اخبار اقتصادی شرق افغانستان – جلال آباد
اهم اخبار و تحولات اقتصادی شرق افغانستان در دهه دوم شهریور ماه 1402 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر میباشد:
اولین محموله کالاهای چینی از مرز تورخم وارد افغانستان شد
رسانههای پاکستانی گزارش دادند که نخستین محموله چینی پس از عبور از خاک این کشور از طریق مرز تورخم وارد افغانستان شده است. بیزنس ریکوردر، نشریه پاکستانی، گزارش داده که این محموله چینی چند روز پیش از سوست خنجراب مرز پاکستان با چین وارد این کشور شد. این محموله با استفاده از مسیر قدیمی ابریشم تحت کنوانسیون حملونقل بینالمللی که یک مسیر آسان و اقتصادی برای تجارت بین کشورها در سراسر جهان را فراهم میکند انتقال داده شده است. شمسالرحمان، مدیر ترانزیت و تجارت تورخم گفته این محموله در زمان تعیینشده با عبور از خاک پاکستان وارد افغانستان شده است. به گفته نامبرده این ابتکار پیشرفت بزرگی را در حوزه تجارت ترانزیتی رقم زد و به تقویت فعالیتهای تجارت ترانزیتی در مرز پاکستان و همچنان تقویت روابط اقتصادی با چین، افغانستان و جمهوریهای آسیای میانه کمک خواهد کرد. در همین حال، ارباب قیصر، رئیس اداره گمرکات تجارت ترانزیتی پاکستان گفته که این فعالیت تجاری بهصورت آزمایشی آغازشده است و بهزودی حجم آن افزایش مییابد. در مورد اینکه محموله چینی تازهوارد شده به افغانستان شامل چه اقلام بوده جزییات ارائه نشده است. مقامات طالبان تاکنون در مورد وارد شدن این محموله چینی به افغانستان جزییات ارائه نکردهاند. پس از تسلط دوباره طالبان بر افغانستان، چین و پاکستان ازجمله کشورهای هستند که روابط تجاری نسبتاً خوبی با این گروه برقرار کردند.
https://8am.media/the-first-chinese-cargo-arrived-in-afghanistan-from-torkham-border/
آغاز بهرهبرداری ساختمان بیمارستان شهرستان مانوگی در استان کنر
مولوی محمد اسحاق صاحب زاده معاون مالی و اداری وزارت بهداشت ساختمان بیمارستان شهرستان مانوگی کنر را افتتاح و به بهر برداری سپرد. دفتر مطبوعاتی وزارت بهداشت در توئیتی نوشته است که کار ساختمان این بیمارستان، مجهز با تجهیزات مدرن از سوی موسسه پی یوـ ای ام آی هزینه شده است. همچنان معاون مالی و اداری وزارت بهداشت در جریان بازدید از بیمارستان شهرستان سوکی کنر یک دستگاه آمبولانس را اهدا کرد. در نظراست که معاون مالی و اداری وزارت بهداشت در این سفر از تمام بخشهای بهداشت این استان دیدن کند.
https://bakhtarnews.af/dr/ساختمان-شفاخانه-ولسوالی-مانوگی-کنر/
امضای تفاهمنامه میان مؤسسه دست کمک به زنان
امضاء تفاهمنامه میان مؤسسه دست کمک به زنان (HHWO) و آلفا گروپ جهت ایجاد نمایندگی موسسه دست کمک به زنان در زون شرق (ننگرهار، لغمان، کنر و نورستان). مؤسسه دست کمک به زنان (HHWO) به سلسله ابتکارات خویش جهت توسعه دفاتر ولایتی خویش در سایر استانهای افغانستان، اینک با آلفا گروپ، تفاهمنامه را بهمنظور فعالیتهای مشترک و ایجاد دفاتر در زون شرق کشور به امضا رسانید. تفاهمنامه مذکور توسط محترم قیام الدین بهرام، رئیس موسسه دست کمک به زنان و محترم حمیدالرحمن آرین رئیس آلفا گروپ، در تاریخ 2 سپتامبر 2023 که مصادف است با 11 شهریور 1402، در دفتر مرکزی موسسه دست کمک به زنان در کابل به امضا رسید. قابلیادآوری است که دفتر مرکزی موسسه دست کمک به زنان در کابل موقعیت داشته و در حال حاضر در استانهای بدخشان و تخار دفاتر فعال دارد که با امضاء این تفاهمنامه، دفاتر زون شرق این موسسه در استانهای ننگرهار، لغمان، کنر و نورستان افتتاح میگردد. موسسه دست کمک به زنان بهعنوان یک موسسه غیردولتی، غیرانتفاعی و غیرسیاسی از سال 2014 الی اکنون در عرصههای کمکهای بشری، تعلیم و تربیت، خدمات بهداشتی، تأمین آب آشامیدنی، بهداشت و حفظالصحه، بهبود معیشت نیازمندان، فعالیتهای حمایتی و حفاظتی اطفال یتیم و بیسرپرست و برنامههای توسعهای فعالیت مینماید.
https://www.facebook.com/100064317085001/posts/pfbid02FzR5wg6qcdiA5SQEmPGWEXbKBfPSp1z1ehMpNDouSARCLQnvPPmUX9nLuuhCZiQ7l/?d=n
بازگشایی جاده ترانزیت میان استانهای لغمان و ننگرهار پس از سالها
روزنامه دولتی باختر در مطلبی نوشته جادهای میان لغمان و ننگرهار، پس از سالها به روی ترافیک بازگشایی شد. در ادامه این مطلب آمده این جاده که در مقابل سپاه 201 خالد بن ولید موقعیت دارد شهرستان قرغه ای لغمان را به شهر جلالآباد مرکز ننگرهار وصل میکند، سالها به روی رفتوآمد بسته بود و در نتیجه سعی و تلاش مسئولین دولتی باز شد. مسئولین سپاه 201 خالد بن ولید با برداشتن موانع بتنی از روی این جاده آن را برای عبور و مرور باز کردند.
https://bakhtarnews.af/dr/بازگشایی-جاده-یی-میان-لغمان-و-ننگرهار-پ/
ایجاد یک شرکت تولید دارو در استان ننگرهار
در ادامه ایجاد شرکتهای تولیدکننده دارو در کشور، این بار در استان ننگرهار یک سرمایهگذار یک شرکت تولید دارو ساخته که برای دهها نفر نیز زمینه کار فراهم شده است. این شرکت به ارزش هفت میلیون افغانی ساختهشده است به گفته مسئولین در این شرکت بیست نوع دارو تولید و به بازار عرضه میشود. تعداد از جوانان که در این شرکت کار میکنند از کارشان خرسندند و از سرمایهگذاران دیگر هم میخواهند تا با سرمایهگذاری در کشور برای جوانان بیشتر زمینه کار را فراهم کنند. مسئولین این شرکت میگویند که داروی باکیفیت تولید میکنند و میخواهند که سرمایهگذاری در بخش تولید دارو بیشتر شود تا افغانستان در بخش تولید دارو به خودکفایی برسد و از ورود داروهای بیکیفیت و کم کیفیت در کشور جلوگیری شود.
https://www.ariananews.af/fa/ایجاد-یک-شرکت-تولید-دوا-در-ولایت-ننگرها/
تأکید بر ساخت جاده دوم کابل - جلالآباد
ساکنین شهرستان حصارک ننگرهار خواستار ساخت جاده دوم جلالآباد-کابل هستند. ساکنین شهرستان دورافتاده حصارک غلجایی که در این جاده رفتوآمد مینمایند، خواستار ساخت این جاده شدند. آنها میگویند، به دلیل بد بودن جادهها دو ساعت رانندگی به شش ساعت تبدیل میشود و اغلب بیماران قبل از رسیدن به بیمارستان جان خود را از دست میدهند. از سوی دیگر مسئولین ریاست رفاه ننگرهار مشکلات ساکنین منطقه را پذیرفته و اطمینان میدهند که کار ساخت جاده مذکور به زودی آغاز خواهد شد.
https://parstoday.ir/dari/news/afghanistan-i223416
راهاندازی مرکز درمانی معتادین مواد مخدر در نورستان برای نخستین بار
دکتر نقیب ارچنو رئیس بهداشت استان نورستان میگوید این مرکز درمانی 20 تختخوابی در حال حاضر در فعالیتش را آغاز نمود که در حال حاضر بیست کارمند دارد و ظرفیت درمان مردان، زنان و کودکان را دارا میباشد. دکتر ارچنو اظهار داشت هزینه تغذیه بیمارستان که برای درمان به این مرکز معرفی میشوند تا پایان سال جاری از جانب یک موسسه کمکرسان پرداخته میشود و مصارف دیگر آن از بودجه دولت حمایت میگردد. به گفته موصوف پایین بودن سطح آگاهی مردم این استان عامل دیگر اعتیاد آنان به مواد مخدر میباشد. رئیس بهداشت استان نورستان گفت قبل از آغاز فعالیت مرکز درمانی معتادان مواد مخدر در شهر پارون مرکز استان نورستان معتادین این استان برای درمان به استانهای لغمان، کنر و ننگرهار انتقال داده میشدند.
https://parstoday.ir/dari/news/afghanistan-i223538
محصولات خرما در استان ننگرهار به بیست تن رسید
سید همایون غریبمل، سخنگوی ریاست کانال استان ننگرهار میگوید از باغهای خرما مربوطه این ریاست در سال جاری بیست تن خرما بهدستآمده است. به گفته نامبرده این باغها در موازی چهل جریب زمین ساخته شده و دو هزار و هفتصد درخت خرما در آن کشت گردیده و در سال روان بیست تن خرما بهدستآمده به گفته نامبرده میزان محصولات سال گذشته این باغ هجده تن بود.
نامبرده اظهار داشت در کنار این باغ در موازی بیستوهفت جریب زمین باغ دیگر خرما ساختهشده که در آینده نزدیک آماده حاصل دهی میشود و در آن صورت میزان محصول خرما در این استان چندین برابر افزایش خواهد یافت.
https://parstoday.ir/dari/news/afghanistan-i223732
ده پروژه توسعهای در اطراف شهرستان مهمندره ننگرهار به بهرهبرداری سپرده شد
وزارت احیا و توسعهای از تکمیل و بهرهبرداری ده پروژه توسعهای در اطراف شهرستان مهمندره ننگرهار خبر داد. دفتر مطبوعاتی وزارت احیا و توسعهای دهات با ارسال خبرنامهای نوشته است کار ده پروژه توسعهای در اطراف شهرستان مهمندره ننگرهار به ارزش یک میلیون و ۹۵۰ هزار افغانی به کمک مالی ملل متحد و به همکاری فنی موسسه داکار زیر چتر و نظارت ریاست احیا و توسعهای دهات ننگرهار تکمیل و به بهرهبرداری سپرده شد. این پروژهها شامل ساخت جادههای جدید، احداث و پاک کاری شبکههای آبرسانی و پروژههای دیگر عمرانی است.
https://bakhtarnews.af/dr/ده-پروژه-انکشافی-در-مربوطات-ولسوالی-م/
مسدود شدن گذرگاه تورخم مشکلات زیادی برای انتقال کالا
عضو هیئتمدیره اتاق تجارت و سرمایهگذاری استان ننگرهار در شرق افغانستان گفت، مسدود شدن گذرگاه تورخم بین افغانستان و پاکستان مشکلات عدیدهای را برای انتقال کالاهای تجاری و تردد مسافرین بین دو کشور ایجاد کرده است. دکتر مخلص احمد اظهار داشت، مسدود شدن گذرگاه تورخم از طرف پاکستان اقدامی غیرمترقبه بود که تأثیرات منفی روی تجارت و ترانزیت کالا و رفتوآمد مسافرین دارد. این تاجر و کارشناس اقتصادی با بیان اینکه اکنون فصل صادرات میوه و سبزی افغانستان است اما صدها محموله بار از مسیر جلالآباد-تورخم متوقفشده و زیان زیادی به تاجران واردشده، عنوان کرد، اتاقهای تجارت و سرمایهگذاری مربوطه در افغانستان در حال صحبت با مسئولین ذیربط برای تغییر مسیر محمولههای میوه و سبزی تاجران هستند زیرا اطلاعات خاصی درباره زمان باز شدن گذرگاه تورخم وجود ندارد. به گفته عضو هیئتمدیره اتاق تجارت و سرمایهگذاری استان ننگرهار، روزانه از این گذرگاه 300 تا 400 کامیون حامل کالاهای تجاری صادراتی و وارداتی در رفتوآمد بودند که مسدود شدن آن میلیونها افغانی به درآمد حکومت و تاجران ضرر میرساند. نامبرده اظهارداشت، به هر صورت مسئولین اتاقهای تجارت و سرمایهگذاری افغانستان در تماس با مسئولین حکومت طالبان هستند تا از طریق روابط دیپلماتیک برای حل مشکل ایجادشده اقدام کنند زیرا این مسئله هم برای تجارت بین دو کشور مشکل ایجاد کرده و هم برای مسافرین که بین افغانستان و پاکستان در رفتوآمد هستند بهویژه برای بیمارانی که از افغانستان برای درمان به پاکستان میروند. گفتنی است به دنبال درگیری بین نیروهای حکومت طالبان و نیروهای پاکستانی در محل تورخم، دولت پاکستان این گذرگاه مهم بین دو کشور را مسدود کرد.
https://parstoday.ir/dari/news/afghanistan-i223878
افتتاح دو پروژه توسعه با هزینه 73 هزار دلار در ننگرهار
مسئولین ریاست زراعت، آبرسانی و دامپروری ننگرهار میگویند دو پروژهای توسعه را با هزینه 73400 دلار در این استان آغاز کردهاند. عبدالستار محمد، رئیس زراعت، استان میگوید کارترمیم کانال (شبکه آبرسانی) و ذخیره آب با حمایت مالی UNDP در شهرستان لعل پور این استان آغاز شده است. به گفته نامبرده با اجرای این پروژه زمینه کار برای جوانان منطقه نیز فراهم خواهد شد و همچنان با ترمیم این شبکه آبرسانی 1500 جریب زمین نیز آبرسانی خواهد شد.
https://www.spogmairadio.com/75322/