راهبرد صنعتی و فناوری 2030 ترکیه
راهبرد صنعتی و فناوری 2030 شامل 100 راهبرد و 20 هدف کلان است که در چارچوب پنج هدف اصلی تعیین شدهاند.
رابطه بین سند راهبرد صنعتی و فناوری 2030 (1409) و سند راهبرد و ابتکار ملی فناوری (MTH)
سیاستهای اجرا شده برای حفاظت از منافع ملی کشور، از سوی سیاستهای محدودکننده و مانعتراشی از سوی سایر کشورها و گروههای ذینفع خنثی شده است. ترکیه برای جلوگیری از تهدید توسعه سیاستها، فرآیندهای اجرا و پایداری عملیاتی توسط چنین عواملی که امنیت ملی را به خطر میاندازند و اراده ملی را محدود میکنند، سند راهبرد و ابتکار ملی فناوری (MTH)، یک ابتکار ملی فناوری را راهاندازی کرده است.
سند راهبرد و ابتکار ملی فناوری (MTH) با نشان دادن ادعای ترکیه مبنی بر اصالت محلی و ملی به آمادهسازی بخشهای متعدد، بهویژه دفاع، انرژی، اقتصاد، آموزش و مراقبتهای بهداشتی برای انقلاب صنعتی چهارم و فراتر از آن با هدف دستیابی به استقلال کامل در علم و فناوری، کمک خواهد کرد. انقلاب صنعتی چهارم بر توسعه فناوریهای دیجیتال موجود تمرکز دارد و شامل کاربردهای هوش مصنوعی نیز میشود.
در این زمینه، سند راهبرد صنعتی و فناوری 2030 (1409) مطابق با چشمانداز سند راهبرد و ابتکار ملی فناوری (MTH) تهیه شده است و هدف آن تضمین استقلال در تولید و فناوری صنعتی و تبدیل ترکیه به یکی از کشورهای پیشرو در تولید و صادرات محصولات با فناوری پیشرفته است.
چارچوب کلی سند راهبرد
راهبرد صنعتی و فناوری 2030 (1409) شامل 100 راهبرد و 20 هدف کلان است که در چارچوب پنج هدف اصلی تعیین شدهاند. اهداف اصلی عبارتند از :
افزایش ظرفیت تولید داخلی در حوزههای فناوری پیشرفته و حیاتی و حذف وابستگی خارجی
تبدیل شدن به یکی از کشورهای پیشرو در عصر فناوری با تضمین گذار به اقتصاد دیجیتال
کاهش انتشار کربن از صنعت با تضمین گذار به اقتصاد سبز و بازیافت
افزایش ادغام و رقابتپذیری در بازارهای جهانی
حل مشکلات بهرهوری، ظرفیت و مقیاس صنعت تولید؛ افزایش تابآوری آن در برابر بحرانها و شوکها
در راستای این اهداف اساسی، ترکیه قصد دارد صادرات محصولات فناوری داخلی و ملی تولید شده با منابع خود را توسعه دهد و موفقیت خود را در صنعت دفاعی به سایر بخشها منتقل کند.
ابتکارات صنعتیسازی، درآمد ملی سرانه را افزایش میدهد. برای رسیدن به سطح کشورهای توسعهیافته، تلاشهای صنعتیسازی باید ادامه یابد. توانایی ترکیه برای پیشی گرفتن از میانگین سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD) در تولید و صادرات فناوری پیشرفته و قرار گرفتن در بین ده کشور برتر جهان در تولید صنعتی از طریق تحول در علم و فناوری امکانپذیر خواهد بود. در این راستا، راهبرد صنعتی و فناوری 2030 (1409) شامل گامهای مهمی است.
چه طرح ها و برنامههایی در راستای اهداف سند راهبرد تدوین شدهاند ؟
راهبرد صنعت و فناوری 2030 (1409) بر اساس چشمانداز سند راهبرد و ابتکار ملی فناوری (MTH)، با هدف توسعه ظرفیت تولید داخلی و ملی کشورمان، تضمین استقلال آن در بخشهای راهبردی و دستیابی به رهبری در فناوریهای حیاتی تدوین شده است. این راهبرد بر تبدیل اکوسیستم صنعت و فناوری ترکیه به ساختاری که ارزش افزوده بالاتری تولید میکند، بر نوآوری متمرکز است و تحول دیجیتال و سبز خود را تکمیل کرده است، تمرکز دارد.
در این زمینه، 37 برنامه و طرح اولویتدار تدوین شده است: برنامه ابتکار صنعتی متمرکز بر فناوری، برنامه سرمایهگذاری فناوری پیشرفته HIT-30، عناصر قدرت تغییر دهنده بازی در دفاع : پلتفرمهای هوانوردی نسل جدید ما، گنبد فولادی، اولین ماشین من : برنامه پشتیبانی از خانواده خودروهای داخلی، خودروی داخلی خودران، کنسرسیوم قطار پرسرعت، موسسه ملی کوانتومیتوبیتاک (TÜBİTAK)، کنسرسیوم ملی تراشه، ماموریت ماه، پارک فناوری فضایی، پلتفرم ملی Omiks، صندوق فناوری و نوآوری، دفتر شرکت GO، برنامه تولید بیوتکنولوژی، دانشگاههای مولد : کارگاههای ملی فناوری، برنامه رهبری تحقیقات علوم پایه (TALİP)، برنامه فرار معکوس مغزها، لیر دیجیتال ترکیه، سیستم پرداخت دیجیتال اداره توسعه و حمایت از شرکتهای کوچک و متوسط ترکیه (KOSGEB)، شرکت ملی ماهواره، سیستم موقعیتیابی و زمانبندی منطقهای، سیستمهای ناوبری و کاربردهای هوش مصنوعی، برنامه سرمایهگذاری ابررایانه هوش مصنوعی، مراکز تحول سبز و دیجیتال، برنامه ملی هیدروژن، راکتورهای هستهای داخلی، پارک فناوری هستهای، ترمینال استانبول. پایگاه تحقیقاتی قطبی قطب جنوب، پایگاه فضایی و دسترسی مستقل به فضا، پارکهای صنعتی بزرگ، منطقه صنعتی پتروشیمی جیهان، برنامه حمایت از اشتغال در بخشهای کاربر، تضمین سرمایهگذاریهای راهبردی، ابتکار توسعه محلی، دانشکدههای (کالجهای) صنعت و فناوری.
با این رویکرد که شامل مراحل زیادی از فناوری هستهای تا فناوری کوانتومی و از ایجاد صندوقهای فناوری جدید تا ایجاد خوشههای جدید است، میتوان به تدریج رشد درآمد ملی را تسریع کرد و با کشورهای با درآمد بالا همگرا شد.
بررسی این مراحل تأکید ویژهای بر آموزش را نشان میدهد. به عنوان مثال، طرح دانشکدههای (کالجهای) صنعت و فناوری به دسترسی به منابع انسانی واجد شرایط مورد نیاز صنعت، تسهیل دسترسی شرکتها به استعدادهای جوان و افزایش نوآوری در صنعت کمک خواهد کرد. همکاری با دانشگاهها در این زمینه از طریق طرح کارگاههای ملی فناوری تسهیل خواهد شد.
همچنین باید توجه داشت که قدرت اقتصادی به دست آمده به اعتبار کشور کمک خواهد کرد. در این زمینه، باید تأکید کرد که گامهای برداشته شده در جهت سند راهبرد و ابتکار ملی فناوری (MTH) از نظر احساسی نیز برای کشور ما مهم هستند. واضح است که تضعیف روحیه ناشی از شکست طرح خودروهای دوریم و گامهایی که افرادی مانند وجیهی هورکوش و نوری دمیراغ برداشتهاند، با پیشرفتهای جدید فناوری در حال برطرف شدن است.
اهداف کلان سند راهبرد چیست ؟
برخی از نمونههای اهداف کلان عبارتند از افزایش سهم صنعت تولید در درآمد ملی از 21.25 درصد به 23 درصد، سهم آن در ارزش افزوده صنعت تولید جهانی از 1.33 درصد به 1.65 درصد، صادرات صنعت تولید از 247 میلیارد دلار به 400 میلیارد دلار، نسبت صادرات صنعت تولید به واردات به 105 درصد و سهم هزینههای تحقیق و توسعه در درآمد ملی از 1.42 درصد به 2.20 درصد تا سال 2030 (1409).
علاوه بر این، سند راهبرد شامل اهداف متعددی در رابطه با تحقیق و توسعه، منابع انسانی، اکوسیستم کارآفرینی و صادرات است. برای نمونه، به عنوان نشانهای از اهمیت اکوسیستم کارآفرینی، اهدافی مانند سه برابر کردن سرمایهگذاریهای خطرپذیر به 20 میلیارد دلار و افزایش تقریباً نه برابری تعداد استارتاپهای فناوری به 100 هزار مورد وجود دارد.
این اهداف گامهایی هستند که اکوسیستم نوآوری ترکیه را که با پارکهای فناوری، تحقیق و توسعه و مراکز طراحی خود متمایز است، تقویت و حفظ خواهند کرد. این اهداف به گسترش بازار اشتغال، کاهش بیکاری و حمایت از بخشهای صنعتی جدید کمک خواهند کرد. در این زمینه، برداشتن گامهایی که سیاستهای جهانی آب و هوا را در نظر میگیرند، برای پایداری تجارت خارجی بسیار مهم است.
پیشرفتهای فناوری امیدوارکننده ترکیه چیست ؟
نخستین ماموریت فضایی سرنشیندار در محدوده برنامه ملی فضایی انجام شد.
نخستین ماهواره ارتباطی ملی، ترک ست 6 اِی (TÜRKSAT 6A) که با بیش از 80 درصد تولید داخلی تولید شده، به فضا فرستاده شد.
جت جنگنده نسل پنجم ما، کان (KAAN) به آسمان میرسد
نخستین ماشین الکتریکی و هوشمند داخلی ما، توگ (TOGG) به مصرفکنندگان تحویل داده شد.
با سازماندهی نه سفر علمیبه قطب جنوب و چهار سفر به قطب شمال، حضور کشورمان در مناطق قطبی را برجستهتر میکنیم.
برداشتن چنین گامهای بزرگ علمی و فناوری به توسعه زیرساختی برای رشد مبتنی بر بهرهوری، متمرکز بر صنعت و صادرات کمک کرده و این باور را تقویت میکند که این پیشرفتها میتوانند پایدار بمانند. همه این گامها میتوانند رقابتپذیری کشور ما را افزایش داده و به عنوان نیروی محرکه در سیاستگذاری عمل کنند.
28 مارس 2025 ، هارون تورکر کارا، اندیشکده ستا
https://www.setav.org/turkiyenin-2030-sanayi-ve-teknoloji-stratejisi