معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۴/۰۱/۲۱- ۱۰:۳۹

اخبار اقتصادی پاکستان – اسلام آباد

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی پاکستان در هفته سوم فروردین 1404 مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های این کشور به شرح زیر می‌باشد:

  افزایش صادرات پاکستان به اتحادیه اروپا

صادرات پاکستان به کشورهای اروپایی در هشت ماهه اول سال مالی جاری 9.41 درصد افزایش یافته و به 5.921 میلیارد دلار رسیده است که عمدتاً ناشی از تقاضای بالاتر برای محصولات نساجی و پوشاک پاکستان در اروپای غربی و جنوبی است. اروپای غربی شامل کشورهایی مانند آلمان، هلند و فرانسه با رشد 11.67 درصدی به 2.918 میلیارد دلار، بیشترین سهم از صادرات پاکستان به اتحادیه اروپا را به خود اختصاص داده است. وضعیت طرح ترجیحات تعمیم یافته اتحادیه اروپا (GSP+) که اجازه ورود بدون عوارض گمرکی را برای اکثر کالاهای پاکستانی می دهد، احتمالاً به این رشد کمک کرده است، علیرغم برخی نگرانی‌ها در مورد پایبندی پاکستان به برخی کنوانسیون‌ها.

https://www.dawn.com/news/1903274/exports-to-europe-rise-10pc-in-july-february

تعرفه‌های جدید ایالات متحده چالش هایی را برای اقتصاد پاکستان ایجاد می‌کند

به گفته سرویس سرمایه گذاران مودی، موقعیت خارجی پاکستان ممکن است به دلیل تعرفه‌های جدید ایالات متحده بدتر شود که به طور بالقوه بر رشد اقتصادی تاثیر می‌گذارد. قرار گرفتن این کشور در معرض تعرفه‌های ایالات متحده در مواد غذایی، منسوجات و محصولات چوبی متمرکز است و این کشور را در برابر کمبود تقاضا آسیب پذیر می‌کند. با تراز حساب جاری شکننده، پاکستان ممکن است برای جذب تاثیر تعرفه‌های بالاتر تلاش کند. در مقابل، کشورهایی مانند ویتنام، کامبوج، و تایلند در معرض مستقیم بالاتری از تعرفه‌های ایالات متحده هستند، در حالی که هند با صادرات متنوع، در معرض نسبتاً پایینی قرار دارد. تعرفه‌های جدید ممکن است تنوع زنجیره تامین را از چین تسریع کند، اما اقتصادهای APAC ممکن است همچنان روابط تجاری درون منطقه ای را تعمیق کنند.

https://www.brecorder.com/news/40356848/us-tariffs-put-growth-at-risk

شرکت هواپیمایی بین المللی پاکستان پس از 21 سال به سود خالص دست یافت

خطوط هوایی بین المللی پاکستان (PIA) یک چرخش قابل توجه را گزارش کرده و به سود خالص 2.26 میلیارد روپیه برای سال مالی 2024 دست یافته است که اولین سود آن در 21 سال گذشته است. سود عملیاتی این شرکت هواپیمایی به 3.9 میلیارد روپیه رسید، با حاشیه عملیاتی بیش از 12 درصد، قابل مقایسه با شرکت های هواپیمایی با عملکرد برتر در سطح جهان. این موفقیت به اصلاحات جامع و تلاش‌های بازسازی، از جمله کاهش نیروی انسانی و هزینه‌ها، حذف مسیرهای زیان‌آور و بازسازی ترازنامه نسبت داده می‌شود. دولت اکنون برای خصوصی‌سازی این شرکت هواپیمایی فشار می‌آورد و بدهی آن را حذف کرده است تا فروش را جذاب‌تر کند، با پیشنهادهای اولیه در اواخر این ماه.

https://www.dawn.com/news/1903037/pia-achieves-net-profit-after-21-years

 پاکستان قصد دارد از ذخایر معدنی تریلیون دلاری برای تقویت رشد اقتصادی استفاده کند

شهباز شریف، نخست وزیر پاکستان معتقد است که بهره برداری موثر از ذخایر عظیم معدنی این کشور که ارزش آن به تریلیون‌ها دلار می رسد، می‌تواند پاکستان را قادر سازد تا از نظر مالی مستقل شود و به طور بالقوه روابط خود را با نهادهای مالی جهانی مانند صندوق بین المللی پول (IMF) قطع کند. برای دستیابی به این هدف، دولت بر ایجاد یک چارچوب واحد برای ارتقای فرصت‌های سرمایه‌گذاری معدنی و معدنی در چهار استان کشمیر آزاد و گیلگیت-بالتستان تمرکز دارد. این چارچوب بر مشارکت با سرمایه گذاران، انتقال فناوری و توسعه صنایع پایین دستی برای تبدیل مواد خام به کالاهای نهایی برای صادرات تاکید دارد. این کشور همچنین دارای ذخایر قابل توجهی از عناصر خاکی کمیاب، مواد معدنی صنعتی و سنگ های قیمتی است. با اتخاذ سیاست‌ها و مشارکت‌های مناسب، پاکستان قصد دارد زنجیره‌های عرضه جهانی را تغییر دهد و سرمایه‌گذاری خارجی قابل توجهی را جذب کند، و به طور بالقوه اقتصاد خود را به عقب برگرداند. ابتکارات کلیدی عبارتند از:

- اصلاحات بخش معدن: اصلاحات پیشرو سیاست و ابتکارات سرمایه گذار محور برای توسعه بخش معدن.

- فرصت‌های سرمایه‌گذاری: ترویج سرمایه‌گذاری در مواد معدنی، با پتانسیل بکر گسترده در کانی‌سازی مس-طلا، عناصر خاکی کمیاب و سنگ‌های قیمتی.

- مشارکت های استراتژیک: همکاری با شرکت های داخلی و خارجی برای توسعه صنایع پایین دستی و ایجاد محصولات با ارزش افزوده.

- اکتشاف و توسعه: پروژه‌های اکتشاف و توسعه در حال انجام، از جمله کشف قابل توجه مس-طلا در منطقه چاگای بلوچستان.

https://www.dawn.com/news/1902898/trillions-of-dollars-in-mineral-deposits-can-help-pakistan-say-goodbye-to-institutions-like-imf-pm-shehbaz

صنعت نساجی پاکستان با تعرفه‌های آمریکا با چالش هایی بزرگی روبروست

بخش نساجی پاکستان که 77 درصد از کل حجم صادرات این کشور به ایالات متحده را تشکیل می دهد، به دلیل تعرفه‌های متقابل دولت ترامپ با چالش های قابل توجهی مواجه است. این صنعت به ارزش 4.18 میلیارد دلار در برابر تعدیل تعرفه آسیب پذیر است و پاکستان از رقبایی مانند هند، ویتنام و بنگلادش که قبلاً برای تعرفه‌ها آماده شده اند، عقب است. برای کاهش تأثیر، کارشناسان توصیه می‌کنند که با کشورهایی مانند ایالات متحده در مورد قراردادهای تجاری ترجیحی مذاکره کنید، تعامل فعالانه با مقامات تجاری ایالات متحده، اولویت دادن به واردات کالاهای حیاتی و تقویت مشارکت با کشورهایی مانند چین و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس. صنعت نساجی سهم قابل توجهی در اقتصاد پاکستان دارد و 8.5 درصد از تولید ناخالص داخلی را تشکیل می دهد و 40 درصد از نیروی کار را به کار می‌گیرد. پرداختن به این چالش ها برای حفظ رقابت پذیری و رشد بخش بسیار مهم است.

https://www.dawn.com/news/1902831/govt-yet-to-finalise-policy-to-counter-us-tariffs

 کمیته هماهنگی اقتصادی (ECC)  پاکستان 92 میلیارد روپیه کمک های مالی تکمیلی را تصویب کرد

کمیته هماهنگی اقتصادی (ECC) کابینه پاکستان شش کمک مالی تکمیلی به ارزش 92 میلیارد روپیه را تصویب کرده است که بودجه را برای پروژه‌های مختلف از جمله آموزش، مراقبت های بهداشتی و توسعه زیرساخت ها اختصاص می دهد. بخش قابل توجهی از کمک های مالی، 54.5 میلیارد روپیه، برای پروژه مدرسه Daanish، که توسط آژانس ملی بریتانیا تامین می‌شود، برای ارائه آموزش با کیفیت به دانش آموزان بی بضاعت در سراسر کشور استفاده خواهد شد. کمک های مالی اضافی از تلاش های ایمن سازی برای کودکان زیر دو سال، تعمیر و نگهداری ساختمان‌های دولتی و ایجاد یک مرکز پزشکی آکادمیک 1000 تختخوابی در اسلام آباد حمایت می‌کند.

https://www.dawn.com/news/1902834/ecc-approves-supplementary-grants-worth-rs92bn

 دولت پاکستان قیمت شکر را برای اهداف مالیاتی افزایش می دهد

دولت پاکستان با هدف افزایش درآمد سالانه 90 میلیارد روپیه حداقل قیمت شکر را برای جمع آوری مالیات بر فروش افزایش داده است. هیئت فدرال درآمد (FBR) حداقل قیمت جدید را 126 روپیه برای هر کیلوگرم تعیین کرده است که 75 درصد افزایش نسبت به قیمت قبلی 72.22 روپیه به ازای هر کیلوگرم است. انتظار می رود این تغییر کسری درآمد را که در 9 ماه اول سال مالی به 714 میلیارد روپیه افزایش یافته است، پر کند. قیمت جدید هر 15 روز بر اساس قیمت خرده فروشی هفتگی شکر که توسط اداره آمار پاکستان منتشر می‌شود، تعدیل می‌شود. علی‌رغم نگرانی‌های صاحبان کارخانه‌های شکر، دولت انتظار دارد که رژیم مالیات بر فروش جدید درآمد بیشتری ایجاد کند و به هدف بازبینی شده جمع‌آوری مالیات 12.33 تریلیون روپیه مورد توافق با صندوق بین‌المللی پول کمک کند.

https://tribune.com.pk/story/2538711/govt-raises-sugar-price-for-tax

 کاهش 6.6 درصدی فروش سیمان در پاکستان در بحبوحه فعالیت ضعیف ساختمانی

فروش سیمان پاکستان در 9 ماهه اول سال مالی جاری با 6.6 درصد کاهش به 27.46 میلیون تن رسید که دلیل آن کاهش فعالیت ساختمانی بود. با این حال، صادرات سیمان بهبود قابل توجهی را نشان داد و با 28 درصد افزایش به 6.53 میلیون تن رسید. مجموع صادرات سیمان شامل فروش و صادرات داخلی با 1.48 درصد کاهش به 33.99 میلیون تن رسید. انجمن تمام تولیدکنندگان سیمان پاکستان بر اهمیت سیمان در پیشبرد فعالیت های اقتصادی تاکید کرد و خواستار کاهش مالیات و عوارض شد تا این کالا مقرون به صرفه تر شود.

https://www.dawn.com/news/1902422/cement-sales-slip-66pc-as-subdued-construction-activity-persists

قزاقستان به پروژه خط لوله TAPI می‌پیوندد.

قزاقستان به‌زودی مشارکت رسمی خود را در پروژه خط لوله گاز ترکمنستان-افغانستان-پاکستان-هند (TAPI) اعلام خواهد کرد؛ اقدامی‌که فصل جدیدی در همکاری‌های انرژی منطقه‌ای رقم می‌زند. این خبر در جریان دیدار سفیر قزاقستان با وزیر فدرال علوم و فناوری پاکستان، خالد حسین مگسی، در اسلام‌آباد اعلام شد. دو طرف در این دیدار بر تقویت روابط دوجانبه در حوزه‌هایی مانند آموزش، پژوهش علمی و همکاری‌های فناورانه تأکید کردند. وزیر علوم پاکستان از نهایی شدن چند تفاهم‌نامه برای همکاری آموزشی خبر داد و از پیشنهاد قزاقستان برای ایجاد مرکز تحقیقاتی مشترک در دانشگاه NUST استقبال کرد. همچنین، سفیر قزاقستان خواستار ایجاد محیطی مساعد برای تجارت و همکاری در مقابله با قاچاق شد و پاکستان را شریک منطقه‌ای مهمی در تحقق اهداف مشترک اقتصادی و علمی دانست.

https://tribune.com.pk/story/2538953/kazakhstan-to-join-tapi-gas-pipeline-project

اختصاص برق اضافی به استخراج بیت کوین در پاکستان

پاکستان قصد دارد بخشی از برق مازاد خود را به استخراج بیت‌کوین و مراکز داده هوش مصنوعی اختصاص دهد. به گفته بیلال بن ثاقب، مدیر شورای رمزارز پاکستان و مشاور وزیر دارایی، مذاکراتی نیز با چند شرکت فعال در زمینه ماینینگ انجام شده است. وی اعلام کرد مکان احداث مرکز ماینینگ بر اساس میزان برق مازاد در مناطق مختلف تعیین خواهد شد. اسنادی که رویترز مشاهده کرده نشان می‌دهد چانگ‌پنگ ژائو، بنیان‌گذار بایننس که سال گذشته به جرم پولشویی به چهار ماه زندان محکوم شد، به‌عنوان مشاور استراتژیک به شورای رمزارز پاکستان پیوسته است. او در توسعه زیرساخت بلاک‌چین، تدوین چارچوب‌های قانونی و حمایت از پروژه‌های ملی نظیر ارز دیجیتال، استخراج رمزارز و آموزش فناوری‌های نوین به جوانان نقش خواهد داشت. ثاقب با اشاره به وجود ۱۵ تا ۲۰ میلیون کاربر رمزارز در کشور و رتبه سوم جهانی پاکستان در اقتصاد فریلنسری، خواستار ایجاد بسترهای آزمایشی (regulatory sandboxes) برای نوآوری‌های فین‌تک شد. او آموزش جوانان در حوزه بلاک‌چین و هوش مصنوعی را راهی برای اشتغال‌زایی، افزایش صادرات خدمات دیجیتال و تبدیل پاکستان به قطب استعدادهای فناوری در جهان دانست.

https://tribune.com.pk/story/2538954/pakistan-turns-to-bitcoin-miners-ai-data-centres

رد پیشنهاد حذف مالیات ۱۸ درصدی بر تأمین کالاها، مواد اولیه و ماشین‌آلات از داخل کشور

نخست‌وزیر پاکستان، شهباز شریف، پیشنهاد حذف مالیات ۱۸ درصدی بر تأمین کالاها، مواد اولیه و ماشین‌آلات داخلی برای صادرکنندگان ثبت‌شده را به‌دلیل نگرانی از واکنش احتمالی صندوق بین‌المللی پول (IMF) رد کرد و آن را برای بررسی مجدد به کمیته وزارتی بازگرداند.(اگرصادر کننده بخواهد ماشین الات خود را از داخل تامین کند باید 18 درصد مالیات دهد اما اگر وارد کند هیچ مالیاتی نمی دهد که منجر به تضعیف تولید کننده و خروج ارز از کشور می‌شود)

 این مالیات که در بودجه سال گذشته وضع شده، موجب ایجاد تبعیض میان واردات و تأمین داخلی شده و باعث شده بسیاری از تولیدکنندگان برای فرار از پرداخت مالیات، به واردات روی بیاورند. در نتیجه، کارخانه‌های داخلی دچار ضرر شده‌اند. با وجود وعده وزیر دارایی مبنی بر لغو این مالیات، این موضوع اجرایی نشد. برخی از اعضای دولت هشدار دادند که IMF با حذف این مالیات مخالفت خواهد کرد. اکنون کمیته‌ای به ریاست وزیر برنامه‌ریزی، احسن اقبال، مأمور شده تا راه‌حلی بیابد که ضمن رفع این ناهماهنگی مالیاتی، فشار بر صنایع داخلی را کاهش دهد، بدون آنکه تعهدات بین‌المللی کشور در معرض خطر قرار گیرد.

فراخوان فروش شرکت PIA در پایان آوریل

دولت پاکستان قصد دارد در هفته پایانی آوریل ۲۰۲۵ فراخوان جدیدی برای دریافت اظهار تمایل (EoI) جهت فروش شرکت هواپیمایی ملی پاکستان (PIA) منتشر کند. محمد علی، مشاور خصوصی‌سازی، در گفت‌وگو با رویترز اعلام کرد که دولت به‌دنبال واگذاری ۵۱ تا ۱۰۰ درصد سهام این شرکت زیان‌ده در راستای برنامه ۷ میلیارد دلاری مورد توافق با صندوق بین‌المللی پول (IMF) است. در تلاش قبلی، تنها یک پیشنهاد دریافت شد که به دلیل نگرانی‌هایی از جمله بدهی‌ها و مسائل مالیاتی مورد قبول واقع نشد. اکنون دولت تقریباً تمام بدهی‌های گذشته PIA را به ترازنامه خود منتقل کرده و در حال بازنگری شرایط احراز صلاحیت و قیمت پایه واگذاری است، با هدف نهایی‌سازی خصوصی‌سازی تا پایان سال جاری.

https://propakistani.pk/2025/04/10/pakistan-to-invite-new-bids-for-sale-of-pia/

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما