معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۱۲/۱۸- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۵۲۶

اخبار اقتصادی حوزه آسیای غربی ( هفته دوم اسفند ماه 1399)

اهم اخبار و تحولات اقتصادی حوزه آسیای غربی در هفته دوم اسفند ماه 1399 که در رسانه‌های این کشورها منتشر شده است به شرح ذیل ارائه می‌گردد:

پاکستان

تشکیل بلوک جدید در منطقه با مشارکت تهران-اسلام‌آباد نزدیک است

احسان الله تیوانا رییس کمیسیون روابط خارجی مجلس ملی پاکستان، طی مصاحبه اختصاصی با خبرنگار ایرنا در اسلام‌آباد اظهار داشت: پاکستان دیگر دنباله روی بده بستان‌های سیاست نیست و مطابق منافع ملی خود تصمیم می‌گیرد. برخی کشورها شاید درصدد فشار بر ما به وسیله اعطای وام و یا کمک‌های مالی بلاعوض باشند اما این روش دیگر بهایی ندارد. وی افزود: دولت عمران‌خان فوق العاده پیگیر توسعه روابط با همسایگان به ویژه جمهوری اسلامی ایران است، سیاستی که رهبران دولت غیرنظامی و نیروهای مسلح نگاه یکسانی به آن دارند و باعث شده تا یک وفاق ملی در بحث ورود پاکستان به یک بلوک جدید منطقه‌ای با مشارکت ایران، روسیه، چین، ترکیه و مالزی ایجاد شود. احسان الله تیوانا، نقش پارلمان‌ها برای همیاری دولت در تدوین سیاست موثر جهت توسعه روابط با همسایگان را حائز اهمیت دانست و افزود: مجلس پاکستان حامی قوی تحکیم مناسبات با کشور دوست و برادر جمهوری اسلامی ایران می‌باشد و حتی فعال‌ترین گروه دوستی پارلمانی در مجلس پاکستان نیز متعلق به گروه دوستی پارلمانی ایران و پاکستان است.

تفاهم ایران با پاکستان برای عملکرد مکمل بنادر دو طرف

آقای محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه در ماه‌های پیشِ رو تا پیش از پایان دولت، فاز دوم توسعه بندر چابهار را کلید می زنیم تا ظرفیت بندر به 30 میلیون تن افزایش یابد، گفت: پیمانکار فاز دوم توسعه بندر چابهار، قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء خواهد بود. وی در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس مبنی بر اینکه کشور چین در حال توسعه مسیر جاده ابریشم با محوریت یک کمربند - یک راه است و این تأثیری در استقبال صاحبان کالا از بندر چابهار و خط آهن چابهار - یونسی و سرخس نخواهد داشت؟ توضیح داد: ما با پاکستان تفاهم داریم که به صورت مکمل عمل کنیم، ظرفیت اقتصادی ایران و پاکستان به تنهایی به قدری زیاد است که در الگوی یک کمربند-یک راه چین، با برنامه‌هایی که ما در پیش داریم و مذاکراتی که انجام داده ایم، فرصت‌های طلایی برای کشور ما در کریدورهای شمال - جنوب و شرق - غرب به وجود  خواهد آمد. 

حصارکشی مرزهای مشترک با ایران تا خرداد ماه تکمیل خواهد شد

شیخ رشید احمد وزیر کشور پاکستان در مصاحبه با این رسانه پاکستانی گفت: عملیات حصارکشی نوار مشترک مرزی با جمهوری اسلامی ایران ۳۸ درصد تکمیل شده و پیش بینی می‌شود این طرح تا خردادماه (ژوئن) به اتمام برسد. شیخ رشید سوء استفاده عناصر قانون گریز از خلاء‌های موجود در نوار مشترک مرزی، قاچاق و دیگر فعالیت‌های غیرقانونی را چالش‌های پیش روی پاکستان خواند و تاکید کرد که با تکمیل طرح حصارکشی این موارد نیز کنترل خواهد شد. شیخ رشید احمد درخصوص اقدامات دولت پاکستان برای سرکوب عناصر مرتبط با قاچاق کالا و سوخت گفت: اسلام‌آباد متعهد است تا جلوی قاچاق سوخت را به هر قیمتی بگیرد. در همین راستا پمپ بنزین‌هایی که سوخت قاچاق عرضه می‌کردند پلمب شده اند و نتایج خوبی بدست آمده است. شیخ رشید همچنین اعلام کرد که ۸۹ درصد از حصارکشی مرز مشترک با افغانستان تکمیل شده است. 

وزیر کشور پاکستان از دومین مرز رسمی مشترک با ایران بازدید کرد

شیخ رشید احمد وزیر کشور پاکستان در سفر خود به همراه سرلشکر «ایمن بلال» فرمانده گردان جنوبی نیروی مرزبانی ایالت بلوچستان، از منطقه تربت با هلیکوپتر به مرز تفتان رفت و از عملیات حصارکشی مرز مشترک با ایران و همچنین زائرسرای در حال احداث در مرز تفتان بازدید نمود. وزیر کشور پاکستان در جریان این بازدیدها با تاکید بر عزم دولت برای تقویت امنیت داخلی کشور، گفت: نظام مدیریت مرزی با ایران و افغانستان به شیوه نوین مجهز خواهد شد که هدف اصلی آن تسهیل تجارت دوجانبه و آسان‌سازی آمد و رفت مردم به کشورهای یکدیگر است. شیخ رشید احمد همچنین به نقطه صفر مرزی گبد، جایی که دومین مرز رسمی ‌با جمهوری اسلامی ایران (در نقطه ریمدان) بیست و نهم آذرماه امسال افتتاح شد، رفت و از فعالیت‌های تجاری در گذرگاه جدید مرزی ریمدان-گبد بازدید و تسهیلات موجود برای حمل و نقل کالاها و کامیون‌های باربری را مورد بررسی قرار داد.

کمک 3.7 میلیون دلاری ژاپن برای پناهندگان افغان در پاکستان

میتسودا کونینورا سفیر ژاپن در اسلام آباد و نماینده کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان، توافقنامه ای را امضا کردند که بر اساس آن دولت ژاپن 3.7 میلیون دلار به پناهندگان افغان در پاکستان کمک خواهد کرد. بر اساس بیانیه سفارت ژاپن در اسلام آباد، این مبلغ برای امور پناهندگان افغان در ایالت های خیبرپختونخوا، پنجاب و بلوچستان پاکستان صرف خواهد شد. 

دعوت نخست وزیر پاکستان از سریلانکا برای پیوستن به سیپک

 عمران خان نخست وزیر پاکستان در سفری دو روزه به کلمبو در دیدار با نخست وزیر سریلانکا مهیندا راجاپاکسه گفت: پاکستان سهم بزرگی در سیپک دارد. ما از سریلانکا دعوت می‌کنیم که به سیپک بپیوندد. سریلانکا از طریق سیپک می‌تواند به کشورهای آسیای میانه متصل شود. پاکستان و سریلانکا در کنار هم می‌توانند پیشرفت کنند. عمران خان افزود: پاکستان و سریلانکا با چالش های یکسانی روبرو هستند که باید با همکاری یکدیگر با آنها مقابله کنند. پاکستان 10 سال با تروریسم دست و پنجه نرم کرده است. سریلانکا نیز دهه‌ها با این چالش مواجه بوده است. صنعت گردشگری دو کشور بواسطه مشکلات امنیتی ضربه دیده است. عمران خان ضمن دعوت از مهیندا راجاپاکسه برای سفر به پاکستان گفت: پاکستان مرکز تمدن بودایی است. ما برای ارتقای صنعت گردشگری، قطارهای ویژه بودایی‌ها را راه اندازی خواهیم کرد. از گردشگران سریلانکایی هم دعوت می‌کنیم که برای بازدید از تمدن بودایی در پاکستان به کشور ما سفر کنند. در این ملاقات مقامات دو کشور با تاکید بر افزایش همکاری‌ها در همه حوزه‌ها، یادداشت تفاهم های متعددی در زمینه محیط زیست، گردشگری، آموزش، سرمایه گذاری و ... امضا کردند.

بنگلادش

توافق انگلیس و بنگلادش برای توسعه مشارکت اقتصادی

در اولین  دور گفتگوهای تجاری و سرمایه گذاری انگلیس و بنگلادش طرفین توافق کردند که روابط تجاری را از طریق تعهد متقابل به بخش خصوصی و تشویق به سرمایه گذاری و رفع موانع تجاری برای شرکتها، محصولات و خدمات  ارتقاء دهند. وزیر تجارت بنگلادش، اظهار داشت: این گفتگوها زمینه را برای صدور خدمات، متخصصان و محصولات ما به بازار انگلیس فراهم نموده و به افزایش سرمایه گذاری در بنگلادش و توسعه صادرات کمک خواهد کرد. در این نشست انگلیس بر تعهدات خود بر ادامه نظام عمومی ترجیحات (GSP) برای بنگلادش حتی پس از خروج از فهرست کشورهای در حال توسعه و  قرار گرفتن در فهرست کشورهای با حداقل توسعه تاکید نمود. انگلیس پس از خروج از اتحادیه اروپا قرار است همچون این اتحادیه تعهدات خود در خصوص نظام عمومی ترجیحات(GSP) را ادامه دهد. اتحادیه اروپا تا سال 2027 تسهیلات GSP را در اختیار بنگلادش قرار می دهد. شایان ذکر است انگلیس سومین مقصد بزرگ صادراتی محصولات بنگلادشی به ارزش حدود 4 میلیارد دلار است.

سرمایه گذاری 5 میلیارد دلاری سرمایه گذاران عربستانی در بنگلادش

سفیر عربستان در داکا گفت: سرمایه گذاران سعودی مشتاقند حدود 5 میلیارد دلار در بخشهای مختلف بنگلادش سرمایه گذاری کنند. وی همچنین اظهار داشت: سرمایه گذاران سعودی علاقه ویژه ای به سرمایه گذاری در بخش گردشگری بنگلادش دارند. وی در دیدار با وزیر امور حمل و نقل هوایی و جهانگردی بنگلادش، ماد محبوب علی، گفت: "عربستان سعودی همچنین علاقه مند به همکاری با بنگلادش برای توسعه صنعت هواپیمایی است. محبوب علی در این خصوص اظهار داشت: "ما خوشحال خواهیم شد که با سرمایه گذاران سعودی برای توسعه بخش گردشگری بنگلادش همکاری کنیم".

حاشیه‌های کنسرسیوم ساخت ترمینال LPG

شرکت نفت بنگلادش(BPC) تصمیم گرفته است، قرارداد ساخت بزرگترین ترمینال گاز مایع دریای عمیق این کشور را به کنسرسیومی از سه کشور اعطا کند که دو شرکت دارای سوابق مشکوک می‌باشند. شرکت تجاری سوئیسی Vitol  یکی از شرکایی است که قرارداد ساخت ترمینال LPG به ظرفیت یک میلیون تن در ماهشخالی را می‌گیرد. در حالی است که این شرکت در دسامبر 2020 به دلیل پرداخت رشوه به مقامات برزیل برای رونق بخشیدن به تجارت خود 164 میلیون دلار جریمه شد. شرکت دیگر PowerCo بنگلادشی است که در فهرست تنظیم حسابداری و همکاری سنگاپور با سرمایه تنها 100 دلار مطرح است. شرکت سوم نیز یک شرکت ژاپنی به نام Marubeni می‌باشد. کنسرسیوم Vitol-PowerCo-Marubeni قرار است ترمینال LPG را با هزینه 305 میلیون دلاری احداث نمایند.

هند

تغییر پیمانکار ایرانی اپراتور هندی بندر چابهار

یک شرکت بورسی خدمات دریایی و بندری وابسته به بنیاد مستضعفان در سامانه کدال از برنده شدن در مناقصه بندر شهید بهشتی چابهار خبر داده و اعلام کرده است این قرارداد از دی ماه امسال اجرایی شده و ماهانه ۲۵ هزار یورو درآمد ثابت از فعالیت اپراتوری بندر و درصدی نیز از حجم عملیات دریافت خواهد کرد. شرکت مذکور، هیچ توضیح دیگری درباره جزئیات این قرارداد و مناقصه ارائه نداده است. بر اساس آمار اعلام شده، ترانزیت از بندر چابهار به افغانستان طی یک سال اخیر، افزایش ۲ برابری داشته است که نشان دهنده استقبال خوب بازرگانان افغانستانی و هندی از بندر چابهار است.با افتتاح راه آهن چابهار زاهدان در سال ۱۴۰۰، پیش بینی می‌شود حجم ترانزیت کالا از این بندر تا چندین برابر افزایش یابد. بنابراین بندر چابهار در ماه‌ها و سال‌های آتی از اهمیت بسیار بیشتری برخوردار خواهد شد. اخیر شرکت هندی اپراتور بندر شهید بهشتی چابهار و طرف قرارداد با سازمان بنادر، مناقصه‌ای برای تعیین پیمانکار خود در ایران برگزار کرده که بر اساس آن، شرکت خدمات بندری وابسته به بنیاد مستضعفان برنده این مناقصه شده است. 

معنای رابطه هند با ایران برای آمریکا

نشریه آمریکایی نشنال اینترست در گزارشی نوشت: عدم تعهد همواره بخشی از سیاست هند خواهد بود و روابط دوجانبه هند با ایران و روسیه هم برای دهلی اهمیت دارد. هند با ایران هم چنین روابطی دارد. روابط دهلی با تهران به زمان شوروی می‌رسد زمانی که ارتش هند از مسیر ایران تدارکات حیاتی در اختیار شوروی می‌گذاشت. امروز هم هند منافع پایداری در ایران دارد. هند برای حمایت از رشد اقتصادی خود به گاز طبیعی نیاز دارد. توافقی برای ارسال ال ان جی از ایران برای هند وجود داشت که با تحریم‌های آمریکا در سال ۲۰۱۸ مختل شد و هند را مجبور کرد که واردات انرژی خود را متنوع بسازد. اکنون علائمی از گرم شدن روابط بین واشنگتن و تهران می‌تواند صادرات ال ان جی ایران به هند را مجددا مطرح کند. تهران ، مسکو و دهلی نو همچنین بطور مشترک درزمینه کریدور حمل و نقلی شمال – جنوب همکاری می‌کنند  و هرچند که توافق سال ۲۰۱۲ برای اجازه دسترسی ایران به فناوری نظامی هند راکد مانده است اما ایران هنوز از جایگاهی در راهبرد امنیتی هند برخوردار است.همه اینها برای آمریکا موضوعیت دارد. سال‌های اخیر شاهد یک اتحاد رو به رشد و راهبردی بین واشنگتن و دهلی نو بوده‌ایم. این مسیر در دولت بایدن هم ادامه خواهد یافت چرا که بایدن در زمان معاونت رئیس جمهور و پیش از آن هم در زمان ریاست کمیته امور خارجی مجلس سنا طرفدار تعامل نزدیک‌تر با هند بود . بایدن در زمان حضور در سنا نقش مهمی در کمک به برداشتن تحریم‌های آمریکا علیه هند در سال ۲۰۰۱ بود و پس از آن هم از جایگاه خود برای حمایت آمریکا از تلاش‌های انرژی هسته‌ای هند استفاده کرد. هر چند سیاست آسیایی دولت بایدن هنوز در مرحله تدوین است اما این سیاست احتمالا بازتاب این اولویت‌ها خواهد بود. همچنین می‌توان انتظار داشت که روابط امنیتی با هند هم بهبود یابد. اما با وجود همه این پتانسیل‌ها ، سیاست‌گذاران آمریکایی درک خواهند کرد که ممکن است محدودیت‌هایی در همکاری با هند وجود داشته باشد. به هر روی دهلی نو هیچ تمایلی برای قطع روابط با مسکو یا تهران ندارد. روابط دوجانبه با این کشورها یکی از اولویت‌های سیاست‌گذاران هندی است.

هند واردات نفت از ایران را با وجود تحریم ها از سر می‌گیرد

هند اعلام کرد:«محدودیت واردات از ایران تحت فشار دولت ترامپ صورت گرفته است و حالا اگر آمریکا ما را در تعدیل این بحران انرژی کمک نکند، ما هم به نفع کشور خودمان عمل می‌کنیم». به گزارش جهان اقتصاد به نقل از تسنیم، هند از اوپک و متحدانش از جمله روسیه تقاضا کرده تولید نفت خود را افزایش دهند. این گروه تولید نفت خود را جهت متعادل کردن قیمت نفت در آغاز همه‌گیری ویروس کرونا و تعطیلی اقتصادهای جهان پایین آورد و حالا هند تلاش می‌کند کشورهای مصرف کننده نفت را علیه ائتلاف اوپک پلاس که قیمت نفت را با محدود کردن آن بالا نگه داشته متحد کند و قصد دارد واردات انرژی ارزان قیمت‌تر از کشورهایی مثل ایران و ونزوئلا را برای مقابله با این گروه از سر بگیرد. قیمت داخلی سوخت در هند به خاطر افزایش تقاضا پس از بهبودی اقتصادهای بزرگ دنیا از بحران کرونا افزایش یافته است ولی ائتلاف اوپک پلاس همچنان عرضه را محدود نگه داشته که باعث نگرانی دهلی‌نو شده است. قیمت خرده فروشی بنزین و دیزل در هند ۳.۶۳ و ۳.۸۴ روپیه در هر لیتر طی فقط ۱۲ روز از هشتم فوریه افزایش یافته است.

دیپلماسی واکسن

دویچه وله در مورد دیپلماسی واکس هند ویدئویی را تهیه کرده است و می‌گوید در حالی که بیشتر دولت ها سعی می‌کنند واکسن کوید - را ذخیره کنند ، هند میلیون‌ها دوز به عنوان "واکسن ماتری" یا دوستی واکسن به کشورهای همسایه می دهد. آیا این نوع دوستی است یا انگیزه‌های ژئوپلیتیکی می‌تواند در بازی باشد؟ هند ده‌ها هزار شات واکسن کوید 19 رایگان در اختیار کشورهای کارائیب قرار می دهد که در رقابت با کشورهای ثروتمند در تهیه واکسن دست خالی باقی مانده اند. شات های ساخته شده توسط هند، به کشورهای فقیرتر جایگزینی برای واکسن‌های چینی است که پکن در سراسر منطقه تحت فشار ویروس قرار داده است. وزارت امور خارجه هند اعلام کرد که قصد دارد واکسن‌ها را - بیشتر به صورت رایگان - به 49 کشور آمریکای لاتین ، کارائیب ، آسیا و آفریقا عرضه کند. تاکنون ، این کشور 22.9 میلیون دوز تحت برنامه "دوستی واکسن" خود توزیع کرده است. روز پنجشنبه ، راکل پنا ، وزیر کشور جمهوری دومنیکن گفت که هند 30000 دوز به کشورش اهدا کرده است. این به غیر از 70000 دوزی است که هند به دومنیکان اهدا کرده است که برای واکسیناسیون کل جمعیت کافی است - و 10000 موردی که اوایل ماه جاری به باربادوس ارائه شده است. 

چین بزرگترین شریک تجاری هند

با وجود تنش میان دو کشور، چین در سال ۲۰۲۰ میلادی به بزرگترین شریک تجاری هند تبدیل شده است.تابستان سال گذشته میلادی این دو کشور درگیری‌های خونباری در مناطق مرزی داشتند و دولت هند هم در پی این درگیری‌ها بیش از ۲۰۰ اپلیکیشین چینی نظیر تیک تاک و "وی چت" را برای این کشور"خطرناک" خواند و آنها را ممنوع اعلام کرد. اما هیچکدام از اینها باعث نشد که با وجود آمریکا، چین خود را به بزرگترین شریک تجاری هند تبدیل نکند. بر اساس آمارهای رسمی حجم مبادلات تجاری این دو کشور در سال گذشته میلادی به نزدیک ۷۸ میلیارد دلار رسید. هر چند این رقم در مقایسه با سال ۲۰۱۹ میلادی (۸۵.۵ میلیارد دلار) کمتر است اما بنابر اعلام وزارت بازرگانی هند، همین رقم کافی بوده تا چین را در رتبه اول فهرست شرکای تجاری هند قرار دهد. هند البته در تلاش بود با تکیه بر توان خود حجم تجارت با چین را کاهش دهد؛ اما این کشور در زمینه‌هایی نظیر ماشین آلات سنگین، تجهیزات مخابراتی و لوازم خانگی تا حد بسیار زیادی به واردات از چین وابسته است.در سال گذشته میلادی ارزش کلی واردات هند از چین ۵۸ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار بود؛ که این رقم از مجموع واردات این کشور از آمریکا و امارات متحده عربی بیشتر بود. ایالات متحده آمریکا و امارات بعد از چین بزرگترین شرکای تجاری هند محسوب می‌شوند. براساس داده‌ها وزارت بازرگانی هند، طی این مدت روند واردات ماشین آلات سنگین و تجهیزات مخابراتی از چین ادامه داشته است. به طور کلی میزان صادرات چین به هند در حدود 58.7 میلیارد دلار اعلام شد که بیشتر از واردات دهلی نو از واشنگتن و ابوظبی است. امارات سومین شریک تجاری هند است. داده‌های جدید همچنین نشان می‌دهد که حجم مراودات تجاری دو جانبه میان هند و آمریکا، که بزرگترین شریک تجاری دهلی نو در سال‌های 2019-2010 بود، به 75.9 میلیارد دلار تنزل یافته است. تجارت دو جانبه میان آمریکا و هند دربازه زمانی 2019-20-20 حدود 88.75 میلیارد دلار برآورد شد، در حالی که در مدت مشابه سال قبل این رقم 87.96 میلیارد دلار اعلام شد. 

افزایش میزان سرمایه گذاری مستقیم خارجی بریتانیا در هند

کرونا اگر چه در هند همانند سایر نقاط دنیا باعث کاهش فعالیت های اقتصادی و سیر نزولی رشد اقتصادی در بسیاری از کشورها گردید، اما بر طبق آمار ارائه شده از سوی وزارت دارایی و بانک خزانه داری هند، این کشور موفق به جذب بیشترین سرمایه گذاری مستقیم خارجی در مدت اخیر و همزمان با شیوع کرونا شده است. در این رابطه بریتانیا سهم عمده ای از این مقدار را در بردارد به طوری که بر اساس تحقیق مشترک انجام گرفته میان کنفدراسیون اتاق های صنعت هند CII و بخش تجارت بین الملل بریتاینا، در مدت 4 سال اخیر میزان سرمایه گذاری مستقیم خارجی ( FDI ) بریتانیا در هند با افزایش حدود 60 درصدی مواجه شده است.   از زمان خروج انگلستان از اتحادیه اروپا، موضوع نحوه ارتباطات تجاری بریتانیا و هند مورد بحث و بررسی محافل اقتصادی هند قرار گرفته است و بازار و فرصت های تجاری پیش آمده در بریتانیا پس از برگزیت، مورد توجه فعالان اقتصادی هند قرار گرفته است. از طرف دیگر، هماهنگی ملاقات های مقامات تجاری و سیاسی دو کشور نیز در مدت چند ماه اخیر حالت گسترده تری به خود گرفته است و در همین راستا قرار بود بوریس جانسون، نخست وزیر انگلستان، در مراسم روز جمهوری هند در روز 26 ژانویه 2021 شرکت کند که به دلیل محدودیت های ناشی از شیوع ویروس کرونا در انگلستان محقق نگردید. حدود دو هفته پیش نیز،  گفتگویی میان وزیر تجارت انگلستان با وزیر بازرگانی و صنعت هند در مورد آخرین تحولات تجاری میان دو کشور و فرصت های سرمایه گذاری انجام گرفت. 

افزایش سهم آمریکا و کانادا در واردات نفت هند

داده‌های جدید نشان می‌دهد که سهم آمریکا و کانادا در واردات نفت ماه ژانویه هند افزایش یافته و به رقم بی‌سابقه ۱۱ درصد رسیده است، در حالی که سهم خاورمیانه و آمریکای جنوبی با افت روبرو شده است. سومین اقتصاد بزرگ آسیا در ماه ژانویه ۴.۸ میلیون بشکه در روز نفت خام وارد کرد که این نسبت به ماه قبل از آن ۶ درصد کاهش داشته است. واردات نفت هند در ماه ژانویه با رشد اندکی نسبت به واردات نفت در ماه ژانویه سال قبل روبرو شد.واردات نفت خام هند از آمریکا و کانادا نسبت به ماه دسامبر تقریباً ۲ برابر شد و به ترتیب به ۳۶۷ هزار بشکه در روز و ۱۴۲ هزار بشکه در روز رسید.

شرکت‌های هندی در صدر خریداران نفت عراق

شرکت بازاریابی نفت عراق "سومو" اعلام کرد که شرکت‌های نفتی هند بیشترین خریداران نفت عراق در ماه ژانویه گذشته بوده‌اند. سومو در آماری که در وب سایت رسمی خود منتشر کرده، آورده است: شرکت های هندی از میان سایر شرکت های بین المللی خریدار نفت عراق با 7 شرکت از کل 29 شرکت بیشترین میزان خرید نفت از عراق را  در ماه ژانویه به خود اختصاص دادند. شرکت بازاریابی نفت عراق در این گزارش خود آورده است:  شرکت های چینی با 6 شرکت در جایگاه دوم قرار گرفتند و شرکت های آمریکایی با 3 شرکت و کره جنوبی، ایتالیا و روسیه هرکدام با دو شرکت به ترتیب در رتبه‌های بعدی قرار دارند. 

بازپس گیری مخازن نفتی ترینکومالی از هند و تکذیب دهلی نو

وزیر انرژی سریلانکا از بازپس گیری مخازن نفتی واقع در جنگلهای ترینکومالی خبر داد. آقای اودایا گامانپیلا گفت گفتگوها با سفیر هند در خصوص مخازن نفتی موفقیت آمیز بوده است. وی گفت این مخازن پس از جنگ جهانی دوم بدون استفاده رها شده بود و در سال 2003 به اجاره شرکت نفت هند درآمد و در مذاکرات اخیر سفیر هند با بازگرداندن مخازن مذکور به  سریلانکا موافقت نمود. سفارت هند در کلمبو با انتشار بیانیه ای مطبوعاتی اعلام کرد قرارداد بین دو کشور در خصوص 99 مخزن نفتی دوره جنگ جهانی دوم در منطقه ترینکومالی لغو نشده است. در این بیانیه آمده است گزارش های منعکس شده در بخشهایی از رسانه‌ها مبنی بر اینکه تفاهم بین هند و سریلانکا در خصوص توسعه مشترک و راه اندازی مخازن نفتی بالادستی ترینکومالی لغو شده است واقعیت ندارد. این گزارشات سخنان وزیر انرژی سریلانکا را بدرستی منعکس نکرده است و خود وزیر امروز طی بیانیه ای موضوع را روشن کرده است. در بیانیه وزیر آمده است " همانگونه که در توضیحات وزیر به آن اشاره شده است دو دولت جهت یافتن شیوه‌های مورد تایید طرفین به منظور توسعه و راه اندازی مشترک مخازن براساس تفاهمات دوجانبه موجود همچون تفاهم نامه سال 2017 با یکدیگر مشورت نموده اند. لازم به ذکر است که مخازن مذکور شامل 101 مخزن هر یک با ظرفیت 12 هزار تن سوخت می‌باشد که در فاصله زمانی 1924 تا دهه 1930 و پس از جنگ جهانی اول توسط انگلیسی‌ها در مساحتی بالغ بر 340 هکتار در ترینکومالی ساخته شد. این مخازن که پس از استقلال سریلانکا بلااستفاده مانده بود با پوشش گیاهی منطقه پوشیده شد. مخازن مذکور در سال 2003 به اجاره شرکت نفت هند درآمد.

سریلانکا

روابط هند با سریلانکا در هاله ای از ابهام

سریلانکا در آخرین ضربه به تلاش های دهلی برای تقویت روابط با همسایگان خود، انبارش نفت و معاملات بندری با این کشور را لغو کرد. بر این اساس دولت سریلانکا اجاره نامه انبارش نفت بزرگترین شرکت پالایش دولتی هند را لغو کرد. بندر Colombo برای مدت ۳۰ سال و از سال ۲۰۰۳ بالغ بر ۹۹ تانکر به IOC اجاره داده است و همچنین به این پالایشگاه اجازه داده شد تا ۳۳ درصد سهام شرکت دولتی انبارش نفت سریلانکا را بدست آورد اما دولت اکنون با اشاره به مخالفت اتحادیه‌های کارگری نسبت به مشارکت هندی‌ها، کنترل تانکرها را به دست گرفته است. دولت سریلانکا در اوایل ماه جاری درخصوص تصمیم خود مبنی بر لغو توافق سه جانبه با هند و ژاپن باهدف توسعه ترمینال کانتینری شرقی در بندر Colombo همین توضیح را ارائه داده بود. گفتنی است، این سه کشور در ماه می ۲۰۱۹ در مورد این پروژه به توافق رسیده بودند اما اکنون دولت سریلانکا اعلام کرده توسعه این بندر تنها توسط این کشور انجام خواهد شد. شکاف روابط میان هند و سریلانکا پس از آنکه خانواده Rajapaksa که با چین در ارتباط است و در سال ۲۰۱۹ به قدرت بازگشت، دوباره ظاهر شد. دولت نخست وزیر Mahinda Rajapaksa حتی پس از آنکه Sri Lanks ماه گذشته ۵۰۰ هزار دوز واکسن کرونا از هند دریافت کرد، نسبت به دهلی دلسرد شده بود. البته هند به تقویت روابط میان همسایگان خود امیدوار است. 

اعتراض هند به پروژه تولید انرژی‌های تجدید پذیر در سریلانکا

هیئت دولت خواستار جزئیات بیشتر در مورد پروژه تولید انرژی‌های تجدید پذیر که قرار است با حمایت مالی بانک توسعه آسیایی در سه جزیره جفنا – نگادیپا، دلفت و آنالاتیوو اجرا گردد شده است. این پروژه بدنبال اعتراض هند نسبت به انتخاب یک شرکت چینی برای اجرای پروژه دچار حاشیه‌های زیادی شده است. این در حالی است که سخنگوی شرکت برق سیلان اعلام کرده واگذاری این پروژه به شرکت چینی از طریق مناقصه بین المللی انجام شده است. به گفته وی این جزیره‌ها به شبکه برق کشور دسترسی ندارند و برای تولید برق در این مناطق از گازوئیل استفاده می‌شود. پیشتر هند با اعلام اعتراض خود نسبت به واگذاری این پروژه به چینی‌ها آن را تهدیدی امنیتی علیه هند دانسته بود.

افتتاح نخستین کارخانه تولید برق از پسماند در سریلانکا

ماهیندا راجاپاکسا نخست وزیر سریلانکا روز گذشته نخستین کارخانه تولید برق از سوزاندن پسماند جامد در این کشور را افتتاح کرد. این کارخانه با سوزاندن روزانه 700 تن زباله 10 مگاوات برق تولید خواهد کرد. این کارخانه با هزینه 75 میلیون دلار توسط گروه ایتکین اسپنس در منطقه کراوالاپیتیا ساخته شده است. 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما