اخبار اقتصادی بنگلادش
گزیده اخبار اقتصادی بنگلادش در هفته اول تیر ماه 1404 مندرج در رسانهها و مطبوعات این کشور به شرح زیر ارائه میگردد:
بنگلادش، چین و پاکستان تعهد کردند همکاری سهجانبه را جدی تر کنند
در نخستین نشست سهجانبه در کونمینگ/یوننان چین، نمایندگان خارجی سه کشور بر توسعه همکاری در حوزههایی مانند صنعت، تجارت، منابع آبی، تغییرات اقلیمی، دیجیتال، فرهنگ و آموزش توافق کردند. آنها سازوکار مشترکی را تشکیل دادند تا پیگیری عملی توافقات را تضمین کنند؛ تأکید شد این همکاری هدفی برای گروه بندی علیه هیچ کشور سومی ندارد و در راستای تأمین صلح، توسعه و رفاه مردم منطقه است.
خبرگزاری: داکا تریبون (Dhaka Tribune)
تصویب وام ۱٫۳ میلیارد دلاری از سوی صندوق بین المللی پول برای بنگلادش
صندوق بینالمللی پول پس از تکمیل بررسیهای سوم و چهارم، پرداخت ۱٫۳۳ میلیارد دلار وام به بنگلادش را تصویب کرد. از این مبلغ، ۸۸۴ میلیون دلار از طریق تاسیسات ECF/EFF فوری پرداخت شده و ۴۵۳ میلیون دلار دیگر از طریق ابزار انعطافپذیری مالی (Resilience & Sustainability Facility) تخصیص مییابد؛ علاوه بر این، حدود ۵۶۷ میلیون نیز با تمدید ۶ ماهه تصویب شده است. این نهاد عملکرد بنگلادش را مثبت ارزیابی کرده، گرچه کشور با تورم بالا، رشد کند و کمبود منابع خارجی مواجه شده است.
خبرگزاری: بیزنس استاندارد بنگلادش (TBS News)
نیروگاه هستهای روپپور در حال اتصال به شبکه برق
واحد نخست نیروگاه هستهای روپپور گام بزرگی در جهت اتصال به شبکه برق ملی بنگلادش برداشت. ترانسفورماتورهای اصلی (بالابر) و کمککننده راهاندازی شدند تا برق تولیدشده در ۲۴ کیلوولت به ۴۰۰ کیلوولت تبدیل شود و امکان انتقال ایمن و بلندمدت فراهم گردد. هر ترانسفورماتور ظرفیت ۱٬۵۹۹ مگاوات دارد (بیش از ۱٬۲۰۰ مگاوات خروجی طراحیشده)، با وزن ۴۰۰ تن برای هر فاز و کابلکشی بیش از ۱۵۰ کیلومتر. ترانسفورماتورهای کمکی که سیستمهای داخلی را تأمین میکنند نیز آماده بهرهبرداری در دو حالت شدهاند. این پیشرفت از نظر مهندسی و لجستیکی مهم و چالش برانگیز ارزیابی شده و آمادهسازی برای آزمایشات عملکرد مرحله بعد یعنی «Hot functional tests» را صورت میدهد.
خبرگزاری: فایننشیال اکسپرس (The Financial Express)
سرمایهگذاری مستقیم خارجی در بنگلادش در ۲۰۲۴ کاهش ۱۳٪ داشت
جریان سرمایهگذاری مستقیم خارجی (FDI) در سال ۲۰۲۴ به ۱٫۲۷ میلیارد دلار رسید که نسبت به سال قبل ۱۳٫۲٪ کاهش نشان میدهد. این چهارمین سال متوالی نزول بوده و نسبت به اندازه تولید ناخالص ثابت کشور، زیر ۱٪ است. با وجود این، حجم سرمایهگذاری انباشته (stock) تا پایان ۲۰۲۴ به ۱۸٫۳ میلیارد دلار رسیده که اندکی افزایش نسبت به ۱۷٫۸۳ میلیارد دلار ۲۰۲۳ دارد.
خبرگزاری: داکا تریبون (Dhaka Tribune)
رشد ۵٫۴٪ پیشبینیشده برای اقتصاد بنگلادش در سال مالی 2026
صندوق بینالمللی پول در جدیدترین بررسی خود اعلام کرده است که رشد اقتصادی بنگلادش در سال مالی 2026 حدود ۵٫۴٪ خواهد بود، رقمی نزدیک به هدف دولت مبنی بر رشد ۵٫۵ درصدی در این سال است. این در حالی است که رشد سال مالی 2025 در حدود ۳٫۸٪ بوده است.
خبرگزاری: دیلی استار بنگلادش (The Daily Star)
ارتقای روابط اقتصادی چین با بنگلادش در دستور کار است
چین با حمایت بیش از ۱۰۰ سرمایهگذار، به سرعت در حال گسترش روابط اقتصادی با بنگلادش است. وزیر بازرگانی چین در اواخر ماه مه وارد داکا شد و طی دیدارهایی با رئیس هیئت دولت موقت، پروفسور یونس و مشاور بازرگانی، پروژههای مشترک تجاری و صادرات میوه مانند انبه و میل به گسترش صادرات ماهی هیلشا را مورد بررسی قرار داد. دیپلماتها میگویند این تحرک نشاندهنده تمایل قوی پکن به همکاری بلند مدت و تعمیق حضور اقتصادی خود در بنگلادش است.
خبرگزاری: داکا تریبون (Dhaka Tribune)
هزینه واردات غلات فراتر از حجم آن افزایش یافته است
براساس دادههای بانک بنگلادش، هزینه واردات غلات (بهویژه گندم) در طول سال مالی جاری ۱۶٪ افزایش یافته، در حالی که حجم وارداتی رشد چشمگیری نداشته است. این روند بهدلیل افزایش قیمتهای جهانی طیف وسیعی از کالاهای اساسی مشاهده میشود و هشدارهایی در مورد تأثیر آن بر تورم داخلی و هزینه مواد غذایی در کشور بنگلادش وجود دارد.
خبرگزاری: فایننشیال اکسپرس بنگلادش (The Financial Express)
نگرانی کسبوکارها نسبت به اختلال احتمالی در تجارت
فعالان اقتصادی بنگلادش ابراز نگرانی کردهاند که تشدید تنشهای ژئوپلیتیکی جهانی، بهویژه در خاورمیانه و بازار نفت، ممکن است باعث افزایش هزینههای حملونقل، تأخیر در زنجیره تأمین و کاهش سرعت تجارت شود. این نگرانیها بهویژه درباره واردات مواد اولیه و صادرکردن کالا به بازارهای کلیدی به چشم میخورد.
خبرگزاری: پروتوم آلو (Prothom Alo)
بانک توسعه آسیایی ۸۶٫۷ میلیون دلار را برای کمک به روهینگیاها تصویب کرد
بانک توسعه آسیایی (ADB) کمک جدیدی به مبلغ ۸۶٫۷ میلیون دلار (شامل ۵۸٫۶ میلیون دلار بلاعوض و ۲۸٫۱ میلیون دلار وام با شرایط ترجیحی) برای بهبود زیرساختها و خدمات عمومی در مناطق کاکس بازار و باسانچّر فراهم کرده است. این پروژهها شامل بهبود دسترسی به آب سالم ، جادهها، امنیت غذایی و تابآوری در برابر بلایای طبیعی برای پناهندگان روهینگیا و جوامع میزبان است .
خبرگزاری: فایننشیال اکسپرس بنگلادش و TBS News
داکا سومین شهر با پایینترین کیفیت زندگی در سال ۲۰۲۵
طبق گزارش Global Liveability Index 2025 منتشرشده توسط مؤسسه Economist Intelligence Unit، داکا به عنوان سومین شهر نامطلوب برای زندگی معرفی شده است. این رتبه پایین به دلیل ترکیبی از نقاط ضعف در زیرساختها، آلودگی هوا، دسترسی محدود به خدمات عمومی و فشار جمعیتی شدید است.
خبرگزاری: بیزنس استاندارد بنگلادش (TBS News)