اخبار اقتصادی بنگلادش
گزیده اخبار اقتصادی بنگلادش در هفته چهارم فروردین 1404 مندرج در رسانهها و مطبوعات این کشور به شرح زیر ارائه میگردد:
توافقنامه تجارت آزاد بنگلادش و سنگاپور تا سال ۲۰۲۶ نهایی میشود
چهارمین دور مذاکرات دوجانبه میان مقامات وزارت خارجه بنگلادش و سنگاپور در تاریخ ۱۴ آوریل در سنگاپور برگزار شد. در این نشست، دو کشور بر تعهد خود برای نهاییسازی توافق تجارت آزاد دوجانبه (FTA) تا سال ۲۰۲۶ تأکید کردند. همچنین توافق شد تا روند انعقاد موافقتنامههایی در زمینه همکاریهای گمرکی، اجتناب از مالیات مضاعف، کمکهای حقوقی در امور کیفری و توسعه گردشگری نیز تسریع شود.
خبرگزاری کالبلا
بنگلادش واردات برخی کالاها از هند، نپال و بوتان را محدود کرد
اداره مالیات بنگلادش (NBR) فهرستی از کالاهای ممنوعالورود از کشورهای همسایه از جمله هند، نپال و بوتان منتشر کرد. طبق این اطلاعیه، واردات اقلامی نظیر نخ، شیر خشک، تنباکو، انواع کاغذ و مقوا از نپال و بوتان – به جز پنبه و سیبزمینی – ممنوع اعلام شده است. محدودیتها برای کالاهای هندی گستردهتر است و شامل اقلامی چون کاغذ روزنامه، ماهی، پارچههای ترکیبی، قطعات وسایل نقلیه، کاشی، ظروف سرامیکی و لوازم بهداشتی میشود. این اقدام به منظور حمایت از تولید داخلی و تنظیم تراز تجاری کشور صورت گرفته است.
خبرگزاری بنگلا تریبیون
ضرورت گسترش بازارهای صادراتی بنگلادش در اتحادیه اروپا و آسیا
دکتر رحمان سبحان، اقتصاددان برجسته و رئیس مرکز تحقیقات “مرکز گفتوگوی سیاست” (CPD) در داکا هشدار داد که تنشهای تجاری میان آمریکا و چین میتواند پیامدهای جدی برای اقتصاد جهانی داشته باشد. او توصیه کرد که بنگلادش باید برای پنج سال آینده به دنبال توسعه بازارهای صادراتی در اتحادیه اروپا، کانادا، استرالیا، ژاپن و به ویژه کشورهای آسیایی باشد. وی تأکید کرد که آسیا در دهههای آینده به قطب اصلی رشد اقتصادی جهان تبدیل خواهد شد و بنگلادش باید از این فرصت بهرهبرداری کند.
منبع خبر: خبرگزاری پروتوم آلا
بنگلادش خواستار معافیت کامل تعرفهای برای صادرات کلیدی به آمریکا شد
دولت بنگلادش در نظر دارد در جریان مذاکرات آتی با ایالات متحده، خواستار معافیت کامل تعرفهای برای محصولات صادراتی کلیدی خود شود. این اقدام در پی تعلیق موقت تعرفه ۳۷ درصدی آمریکا بر کالاهای بنگلادشی صورت میگیرد. مقامات بنگلادشی تأکید دارند که این تعرفهها مانعی جدی برای رقابتپذیری محصولات این کشور در بازار آمریکا ایجاد کردهاند. همچنین، بنگلادش در تلاش است تا با افزایش واردات از آمریکا، تراز تجاری میان دو کشور را متعادلتر کند. در این راستا، دولت بنگلادش فهرستی از بیش از ۱۰۰ کالای آمریکایی را که میتوانند با تعرفه صفر وارد کشور شوند، تهیه کرده است. این تلاشها با هدف کاهش کسری تجاری و تقویت روابط اقتصادی دوجانبه انجام میشود.
خبرگزاری بیزینس استاندارد
راهاندازی ۱۲۸ کارخانه پوشاک جدید در بنگلادش طی ۱۵ ماه گذشته
در ۱۵ ماه گذشته، ۱۲۸ کارخانه جدید تولید پوشاک در بنگلادش افتتاح شدهاند که نشاندهنده رشد پیوسته صنعت پوشاک این کشور است. از میان این کارخانهها، ۷۴ واحد تولیدی عضو انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان پوشاک بنگلادش (BGMEA) و ۵۴ واحد نیز به انجمن صادرکنندگان پوشاک بنگلادش (BKMEA) پیوستهاند.
این کارخانهها فرصتهای شغلی تازهای ایجاد کردهاند و ظرفیت تولیدی بنگلادش در حوزه پوشاک را افزایش دادهاند. این روند در حالی ادامه دارد که صنعت پوشاک، ستون اصلی صادرات بنگلادش و یکی از بزرگترین منابع ارز خارجی این کشور محسوب میشود.
خبرگزاری پروتوم آلا
کاهش توزیع مواد غذایی دولتی در بنگلادش با وجود تورم بالا
با وجود تورم بالای مداوم که زندگی اقشار کمدرآمد را دشوارتر کرده، میزان توزیع مواد غذایی دولتی در بنگلادش طی سه چهارم نخست سال مالی جاری بیش از ۷ درصد نسبت به سال قبل کاهش یافته است. طبق دادههای وزارت غذا، تا ۱۱ آوریل ۲۰۲۵ حدود ۲.۳۴ میلیون تن برنج و گندم تحت برنامههای حمایتی توزیع شده، در حالی که در مدت مشابه سال قبل این رقم ۲.۵۳ میلیون تن بوده است. کارشناسان دلیل اصلی این کاهش را ناپایداری سیاسی، تغییرات مدیریتی و ناکارآمدی حکمرانی محلی میدانند. دکتر سلیم رایحان، مدیر اجرایی شبکه مدلسازی اقتصادی آسیای جنوبی (SANEM)، این وضعیت را نگرانکننده توصیف کرده و گفته است در شرایط تورم بالا باید توزیع مواد غذایی تقویت شود، نه کاهش یابد. تورم عمومی در بنگلادش از مارس ۲۰۲۳ بالاتر از ۹ درصد باقی مانده و در مارس ۲۰۲۵ به ۹.۳۵ درصد رسیده است. با وجود کاهش در برخی برنامهها، توزیع مواد غذایی در قالب فروش آزاد ۹ درصد رشد داشته، اما توزیع در برنامههای کار در برابر غذا (FWP) و توسعه گروههای آسیبپذیر (VGD) به ترتیب ۷۸ درصد و ۳۴ درصد کاهش یافته است. دولت جدید بنگلادش هدف توزیع مواد غذایی را نسبت به سال مالی قبل کاهش داده بود. به گفته کارشناسان، این کاهش ارتباطی با تعهدات بانکی بینالمللی مانند وام صندوق بینالمللی پول (IMF) ندارد.
خبرگزاری دیلی استار