معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۱/۰۹/۱۳- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۵۴۳

تجارت خارجی بلغارستان در نیمه اول 2022

مدیرکل همکاری‌های اقتصادی خارجی اتاق بازرگانی بلغارستان، در جریان یک کنفرانسی مطبوعاتی، به تجزیه و تحلیل آمار تجارت خارجی این کشور در نیمه اول سال 2022 پرداخت.

به گفته مدیرکل همکاری‌های اقتصادی خارجیِ اتاق بازرگانی بلغارستان، این کشور در نیمه اول سال 2022، مقادیر بی‌سابقه‌ای سوخت، برق و سلاح در بازارهای خارجی فروخته است؛ البته این اتفاق، به بهای افزایش سه برابری ارزش دلاری واردات نفت، گاز و ذغال سنگ از روسیه رخ داده است. منبع داده‌ها، سازمان تجارت جهانی (مرکز تجارت بین المللی یا ITC در ژنو) است که در آن داده‌های 233 کشور با درجه‌های مختلف به صورت کامل پردازش می‌شود. یکی از دلایل استفاده از این منبع، نیاز به مقایسه صادرات و واردات سایر کشورها است، بنابراین تمام مقادیر به دلار است.

تحلیل اتاق بازرگانی بلغارستان نشان می‌دهد که صادرات بلغارستان در نیمه اول سال 2022، نسبت به نیمه اول سال 2021، از نظر ارزش، 30.6 درصد رشد داشته و به 25.8 میلیارد دلار رسیده است. این مقدار، در مقایسه با نیمه اول سال 2020، رشد 73 درصدی را نشان می‌دهد. بیشترین رشد نیز مربوط به صادرات حامل‌های انرژی، سوخت و برق با بیش از 233 درصد رشد است که به 3 میلیارد دلار رسیده است و پس از آن صادرات چربی‌های حیوانی و گیاهی با بیش از 125 درصد رشد است که به 973 میلیون دلار رسیده است. رشد صادرات به کشورهای ثالث از رشد صادرات به اتحادیه اروپا در سال 2022 نسبت به سال 2021 بیشتر است.

در میان 10 بازار برتر، صادرات به صربستان، بیشترین رشد را داشته و پس از آن اسپانیا، ایتالیا، هلند، یونان و رومانی قرار دارند. در 5 الی 6 سال اخیر، بلغارستان به تراز تجاری مثبت با آلمان (مهمترین شریک تجاری بلغارستان و در عین حال یکی از رقابتی‌ترین بازارهای دنیا) دست یافته است. تراز تجاری بلغارستان در تجارت با رومانی، ایتالیا، یونان، فرانسه، اسپانیا و صربستان نیز مثبت است. صادرات به الجزایر بیش از 8 برابر افزایش یافته است که تماما به دلیل صادرات گندم است. صادرات به جبل الطارق نیز تقریبا 3 برابر افزایش یافته است که بیشتر ناشی از افزایش صادرات سوخت است. در خصوص اسلوونی نیز با 2 برابر افزایش صادرات، کالای غالب صادراتی، برق می‌باشد.

وسلین ایلیف گفت: افزایش قیمت اکثر کالاها به ویژه مواد خام، به حدی بوده است که نمی‌توان نتیجه‌گیری یا پیش‌بینی مفیدی را درباره صادرات و واردات کشور، چه از منظر احیای تولید و چه از منظر رشد مصرف انجام داد. بنابراین برای دریافت ایده‌ای از میزان تاثیر قیمت‌ها بر تصویر کلی تجارت خارجی کشور، مقادیر صادراتی در نیمه اول سال 2022 را در قیمت‌های متوسط نیمه اول سال 2021 ضرب کردیم. ارزش صادراتی به دست آمده از این روش برای تقریبا همه کالاها، کمتر از مقدار واقعی ارزش صادراتی برای نیمه اول سال 2022 خواهد بود (بدین معنی که بخش عمده‌ای از رشد صادرات، ناشی از رشد قیمت است) و برای حدود یک سوم از کالاها، این تفاوت ارزش بیش از 30 درصد می‌شود. اگر این موضوع لحاظ شود، رشد صادرات از 30.6 درصد به حدود 16 درصد می‌رسد.

مدیرکل همکاری‌های اقتصادی خارجیِ اتاق بازرگانی بلغارستان در خصوص تحلیل واردات این کشور در بازه زمانی فوق‌الذکر گفت: تحلیل واردات بلغارستان نیز نشان می‌دهد که ارزش دلاری آن در نیمه اول سال 2022 نسبت به نیمه اول سال 2021 رشدی معادل 32.2 درصد رشد داشته و حدودا به 29 میلیارد دلار رسیده است که در مقایسه با نیمه اول سال 2020، رشد 82.1 درصدی را نشان می‌دهد. همچنین همانند رشد صادرات، رشد واردات از کشورهای ثالث، از رشد واردات از اتحادیه اروپا پیشی گرفته است. بیشترین رشد واردات بلغارستان مربوط به روسیه و اوکراین و پس از آن ترکیه و یونان است.

وی افزود: در فهرست 20 کالای اصلی وارداتی، چندین مورد با رشد بیش از 2 برابر وجود دارد؛ در کالاهایی مانند روغن آفتابگردان خام، روغن آفتابگردان، گاز طبیعی، آمونیاک و آلومینیوم، میزان رشد واردات از نظر ارزش، بسیار بیشتر از رشد واردات از نظر مقدار است. تنها یک استثنا وجود دارد و آن اینکه واردات دانه روغنی آفتابگردان، رشدی بیش از 3 برابر در ارزش و رشدی تقریبا 4 برابری از نظر کمیت داشته است. ارزش واردات روغن آفتابگردان خام بیش از 40 برابر شده است و ارزش واردات ماه ژوئن 2022 نسبت به ماه ژوئن 2021، تقریبا 72 برابر شده است. این رشد عمدتا به دلیل واردات از اوکراین است، کشوری که سابقۀ واردات روغن آفتابگردان خام از آن را نداریم.

وسلین ایلیف گفت: تحلیل واردات به تفکیک کشورها نیز نشان می‌دهد رشد واردات از روسیه خصوصا در برخی محصولات، تاثیر زیادی بر افزایش ارزش واردات بلغارستان در این بازه زمانی شش ماهه داشته است. واردات از روسیه در نیمه اول سال 2022 از نظر ارزش بیش از دو برابر نسبت به نیمه اول سال 2021 و نزدیک به 3 برابر بیشتر از نیمه اول سال 2020 می‌باشد. بخش عمده‌ای از افزایش ارزش کالاهای وارداتی از روسیه در کالاهایی نظیر نفت، گاز، ذغال‌سنگ و آلومینیوم است. همانند واردات از روسیه، اکثر واردات صورت گرفته از اوکراین نیز مربوط به چند کالای خاص می‌شود: روغن آفتابگردان، محصولات نیمه تمام آهن و فولاد و ورق آهن و فولاد.

وی افزود: در مورد صادرات و واردات گاز طبیعی در نیمه اول سال 2022، به طور متوسط، قیمت‌های صادراتی بین 2 تا 5 درصد از قیمت‌های وارداتی در همان ماه بالاتر است. بیشترین تجارت گاز طبیعی -صادرات و واردات همزمان- با یونان بوده است و بلغارستان گاز طبیعی را به یونان، به طور متوسط 2 درصد بالاتر از قیمتی که در همان ماه از آن کشور خریده بود، فروخته است. در خصوص برق نیز همین‌طور است، قیمت‌های صادراتی دوباره به طور متوسط 15 تا 18 درصد بالاتر از قیمت‌های واردات در همان ماه است. البته در خصوص صربستان که صادرات و واردات همزمان برق از آنجا را داریم، قیمت‌ها در ماه‌های مختلف متفاوت است؛ قبلا قیمت‌های صادراتی ما پایین‌تر بود اما در ماه‌های اخیر، قیمت‌های صادراتی ما بالاتر از قیمت‌های وارداتی گردیده است.

منبع:

https://www.economy.bg/economy/view/52721/BSK-Bylgariya-sys-znachitelen-ryst-i-na-iznosa-i-na-vnosa .

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما