اخبار اقتصادی شرق افغانستان – جلال آباد
اهم اخبار و تحولات اقتصادی شرق افغانستان در دهه اول آبان ماه 1402 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر میباشد:
یونیسف ساختمان ۲۰ باب مدرسه را در استان لغمان بازسازی کرد
مقامات محلی طالبان در لغمان میگویند ساختمان دستکم ۲۰ باب مدرسه در این استان که در پی جنگهای چندین سال گذشته تخریب شده بودند، به کمک مالی صندوق پشتیبانی از کودکان سازمان ملل در افغانستان (یونیسف) بازسازی شدند. مولوی شاه جهان، رئیس آموزش پرورش طالبان در لغمان گفته است کار بازسازی ساختمانهای این مدارس از سه ماه پیش آغاز شده بود و روز گذشته به بهرهبرداری رسیدند. کار بازسازی ساختمانهای این مدارس دستکم دو میلیون ۸۰۰ هزار افغانی هزینه برداشته است. در همین حال، تعدادی از دانشآموزان استان لغمان با ابراز خرسندی از این اقدام میگویند که نهادهای امدادرسان بینالمللی باید کمکهایشان را به بخش آموزش پرورش کشور گسترش دهند.
https://8am.media/fa/unicef-renovated-the-building-of-20-bab-schools-in-laghman/
کمک نهادهای خارجی به بیش از سه هزار خانواده نیازمند در استان ننگرهار
مقامات محلی طالبان در ننگرهار میگویند که نهادهای بینالمللی به سه هزار و ۵۵۷ خانواده نیازمند در این استان مواد غذایی کمک کردهاند. قسمتالله مبارز، رئیس احیاء و انکشاف دهات طالبان در ننگرهار گفته به دو هزار و ۹۵۶ خانواده نیازمند در شهرستانهای دوربابا، بتیکوت و نازیان کمک توزیع شده است. به گفته وی، این کمکها شامل آرد، برنج، روغن، دل مواد سوءتغذیه برای کودکان و سایر مواد میباشند. خانوادههایی که کمک دریافت کردهاند میگویند که این کمکها افی نیست و برای حل مشکلات اقتصادی باید گامهای اساسی برداشته شود.
https://8am.media/fa/foreign-organizations-helped-more-than-three-thousand-needy-families-in-nangarhar-and-herat-with-food/
کار ساخت یک جاده با هزینه 24 میلیون افغانی در جلالآباد آغاز شد
مقامات محلی در استان ننگرهار میگویند کار ساخت یک جاده با هزینهای 24 میلیون افغانی در ناحیه ششم شهر جلالآباد آغاز شده است. دفتر مطبوعاتی استان ننگرهار در مطلبی نوشته این جاده در ناحیه ششم شهر جلالآباد مرکز استان ننگرهار به طول 1293 و عرض 20 متر ساخته میشود. بر اساس نوشته دفتر مطبوعاتی استان ننگرهار هزینه این جاده از سوی موسسه یونپس پرداخت میشود. گفته شده که در این پروژه برای صدها نفر زمینه کار فراهم شده و تا شش ماه آینده کار آن به پایان میرسد.
https://www.avapress.com/fa/news/278918/کار-ساخت-یک-جاده-هزینه-24-میلیون-افغانی-جلال-آباد-آغاز
با حمایت مالی یونیسف ۱۰ شبکه آبرسانی در مدارس لغمان به مرحله بهرهبرداری رسید
مقامات محلی طالبان در لغمان میگویند به حمایت مالی سازمان یونیسف، ۱۰ شبکه تأمین آب آشامیدنی پاک در ۱۰ مدرسه این استان احداث و به بهرهبرداری رسیده است.
زینالعابدین عابد، والی طالبان در لغمان میگوید که این مکتبها در شهرستانها مهترلام، الینگار و قرغهای قرار دارند. به گفته وی، کار این شبکهها یک سال پیش آغاز شده بود. وی خاطرنشان کرده که هزینه این پروژه ۴۰ میلیون افغانی بوده و توسط یونیسف پرداخته شده است. او تصریح کرده است که با تعمیر این شبکهها، نزدیک به نه هزار دانشآموز و پنج هزار خانواده از آب آشامیدنی پاک بهرهمند خواهند شد. در همین حال، دانشآموزان و مردم محلی از ساخت این شبکههای آبرسانی خوشحال هستند و اظهار میدارند که یونیسف مشکلات آنها را در زمینه آب پاک حل کرده است. نهادهای خارجی پیشازاین نیز شبکههای آبرسانی در نقاط مختلف کشور احداث کرده بودند.
https://8am.media/fa/with-the-financial-support-of-unicef-10-water-supply-networks-of-laghman-schools-were-put-into-operation/
18 پروژه در شهرستان کوت در استان ننگرهار به بهرهبرداری رسیده است
مسئولین ریاست احیاء و توسعه دهات استان ننگرهار از تکمیل شدن 18 پروژه در شهرستان کوت این استان خبر دادند. مولوی قسمت الله مبارز، رئیس احیاء و توسعه دهات، ننگرهار گفته است با حمایت مالی بانک جهانی، 18 پروژه مختلف در شهرستان کوت با هزینه 3.5 میلیون افغانی تکمیل و به بهرهبرداری رسیده است که این پروژهها شامل احداث و مرمت 6.5 کیلومتر جاده، 1558 متر دیوار ضد سیل، 5 سربند آب و پاکسازی 12.5 کیلومتر شبکه آبرسانی است. گفتنی است در این پروژهها زمینه اشتغال 2 هزار و 450 نفر از ساکنین محل فراهم شده بود
https://bakhtarnews.af/د-ننګرهار-په-کوټ-ولسوالۍ-کې-۱۸-پروژې-ګټې/
روند توزیع بذر اصلاحشده گندم برای بیش از 28 هزار کشاورز در استان ننگرهار آغاز شد
مولوی عبدالستار محمد، رئیس زراعت، آبرسانی و دامپروری ننگرهار میگوید آنان روند توزیع بذر گندم اصلاحشده و کودهای شیمیایی را برای 28 هزار و 235 کشاورز در شهرستان لعل پوره آغاز کردهاند. رئیس زراعت استان ننگرهار حین توزیع کمکها به کشاورزان، ضمن قدردانی از سازمان غذا و زراعت جهان خواهان ادامه کمکهای بیشتر به سایر کشاورزان در این استان شد. در همین حال، خوشحال آصفی، مسئول زون شرق سازمان غذا و زراعت سازمان ملل متحد، گفت این کمکها برای کشاورزان ننگرهار کافی نیست.
آقای آصفی افزود آنان در تلاشاند تا کمکهایشان را به سایر کشاورزان گسترش داده و با توزیع بذرهای اصلاحشده و کودهای شیمیایی به کشاورزان بیشتری کمک کنند. عبدالله جان حلیمزی، مسئول ولایتی موسسه اکشن اید گفت این کمکها علاوه بر شهر جلالآباد به کشاورزان 22 شهرستان استان ننگرهار نیز توزیع میشود. نامبرده اظهار داشت، برای دو جریب زمین یک کشاورز، 50 کیلوگرم بذر گندم اصلاحشده 50 کیلوگرم کود شیمیایی سفید و 50 کیلوگرم کود شیمیایی سیاه توزیع میشود. این در حالی است که پیش از این سازمان جهانی غذا برای هزاران کشاورز در استانهای میدان وردک و پکتیکا تخم اصلاحشده گندم و کود شیمیایی توزیع کرده بود.
https://www.avapress.com/fa/news/279147/روند-توزیع-تخم-اصلاح-شده-گندم-بیش-28-هزار-دهقان-ننگرهار-آغاز
توزیع تجهیزات فرآوری لبنیات بین کشاورزان استان نورستان
روزنامه دولتی باختر در مطلبی نوشته در نتیجه سعی و تلاش مسئولین ریاست زراعت، آبرسانی و دامپروری استان نورستان و همکاری سازمان توسعه زنان افغانستان تجهیزات فرآوری لبنیات را به 26 کشاورز در شهرستانهای پارون و واما مساعدت کرده است. نجیبالله سالارزی، مدیر ولایتی این سازمان میگوید، این وسایل شامل دستگاه شیردوش، توری، ظرف جمعآوری شیر، کیتهای بهداشتی و قرص پنیر سازی میباشد و همچنان در خصوص استفاده از این وسایل به دامداران آگاهی دادهشده و مرکز مشابهی برای فروش شیر ساختهشده تا دامداران بتوانند محصولات خود را در مرکز به فروش برسانند. درعینحال مهندس حنیف افغان، مسئول ریاست زراعت، آبرسانی و دامپروری نورستان از کشاورزان خواست تا به صحت گاوهای شیری دهی خود توجه بیشتری داشته باشند.
https://bakhtarnews.af/د-نورستان-په-مالدارانو-د-لبنیاتو-د-پروس/
افزایش تولید روغنزیتون در استان ننگرهار
روزنامه دولتی باختر در مطلبی نوشته، تولید محصول زیتون در ننگرهار، پنجاه درصد افزایشیافته است. بر اساس آمار ارائهشده از سوی کانال زراعتی ننگرهار، سال گذشته، 161 تن زیتون از ننگرهار به دست آمده بود، درحالیکه این میزان امسال به بیش از سیصد تن افزایشیافته است. این آمار افزایش پنجاه درصدی در تولید محصول زیتون در این استان شرقی را نشان میدهد. مولوی غلام الرحمان کظیم، رئیس کانال ننگرهار گفته قرار است از زیتون به دست آمده 30 هزار لیتر روغن زیتون و یازده تن ترشی زیتون تولید و به بازارهای داخلی افغانستان عرضه شود. عاشق الله، مسئول بخش زیتون ریاست کانال ننگرهار گفته زیتون تولیدی آنها از کیفیت خوبی برخوردار است و در بازارهای داخلی و بینالمللی، خریداران زیادی دارد. مسئولین در ریاست کانال ننگرهار میگویند تلاش دارند تا میزان تولید زیتون را برای سالهای پیش رو افزایش دهند.
https://bakhtarnews.af/dr/افزایش-پنجاه-درصدی-حاصلات-زیتون-در-ننگ/
افزایش دو برابری درآمد اداره دارایی استان لغمان
مسئولین اداره دارایی استان لغمان میگویند میزان درآمد این اداره دو برابر افزایشیافته است. محمد فاروق انصاری، رئیس امور مالی استان لغمان میگوید، درآمد این اداره به نسبت گذشته دو برابر افزایشیافته است. نامبرده باآنکه ارقام مشخصی را ارائه نکرده، اما میگوید، میزان درآمد جمعآوریشده در شش ماه گذشته سال روان به نسبت این مدت در سال گذشته دو برابر افزایشیافته است. وی عامل افزایش را جلوگیری از فرار درآمد و شفافیت در نحوه جمعآوری آن عنوان کرد.
https://parstoday.ir/dari/news/afghanistan-i229222-افزایش_دو برابری_عواید_اداره_مالیه_ولایت_لغمان
سفر مقامات ارشد امارت اسلامیبه گذرگاه تورخم
روزنامه دولتی باختر در مطلبی نوشته، تعداد از مقامات ارشد امارت اسلامیبرای رسیدگی به مشکلات بازگشت کنندگان افغان از پاکستان تورخم سفر کردهاند. جایی که روزانه شاهد بازگشت هزاران خانواده مهاجر افغان به کشورشان است. این هیئت، به ریاست مولوی عبدالسلام حنفی معاون مالی و اداری ریاست الوزرا و عضویت ملا خیرالله خیرخواه سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ، خلیلالرحمن حقانی سرپرست وزارت امور مهاجرین عودت کنندگان، مولوی عبدالقدیر احمد، معاون وزارت دارایی، بلال کریمی معاون سخنگوی امارت اسلامی افغانستان، حاجی ملا محمد نعیم آخند استاندار ننگرهار، مولوی ادریس برا، رئیس اطلاعات ننگرهار و تعداد دیگر از مقامات مرکزی و محلی ننگرهار در تورخم از نزدیک مشکلات بازگشت کنندگان از پاکستان را مورد بررسی قراردادند و اقداماتی برای رسیدگی به این مهاجرین بازگشت کننده، روی دست گرفتند. مولوی حنفی به آنان اطمینان داد که امارت اسلامی در محدوده امکانات خویش برایشان تسهیلات لازم و خدمات مناسبی را ارائه خواهد کرد. همچنان معاون اداری ریاست الوزراء به هدف فراهم آوری خدمات و تسهیلات بهتر به برادران و خواهران مهاجر، با ملا محمد نعیم آخند استاندار ننگرهار، مسئولین محلی و تنظیمکنندگان امور مهاجرین مجالس تفصیلی را انجام داد. آقای حنفی به مسئولین مربوطه به گونه عاجل هدایت داد که دو اردوگاه موقتی، یکی در نزدیک شهرک تورخم و دومی در منطقه دگه شهرستان لعلپور ایجاد نمایند. نامبرده همچنان مسئولین مربوطه را موظف ساخت تا در دو اردوگاه مذکور ترتیبات آمادگی خیمهها (چادرها)، آب، غذا، اعاشه و تمام نیازهای اولیه بهداشتی مورد ضرورت را اتخاذ نمایند. همچنان ملا حمید الله سرپرست وزارت ترانسپورت و هوانوردی، رئیس کمیته انتقال و ملا بسمالله، فرمانده سپاه تحرکات وزارت دفاع ملی همین اکنون در منطقه حضور دارند تا هرچه سریعتر آن عده مهاجرینی را که در نزدیک گذرگاه عبوری در انتظارگاه قرار دارند به اردوگاهها انتقال دهند. به همین ترتیب ملا خیرالله خیرخواه سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ و رئیس کمیته آگاهی عامه نیز با مسئولین رسانهها و مطبوعات در رابطه به آگاهی عامه جلسه برگزار کرد و با تأکید گفت که در این زمینه باید گامهای بسیار مؤثر برداشته شود تا بحران اخراج اجباری مهاجرین به گونه بهتر مدیریت گردد. قابلذکر است که تمام کمیتههای کمیسیون عالی در جریان تکمیل و تنظیم امور خود هستند و امید است تا هرچه سریعتر به سطح تمام کشور، خدماتشان را در تمام بخشها آغاز نمایند. در پی اخراج بیرویه و اجباری مهاجرین افغان از پاکستان، گذرگاههای اسپین بولدک و تورخم شاهد روزافزون افغانهای بازگشت کننده به کشورشان است. پاکستان اعلام کرده که همه افغانهای بدون سند اقامت را اخراج میکند. امارت اسلامی، اخراج یکبارگی مهاجران افغان از پاکستان را خلاف عرف همسایگی و موازین اسلامی و انسانی خواند و از مقامات پاکستانی خواست تا این روند را متوقف کند. این در حالی است که ذبیحالله مجاهد سخنگوی طالبان هفته گذشته اعلام کرد که به دستور هیبت الله آخوندزاده رهبر این گروه برای رسیدگی به مشکلات پناهجویان کمیسیون عالی تشکیل داده است. آقای مجاهد در صفحه شبکه اجتماعی ایکس خود نوشته که ریاست این کمیسیون را عبدالسلام حنفی، معاون مالی و اداری رئیس طالبان بر عهده خواهد داشت.
https://bakhtarnews.af/dr/سفرمقامات-ارشد-امارت-اسلامی-به-تورخم،/
کمک نقدی نهادهای بینالمللی به یک هزار و 80 خانواده در استان ننگرهار
مقامات محلی طالبان در ننگرهار از توزیع کمک نقدی به 1080 خانواده بیبضاعت در این استان خبر دادهاند. ریاست مهاجرین و مهاجرین طالبان در ننگرهار از توزیع کمک نقدی بین یک هزار و ۸۰ خانواده آواره شده داخلی در شهرستان غنیخیل این استان خبر داده است. این کمک نقدی به حمایت مالی موسسه اکشن اید صورت گرفته و به هر خانوار مبلغ 9200 افغانی توزیع شده است.
https://8am.media/fa/cash-assistance-from-international-institutions-to-one-thousand-and-393-families-in-nangarhar-and-maidan-wardak-province/
سفر استاندار ننگرهار جهت بررسی وضعیت مهاجرین در گذرگاه تورخم
دفتر مطبوعاتی استان ننگرهار در مطلبی نوشته، حاجی ملا محمد نعیم آخند، استاندار ننگرهار و هیئت همراه نامبرده به تورخم رفته و جلسهای را با مسئولین گذرگاه تورخم جهت رسیدگی و همکاری به خانواده برگشت کننده برگزار نمودند که در این جلسه استاندار ننگرهار به مسئولین این استان هدایت نمود تا توجه ویژهای را به خانوادههای که برمیگردند داشته باشند. استاندار ننگرهار به مولوی عصمت الله یعقوب، کمیسر تورخم همچنان هدایت نمود تا به صورت مستمر به خانواده مهاجرین در نقطه صفر سه وعده غذا را فراهم نمایند و برای این کار ۵۰ نفر از مجاهدین را به خاطر تأمین امنیت و ارائه خدمات به آنها موظف نماید. در ادامه این مطلب آمده که استاندار ننگرهار همچنان جهت رسیدگی به مشکلات خانوادههای برگشت کننده با عبدالقیوم شرافت، مسئول سازمان (IOM) ملاقات نموده و مشکلات برگشت کنندگان را شریک ساخته است و همچنان استاندار ننگرهار از اردوگاه موقتی ساختهشده برای آنها را بازدید نموده است. قابلذکر است که یک نشست اضطراری با ریاست مولوی سعید احمد بنوری، معاون استاندار ننگرهار و مولوی شریف الله امین، رئیس اقتصاد، حاجی باز محمدعبدالرحمن، رئیس ریاست مهاجرین، قاری ساجد فرماندار شهرستان چپرهار و سایر مسئولین استان ننگرهار و مسئولین ادارات امدادرسان حضور داشتند برگزار نمودند. معاون استاندار ننگرهار از مسئولین ادارات امدادرسان تشکر کرد که در بخشهای مختلف با آن عده از خانوادههای که برمیگردند مساعدتهای لازمی را انجام میدهند معاون استاندار ننگرهار در زمینه افزایش خانوادههای برگشت کننده از پاکستان از مسئولین ادارات امدادرسان خواهان توجه بیشتری به آنها شد چون آنها در کنار سایر محدودیتهای در انتقال مبلغ مشخصی از پاکستان نیز محدود هستند که نمیتوانند تمام سرمایه خود را انتقال بدهند و نیاز به همکارهای بیشتر دارند.
https://t.me/nmic96/102608