان لقمان

رئیس اطلاعات و فرهنگ طالبان در لغمان از کشف ۱۳ قلم آثار باستانی در این منطقه خبر داد. عبد النور رسولی، رئیس اطلاعات و فرهنگ طالبان در لغمان اعلام کرد ۱۳ قلم اشیای باستانی در این منطقه کشف‌شده است. این آثار از منطقه دیره میا صاحب، واقع در استان الیشنگ کشف‌شده است. به گفته رسولی، این آثار حدود ۳۰۰ سال قدمت تاریخی دارد. وی همچنین افزود، آثار باستانی کشف‌شده شامل صندوق، نیزه، عصا، میز، چراغ، کوزه آب و سایر ابزارهاست. این مقام محلی طالبان خاطرنشان کرد که این آثار به موزه لغمان انتقال داده ‌شده است. این در حالی است که طی چند سال اخیر گزارش‌هایی در مورد قاچاق آثار باستانی به کشورهای همسایه، به‌ویژه پاکستان منتشرشده بود. چند روز قبل طالبان اعلام کرده بود که این گروه از قاچاق ۱۶۹ قلم آثار باستانی در گذرگاه اسپین بولدک قندهار به پاکستان جلوگیری کرده است.

https://www.chtn.ir/news/1403080500251

در طرح عمرانی پنج‌ ساله ساخت سد‌ کنر و ۵۸ سد بزرگ و متوسط دیگر پیش‌بینی شده است

معاون وزارت آب و انرژی افغانستان می‌گوید، در پنج سال آینده ازجمله رودخانه کنر روی رودخانه‌های کشور ۵۹ سد بزرگ و متوسط احداث می‌کنند و در پلان بلندمدت ساخت ۱۸۴ سد بزرگ شامل است. مهندس مجیب الرحمن عمر آخندزاده، معاون امور آب وزارت آب و انرژی افغانستان در مصاحبه ویژه با آژانس خبری پژواک گفت، در مناطق مختلف کشور برای مهار کردن آب، سیراب کردن زمین و تولید برق طراح ساخت سدهای بزرگ و متوسط را ساخته‌اند که از طریق آن نه‌تنها هزارها هکتار زمین سیراب خواهد شد، بلکه برق تولید و برای هزاران نفر زمینه کار نیز فراهم خواهد شد. به گفته نامبرده، در طرح بلندمدت این وزارت ساخت ۱۸۴ بند بزرگ روی تمام رودخانه‌های کشور شامل است که بر اساس تخمین، برای این پروژه‌ها به حدود ۱۳.۵ میلیارد دلار نیاز است.

وی افزود، با ساخت این سدها ۱.۲ میلیون هکتار زمین سیراب خواهد شد، حدود ۱۱ میلیارد مترمکعب زمین مهار خواهد شد، ۳۶۵۱ مگاوات برق تولید و برای حدود ۲.۳ میلیون نفر زمینه کار فراهم خواهد شد. وی می‌گوید، در طرح پنج سال آینده وزارت آب و انرژی ساخت ۵۹ بنده کلان و متوسط شامل است که با تکمیل شدن آن ۷۴۰ هزار هکتار زمین سیراب و پنج میلیارد مترمکعب آب مهار خواهد شد. به گفته نامبرده، این سدها روی موقعیت‌ها و رودخانه‌های مختلف کشور مانند رودخانه‌های کنر، کابل، ورسج، کوکچه و لورا ارغستان احداث می‌گردد.

بر اساس اطلاعات نامبرده، در امتداد رودخانه کنر ساخت شماری از سدها شامل است که اکنون در دشت گمبیری کارهای طراحی ساخت یک سد تکمیل گردیده و هر چه زودتر کارهای ساختمانی آن نیز آغاز خواهد شد. وی می‌گوید، این سد روی رودخانه کنر هر سال سه میلیارد مترمکعب آب را مهار خواهد کرد که از طریق آن دشت گمبیری سیراب و به سد درونته و کانال ننگرهار نیز آب خواهد رسید. وی می‌افزاید، ساخت سد روی دریای کنر به بودجه ویژه ضرورت دارد و این سدهای تنها به کمک مردم تکمیل‌شده نمی‌تواند.

وی همچنان گفت، کارهای آخر سد شاه و عروس نیز جریان دارد و انتظار می‌رود که در مدت یک ماه به بهره‌برداری سپرده شود، همچنان کارهای سد بخش‌آباد، توری و دهلی نیز جریان دارد. به گفته نامبرده، یک بخش سد خروار در استان لوگر تکمیل ‌شده ‌است و بخش دیگر آن در حال جریان تدارکاتی است، همچنان کار روی سد سرخاب جریان دارد، سد مهم شاه‌توت که در کابل است، در حال جریان تدارکاتی است و سروی سدهای کوکچه، زردآلو و کیله‌کی نیز صورت گرفته است که به‌زودی کار ساختمانی آن نیز آغاز خواهد شد.

به گفته نامبرده، برای مقابله با مشکلات کمبود آب در کشور گام‌های برداشته‌شده‌ که مناطق زیاد بررسی‌شده، شماری از پروژه‌ها تکمیل‌شده و کار سایر پروژه‌ها جریان دارد. وی می‌گوید، تغییرات اقلیمی و جنگ روی مدیریت آب تأثیر منفی گذاشته است، اما به گفته نامبرده، برای مدیریت بهتر آب قوانین و پالیسی ترتیب و برای تصویب به رهبر ا.ا فرستاده‌شده است. وی می‌گوید، حکومت سرپرست در مورد رودخانه‌ای هلمند یک معاهده سابقه با ایران دارد که بدون این با هیچ کشور دیگر در این بخش قرارداد ندارد. وی می‌افزاید که موضع حکومت افغانستان استفاده مفید از آب است، نمی‌خواهد که حق سایر کشورها ضایع شود و یا اجازه دهد که سایر کشورها در بخش آب افغانستان خواست‌های بی‌جا را مطرح کنند.

https://pajhwok.com/fa/2024/10/27/the-five-year-plan-includes-the-construction-of-kanar-dam-and-58-other-large-and-medium-dams/

ملاقات معاون نماینده ویژه دبیر کل سازمان ملل متحد با هیأت ‌مدیره اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری ننگرهار

دفتر مطبوعاتی اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری استان ننگرهار در مطلبی نوشته است با جورجیت گنگون، نماینده ویژه دبیر کل سازمان ملل متحد، عبدالولی بابکرخیل، معاون تجارتی، رئیس اقبال، مسئول بخش مالی، حاجی گل مراد عرب، حاجی زلمی عظیمی، دکتر مخلص احمد، حاجی عبد البشیر فقیر زاده، حاجی شعیب و اعضای اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری ننگرهار نشستی را برگزار کردند.

حاجی گل مراد عرب، ضمن خوش‌آمد به نماینده ویژه سازمان ملل متحد گفت، یوناما در ننگرهار همیشه مشکلات تجار ننگرهار را شنیده و برای حل آن اقدامات لازمی را انجام داده است که بابت این همکارهای آن‌ها تشکری می‌کنیم، نامبرده اظهار داشت که قشر تجار باید از سیاست دور نگه‌داشته شود و به پاکستان فشار وارد شود تا مشکلات فرا راه ایجادشده برای تجار را دور کند و در کنار ایجاد تسهیلات لازم برای متقاضیان ویزا پاکستان خواهان ازسرگیری فعالیت‌ها سفارت هند در افغانستان شدند تا تجار بتوانند روابط تجاری خود را بار دیگر با هند آغاز نمایند.

حاجی زلمی عظیمی، نسبت به مشکلات فرا راه تجار در پاکستان گفت، توقف اموال تجار در بندر کراچی، وضع تعرفه جدید، بسته شدن گذرگاه تورخم در فصل میوه و سبزی، توقف ماشین‌های اموال تجاری آن‌ها به گونه طولانی‌مدت و ایجاد موانع مختلف در مسیر به اموال تجاری را از مشکلات کلیدی در پاکستان عنوان کرده و خواهان رسیدگی به این مشکل تجار شدند. در ادامه این مطلب آمده است که دکتر مخلص احمد، اجرایی نکردن تفاهم‌نامه اپتا و سایر تعهدات از سوی پاکستان، تقویت بخش خصوصی، عدم همکاری در دریافت ویزای کشورهای، برق، ساخت جاده‌ها و تقویت پارک‌های صنعتی، از بین بردن فقر به گونه بنیادی در همکاری مؤسسات امدادرسان و بخش خصوص افغانستان و برخی سایر موارد را به مسئولین یوناما شریک ساختند. عبدالولی بابکرخیل. رفتار نادرست با بیماران افغان در گذرگاه تورخم را یک مشکل جدی عنوان کرده و از مسئولین یوناما خواست تا رابط با این نگرانی مردم اقدامات لازمی را انجام دهند.

در پایان این مطلب آمده است که نماینده ویژه سازمان ملل متحد گفت، هدف از برگزار این نشست با مسئولین تجار شنیدن مشکلات که آن‌ها در پاکستان به آن مواجه است و برای حل آن‌ها با مقامات پاکستانی گفتگو خواهد کردند.

https://www.facebook.com/share/p/SFGVXk3ngYuaix4f/

ساخت یک سد آبگردان در استان لغمان

روزنامه دولتی باختر در مطلبی نوشته است، سنگ بنای یک سد آبگردان به هزینه  ۳.۴ میلیون افغانی در شهر مهترلام مرکز لغمان گذاشته شد. در مراسم آغاز کار این پروژه،  شیخ شیر احمد حقانی استاندار لغمان، در صحبت‌هایش ساخت این سد آبگردان را در مدیریت و ذخیره آب مهم دانست و گفت که امارت اسلامی و اداره ولایتی متعهد هستند تا برای حفاظت از رودخانه‌ای‌ها و آب‌های زیرزمینی تلاش کنند تا سطح آب‌های زیرزمینی افزایش یابد. همچنان در این مراسم رئیس حوزه رودخانه‌ای لغمان گفت این سد آبگردان به ظرفیت ذخیره 3 هزار مترمکعب آب با حمایت مالی برنامه جهانی غذا، در منطقه کرنج مربوط شهر مهترلام مرکز لغمان ساخته می‌شود.

https://www.bakhtarnews.af/dr/یک-بند-آبگردان-در-لغمان-ساخته-می-شود/

امضای قرارداد همکاری میان ده‌ها تاجر، کشاورز و دامدار در استان ننگرهار

ریاست زراعت آب‌رسانی و دام‌پروری ننگرهار از امضاء تفاهم‌نامه‌های همکاری میان ده‌ها تجار، کشاورزان و دام‌پروری برای بازاریابی و فروش محصولات زراعتی و لبنی ننگرهار خبر داده است. دفتر مطبوعاتی ریاست زراعت آب‌رسانی و دام‌پروری ننگرهار در خبرنامه‌ای به آژانس باختر ننگرهار گفته است که این قراردادها در چارچوب برنامه زنجیره‌ای آن اداره میان ۳۳ تجار و ۳۸ کشاورزان و دام‌پروری استان‌های کابل، لغمان و کنر امضا شده است که بر مبنای این قراردادها، کشاورزان و دام‌پروری به ارزش ۷ میلیون ‌و ۲۰۰ هزار و ۵۴۰ دلار محصولات خود را برای بازاریابی و فروش در اختیار تجار قرار می‌دهند.

https://www.bakhtarnews.af/dr/امضای-قرارداد-همکاری-میان-دهها-تجار،/

آغاز کار سه پروژه توسعه‌ای با هزینه ۵ میلیون افغانی در استان لغمان

شهرداری مهترلام، مرکز استان لغمان اعلام کرده که کار سه پروژه توسعه‌ای در این استان با هزینه پنج میلیون افغانی آغازشده است. این پروژه‌ها شامل ساخت دو شبکه آب، بیست اشغال دانی در قسمت‌های مختلف شهر و پایه‌های نور افگن برای روشنایی شهر است. گفتنی است که قبل از این نیز پروژه‌های توسعه‌ای از بودجه داخلی حکومت در شماری از استان‌ها آغازشده بود.

https://www.avapress.com/fa/news/299585

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما