معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۰/۰۱/۱۷- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۴۵۴

جنگ تکنولوژی علیه چین ؛ عامل اتحاد وتقویت همکاریهای آمریکا و اروپا

در این مطلب که در رسانه های محلی کشور قبرس انعکاس داشته به رقابت های تکنولوژیکی میان چین و آمریکا و به طور خاص در صنعت نیمه‌هادی‌ها و تلاش آمریکا برای حفظ جایگاه خود در این رقابت شده است.

در اوائل ماه مارس سال جاری آمریکا و اروپا با صدائی هماهنگ به ضرورت حمایت از یکدیگر در صحنه رقابت با چین در ارتباط با تکنولوژیی‌های کلیدی تاکید نمودند.       

کمیسیون امنیت آمریکا در گزارشی پیشنهادات متعددی را برای تقویت تداوم سلطه این کشور بر تکنولوژی‌های پیشرفته و کلیدی؛ امور مربوط به  تکنولوژی‌های نظامی و همچنین در عرصه اقتصادی درمقابله با چین را منتشر نمود.                                             

چند روز بعد کمیسیون اروپا نیز با انتشار برنامه دیجیتال خود با هدف کاهش وابستگی کشورهای اروپائی مصرف کننده تولیدات دیجیتال و تکنولوژی‌های کلیدی و حساس در مقابله با چین و آمریکا؛ گزارشی را منتشر نمود. البته در همین گزارش بر اهمیت همکاری‌های دو جانبه اروپا و آمریکا در مسائل تجاری و تکنولوژیکی تاکید گردیده است که بیانگر اتحاد غرب در مقابله با چین است.                                                                     

تردیدی نیست که نگرانی اصلی برای واشنگتن و بروکسل؛ ظهور قدرت جهانی چین و افزایش توانائی‌های این کشور به تولید کالاهای اساسی مورد نیاز اروپا و آمریکا بویژه از آن دسته  کالاهای ارزشی-راهبردی است که موجبات  تقویت قدرت تکنولوژیک و اقتصادی این کشور را فراهم کرده است.                                                                         

جلوگیری از تولید نیمه‌هادی‌های ( موسوم به Semi Conductor) دارای استفاده و کاربرد دو گانه نظامی و غیر نظامی‌توسط چین از جمله مواردی بسیار حساس است که آمریکا بر آن تاکید می ورزد و به خوبی آگاه است که برای نیل به این هدف حتما نیازمند به همکاری با اروپا دارد.         

انتشار ویروس کوید – 19 در جهان؛ نیاز به دیجیتالیزه شدن را با چالش های متعددی  در زمینه عرضه و تقاضا روبرو کرده است. شرکتها و ارگان‌ها تقریبا در تمامی‌بخش ها از یک سو در تلاشند که از نیروی کار و مستخدمین خود حمایت بعمل آورند؛ ضمن آنکه نیاز به دیجیتالیزه شدن آنها رانیز مجاب کرده است که گام های موثری در این راه بردارند.  

بازار جهانی تقاضا برای تلفن‌های هوشمند؛ تبلت های مدرن؛ مانیتورها و تلویزیون‌های دیجیتال و اساسا زیر ساخت های بیسیم ارتباطی؛ شبکه‌های سخت افزاری و نرم افزاری کامپیوترها که بخش اعظم آن در کشور چین تولید میشود؛ افزایش چشمگیری داشته است.                                                                                                                    

بخشی از نیمه‌هادی‌ها که برای تولید تمامی‌کالاها و اقلام فوق الذکر ابزار اصلی محسوب میگردند؛ در کشور چین تولید میشوند و بدین ترتیب این کشور به عنوان بزرگترین کشور تولید کننده نیمه‌هادی‌ها  محسوب میگردد و اتفاقا بدلیل اهمیت فوق العاده این تولیدات است که  در برنامه پنج ساله حزب کمونیست چین ( 2021 ) نیز به عنوان یک اولویت مهم در نظر گرفته شده است.  

ذکر این نکته ضروری است که آمریکا در حال حاضر سلطه کاملی بر تولید و بازار نیمه‌هادیها در جهان دارد و چین هم یکی از مشتریان اصلی آن محسوب میگردد. در این راستا و به منظور محدود سازی و جلوگیری از صادرات آسان این نیمه‌هادیها ؛ در ماه می 2020 دولت آمریکا شرایطی سخت و محدود ساز برای صادرات نرم افزارها و تکنولوژی‌های اتوماسیون ساخت آمریکا به چین  از جمله کمپانی هواوی را تصویب و به اجرا در آورد. اکنون صادرات نیمه‌هادیهای حساس ( 10 نانو متر به پائین ) به چین نیاز به تصویب وزارت دفاع  آمریکا دارد.                                                  

 از سوی دیگر؛ گزارش های دریافت شده حاکی از این واقعیت است که دولت چین سرمایه گذاری وسیعی را برای بدست آوردن آنها دارد که در برخی کشورها  و مناطق از جمله تایوان ؛ ژاپن و  هلند تولید میشوند. بدیهی است آمریکائی‌ها تلاش گسترده ای را برای ایجاد محدودیت صادرات نیمه‌هادیهای حساس که در این کشورها نیز تولید میشوند؛ را آغاز نموده است. البته دولت چین هم با آگاهی از سیاست سخت آمریکا در این خصوص ؛ سرمایه گذاری وسیعی را برای جذب متخصصین ذیربط از جمله متخصصین تایوانی  در دستور کار قرار داده است.                                                                                             

تخصیص 29 میلیارد دلار (بودجه حمایتی دولت) برای تولیدات نیمه‌هادی‌ها و صنایع مربوطه هم برای بکارگیری نیروهای انسانی خلاق و کارآمد و هم دسترسی به دانش پیشرفته آن از دیگر برنامه‌های دولت چین برای مقابله با این محدود سازی‌های آمریکائی‌ها و اروپائی‌ها میباشد. اینکه آیا اتخاذ سیاستی واحد در قبال چین و محدود سازی صادرات نیمه‌هادیهای حساس توسط آمریکا و اروپا به سرانجامی خواهد رسید، موضوعی است که آینده میتواند در خصوص موفقیت هر کدام از طرفها قضاوت کند.                                                                                                                          

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما