معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۱/۰۲/۳۱- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۱۷۹

استرالیا و تحریم های جهانی علیه روسیه

مطلب زیر ترجمه مقاله ای باعنوان"بهره برداری حداکثری استرالیا ازتحریم های جهانی علیه روسیه" می باشد که از سوی مرکز مطالعات راهبردی استرالیا منتشر شده است.

استرالیا نزدیک ترین رقیب روسیه در بازارهای جهانی است و برنده آشکار آن است زیرا روسیه تحت تأثیر تحریم های بین المللی در حال از دست دادن تجارت خود است.

از ابتدای سال میلادی، میانگین قیمت بزرگترین صادرات استرالیا بیش از 50 درصد افزایش یافته است زیرا مراکز تولیدی بزرگ به رهبری چین و اروپا برای تامین منابع معدنی و انرژی تلاش می‌کنند.

علیرغم تفاوت های گسترده جمعیتی و جغرافیایی، مشخصات تجاری استرالیا و روسیه به طور قابل ملاحظه ای مشابه است. هر دو طیف متنوعی از منابع معدنی و انرژی را صادر می‌کنند و همچنین صادرکنندگان عمده محصولات کشاورزی هستند.

هر دوی آنها تولید پیشرفته نسبتا توسعه نیافته ای با اتکای شدید به واردات، به ویژه از چین دارند. روسیه بخش تولید کالاهای اساسی قویتری دارد و فولاد و سایر فلزات فرآوری شده و همچنین محصولات شیمیایی از جمله کودها را صادر می‌کند. استرالیا سنگ های معدنی فرآوری نشده بیشتری می فروشد.

روسیه بزرگترین صادرکننده گاز در جهان است، در حالی که استرالیا نیز از صادرکنندگان گاز است. در زغال سنگ استرالیا رتبه اول و روسیه در رتبه سوم قرار دارند. استرالیا صادرکننده اصلی سنگ آهن است، اما روسیه نیز تولیدکننده قابل توجهی است. روسیه صادرکننده نفت بسیار بزرگتر از استرالیا است و هر دو کشور منابع مهم نیکل، آلومینیوم، مس، سرب، روی و طلا هستند.

در بخش کشاورزی، دو کشور در بازارهای گندم و جو با هم رقابت می‌کنند. روسیه (و اوکراین) از نظر دانه‌های روغنی قویتر از استرالیا هستند، در حالی که استرالیا از نظر گوشت گاو، پشم و محصولات لبنی تولیدات بیشتری دارد.

از آنجایی که روسیه و استرالیا بسیار شبیه یکدیگر هستند، تجارت کمی‌با یکدیگر انجام می دهند. حجم تجارت استرالیا و روسیه در 2020 کمتر از 800 میلیون دلار بوده است.

قیمت کالاها در فوریه زمانی که روسیه به اوکراین حمله کرد، رو به افزایش گذاشت. سال‌ها نرخ‌های بهره بسیار پایین به بهبود سریع اقتصادی در بسیاری از کشورهای پیشرفته کمک کرد، و افزایش تقاضا در بخش هایی مانند نفت و مس را باعث شد.

اقتصاد چین تا سال 2021 حرکت آرامتری داشت، اما وجود پروژه‌های زیرساختی داخلی که توسط دولت تامین می‌شود و نیز رونق صنایع صادراتی چین ناشی از کاهش همه گیری کرونا، باعث شد که تقاضای چین برای منابع قوی باقی بماند.

تحریم های اعمال شده توسط آمریکا و اروپا و به دنبال آن بسیاری از کشورهای دیگر از جمله ژاپن و استرالیا در ابتدا معافیت صادرات انرژی و کشاورزی روسیه را مدنظر قرار داده بود. اما این تحریم ها  آهن، فولاد و سایر فلزات فرآوری را در بر گرفتند.

با این حال، تحریم‌های بانکی شدید، خریداران تمام صادرات روسیه را نسبت به انجام معاملات محتاط کرده است. بانک‌های روسی از شبکه مالی جهانی سوئیفت محروم شده‌اند .نفت روسیه با 30 درصد تخفیف به بازارهای جهانی از جمله چین فروخته می‌شود و فروش گندم روسیه با تخفیف حداقل 10 درصدی همراه است.

تحریم ها به زغال سنگ روسیه نیز سرایت کرده است. در نتیجه، بازارهای زغال سنگ برخی از شدیدترین تأثیرات را تجربه کرده اند، با افزایش قیمت ها تا سطوحی که برای هر ناظر قدیمی، به سادگی قابل درک است. قیمت زغال سنگ برای تولید برق که پس از ممنوعیت واردات از استرالیا توسط چین در سال 2020 به تنها 50 دلار در تن کاهش یافته بود، اخیراً به رکوردهای بالای 400 دلار رسیده است. قیمت زغال سنگ برای فولادسازی بیش از 660 دلار در تن افزایش یافته است .

قیمت گاز طبیعی مایع نیز افزایش یافته است، زیرا اروپا به دنبال جایگزینی برای گاز روسیه است. وزارت صنعت استرالیا پیش‌بینی می‌کند که صادرات LNG استرالیا به 82 میلیارد دلار در سال‌های 2022 تا 23 بالغ خواهد شد که 30 میلیارد دلار افزایش را نسبت به دوره سال‌های 2020-2021 نشان می دهد.

گندم و جو نیز با دو برابر قیمت قبل از مناقشه معامله می‌شوند. اوکراین صادرکننده مهم هر دو غلات، به ویژه به چین بود، اما اکنون، حتی اگر بتوان محصولات را برداشت کرد، آنها نمی‌توانستند به بنادر دریای سیاه بروند تا حمل شوند. 

از طرفی ، ارزهای معتبر جهانی در قبال دلار استرالیا ضعیف تر شده اند. نرخ تسعیر فعلی به این معنی است که کالاهای وارداتی بسیار ارزان تر شده اند و این استانداردهای زندگی مصرف کنندگان را افزایش می دهد.

یک معیار کلیدی اقتصادی، شرایط تجارت است که میانگین قیمت‌هایی را که استرالیا برای واردات خود می‌پردازد و قیمت‌هایی که برای صادرات خود می‌پردازد، مقایسه می‌کند. در ازای هر تن کالایی که استرالیا صادر می‌کند، تقریباً دو برابر بیشتر از آنچه تاکنون ثبت شده، وارد می‌کند. در دهه 1990، بسیاری فکر می‌کردند که قیمت منابع در بلندمدت کاهشی اجتناب‌ناپذیری دارد که اقتصاد استرالیا را با خود همراه می‌کند.

برای بیشتر نقاط جهان، تأثیر مناقشه روسیه بر قیمت کالاها به معنای پایین آمدن استانداردهای زندگی است. اما این موضوع در استرالیا برعکس است.

این امر به ویژه در مورد فقیرترین کشورها، کشورهایی که به غلات وارداتی وابسته هستند، صادق است. سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد 20 کشور را برمی‌شمرد که حداقل نیمی از گندم خود را به واردات از روسیه و اوکراین وابسته هستند.

شاخص قیمت مواد غذایی معامله شده توسط فائو از فوریه تقریباً 20 درصد افزایش یافته است و نسبت به سال گذشته یک سوم افزایش داشته است. قیمت دانه‌های روغنی دو برابر شده است، در حالی که گندم حدود 40 درصد افزایش یافته است.

کمبود عرضه از روسیه و اوکراین توسط کشورهای عمده مصرف کننده به رهبری چین بدتر می‌شود و ذخایر ذخیره غذایی خود را ایجاد می‌کنند.

به طور کلی، جنگ روسیه تورم را در سطح جهانی بالاتر می‌برد در حالی که درآمدها عقب می مانند. این خطرات را برای اقتصاد جهانی افزایش می دهد، با پتانسیل افزایش نرخ بهره برای ایجاد بحران بدهی و رکود. صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی خود را برای رشد جهانی در سال جاری به دلیل جنگ از 4.4 درصد به 3.6 درصد کاهش داده است، اما هشدار می‌دهد که در صورت بدتر شدن شرایط جنگ، این رقم کمتر هم خواهد شد.

استرالیا یکی از معدود کشورهایی بود که چشم انداز رشد خود را توسط صندوق بین المللی پول در بررسی جهانی شش ماهه خود ارتقا داد. با این حال، شکوفایی استرالیا نیز در پی مناقشه روسیه و اوکراین از رکود جهانی جان سالم به در نخواهد برد.

نویسنده: دیوید اورن

منبع:

https://www.aspistrategist.org.au/australia-in-good-position-to-weather-global-sanctions-on-russia/

 

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما