معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۲/۰۸/۱۴- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۱۸۵

اقدامات امارات عربی متحده در راستای توسعه تجارت سبز

وزیر تجارت خارجی امارات متحد عربی ابعاد برنامه دولت امارات برای توسعه تجارت سبز در این کشور را بیان کرد.

ثانی بن احمد آل زیودی، وزیر تجارت خارجی امارات متحده عربی پیش از این اولین وزیر تغییر اقلیم امارات بود و در ماه ژوئیه 2023، به عنوان رئیس سیزدهمین کنفرانس وزیران سازمان تجارت جهانی(این کنفرانس در فوریه 2024  با حضور وزرای تجارت و مقامات ارشد 164 عضو سازمان تجارت جهانی در ابوظبی برگزار می‌شود) انتخاب شد.

الزیودی با بیان این که «تجارت نقش مهمی در معادله تغییرات آب و هوا دارد»، گفت؛ «امارات اکنون بر این موضوع تمرکز کرده است که چگونه تجارت بین‌المللی و اهداف پایداری جهانی می‌توانند در صورت آمادگی کشورها برای همکاری با یکدیگر همسو شوند. با این حال، واضح است که دور هم جمع کردن رهبران جهان در زمانی که روابط جهانی دو قطبی شده و اقتصادها تحت فشار هستند، این کار آسانی نیست. همه منتظر یکدیگرند. کشورهای در حال توسعه منتظر توسعه یافته‌ها هستند. توسعه‌یافته‌ها نمی‌خواهند قبل از اقدام اقتصادهای نوظهور کاری انجام دهند. ما باید درک کنیم که نمی‌توانیم وضعیت فعلی را بپذیریم. این یک مشکل است و ما باید با هم کار کنیم. بزرگترین تهدید، اقدام نکردن است.»

الزیودی می‌گوید؛ ما همیشه به دنبال تضمین عمر طولانی چاه‌ها و تولید مخازنی بوده‌ایم که مدیریت می‌کنیم، زیرا در پایان می‌خواهیم مطمئن باشیم که بخشی از منابع را به نسل بعدی منتقل می‌کنیم. اما تنوع در 52 سال گذشته برای امارات همیشه یک اصل بوده است و ما باید به دنبال راه‌های جدیدی برای تنوع بخشیدن به اقتصاد و ترکیب انرژی و تضمین پایداری منابع باشیم.

وزارت تجارت خارجی امارات در سه سال گذشته برای ایجاد پل های تجاری مهم بر پایه همکاری‌های بین المللی تلاش کرده است. در سال 2021، امارات اولین بخش از "پروژه‌های 50" خود را اعلام کرد، مجموعه ای از پروژه‌های توسعه ای و اقتصادی که برای تقویت اقتصاد در 50 سال آینده طراحی شده است. اینها شامل امضای قراردادهای مشارکت اقتصادی جامع (CEPA) با چندین کشور است که پتانسیل افزایش تولید ناخالص داخلی امارات را به میزان تقریبی 9.62 درصد، معادل افزایش حدود 41.71 میلیارد دلاری تا سال 2031 دارند. تاکنون، امارات متحده عربی با موفقیت قراردادهای مشارکت جامع اقتصادی را با شش کشور به امضاء رسانده است.

الزیودی وزیر تجارت خارجی امارات این توافق‌ها را «تغییرگر بازی» می‌خواند و معتقد است که آنها نشان می‌دهند که کنار گذاشتن اختلافات برای یک هدف مشترک می‌تواند به نفع همه باشد و می‌گوید امارات بنا دارد همین استراتژی را برای مبارزه با تغییرات اقلیمی‌به کار ببرد و با استفاده از روابط تجاری و دیپلماتیک برای ایجاد توافقات الزام آور برای رشد اقتصادی و توسعه پایدار تلاش نماید. هر کشور یا هر گروه اقتصادی تغییرات آب و هوایی و پایداری را با روش خود با تجارت ترکیب می‌کند. به عنوان مثال، وقتی به اروپایی‌ها نگاه می‌کنیم، می‌بینیم که مالیات کربن ابزار دیگری برای حمایت از صنعت آنها و تشویق تجارت سبز است ولی امارات از زاویه متفاوتی این کار را انجام می دهد.

امارات متحده عربی برای ایجاد یک منبع انرژی سبز سرمایه گذاری کرده است، بنابراین با کاهش تقاضای جهانی برای نفت و افزایش تقاضا برای انرژی‌های تجدیدپذیر، عرضه برای پاسخگویی به این تقاضاها در دسترس است. این کشور در حال حاضر میزبان بزرگترین پارک خورشیدی تک سایتی جهان - پارک خورشیدی محمد بن راشد آل مکتوم - است که ظرفیت تولید برنامه ریزی شده 5000 مگاوات تا سال 2030 با سرمایه گذاری 13.6 میلیارد دلاری دارد. پس از تکمیل، سالانه بیش از 6.5 میلیون تن در انتشار کربن صرفه جویی می‌شود.

دولت امارات پیش بینی می‌کند که ظرفیت تولید انرژی پاک این کشور از جمله هیدروژن پاک، خورشیدی و هسته ای می‌تواند تا سال 2030 به 19.8 گیگاوات برسد، این رقم در سال 2020 کمتر از 2.4 گیگاوات بود. این کشور همچنین برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای روش های مختلفی را از قبیل؛ افزایش قابلیت‌های جذب و ذخیره‌سازی کربن، تکیه بر گاز طبیعی به کار گرفته است.

بر اساس گزارش Our World In Data، این کشور در سال 2010 به ازای هر نفر 21.9 تن CO2 منتشر کرده است که نسبت به 32.6 تن در سال 1990 کاهش داشته است.

حجم تجارت خارجی امارات از 19.5 میلیارد دلار در سال 1975 به 477 میلیارد دلار در سال 2022 رسید، که از این میزان سهم درآمدهای غیرنفتی در سال 1975 بیش از 59 درصد بوده و در حال حاضر به کمتر از 28 درصد رسیده است.

الزیودی می‌گوید امارات در کنا توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر و افزایش درآمدهای نفتی سعی کرده است با نوآوری از طریق استعداد و فناوری به اهداف خود برای توسعه پایدار دست یابد. راه حل هایی مانند؛ استفاده از راه حل های بلاکچین، هوش مصنوعی و اینترنت اشیاء برای بهبود پلتفرم های گمرکی و سرعت بخشیدن به لجستیک در بنادر و سایر مراکز حمل و نقل کالا.

به گفته وزیر تجارت خارجی امارات، کریدور اقتصادی جدید بین هند و اروپا می‌تواند چهار تا شش روز از زمان سفر محموله‌ها را کاهش دهد.

شایان ذکر است در حالی که امارات متحده عربی یکی از مهمترین تامین کنندگان نفت و گاز در جهان است، طی 15 سال گذشته بیش از 50 میلیارد دلار در حوزه انرژی‌های پاک سرمایه گذاری کرده است. همچنین این کشور بنا دارد 50 میلیارد دلار دیگر در یک دهه پیش رو در این حوزه سرمایه گذاری نماید و تا سال 2050 تولید کربن خود را به صفر برساند.

منابع؛

https://tdra.gov.ae

https://www.forbesmiddleeast.com

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما