تلاش اندونزی برای تبدیل شدن به بزرگترین تولید کننده محصولات پتروشیمی در منطقه جنوب شرق آسیا
اندونزی بعنوان دارنده بزرگترین اقتصاد منطقه جنوب شرق آسیا و یکی از کشورهای در حال توسعه در نظر دارد در تولید فرآوردههای پتروشیمیبه رتبه اول این منطقه یا اتحادیه ASEAN تبدیل شود.
اندونزی بعنوان دارنده بزرگترین اقتصاد منطقه جنوب شرق آسیا و یکی از کشورهای در حال توسعه در نظر دارد در تولید فرآوردههای صنعت پتروشیمیبه رتبه اول این منطقه یا اتحادیه ASEAN تبدیل شود. در این خصوص وزیر صنعت این کشور آقای آگوس گومی وانگ با اشاره به هدف گذاری فوق اظهارداشت: از آنجائیکه صنعت پتروشیمی یک صنعت راهبردی در سطح بالادستی است، لذا سرمایه اساسی و پیش نیاز اصلی توسعه صنایع پایین دستی مانند پلاستیک، پارچههای الیافی، نساجی، بسته بندی، الکترونیک، خودروسازی، پزشکی و سایر صنایع مهم محسوب میشود. بنابراین، ما همچنان به تشویق سرمایهگذاری در صنایع شیمیایی، به ویژه برای تقویت کالاها در بخش بالادستی مواد شیمیایی ادامه میدهیم و میتوانیم محصولات پتروشیمی مانند اتیلن، پروپیلن، BTX، پلی اتیلن (PE) و پلیپروپیلن. (PP)،" را که هنوز به طور گسترده از خارج وارد میشود، جایگزین کنیم.
وی که در بازدید از مجتمع پتروشیمی PT Asahimas Chemical Phase-7 در شهر Cilegon در مصاحبه با مطبوعات افزود: در حال حاضر ظرفیت ملی تولیدات محصولات صنعت پتروشیمی در اندونزی به 7.1 میلیون تن در سال می رسد. با این حال، واردات محصولات شیمیایی نیز همچنان بسیار قابل توجه است بطوریکه در سال 2020 به 4.6 میلیون تن رسید. وی تصریح کرد: این امر بیانگر لزوم تلاش برای افزایش ظرفیت تولید برای تامین نیازهای داخلی است. او در ادامه ابراز امیدواری کرد که این کارخانه جدید بتواند نمونه ای برای سایر سرمایه گذاریها در صنایع شیمیایی باشد چرا که توسعه صنایع شیمیایی در اندونزی همچنان از پتانسیل بالایی برخوردار است. وزیر صنعت اندونزی همچنین گفت: "ما اهمیت تسهیل فضای سرمایه گذاری رقابتی تر صنایع شیمیایی را درک میکنیم و تلاش خواهیم کرد تا موانع موجود بر سر راه این صنایع همچون افزایش قیمت زغال سنگ و زیرساخت های جاده ای را برداریم."
همچنین در راستای توجه بیشتر به صنعت پتروشیمی در اندونزی از دیگر اقدامات راهبردی وزارت صنعت این کشور میتوان به ارائه مشوق قیمت گاز طبیعی 6 دلاری به ازای هر تن مترمکعب (MMBTU) و تلاش برای کنترل واردات و صیانت از بازار داخلی، بهینه سازی استفاده از بازار داخلی و بازارهای صادراتی، تولید داخلی اشاره کرد. در کنار اقدامات فوق همچنین برنامه بهبود مصرف گاز، ارائه مشوق های مالی مانند کمک هزینه مالیاتی، به تعلیق در آوردن برخی از مالیات ها، کاهش مالیات فوق العاده برای تحقیق و توسعه و اشاره نمود.
از سوی دیگر و در جهت توسعه مجتمع های تولید محصولات پتروشیمی در اندونزی شرکت ملی نفت این کشور (پرتامینا) تصمیم بر توقف برنامههای توسعه ساخت پالایشگاههای خود نموده است. چنین تصمیمی در راستای دور شدن از مصرف سوخت های فسیلی و همچنین تغییر کاربری آنها به سمت تولید محصولات پتروشیمی در این پالایشگاهها اتخاذ شده است. در این زمینه مدیرعامل شرکت پرتامینا اعلام کرد که این شرکت برنامههای خود را برای ساخت یک مجتمع پالایشگاه جدید در منطقه کالیمانتان شرقی را لغو نموده است. بگفته وی برخی از پروژهها نیز بصورت تولید مشترک فرآوردههای پتروشیمی ایجاد خواهد شد. وی اضافه کرد که وقتی اندونزی به سمت انرژیهای سبز (تجدیدپذیر ) و استفاده از خودروهای برقی رفت پالایشگاهها در تولید فرآوردههای پتروشیمیبیشتر مفید خواهند بود و لذا پرتامینا درحال ادغام این پالایشگاهها با تاسیسات پتروشیمی میباشد. وی اضافه نمود که دولت قصد دارد نیروگاههای انرژی سبز بیشتری ایجاد نماید و درعین حال استفاده ازخودروهای برقی را نیز افزایش دهد.
لازم به ذکر است سرمایه گذاری در پروژه PT Asahimas Chemical Phase-7 در Cilegon که در 1 آوریل 2022 افتتاح شد، نشان می دهد که پتانسیل توسعه صنعت میانی پتروشیمیبسیار زیاد است. بطوریکه با اضافه شدن 200 هزار تن تولید محصول PVC به ظرفیت آن کل ظرفیت ملی تولید این محول به 1,062,000 تن در سال خواهد رسید و اندونزی را به بزرگترین تولید کننده PVC در اتحادیه ملل جنوب شرق آسیا ( آسه آن ) تبدیل میکند. بگفته وزیر صنعت اندونزی این ظرفیت اضافی تولید به حفظ عرضه داخلی با پیش بینی افزایش تقاضای PVC داخلی و همچنین افزایش پتانسیل بازار صادرات کمک خواهد نمود. توسعه مجتمع پتروشیمی مذکور موجب جذب 1250 کارگر گردیده است. وزیر صنعت در این خصوص گفت که از سرمایه گذاری در توسعه کارخانه پی وی سی توسط PT Asahimas Chemical که در بحبوحه همه گیری چالش برانگیز کووید-19 با موفقیت انجام شد، قدردانی میکنیم.
2- بر اساس آمار شرکت پرتامینا در حال حاضر 31 % از کل انرژی تولیدی در اندونزی با استفاده از سوخت نفت کوره تولید میشود و طبق پیش بینیهای انجام شده قرار است این میزان در سال 2050 به 20 % کاهش یابد. در کنار آنها مصرف زغال سنگ نیز کاهش یافته و در عوض مصرف گاز افزیش خواهد یافت. اما بیشترین افزایش تولید و مصرف مربوط به انرژیهای نو(تجدیدپذیر)خواهدبود.