معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۲/۰۱/۱۴- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۸۴

اخبار اقتصادی پاکستان – اسلام آباد

اهم اخبار و تحولات اقتصادی پاکستان در هفته دوم فروردین ماه 1402 مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های این کشور به شرح زیر می‌باشد:

وزیر نفت : ماه آینده اولین محموله نفت خام  روسیه خواهد رسید.

مصدق مالک، وزیر دولت در امور نفت گفته است که دولت اولین سفارش خود را برای نفت خام روسیه در ماه آینده انجام خواهد داد و حدود چهار هفته طول می‌کشد تا این کالا به پاکستان برسد. مالک در مصاحبه ای در برنامه جرگه جیو نیوز گفت که تعدادی توافق با روسیه انجام شده است و پاکستان در ماه آینده سفارش خواهد داد. وی با بیان اینکه این کالا از طریق دریا وارد کشور می‌شود، اظهار داشت: «با این حال، مدتی طول می‌کشد تا نفت به پاکستان برسد. نزدیک به 26 تا 27 روز». مالک همچنین تصریح کرد که روسیه به دولت اطمینان داده است که به اندازه سایر کشورهای همسایه به پاکستان تخفیف می دهد.

https://www.dawn.com/news/1745508/pakistan-to-place-order-for-russian-oil-next-month-minister

تورم افسارگسیخته در پاکستان

داده‌های رسمی نشان داد که تورم مصرف کننده در ماه مارس به 35.4 درصد رسید که بالاترین افزایش سالانه قیمت ها در تاریخ ثبت شده است که عمدتاً ناشی از افزایش سرسام آور هزینه‌های غذا، برق، نوشیدنی و حمل و نقل است. شهیدا ویزارات، تحلیلگر ساکن کراچی، به خبرگزاری فرانسه گفت: من معتقدم که تورم در حال افزایش است، وضعیتی شبیه به قحطی در حال جوشیدن است. به گفته شرکت تحقیقاتی Arif Habib Ltd، نرخ تورم مارس بالاترین نرخ سالانه از زمان داده‌های موجود، یعنی جولای 1965 بوده است و انتظار می‌رود در ماه‌های آینده افزایش یابد. بیشترین افزایش سالانه قیمت ها عمدتاً ناشی از افزایش سرسام آور هزینه‌های غذا، برق، نوشیدنی‌ها و حمل و نقل است. در گروه مواد غذایی، اقلامی‌که بیشترین افزایش قیمت را در اسفند ماه نسبت به سال گذشته داشته اند پیاز (257.6 درصد)، چای (105.19 درصد)، گندم (94 درصد)، تخم مرغ (83.6 درصد)، برنج (82.4 درصد)، آرد گندم  70 درصد ،(روغن پخت و پز (53.5 درصد)، میوه‌های تازه (51.3 درصد)، میوه‌های خشک (48  درصد)  بوده است.

اسحاق دار : پاکستان باید به وابستگی خود به وام دهنده مستقر در واشنگتن پایان دهد.

اسحاق دار، وزیر دارایی که از تاخیر چند ماهه در احیای برنامه صندوق بین المللی پول (IMF) عصبانی شده است، گفت که پاکستان باید به وابستگی خود به وام دهنده مستقر در واشنگتن پایان دهد.

 اسحاق دار در میانه ی گرفتاری در بحران ذخایر ارزی ، برخورد خود را در مورد صندوق بین‌المللی پول تغییر داد.وی در جریان رویدادی که توسط جامعه تجاری در اسلام آباد برگزار شد، گفت: «ما باید یاد بگیریم بدون صندوق بین المللی پول زندگی کنیم. وزیر دارایی با بیان اینکه کشور شاهد توسعه خواهد بود و دولت نیز کسری بودجه را کنترل خواهد کرد، گفت: "ریزش" متوقف شده و به زودی معکوس خواهد شد.وی با تاکید بر اینکه اقتصاد 350 میلیارد دلاری نکول نخواهد کرد، گفت: «برای جامعه جهانی جای تعجب است که پاکستان شاهد وضعیت مشابه سریلانکا نبود.»

https://www.thenews.com.pk/latest/1055980-ishaq-dar-hopes-for-life-without-imf-as-bailout-stalled

نواز شریف: در صورت بدتر شدن اوضاع سیاسی ممکن است نرخ دلار به 500 روپیه برسد.

اقتصاد پاکستان تا حدی تعطیل شده است و میلیون‌ها نفر به دلیل بی ثباتی سیاسی مستمر شغل خود را از دست داده اند. در صورت تداوم این وضعیت، کشور با تورم شدید مواجه خواهد شد و ارزش پول داخلی احتمالاً به 500 روپیه در برابر دلار آمریکا کاهش می یابد. نواز شریف نیز پیش‌بینی کرد که در صورت بدتر شدن اوضاع سیاسی، واحد پول محلی ممکن است به 500 روپیه در برابر دلار کاهش یابد.در مقابل این پس‌زمینه، رهبران کسب‌وکار از همه ذینفعان می‌خواهند که به بن‌بست سیاسی پایان دهند، پل‌ها را اصلاح کنند و در جهت نجات، بازسازی و احیای اقتصاد در جهت وحدت و ثبات سیاسی تلاش کنند.آنها گفتند که دولت ائتلافی باید راه آشتی را به جای مسیر برخورد انتخاب کند و تحریک انصاف پاکستان (PTI) نیز باید لحن خود را برای منافع ملی بیشتر نرم کند.

https://tribune.com.pk/story/2409625/politicians-advised-to-mend-fences-to-prevent-economic-meltdown

اسحاق دار سفر خود به واشنگتن را لغو کرد

 به گزارش جیو نیوز، اسحاق دار، وزیر دارایی و درآمد فدرال، سفر خود به ایالات متحده را لغو کرد و دلیل آن را «وضعیت سیاسی داخلی» عنوان کرد. انتظار می رفت که دار در نشست های بهاری بانک جهانی و صندوق بین المللی پول (IMF) که از 10 تا 16 آوریل در واشنگتن برگزار می‌شد شرکت کند.

https://www.dawn.com/news/1746222/dar-briefs-us-envoy-on-pakistans-economic-outlook-challenges

در ماه مارس صادرات 14.7 و واردات 40.2 درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش یافت.

صادرات کالاهای پاکستان برای هفتمین ماه متوالی با کاهش 14.76 درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل به 2.36 میلیارد دلار در ماه مارس کاهش یافت . بر اساس داده‌های منتشر شده توسط اداره آمار پاکستان ، در 9 ماه اول (ژوئیه تا مارس) 2022-23، صادرات 9.87 درصد کاهش یافت و به 21.04 میلیارد دلار در مقایسه با 23.35 میلیارد دلار در دوره مشابه سال گذشته رسید. درآمد حاصل از صادرات عمدتاً به دلیل عوامل داخلی و خارجی کاهش می یابد که نگرانی از تعطیلی واحدهای صنعتی به ویژه نساجی و پوشاک را افزایش می دهد. واردات در ماه مارس با 40.25 درصد کاهش به 3.82 میلیارد دلار در مقایسه با 6.40 میلیارد دلار در ماه مشابه سال گذشته رسید. واردات در 9 ماهه اول با 25.34 درصد کاهش به 43.94 میلیارد دلار در سال جاری از 58.85 میلیارد دلار نسبت به مدت مشابه سال گذشته رسید. بین جولای و مارس سال مالی 23، کسری تجاری 35.5 درصد کاهش یافت و از 35.50 میلیارد دلار در ماه‌های مشابه سال گذشته به 22.9 میلیارد دلار رسید. در ماه مارس، کسری تجاری با 59.75 درصد کاهش به 1.46 میلیارد دلار در مقایسه با مدت مشابه سال قبل رسید.

https://www.dawn.com/news/1745744/pakistans-expo

 کاهش فروش فرآورده‌های نفتی

قیمت بالای نفت، کاهش شدید فروش خودرو، تولید برق کم و رکود اقتصادی، فروش کلی فرآورده‌های نفتی کشور را محدود کرد که در ماه مارس ۹ درصد و در ۹ ماه اول سال مالی جاری ۲۱ درصد کاهش یافت.به گفته نشید مالک از Topline Securities، این کمترین رقم فروش ماهانه در 35 ماه گذشته، از فوریه تا آوریل 2020 است.

فروش نفت در مارس امسال به 1.1 میلیون تن رسید در حالی که 1.22 میلیون تن در فوریه و 1.82 میلیون تن در مارس سال گذشته بود. کل فروش در 9 ماهه سال جاری از 16.26 میلیون تن در مدت مشابه سال گذشته به 12.80 میلیون تن کاهش یافت.

با این حال، فروش بنزین با یک درصد افزایش در ماه مارس به 0.56 میلیون تن از 0.55 میلیون تن در فوریه رسید، اما 28 درصد کمتر از 0.77 میلیون تن در مارس 2022 باقی ماند. کل فروش بنزین در  9 ماهه سال جاری با کاهش 16 درصدی    از 6.6 میلیون تن به 5.59 میلیون تن کاهش یافت.  

https://www.dawn.com/news/1745740/petroleum-consumption-contracts-sharply

 افزایش 100 واحدی نرخ بهره

بر اساس بیانیه مطبوعاتی منتشر شده ، بانک دولتی پاکستان (SBP) تصمیم گرفته است که نرخ بهره را 100 واحد پایه (bps)  و به 21 درصد افزایش دهد که بالاترین سطح آن در تاریخ است.این اعلامیه پس از جلسه کمیته سیاست پولی بانک (MPC) منتشر شد.

https://www.dawn.com/news/1745867/sbp-hikes-policy-rate-by-100bps-to-record-21pc-to-rein-in-inflation

بانک جهانی پیش بینی کرد که رشد اقتصادی پاکستان در سال 2023  به 4/0 برسد و بانک انکشاف آسیایی این رقم را 6/0 عنوان کرد سال گذشته این رقم 6 درصد بود.

 https://www.dawn.com/news/1746007/lenders-trim-pakistans-growth-forecast-to-04pc

گشایش گذرگاه خنجراب بین پاکستان و چین بعد از سه سال

گذرگاه خنجراب، یک مسیر کوهستانی تاریخی که چین و پاکستان را به هم متصل می‌کند، پس از سه سال بسته بودن اخیراً بازگشایی شده است. جامعه تجاری، ساکنان محلی، مقامات عالی رتبه و جوانان پاکستان از این توسعه با اشتیاق فراوان استقبال کردند. انتظار می رود بازگشایی این گذرنامه تاثیر مثبتی بر تجارت بین دو کشور داشته باشد و توسعه کریدور اقتصادی چین و پاکستان (CPEC) را تسریع بخشد.

نخست وزیر شهباز شریف از بازگشایی این گذرگاه ابراز خرسندی کرد و خاطرنشان کرد که مانع بزرگی بر سر راه پیشرفت CPEC برداشته می‌شود. وی تاکید کرد که احیای این مسیر تجاری بسیار مهم است و بدون شک منجر به افزایش تجارت بین چین و پاکستان خواهد شد.

https://www.nation.com.pk/05-Apr-2023/khunjerab-pass-reopens-a-game-changer-for-china-pakistan-trade-and-bri

پیش بینی بانک توسعه آسیایی از وضعیت وخیم پاکستان

بانک توسعه آسیایی (ADB) هشدار داد که پاکستان به دلیل ذخایر کم ارز خارجی در معرض خطر جدی قرار دارد و پیش بینی کرد که این کشور بالاترین تورم و دومین رشد اقتصادی پایین را در بین 46 کشور آسیایی خواهد داشت. بانک انکشاف آسیایی مشکلاتی را برای پاکستان در تنظیم وام های خارجی دید و وضعیت فعلی را "وخیم" توصیف کرد.

بانک جهانی اعلام کرد که شوک‌های اقتصادی مختلف نزدیک به چهار میلیون پاکستانی را در این سال مالی به فقر کشاند. این وام دهنده همچنین از اسلام آباد خواست تا فوراً وام های خارجی جدیدی ترتیب دهد تا از «بحران بدهی عمومی» جلوگیری شود.

«پیش بینی می‌شود که فقر در سال مالی 23 به 37.2 درصد افزایش یابد و 3.9 میلیون نفر را در مقایسه با سال مالی گذشته به فقر بکشاند.

https://tribune.com.pk/story/2409914/pakistan-at-risk-amid-critically-low-reserves

تعلیق گاز صنایع کراچی و نگرانی تجار

جامعه تجاری کراچی به دلیل تعلیق طولانی مدت گاز به صنایع در این شهر در بحران است. بازرگانان از دولت می‌خواهند که گازرسانی به صنایع را با فشار فراوان بازگرداند وگرنه چاره‌ای جز تعطیلی واحدهای تولیدی خود نخواهند داشت. محمد طارق یوسف، رئیس اتاق بازرگانی و صنعت کراچی (KCCI)، نگرانی عمیق خود را در مورد وضعیت ابراز کرد و از دولت خواست تا اقدام فوری انجام دهد.

https://tribune.com.pk/story/2409907/industries-face-shutdown-on-prolonged-gas-suspension

 کاهش ذخایر ارزی

با متوقف ماندن برنامه صندوق بین المللی پول (IMF) و تداوم مشکلات اقتصادی اسلام آباد، ذخایر ارزی تحت کنترل بانک دولتی پاکستان (SBP) بیشتر کاهش یافت.

بانک مرکزی در بولتن هفتگی خود اعلام کرد که ذخایر ارزی این بانک در هفته منتهی به 31 مارس2023  با 36 میلیون دلار کاهش به 4.2 میلیارد دلار رسیده است که پوشش واردات کمتر از یک ماه را فراهم می‌کند.

https://www.thenews.com.pk/latest/1057974-sbp-held-forex-reserves-register-megre-fall

حمایت از استفاده از ارز چین در معاملات

 پاکستان حمایت خود را از تلاش‌های چین برای گسترش استفاده از رنمینبی (RMB) به عنوان یک ارز جهانی نشان می‌دهد. احسن اقبال، وزیر برنامه ریزی، توسعه و ابتکارات ویژه، در جریان سفر خود به پکن گفت که چین حمایت از تسویه و تسویه RMB را در تجارت خارجی خود، به ویژه با کشورهای ابتکار کمربند و جاده (BRI) افزایش داده است.

https://tribune.com.pk/story/2410398/pakistan-always-supported-use-of-rmb

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما