معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۲/۰۲/۳۰- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۳۲۹

اخبار اقتصادی تاجیکستان

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی تاجیکستان در هفته چهارم اردیبهشت ماه 1402مندرج در رسانه‌های این کشور به شرح زیر ارائه می‌گردد.

امضای تفاهم نامه اقتصادی بین فعالان اقتصادی خراسان رضوی و ختلان تاجیکستان

بر اساس گزارش آسیا پلوس، روسای اتاق های بازرگانی خراسان رضوی و ولایت ختلان کشور تاجیکستان طی مراسمی‌با حضور استانداران این دو منطقه، در محل اتاق بازرگانی مشهد، تفاهم نامه مشترک همکاری امضا کردند.

 

تاکید رئیس ولایت ختلان تاجیکستان بر ایجاد نقشه راه اقتصادی و سرمایه گذاری با خراسان رضوی

آقای دولتعلی سعید رئیس ولایت ختلان تاجیکستان با اشاره به ضرورت تقویت همکاری‌های اقتصادی تاجیکستان با سایر کشور‌ها افزود: ایجاد فضای سرمایه‌گذاری برای تاجیکستان بسیار مهم است. ایشان در تاریخ  ۲۷ اردیبهشت‌ 1402 در سومین اجلاس شورای مشترک کارآفرینان ایران و تاجیکستان که در اتاق بازرگانی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: برگزاری چنین نشست‌هایی میان دو کشور بسیار اهمیت دارد. سیاست خارجی تاجیکستان به ما این امکان را داده است تا با دولت‌های همسایه و جهان مناسب‌های دوستانه داشته باشیم و اقتصاد کشور روز به روز رشد پیدا کند.

رئیس ولایت ختلان تاجیکستان با اشاره به اینکه تاجیکستان و ولایت ختلان فضای مناسبی  برای فعالان اقتصادی فراهم کرده است، بیان کرد: همچنین تاجیکستان برای حل مشکلات بخش خصوصی شورای مشورت ایجاد کرده است. این شورا بین دولت و بخش خصوصی تاسیس شده و جلسات با حضور بخش خصوصی و دولت برگزار و در این جلسات مشکلات بخش خصوصی بررسی می‌شود. وی درباره امکانات ولایت ختلان گفت: ولایت  ختلان و تاجیکستان منابع آب بسیار خوب و ذخیر‌های آبی بسیاری دارد و کشاورزی در ختلان بسیار از وضعیت مناسبی برخوردار است. 

آقای دولتعلی سعید با اشاره به بازدید هیات اقتصادی از کارخانه‌ها و بخش کشاورزی خراسان رضوی گفت: اگر در ختلان از فناوری‌های بخش کشاورزی خراسان رضوی استفاده کنیم، تولید کشاورزی افزایش خواهد یافت. امروز محصولات کشاورزی تاجیکستان از جمله محصولات ارگانیک آن در بازار‌های بزرگ دنیا به فروش می‌رسد. محصولات ارگانیک ما به باز‌ارهای عربی و ... صادر می‌شود. همچنین مواد خام زیادی از این استان صادر می‌شود که تصمیم داریم این صادرات را کاهش دهیم و ارزش افزوده ایجاد کنیم. 
 وی در پایان گفت: وقت آن رسیده است که نقشه راهی اقتصادی بین دو استان ایجاد و عملی شود. تمدن، فرهنگ، ادبیات ما و شما یکی است و اگر من و شما با هم باشیم به نفر سوم و مترجم نیاز نیست

دیدار رئیس جمهور تاجیکستان با رئیس بانک سرمایه گذاری زیرساخت های آسیای

بنا بر گزارش خبرگزاری دولتی خاور، امامعلی رحمان رئیس جمهور تاجیکستان در سفر به چین در تاریخ 17 می 2023 (28 اردیبهشت ) با لیسون، رئیس بانک سرمایه گذاری زیرساخت آسیایی دیدار و گفتگو کردند. در این دیدار موضوعات توسعه همکاری‌های تاجیکستان و بانک مذکور مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

رئیس جمهور تاجیکستان بانک سرمایه گذاری زیرساخت های آسیایی را شریک قابل اعتماد تاجیکستان خواندند و ابراز اطمینان کردند که نتایج این دیدار انگیزه جدیدی به روند گسترش و توسعه همکاری‌های ما خواهد داد.

در این دیدار طرفین در خصوص تقویت همکاری‌ها در راستای تامین مالی بیشتر توسعه “زیرساخت سبز” در حوزه‌های حمل و نقل، انرژی، مسکن و خدمات اجتماعی و شهرداری تبادل نظر کردند. توسعه روابط، جذب سرمایه بیشتر به پروژه‌های اولویت دار برای توسعه زیرساخت ها، صنایع، بخش خصوصی، افزایش فعالیت‌های اقتصادی و حمایت های تجاری ضروری تلقی شد.

جین لیسون، رئیس بانک سرمایه گذاری زیرساخت های آسیایی در این دیدار از تخصیص وجوه ترجیحی به مبلغ 500 میلیون دلار برای اجرای پروژه ساخت نیروگاه برق- آبی راغون خبر داد.

همچنین طرفین به تامین مالی پروژه‌های ساخت مراکز فرآوری نهایی محصولات کشاورزی و مواد معدنی از دیگر بخش های همکاری اشاره کردند و در عین حال تاکید کردند که تاجیکستان تمامی امکانات و منابع برای اجرای آنها را دارد.

 

دیدار رئیس جمهوری تاجیکستان با نخست وزیر شورای دولتی چین

امامعلی رحمان، رئیس جمهوری تاجیکستان در تاریخ 28 اردیبهشت 1402 (17 می سال 2023) در  سفر به  چین با چین لی تسیان، نخست وزیر آن کشور ملاقات کرد.

طرف ها در این دیدار مجموع گسترده موضوعات همکاری فیمابین تاجیکستان و چین را مورد بررسی قرار دادند. امامعلی رحمان، رئیس جمهوری تاجیکستان اظهار داشتند که طی ده سال اخیر روابط مشارکت راهبردی  تاجیکستان و چین وارد مرحله جدید شدند. گردش مالی بین دو کشور به صورت منظم افزایش یافته است. در سال 2022 افزایش مبادلات مالی حدود 40 درصد بوده است. در این دیدار موضوع همکاری دو کشور در بخش‌های صنعت، انرژی، حمل و نقل، کشاورزی، اقتصاد دیجیتال، تجارت الکترونیک، اجرای طرح های بزرگ زیرساختی و همکاری در صنعت معدن مورد بررسی قرار گرفتند.

در این دیدار بر انتقال فناوری‌های جدید از چین به تاجیکستان در زمینه تبدیل محصولات کشاورزی، بویژه پنبه، سبزیجات و میوه جات و توسعه همکاری در زمینه پرورش کرم ابریشم و مواد دارویی مهم تاکید شد.  همچنین بر لزوم حل سریع موضوع مربوط به صدور مجوز صادرات بیشتر محصولات کشاورزی تاجیکستان به چین تاکید شد. 

سایت دستگاه اجرایی ریاست جمهوری تاجیکستان، مورخ 27 اردیبهشت

          http://president.tj/node/30674

 

پیش بینی بانک توسعه و بازسازی اروپا در خصوص رشد اقتصادی تاجیکستان در سال‌های آینده  

بانک توسعه و بازسازی اروپا در گزارشی تحت عنوان «چشم انداز اقتصادی منطقه» در تاریخ 16 می سال جاری، میانگین رشد اقتصادی کشورهای آسیای مرکزی را به میزان 5.2 درصد در سال 2023 و 5.4 در سال 2024 پیش بینی کرد که بالاترین شاخص رشد اقتصادی میان مناطقی که بانک مذکور فعالیت خود را انجام می‌دهد، می‌باشد.

در گزارش مذکور، رشد تولید ناخالص داخلی تاجیکستان در سال 2023 بالغ بر 7.5 درصد پیش بینی شده است. همچین رقم مشابه ای برای رشد اقتصاد تاجیکستان در سال 2024 نیز پیش بینی می‌شود.

کارشناسان بانک مذکور، نرخ پایین تورم، نیاز فزاینده روسیه به نیروی کار تاجیکستان، آغاز فعالیت بازار مرزی (پس از بیماری ویروس کرونا) با چین و توسعه فعال زیرساخت های انرژی و حمل و نقل را دلیل رشد اقتصاد تاجیکستان در سالهای آینده اعلام نمودند.   

مولفان گزارش مذکور، ریسک هایی همچون وخیم شدن وضعیت سیاسی افغانستان، جنگ روسیه و اوکراین، همچنین تنگناها در زیرساخت ها که موجب ایجاد موانع برای تجارت خواهد شد، احتمال دارد بر رشد اقتصاد تاجیکستان تاثیر منفی بگذارند.  

خبرگزاری آسیا پلوس، مورخ 2023/5/16(26 اردیبهشت)

https://www.asiaplustj.info/ru/news/tajikistan/economic/20230516/ebrr-prognoziruet-rost-vvp-tadzhikistana-na-2023-2024-godi

 

افزایش دو برابری حواله‌ها ارزی روسیه به تاجیکستان در سال 2022

صندوق بین المللی پول با انتشار گزارشی در خصوص چشم انداز توسعه رشد اقتصادی کشورهای منطقه، از افزایش سریع انتقالات ارزی افراد حقیقی از روسیه به کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز خبر داد. براساس گزارش مذکور، رکود اقتصادی روسیه در سال 2022 موجب کاهش رشد اقتصادی در کشورهای قفقاز و آسیای مرکزی نشد و برعکس اقتصاد اکثر کشورهای آسیای مرکزی در نتیجه تاثیرات مثبت، بطور قابل توجهی رونق داشته است. در گزارش مذکور به افزایش سریع ورود حواله‌های افراد حقیقی از روسیه به کشورهای منطقه اشاره شده است.  

در گزارش مذکور، انتقال خالص حواله‌ها از روسیه به ارمنستان، گرجستان و آذربایجان در سال 2022 نسبت به سال 2021 بیش از پنج برابر افزایش یافته است. در تاجیکستان و ازبکستان همچنین افزایش دو برابری انتقال حواله‌های افراد حقیقی مشاهده شده است که از 13 تا 23 درصد تولید ناخالص داخلی کشور برآورد می‌شود. بنا به اعلام صندوق بین المللی پول انتقال خالص حواله‌ها به قرقیزستان در سال 2022 کاهش یافته و حدود 6 درصد تولید ناخالص داخلی ارزیابی می‌شود.

مولفان گزارش انتظار دارند در سال جاری سرعت افزایش نقل و انتقالات برون مرزی و ورود مهاجران نسبت به سال 2022 کاهش یابد.

آژانس ارائه خدمات به مهاجران نیروی کار در فدراسیون روسیه در خصوص افزایش سریع تعداد ورود مهاجران به آن کشور از کشورهای آسیای مرکزی در سه ماهه اول سال جاری اطلاع داد.

به اطلاع آژانس مذکور، در دوره3 ماه اول سال جاری میلادی حدود 350 هزار نفر از شهروندان تاجیکستان به روسیه سفر کرده اند که تقریباً 40 درصد (100 هزار نفر) نسبت به دوره مشابه سال 2022 بیشتر می‌باشد.

ورود مهاجران از ازبکستان به روسیه به اندازه 72.3 درصد (264 هزار نفر) افزایش یافته و بیش از 630 هزار نفر را تشکیل داده است. همچنین ورود اتباع سایر کشورهای تامین کننده نیروی کار مورد نیاز فدراسیون روسیه از جمله قرقیزستان (حدود 173 هزار نفر)، ارمنستان (بیش از 47 هزار نفر) و قزاقستان (حدود 35 هزار نفر) نیز افزایش یافته است. 

خبرگزاری آسیا پلوس، مورخ 2023/5/16(26 اردیبهشت)

          https://www.asiaplustj.info/ru/news/tajikistan/economic/20230516/mvf-pritok-denezhnih-perevodov-iz-rossii-v-tadzhikistan-v-2022-godu-udvoilsya

 

بانک توسعه اوراسیا به اعضای خود از جمله تاجیکستان بیش از 8 میلیارد دلار وام خواهد داد

رشد اقتصادی کشورهای آسیای مرکزی باعث شده که نیاز کشاورزی منطقه برای استفاده از منابع آب حداقل10 درصد افزایش یابد. دنسی ایلین، رئیس بانک توسعه اوراسیا اعلام کرد بانک مذکور برای توسعه زیرساخت انرژی و آبی، از جمله در تاجیکستان حدود 8.4 میلیارد دلار سرمایه گذاری خواهد کرد. نامبرده افزود، توسعه سریع اقتصادی منطقه موجب افزایش 10 درصدی استفاده از منابع آب می‌شود.

این مقام بانک توسعه اوراسیا تاکید نمود که در نتیجه افزایش رشد سریع اقتصادی کشورهای منطقه نیاز به نیروی برق نیز 34 درصد افزایش خواهد یافت. مشارالیه گفت، لذا سازمان مذکور در آینده نزدیک برای حمایت از اعضای خود با سرمایه گذاری جدی در حوزه انرژی آمادگی دارد.

تاکید شد در قلمرو کشورهای عضو این بانک 13.4 میلیارد دلار برای اجرای 257 طرح پرداخت شده است. همچنین در نظر است تا سال 2026، 8.4 میلیارد دلار دیگر در اقتصاد کشورهای عضو سرمایه گذاری شود.

شایان ذکر است که تاجیکستان از سال 2009 با تصویب رسمی‌پرداخت نیم میلیون دلاری حق عضویت، عضو کامل حقوق بانک توسعه اوراسیا شد.

بانک مذکور یک موسسه مالی بین المللی می‌باشد که بیش از 16 سال است به تحکیم توسعه روابط اقتصادی و توسعه همه جانبه کشورهای عضو آن کمک می‌کند.

در حال حاضر کشورهای نظیر ارمنستان، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، روسیه و تاجیکستان عضو این موسسه مالی بین المللی می‌باشند.

خبرگزاری اسپوتنیک تاجیکستان، مورخ 2023/5/16(26 اردیبهشت)

https://sputnik.tj/20230516/baor-azoyash-tojikiston-mlrd-dollar-1057129216.html

 

دیدار وزیر توسعه اقتصاد و بازرگانی تاجیکستان با رئیس بانک توسعه اسلامی 

ذوقی ذوقی زاده، وزیر توسعه اقتصاد و بازرگانی جمهوری تاجیکستان در تاریخ 12 می سال 2023 در شهر جده عربستان سعودی با دکتر محمد سلیمان الجاسر، رئیس بانک اسلامی‌توسعه ملاقات کرد.

در  این دیدار اجرای طرح هایی در بخش های انرژی، حمل و نقل، توسعه، زیرساخت، آموزش و پرورش، بهداشت، آبیاری و سایر بخش های دارای اولویت اقتصادی و اجتماعی تاجیکستان مورد بررسی قرار گرفتند.

ذوقی زاده در این خصوص، ضمن معرفی فرصت های گسترده سرمایه گذاری و  تعارفات خود، از رئیس  بانک توسعه اسلامی خواست به زمینه‌های دارای اولویت اقتصادی ملی، از جمله توسعه انرژی سبز، بویژه در طرح‌های احداث نیروگاه برق آبی - راغون، جاده‌های گلستان-فرخار-پنج-دوستی، آبیاری زمین‌های کشاورزی، مؤسسات آموزشی، تاسیس کارخانه‌جات نساجی، مراکز لجستیک، تولید محصولات حلال، توسعه تجارت و گردشگری، امور بانکی سنتی و اسلامی، مدیریت ظرفیت های بخش خصوصی و جلوگیری از پیامدهای تغییر آب و هوا تمرکز کند. 

رئیس گروه بانک توسعه اسلامی‌برای افزایش سرمایه گذاری طرح ها در زمینه‌های مذکور و همچنین تقویت همکاری‌ها با تاجیکستان در آینده اعلام آمادگی نمود.

در سال جاری بانک توسعه اسلامی 150 میلیون دلار برای احداث نیروگاه برق آبی- راغون اختصاص داده و با گروه هماهنگ کننده عربی و صندوق های ذیربط توسعه برای افزایش سرمایه گذاری در آینده به این طرح، همکاری می‌کند.

بانک توسعه اسلامی اطلاع داد که به منظور اجرای طرح های دارای اولویت و همچنین تدوین استراتژی جدید همکاری در ماه‌های می تا ژوئن، یک هیئت رسمی‌بانک مذکور از جمهوری تاجیکستان دیدن خواهند کرد.

شایان ذکر است که تاکنون  بانک توسعه اسلامی طرح های سرمایه گذاری در بخش های مختلف اقتصادی جمهوری تاجیکستان را به مبلغ 641 میلیون دلار اجرا نموده است.

بانک توسعه اسلامی در چارچوب مذاکرات اخیر تصمیم گرفته است که جهت اجرای طرح‌های دارای اولویت کشور بیش از 450 میلیون دلاربه تاجیکستان  اختصاص دهد.

طرف ها در پایان این دیدار جهت گسترش همکاری‌های فیمابین اعلام آمادگی نمودند.

سایت وزارت توسعه اقتصاد و بازرگانی جمهوی تاجیکستان، مورخ 2023/5/12(22 اردیبهشت)

https://medt.tj/ru/news/novosti-ministerstva-ekonomiki/2645-dar-vokh-r-bajni-vaziri-rushdi-i-tisod-va-savdo-va-prezidenti-gur-i-bonki-islomii-rushd-udo-namudani-besh-az-450-million-dollar-ba-so-a-oi-afzaliyatnoki-i-tisodi-kishvar-mu-okima-gardid

 

امضای توافقنامه همکاری 100 میلیون دلاری بین تاجیکستان و شرکت بین المللی اسلامی تجاری و مالی (ITFC)

مراسم امضای توافقنامه همکاری میان وزارت توسعه اقتصاد و بازرگانی تاجیکستان و شرکت بین‌المللی اسلامی تجاری و مالی (ITFC) در عربستان سعودی برگزار شد. در مراسم مذکور ذوقی ذوقی زاده و خانی سالم سانبول وزیر توسعه اقتصاد و رئیس شرکت مذکور حضور داشتند. در دیدار مذکور توافقنامه همکاری میان وزارت توسعه اقتصاد و بازرگانی جمهوری تاجیکستان، شرکت بین المللی اسلامی تجاری و مالی و شرکت توسعه اسلامی در راستای توسعه بخش خصوصی به مبلغ 100 میلیون دلار به امضاء رسید.

مبالغ مذکور جهت اجرای طرح های دارای اولویت در بخش اقتصاد کشورهای آسیای مرکزی پیش بینی شده است. توجه بیشتر به تقویت ظرفیت های صادراتی کشور، تاسیس کارخانجات نساجی و راه اندازی تولید محصولات حلال، گسترش ظرفیت های تجاری، لجستیک و گردشگری و توسعه بخش خصوصی از جمله اولویت‌های همکاری می‌باشد.  

شایان ذکر است که تاکنون شرکت مذکور 182 میلیون دلار جهت چند طرح سرمایه گذاری پرداخت نموده و همچنین در حال حاضر در حال اجرای 3 طرح به ارزش 18 میلیون دلار در تاجیکستان می‌باشد. 

خبرگزاری اوستا، مورخ 1023/5/15(25 اردیبهشت)

          https://avesta.tj/2023/05/15/tadzhikistan-i-itfc-podpisali-soglashenie-o-sotrudnichestve-na-100-mln/

 

برگزاری دهمین اجلاس کمیسیون مشترک اقتصادی تاجیکستان و ازبکستان در شهر تاشکند

هیئت جمهوری تاجیکستان به ریاست قاهر رسول زاده، نخست وزیر کشور به منظور حضور در دهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاری دو کشور وارد ازبکستان شد. در فرودگاه بین المللی تاشکند هیئت تاجیکستان مورد استقبال عبداله عارف اف، نخست وزیر جمهوری ازبکستان قرار گرفت.

قاهر رسول زاده، نخست وزیر جمهوری تاجیکستان با شوکت میرضیایف، رئیس جمهوری ازبکستان ملاقات کرد. در این دیدار بر مسائل گسترش همکاری‌ها، توسعه روابط دوستانه، حسن همجواری و مشارکت راهبردی تاجیکستان وازبکستان تاکید شد.

در این ملاقات بر اجرای طرح های مؤثر در بخش های تجارت، ماشین سازی، انرژی، صنعت اکتشاف و استخراج، کشاورزی، صنعت نساجی، حمل و نقل، گردشگری و بهداشت تاکید شد. همچنین ارتباط فعال در سطح منطقه ای و تجاری ادامه یافته، در خصوص برنامه‌های فرهنگی و بشردوستانه تبادل نظر صورت گرفت.

در ادامه درتاشکند پایتخت جمهوری ازبکستان، دهمین اجلاس کمیسیون مشترک جمهوری تاجیکستان و جمهوری ازبکستان با حضور قاهر رسول زاده و عبداله عارف اف، نخست وزیران دو کشور برگزار شد.

در اجلاس مذکور موضوع همکاری‌های اقتصادی و تجاری میان دو کشور مورد بررسی قرار گرفتند. در این دیدار  طرف ها از سطح و کیفیت همکاری‌های اظهار رضایت نمودند.

در این دیدار به فرصت های بالقوه جهت توسعه و گسترش همکاری موجود اشاره و بر ضرورت استفاده از این امکانات تاکید شد. در دیدار مذکور همچنین سایر موضوعات مورد اهتمام طرفین بررسی شدند.

در پایان نشست یادداشت تفاهم دهمین اجلاس کمیسیون همکاری‌های اقتصادی و تجاری مشترک تاجیکستان و ازبکستان به امضاء رسید. همچنین برنامه اقدام مشترک مربوط به تاسیس منطقه آزاد صنعتی و تجاری تاجیکستان و ازبکستان در نقاط نزد مرزی فاتح آباد و آیبیک و برنامه همکاری‌ها میان وزارت توسعه اقتصاد و بازرگانی جمهوری تاجیکستان و وزارت اقتصاد و دارایی جمهوری ازبکستان به امضاء رسید.

خبرگزاری اوستا، مورخ 2023/5/15(25 اردیبهشت)

https://avesta.tj/2023/05/15/10-e-zasedanie-sovmestnoj-mezhpravitelstvennoj-komissii-tadzhikistana-i-uzbekistana-sostoyalos-v-tashkente/

 

سفر هیئت صندوق بین المللی پول به تاجیکستان

حاکم خالق زاده، رئیس بانک ملی تاجیکستان در تاریخ 11 می سال 2023 با هیئت صندوق بین المللی پول در امور جمهوری تاجیکستان به ریاست مِتیو گارتنِر که در چارچوب همکاری مشاوره ای و هماهنگ سازی سیاست (Policy Consultation Instrument-PCI) به جمهوری تاجیکستان آمده بودند، ملاقات کرد.

در این سفر  فرید تالیشلی، کالین تینتچ  اف، دمیتری پلاتنیک اف، اقتصاددان‌های ارشد صندوق بین المللی پول و کادی سینتیا کِیتا، نائیلیا مِنلاش اوا و جامی چینی اف، متیو گارتنر را همراهی نمودند.

حاکم خالق زاده، رئیس بانک ملی تاجیکستان وضعیت فعلی اقتصادی تاجیکستان و نظام بانکی را به هیأت مذکور تشریح نمود. وی اعلام کرد شاخص های اقتصاد کلان این کشور طی سه ماه اول سال 2023 مثبت ارزیابی شده است.

ریاست صندوق بین المللی پول در امور جمهوری تاجیکستان آمادگی خود را برای ادامه مذاکرات با مسئولین بانک ملی تاجیکسان برای نیل به اهداف اعلام کرد.

طرف ها در این دیدار چشم انداز اقتصادی و تدابیر بانک ملی تاجیکستان، منابع بین المللی و تاثیر آن بر سیاست مالی و اعتباری و توازن پرداخت، تغییرات در بازار ارز، تورم، انتقال منابع و اجرای توصیه‌های هیئت صندوق بین المللی پول در امور تنظیم ارز جهت بهبود بخشی فعالیت بازارهای ارز را مورد بررسی قرار دادند.

همچنین اعلام شد کمک های مشاوره ای در چارچوب  PCI  برای تمامی اعضای صندوق مذکور وجود دارد و در چارچوب آن به کشورهای عضو کمک مشاوره ای پیشنهاد می‌شود.

برنامه مذکور به منظور بهبود فضای سرمایه گذاری مهم ارزیابی شده، حضور جمهوری تاجیکستان در آن جهت ارتقاء جذابیت اقتصاد کشور برای سرمایه گذاران،کمک خواهد کرد.

سایت بانک ملی تاجیکستان، مورخ 2023/5/11(21 اردیبهشت)

https://www.nbt.tj/tj/news/547158/

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما