معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۰۱/۰۳- ۰۸:۳۰ - مشاهده: ۷۶۷

ویروس کرونا؛ مروری بر صنایع تولیدی انواع لوازم بهداشتی و نظافتی در قطر

ظهور و بروز ویروس کرونا در چین و گسترش سایه خزنده آن به سایر کشورها از جمله کشورهای واقع در حوزه جنوبی خلیج فارس به طور اعم و قطر به طور اخص( که بخش اعظم کالاهای مورد نیاز آنها از خارج از این کشورها تامین می‌گردد) و متعاقب آن تشدید دغدغه شهروندان از کمبود احتمالی برخی اقلام مصرفی ضروری به ویژه لوازم بهداشتی و نظافتی (از جمله انواع صابون، ژل های ضدعفونی کننده‌ها، شوینده‌ها و ماسک) در روزهای پیش رو در بازار این کشورها، به نوعی هجوم شهروندان به فروشگاه‌های زنجیره ای برای تامین کالاهای مزبور و نهایتا تخلیه قفسه‌های بخش مربوطه را در پی داشت.

در همین راستا مسئولین امر در قطر با هدف تلاش برای بازگشت آرامش در میان اتباع این کشور و رفع نگرانی‌های آنان، اقدام به ارایه سلسله گزارش هایی از موجودی ذخایر استراتژیک کشور،‌ توانمندی‌های صنایع داخلی برای تامین کالاهای مورد نیاز شهروندان و دستاوردهای کشور در زمینه تولید و عرضه کالاهای ضروری طی سه سال از آغاز تحریم های عربستان سعودی و هم پیمانان این کشور علیه قطر نمودند که در رسانه‌های این روزهای کشور به وفور به چشم می خورند.

ذیلا مروری بر صنایع تولید انواع لوازم بهداشتی و نظافتی شامل صابون، انواع ضدعفونی کننده‌ها و شوینده‌ها، ماسک در قطر؛ با تاکید بر دستاوردهای این کشور در صنعت مذکور ظرف سه سال گذشته از زمان تحریم ها خواهیم داشت که روز گذشته چند صفحه از روزنامه عربی زبان لوسیل چاپ دوحه را به خود اختصاص داد:

تعداد کارخانه‌های صابون و مواد شوینده و تمیز کننده‌های محلی در طی سال های 2017، 2018 و 2019 به حدود 13 کارخانه افزایش یافته است تا تعداد کل را به 21 کارخانه در مقایسه با حدود 8 کارخانه در پایان سال 2016 برساند. در حالی که سرمایه گذاری صنعتی در آنها حدود 262 میلیون ریال افزایش یافته است، طبق اعلام پورتال صنعتی قطر، جایی که تا پایان سال 2016 حدود 129 میلیون ریال بود تا در سال 2019 با حدود 392 میلیون ریال با رشد 205درصدی پایان یابد.

تعداد کارگران مؤسسات صنعتی متخصص در صابون و مواد شوینده و فرآورده‌های تمیزکننده طی سه سال در حدود 127 کارگر افزایش یافته است به طوری که تعداد کارگران در پایان سال گذشته 1151 کارگر در مقایسه با حدود 1024 کارگر در پایان سال 2016 رسیده است.

صابون، مواد شوینده و پاک کننده‌ها و تمیزکننده با توجه به اطلاعات پورتال صنعتی قطر، در حدود 11 کارخانه و کارخانه‌های دارای مجوز در دست ساخت ، با حدود 10 کارخانه در مراکز صنعتی ثبت شده فعال و دارای مجوز در پایان سال 2019 ، 1465 مؤسسه صنعتی در بخش های مختلف مصرفی و تولیدی صنعتی در مقایسه با 1171 در پایان سال 2016 بوده است.

سرمایه گذاری صنعتی

ارزش سرمایه گذاری صنعتی در بازار قطر حدود 295 میلیارد ریال قطری است که برای مؤسسات صنعتی ثبت شده موجود و حدود 32 میلیارد ریال برای مؤسسات صنعتی دارای مجوز اقامت توزیع شده است.

کارشناسان با بیان اینکه امکانات بسیاری از سوی مقامات ذیربط برای اعطای مجوزهای لازم به سرمایه گذاران مایل به ایجاد کارخانه‌ها ، خصوصاً به عنوان ابتکار " مالک یک کارخانه شو " ، مجوزها و زمین‌هایی به بیش از 63 کارخانه اختصاص داد ، اظهار داشتند که در سه سال گذشته ، تعداد مؤسسات صنعتی موجود و عملیاتی به ویژه در بخش های مورد نیاز بازار محلی از جمله بخش مواد شوینده و پودرهای تمیزکننده، رشد کرده است .

 صدور مجوز به حدود 8 کارخانه تخصصی در بخش شیمیایی که در صنعت مواد شوینده قرار دارند در سال گذشته برای ارتقاء سرمایه گذاری‌های صنعتی در مناطقی که مورد نیاز بازار محلی است ، اعطا شده است. در حالی که تعداد کل درخواست هایی که در ضمن ابتکار " ظرف 72 ساعت، مالک یک کارخانه شو " با آن موافقت شده است ، به حدود 63 کارخانه با مجموع کلی ارزش سرمایه گذاری‌ها در حدود 2.5 میلیارد ریال رسیده است همچنان که  مجوز 4کارخانه در بخش معدنی ، پزشکی با 9 کارخانه ، کاغذ با 6 کارخانه و لاستیک با 8 کارخانه و ماشین آلات با 1 کارخانه و لوازم برقی با 5 کارخانه ، اعطا شده است.

صاحبان کارخانجات محلی خاطرنشان کردند : صنعت مواد شوینده، صابون و ضدعفونی کننده به ویژه با توجه به افزایش تقاضا برای محصولات محلی در صنایع مختلف در دوره گذشته شاهد رشد چشمگیر بوده ، با اشاره به ورود کارخانه‌های جدید به خط تولید واقعی، علاوه بر افزایش خطوط تولید برای کارخانه‌های محلی که قبلاً تولید داشتند.

دکتر خالد ابوالعینین صاحب کارخانه مواد شوینده، صابون و ضدعفونی کننده فیتکو ( Fetco)  تاکید کرد که صنایع شوینده طی دو سال گذشته با ورود بسیاری از کارخانجات محلی ، شاهد تحولات ملموسی بوده علاوه بر تولید کارخانه‌هایی که به منظور تأمین نیاز بازار محلی و افزایش تقاضا برای محصولات در بازار ، شاهد تحولات محسوسی بوده است.

ابوالعینین با اظهار این که صنعت مواد شوینده و استریلایزر در قطر در حال حاضر درصد خوبی از نیاز بازار محلی را پوشش می دهد خاطرنشان کرد : تسهیلات دولتی که به سرمایه گذاران محلی ارائه شده است مستقیماً در افزایش سرمایه گذاری در صنایع مورد نیاز بازار، نقش داشته است.

وی با بیان نیاز به افزایش عرضه کالاهای صنعتی ملی در مجتمع های تجاری و افزایش وابستگی به آنها به صورت محلی توضیح داد که بخش خصوصی می‌تواند  با  همکاری از سوی مجتمع های تجاری نیاز بازار را برطرف کند.

وی توضیح داد که  دو برابر شدن تولید در کارخانه‌های مواد شوینده ، افتتاح خطوط تولید جدید و افزایش ساعت کار در کارخانه‌های وجود دارد تا تولید جدید به 100درصد برسد ، با اشاره به اینکه برای بسیاری از سرمایه گذاران و صنعتگران مجوزهای جدید صنعتی در زمینه مواد شوینده صادر شده است و تولید آنها در ماههای آینده آغاز می‌شود.

تعداد کارکنان در تأسیسات صنعتی 93189 کارگر و کارمند است و کل سرمایه گذاری پروژه‌های اساسی صنعتی در بخش تولید فراورده‌های نفتی تصفیه شده و تبدیل گاز به مایعات حدود 113.5 میلیارد ریال است. تعداد کل پروژه‌های اساسی صنعتی در بخش مواد و محصولات شیمیایی به حدود 57.9 میلیارد ریال رسیده است.  

صادرات غیرنفتی 38.8 میلیارد ریالی طی سال 2019  

صادرات غیرنفتی طی سال گذشته حدود 38.8 میلیارد ریال قطری بوده است، در مقایسه با 42.8 میلیارد ریال برای سال 2018، در حالی که کل صادرات خارجی در طول سال 2019 حدود 244 میلیارد ریال بوده است.

صادرات غیرنفتی ( به استثنای سوخت های معدنی و روغن‌های روان کننده) بر اساس داده‌های سازمان برنامه و آمار تجارت خارجی بر مواد غذایی و حیوانات زنده در حدود 91 میلیون ریال ، مواد اولیه غیرقابل خوراکی حدود 747 میلیون ریال ، روغن حیوانی و گیاهی، چربی و موم با 16 میلیون ریال و مواد شیمیایی و محصولات ذکر نشده آنها 20.8 میلیارد ریال  ، کالاهای تولیدی و طبقه بندی شده عمدتاً طبق ماده در حدود 7.7 میلیارد ریال ، ماشین آلات و تجهیزات حمل و نقل 6.52 میلیارد ریال و تولیدات متفرقه با حدود 2 میلیارد ریال و کالاها و معاملات طبقه بندی نشده با حدود 111 میلیون ریال قطری توزیع شده است.

با توجه به نظارت روزنامه "لوسیل" ، کالاهای غیرروغنی و کالاهایی که صادرات بخش خصوصی محلی را شامل می‌شود از آلومنیوم به اشکال مختلف آن ( آلیاژ ، برش ها، قالب و لوح ها) ، روغن‌های گازی ، روغن‌های پایه ، گاز هلیوم ، شبکه‌ها و گوشه‌های آهن و فولاد ، پارافین و مواد شیمیایی ، کودهای شیمیایی ، پلی اتیلن ، غلطک ها ، کیسه‌های پلاستیکی تشکیل می‌شود.

 

اینفوگرافی

صنایع شوینده‌ها

رشدی همگام با نیاز بازار

همانگونه که گفته شد شمار کارخانجات تولید انواع صابون و مواد شوینده و تمیز کننده‌های داخلی در طی سال های 2017، 2018 و 2019 به رقم 13 کارخانه افزایش یافته است به نحوی که تعداد کل واحدهای تولیدی از  8  واحد در پایان سال 2016 به 21 واحد در پایان سال 2019 رسید. این در حالی است که سرمایه گذاری صنعتی نیز در آنها به میزان 262 میلیون ریال افزایش در پی داشته است، طبق اعلام پورتال صنعتی قطر، سرمایه گذاری صنعتی در بخش های فوق با رشد 205 درصدی از حدود 129 میلیون ریال قطری در پایان سال 2016 به حدود 392 میلیون ریال قطری در پایان سال 2019 رسید.  

کارشناسان به رشد تأسیسات صنعتی دایر و شاغل طی سه سال گذشته ، از جمله در بخش هایی که بازار محلی به آن نیاز دارد از جمله بخش شوینده‌ها و پودرهای شستشو ، اشاره نمودند.

با اظهار این که تسهیلات بسیاری از سوی جهات مربوطه برای اعطای مجوزهای لازم برای سرمایه گذاران علاقمند به ساخت کارخانه اعطا می‌شود.

  • اینفوگرافی
  • 13 کارخانه جدید برای صنایع صابون و شوینده‌ها
  • 262 میلیون افزایش سرمایه گذاری‌ها در صنعت شوینده‌ها
  • 21 کارخانه مجموع کارخانه‌های صابون و شوینده‌ها
  • 8 کارخانه صابون و شوینده‌ها در پایان 2016
  • 1151 نفر: تعداد کارگران در کارخانه‌های صابون و شوینده‌ها

 

  • توسعه و گسترش در صنعت شوینده‌ها
  • سال 2016 تعداد 8 کارخانه فعال  و مجوز دار
  • سال 2017 تعداد 15 کارخانه فعال و مجوز دار
  • سال 2018 تعداد 18 کارخانه فعال و مجوز دار
  • سال 2019 تعداد 21 کارخانهفعال و مجوز دار

 

  • سرمایه گذاری‌های صنایع تولید صابون
  • سال 2016 : 129 میلیون ریال
  • سال 2017 : 339 میلیون ریال
  • سال 2018 : 355 میلیون ریال
  • سال 2019 : 392 میلیون ریال

 

  • تعداد کارگران شاغل در کارخانه‌های تولید انواع صابون و مواد شوینده
  • سال 2016 : 534 نفر
  • سال 2017 : 1024 نفر
  • سال 2018 : 1104 نفر
  • سال 2019 : 1151 نفر

 

  • شاخص های صنعتی
  • 1465 مجموع تأسیسات صنعتی
  • 894 تأسیسات صنعتی شاغل
  • 489 تأسیسات صنعتی مجوز دار
  • 295 میلیارد ریال مجموع سرمایه گذاریها
  • 262 میلیارد ریال برای تأسیسات صنعتی فعال
  • 33 میلیارد ریال برای تأسیسات صنعتی مجوزدار

منبع : روزنامه لوسیل

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما