اخبار اقتصادی غرب افغانستان – هرات
اهم اخبار و تحولات اقتصادی غرب افغانستان در نیمه اول تیر ماه 1402 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر میباشد:
نفت و گاز ترکمنستان از مسیر افغانستان به پاکستان منتقل میشود
به گزارش خبرگزاری افق (4تیر)، دفتر مطبوعاتی ملا برادر در اطلاعیه ای طرح ترانزیت گاز و فرآوردههای نفتی از ترکمنستان به پاکستان از مسیر افغانستان را تایید کرد. این طرح تسهیلات قابل ملاحظهای را در ترانزیت گاز و فرآوردههای نفتی از آسیای میانه به آسیای جنوبی فراهم میکند. سید نوید قمر وزیر تجارت و سرمایهگذاری پاکستان سال گذشته نیز گفته بود که این کشور میخواهد بر اساس چشمانداز اقتصادی خود از طریق اتصال تجاری با افغانستان به یک مرکز تجاری، ترانزیتی و حمل و نقلی تبدیل شود. وزیر تجارت و سرمایهگذاری پاکستان گفته بود که این کشور برای تبدیل شدن به مرکز تجاری و برای رسیدن به این هدف، قرارداد تجارت ترانزیتی را با ازبکستان امضا کرده و برای قرارداد دیگری با قزاقستان و تاجیکستان در حال مذاکره است. در پی امضای این قرارداد، رسانههای پاکستان گزارش دادند که قبل از تسلط طالبان بر افغانستان، مقامات پیشین دولت افغانستان، تلاشهای مداوم اسلامآباد برای رسیدن به بازارهای آسیای میانه را متوقف کرده بودند.
استاندار هرات خواهان توجه ویژه حکومت مرکزی به هرات شد
به گزارش خبرگزاری وطن 24 (5تیر)، استاندار هرات در دیدار با معاون وزارت صنعت و تجارت افغانستان گفت: هرات مرکز اقتصادی افغانستان است و مسئولان مرکزی باید توجه ویژهای به این استان داشته باشند. مولوی قدرتالله جمال معاون وزارت صنعت و تجارت افغانستان در سفرش به هرات با بازدید از شهرک صنعتی این استان با استاندار هم ملاقاتی داشت. صنعتکاران هراتی در این جلسه از حکومت درخواست نمودند که به منظور حمایت از تولیدات داخلی از ورود محصولات مشابه از کشورهای خارج به داخل کشور جلوگیری کند. مولوی قدرت الله جمال معاون وزارت صنعت و تجارت گفت که ادارات برای حمایت از تولیدات داخلی، از تولیدات داخلی استفاده میکند.
مرکز فنی و نمایشگاه دائمیتولیدات داخلی در هرات ایجاد شود
به گزارش خبرگزاری وطن24 (3تیر)، معاون وزیر صنعت و تجارت در دیدارش از شهرک صنعتی هرات با اعلام این که افغانستان طی یک سال گذشته 2 میلیارد دلار صادرات به خارج داشته است گفت: ما از تولید داخلی در برابر واردات کالاهای مشابه خارجی حمایت میکنیم. حمید الله خادم رئیس اتاق صنایع و معادن هرات گفت: با تاکید صنعتگران مبنی بر جلوگیری از واردات اقلام مشابه به کشور، مقامات محلی این استان متعهد به عملی کردن این برنامه هستند و جلوگیری از واردات کالاهای مشابه به کشور، باعث رشد صنعت داخلی خواهد شد. توریالی غوثی، معاون اول اتاق صنایع و معادن هرات گفت: برای رونق صنعت و تجارت در این استان باید مرکز فنی و نمایشگاهی در شهرک صنعتی راه اندازی شود. در حال حاضر دستکم ۴۰۰ کارخانه مختلف در شهرک صنعتی هرات فعالیت دارد و حدود ۳۰ هزار نفر در این شهرک مشغول کار میباشند.
سطح زیر کشت در استانهای غربی کاهش یافته است
به گزارش خبرگزاری صدای افغان(آوا) (3تیر)، ادارهی احصائیه و معلومات افغانستان اعلام کرد: سطح زیر کشت کشور را در سال ۱۴۰۲ حدود ۲.۸ میلیون هکتار زمین در سراسر کشور است که 2 میلیون هکتار آن آبی و ۸۰۴ هزار هکتار آن دیمی میباشد و این موضوع افزایش حدود 8 درصدی سطح زیر کشت را در افغانستان نشان می دهد. در استانهای قندوز، پکتیکا و پکتیا سطح زیر کشت آبی بیشترین افزایش را داشته و در استانهای تخار، بلخ، جوزجان و فاریاب سطح زیر کشت دیم نسبت به دیگر استانها افزایش یافته است.
در استانهای نیمروز و فراه سطح زیر کشت کاهش یافته است. نبود آب کافی در غرب افغانستان برای کشاورزان یک چالش جدی برای تولید محصولات کشاورزی در افغانستان به شمار می رود.
چین به اتصال افغانستان از طریق راه ابریشم علاقمند است
به گزارش طلوع نیوز (6تیر)، وزارت صنعت و تجارت گفت: امارت اسلامی و چین علاقمندند تا به زودی از طریق تنگه ی واخان به یکدیگر اتصال ترانزیتی داشته باشند. آخندزاده عبدالسلام جواد، سخنگوی این وزارت گفت: اتصال افغانستان از طریق راه ابریشم به چین، در افزایش تراز تجاری افغانستان با کشورهای منطقه و افزایش درآمدهای کشور نقش مهمی دارد و از سوی دیگر چین را با کشورهای عربی و ایران پیوند میدهد.
منفی شدن نرخ تورم نتیجه سیاست های اقتصادی دولت است
به گزارش خبرگزاری صدای افغان(آوا) (12تیر)، بانک جهانی در گزارش تازهترین شاخصهای اقتصادی افغانستان منتشر شد، نرخ تورم در افغانستان را منفی (۰.۹۵) درصد از اردیبهشت ماه سال جاری تاکنون اعلام کرد. در این گزارش همچنین آمده است که در یک سال گذشته نرخ تورم در افغانستان 3.3 درصد کاهش یافته است. گزارشهای جهانی این موضوع را ثابت میکند که امارت اسلامی در دو سال گذشته در کنترل قیمتها، حفظ ثبات پول کشور و همچنین جلوگیری از قاچاق دلار موفقتر از حکومتهای پیشین عمل کرده است. در دو سال گذشته، ارز «افغانی» در مقابل دلار هیچگونه نوسان منفی را شاهد نبوده است. عبدالطیف نظری معان وزارت اقتصاد گفت: فساد در کشور ریشهکن شده است و حکومت در خصوص جمعآوری مالیات نیز نظارت جدی دارد.