استفاده چین از پروژههای زیربنایی برای حفظ رشد اقتصادی در سال 2022
چین به منظور مقابله با چالشهای پیش روی تولید ناخالص داخلی سرمایهگذاری در زیرساختها و پروژههای زیربنایی را در حجم وسیعتری در مقایسه با ابتدای سال 2021 در دستور کار دارد.
با شروع سال 2022، چین به منظور مقابله با چالشهای پیش روی تولید ناخالص داخلی مانند شیوع مجدد ویروس کرونا و فشارهای خارجی از سوی ایالات متحده، سرمایهگذاری در زیرساختها و پروژههای زیربنایی را در حجم وسیعتری از ابتدای سال 2021 در دستور کار دارد. به گزارش نشریات داخلی این کشور، در دو هفته ابتدایی سال جاری میلادی، دادههای منتشر شده توسط مقامات ده منطقه و استان، نشان میدهد پروژههای زیرساختی بزرگ با سرمایهگذاری بیش از 3 هزار میلیارد یوان (معادل 471 میلیارد دلار) اعلام و یا آغاز شده است. این در حالی است که از تاریخ 1 تا 19 ژانویه 2021، مجموع سرمایهگذاری اعلام شده برای پروژههای زیربنایی بزرگ 1200 میلیارد یوان بوده است. در میان مناطق و استانها، استان هه بی (Hebei) از نظر مقیاس سرمایه گذاری با 695 پروژه کلیدی و مجموع سرمایه گذاری 1.12 تریلیون یوان پیشتاز است. استان جهجیانگ نیز با 358 پروژه بزرگ و کل سرمایه گذاری 638.6 میلیارد یوان در رتبه دوم قرار دارد.
جزئیات منتشر شده از سوی مقامات کشوری و استانی، حاکی از آن است که پروژههای برنامه ریزی شده در حوزههای حمل و نقل و صنایع مرتبط با فناوریهای پیشرفته متمرکز هستند. به عنوان نمونه، شهر شیامن در استان فوجیان پروژه ساخت فرودگاه در این شهر را با ارزش 53 میلیارد یوان (8.5 میلیارد دلار) آغاز کرده است. روزنامه گلوبال تایمز به نقل از معاون سابق انجمن علیمات اقتصادی پکن نوشته است: « پس از راهاندازی راهآهن چین-لائوس در ماه دسامبر گذشته، پروژههای حمل و نقل در اطراف استان یوننان اجرا خواهد شد. نگاه به موافقتنامه مشارکت جامع اقتصادی منطقهای (RCEP) به عنوان تسهیل کننده تجارت، پروژههای زیرساختی را رونق خواهد بخشید».
علاوه بر آن، در حوزه فناوریهای جدید شانگهای توافقنامههایی را برای پروژههای مربوط به هواپیمای بدون سرنشین و توسعه زیست پزشکی به امضا رسانده است. استان آنهویی نیز شاهد آغاز پروژه تولید قطعات هسته خودرو با انرژی جدید BYD بوده و استان هبی 200 پروژه مرتبط با صنایع نوظهور از جمله ماژولهای قطعات الکترونیکی و شیشههای دیجیتال را آغاز کرده است. دولت چین به منظور مقابله با تکانههای خارجی ناشی از فشار کشورهای غربی به ویژه ایالات متحده، با سرلوحه قرار دادن استراتژی چرخه دوگانه سرمایه گذاری در بخش تکنولوژی و نوآوری و یکپارچه سازی توانمندیهای داخلی در این بخش را به عنوان یک اولویت در طول اجرای برنامه توسعه چهاردهم (از سال 2021 تا 2025) در دستور کار دارد.
علی رغم اقدامات اشاره شده برای حفظ رشد اقتصادی بیش از پنج درصد برای سال 2022، چالشهایی در مسیر اجرای پروژههای زیربنایی از جمله الزامات حفظ محیط زیست، کاهش نیروی کار و افزایش هزینههای تولید وجود دارد. علاوه بر آنکه به گفته رسانههای داخلی در سال 2021 نیز پیشرفت پروژههای زیربنایی کمتر از حد انتظار بوده و برخی از آنان به سال جاری موکول شدهاند.
سیاستهای دولت چین در افزایش سرمایهگذاری در پروژههای زیربنایی برای سال 2022 با توجه به مشکلات موجود در سایر بخشهای اقتصادی از جمله تجارت و مصرف، به منظور کنترل فشارهای تورمی در نظر گرفته شده و رشد حداقلی اقتصادی را برای سال جدید میلادی تضمین مینماید؛ هر چند این رویه، موجب استفاده از منابع ارزی و افزایش وامدهی توسط بانکها خواهد شد. به نظر میرسد با بهبود وضعیت کرونایی، امکان کند شدن پروژههای زیربنایی وجود دارد.
مشکلات پیش آمده برای بخش املاک و مستغلات با بحران مالی شرکت اورگراند، کاهش در خرده فروشی به دلیل شیوع کرونا در برخی مناطق و سیاستهای قرنطینهای، در تصمیم اخیر پکن درباره پروژههای زیربنایی بیتأثیر نبوده است. علی رغم محدودیتها، وضعیت اقتصادی چین با تکیه بر منابع ارزی، ظرفیت بازار داخلی و ادغام توانمندیها بین مناطق مختلف (بین شرق توسعه یافته و غرب این کشور) در وضعیت مناسبی نسبت به سایر رقبا قرار دارد؛ هرچند تردیدها درباره آینده همچنان باقی هستند.