اخبار اقتصادی تاجیکستان
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی تاجیکستان در هفته سوم اسفندماه 1403 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر میباشد:
عزم تاجیکستان جهت عضویت در سازمان ابتکار همکاری آسیایی غذا و کشاورزی AFACI
آسیا پلاس: در وزارت کشاورزی جمهوری تاجیکستان دیداری بین نگینه انوری، معاون وزیر کشاورزی و کوک خوان، معاون دبیرکل سازمان ابتکار همکاری آسیایی غذا و کشاورزی برگزار شد. در جریان مذاکرات طرفین دورنمای تقویت همکاریهای دوجانبه در زمینه کشاورزی، توجه ویژه به توسعه دامپروری، پرورش گل و گیاه و ارائه خدمات مشاوره ای را مورد بررسی قرار دادند.
امکان مشارکت وزارت کشاورزی جمهوری تاجیکستان و آکادمی علوم کشاورزی تاجیکستان در فعالیتهای AFACI از طریق رویههای دیپلماتیک تعیین شده و سازوکارهای قانونی مورد بحث قرار گرفت.
طرفین همچنین توافق کردند که زمینههای همکاری اولویت دار را به منظور افزایش سطح تعامل در حوزه کشاورزی شناسایی کنند. تاکید ویژه بر انطباق و اجرای فنآوریهای پیشرفته که به بهبود بخش کشاورزی و صنعتی تاجیکستان کمک میکند، قرار گرفت.
علاوه بر این، طرفین بر اهمیت تقویت بیشتر همکاریها در سطح نهادی تأکید کردند که امکان استفاده مؤثرتر از فرصتهای ارائه شده توسط AFACI و تضمین توسعه پایدار کشاورزی در کشور را فراهم میکند.
در آینده، همکاری با AFACI میتواند به طور قابل توجهی قابلیتهای تحقیقاتی و عملی صنعت کشاورزی تاجیکستان را گسترش دهد و همچنین به جذب سرمایه گذاریهای جدید و فناوریهای مدرن در بخش کشاورزی کمک کند.
عضویت احتمالی تاجیکستان در AFACI چشم اندازهای جدیدی را برای این کشور در بخش کشاورزی باز میکند و به جمهوری تاجیکستان اجازه می دهد تا فناوریهای کشاورزی پیشرفته را معرفی کند، کشاورزی ارگانیک را توسعه دهد، خدمات مؤثری در مناطق روستایی ایجاد کند و مدیریت منابع آب را بهبود بخشد. از جمله مزیتهای اصلی دسترسی به روشهای کشاورزی نوآورانه است که در حال حاضر با موفقیت در سایر کشورهای شرکت کننده استفاده میشود، که تبادل فنآوریهای کشاورزی را ترویج میکند.
علاوه بر این، عضویت در این سازمان امکان توسعه خوشههای کشاورزی، بهبود زنجیره تامین برای کشاورزان و مشاغل کشاورزی را فراهم میکند. یکی از جنبههای مهم بهبود همکاریهای آبی از جمله تبادل تجربه در استفاده منطقی از منابع آب در حوضههای فرامرزی خواهد بود. جهت مهم دیگر ترویج کشاورزی ارگانیک است که شامل معرفی فناوریهای کشاورزی پایدار و حمایت از تولیدکنندگان محصولات سازگار با محیط زیست میباشد.
پروژههای کلیدی AFACI با هدف توسعه کشاورزی در آسیا بوده و حوزههای مختلفی را پوشش می دهد. از جمله پروژه پایگاه دادهها ترکیب مواد غذایی آسیایی (AFCD) در حال ایجاد یک پایگاه دادهها از ارزش غذایی غذاهای خاص منطقه است. پروژه منابع ژنتیکی حیوانات (AnGR) اطلاعات مربوط به نژادهای محلی حیوانات مزرعه را جمع آوری و تجزیه و تحلیل میکند. شبکه آسیایی برای فناوریهای کشاورزی ارگانیک پایدار (ANSOFT) معرفی روشهای تولید سازگار با محیط زیست را ترویج میکند.
شبکه اطلاعات فناوری کشاورزی آسیا (ATIN) در حال ایجاد پایگاه دادههای یکپارچه از اطلاعات کشاورزی است. سیستم مدیریت یکپارچه برای منابع ژنتیکی گیاهی (IMPGR) با حفظ و استفاده موثر از تنوع ژنتیکی گیاهی سروکار دارد. هدف پروژه Postharvest کاهش تلفات پس از برداشت، بهبود شرایط نگهداری و کیفیت محصول است.
همچنین پروژه Seed-Extension، بذرهای با کیفیت بالا را بین کشاورزان توزیع میکند، در حالی که پروژه Seed-Potato توسعه صنعت سیب زمینی و معرفی فنآوری برای تولید بذر سیب زمینی عاری از ویروس را ترویج میکند. همچنین کار برای ایجاد اطلس خاک آسیا در حال انجام است که منابع خاک منطقه را کشف خواهد کرد. پروژه مدیریت آفات برنج (RPH) با هدف حفاظت از مزارع برنج از آفات مهم به شمار میرود.
شایان ذکر است که Asian Food and Agriculture Cooperation Initiative سازمان منطقه ای بین دولتی است که توسعه کشاورزی پایدار و تبادل فناورهای پیشرفته را در بین کشورهای عضو ترویج میکند.
در این سازمان 15 کشور عضو هستند که عبارتند از: بنگلادش، بوتان، کامبوج، لائوس، اندونزی، قرقیزستان، مغولستان، میانمار، نپال، فیلیپین، سریلانکا، تایلند، ازبکستان، ویتنام و کره جنوبی. دبیرخانه این سازمان در مرکز همکاری فناوری بین المللی (ITCC) زیر نظر اداره کشاورزی و توسعه روستایی در گئونجو، کره جنوبی قرار دارد.
https://www.asiaplustj.info/ru/news/tajikistan/economic/20250307/tadzhikistan-planiruet-prisoedinitsya-k-afaci-dlya-razvitiya-selskogo-hozyaistva
بررسی پروژههای انرژی تجدید پذیر بین تاجیکستان و روسیه
خبرگزاری خاور: دلیر جمعه، وزیر انرژی و ذخائر آب جمهوری تاجیکستان با سرگئی سیویلف، وزیر انرژی فدراسیون روسیه دیدار کرد. طرفین طی این دیدار در مورد چشم انداز همکاری در بخش انرژی، به ویژه در زمینه اجرای پروژهها در زمینه منابع انرژی تجدید پذیر گفتگو کردند.
در این دیدار توجه ویژه ای به لزوم بهبود کارایی پروژههای موجود و با تاکید اظهار شد که این امر مستلزم ممیزی مالی این پروژههای فعال است.
علاوه بر این، طرفین در مورد مقدمات دیدار بعدی سران دو کشور تبادل نظر و همچنین در مورد برگزاری میزگردی با مشارکت نمایندگان بخش خصوصی و نهادهای ذیربط هر دو کشور توافق کردند
وزرای انرژی تاجیکستان و روسیه همچنین آمادگی خود را برای تعمیق بیشتر همکاریهای دو جانبه و پیدا کردن راههای جدیدی برای همکاری در بخش انرژی ابراز کردند.
https://avesta.tj/2025/03/07/tadzhikistan-i-rossiya-obsudili-proekty-v-sfere-vozobnovlyaemoj-energetiki/ Avesta.tj
افزایش 16 درصدی تولیدات صنعتی تاجیکستان در ژانویه 2025
خبرگزاری اوستا: حجم تولید محصولات صنعتی تاجیکستان ژانویه امسال 4 میلیون و 399 هزار سامانی برآورد شده که نسبت به زمان مشابه سال گذشته افزایش 16.1 درصدی داشته است.
بر اساس دادههای آژانس آمار تاجیکستان، در ابتدای سال جاری تعداد 3.756 کارخانه صنعتی در این کشور فعال بوده که از این تعداد 346 واحد با صنعت استخراج، 3.238 واحد با بخش تولید و 72 کارخانه دیگر در حوزه برق، گاز، بخار و تهویه مطبوع فعالیت میکردند. همچنین در این کشور شرکتهای فعال در زمینه تامین آب، فراوری زباله و بازیافت فعالیت میکنند.
بیشترین تعداد شرکتها، 1.232 (32.8 درصد از کل شرکتهای فعال) در منطقه سغد، منطقه ختلان با 870 شرکت (23.2 درصد در موقعیت دوم، شهر دوشنبه با 813 شرکت (21.6) در جایگاه سوم، نواحی تابع مرکز (شهر دوشنبه) 703 (18.7 درصد) و استان بدخشان با 138 شرکت (3.7 درصد) در موقعتهای چهارم و پنجم واقع شدهاند.
عامل اصلی رشد تولید صنعتی تاجیکستان با افزایش 1.7 برابری صنعت استخراج مرتبط بوده است. رشد بخش برق، گاز، بخار و تهویه مطبوع 11.2 درصد و تامین آب و تصفیه زباله 8.7 درصد برآورد شده است.
رشد تولیدات در تاجیکستان نشان دهنده پویایی مثبت توسعه صنعتی و همچنین ثبات و گسترش بخشهای اقتصاد این کشور است.
به باور کارشناسان، تداوم چنین روندهایی در آینده میتواند ظرفیت های صنعتی این کشور را به میزان قابل توجهی تقویت و قدرت رقابت آن را در عرصه بینالمللی افزایش دهد.
https://avesta.tj/2025/03/09/v-tadzhikistane-v-yanvare-2025-goda-obem-promyshlennogo-proizvodstva-vyros-na-16-1/
پرورش بیش از 200 هزار کلنی زنبور عسل در تاجیکستان
خبرگزاری خاور: به گفته مقامات وزارت کشاورزی جمهوری تاجیکستان 274.3 هزار کلنی زنبور عسل در همه اشکال کشاورزی در جمهوری تاجیکستان پرورش داده میشود.
گزارش شده است که در سال 2024، 4882 تن عسل تولید شده که نسبت به مدت مشابه سال 2023، 186 تن معادل 104 درصد افزایش داشته است.
به گفته کارشناسان زنبورداری، زنبورهای عسل از ژانویه امسال به دلیل خشکی هوا و بارندگی کم در برخی مناطق جنوبی کشور تخم گذاری کرده اند. در حال حاضر فرزندان آن در حال پرواز هستند.
لازم به ذکر است که کلنی زنبور عسل عمدتا برای جمع آوری عسل از اواخر ماه مارس آغاز میکند. زیرا در این دوره بیشتر درختان و بوتهها شکوفا میشوند.
تعداد کلنیهای زنبور عسل در تاجیکستان هر سال افزایش یافته است و در عین حال تولید عسل تجاری نیز افزایش یافته است. در سال 2024، صادرات عسل تجاری به 3000 کیلوگرم و کلنیهای کوچک زنبور عسل به 500 خانواده رسید.
در چارچوب اجرای «برنامه جامع توسعه بخش دام در جمهوری تاجیکستان برای سالهای 2027-2023، 100 کلنی زنبور عسل کوچک و 100 کندوی زنبور عسل از بودجه دولتی به شرکت واحد دولتی زنبورداری «عسلی تاجیکستان» در شهرها و نواحی کشور به زنبورداران خصوصی توزیع شد.
همچنین با استفاده از منابع و توانمندیهای شرکت واحد دولتی زنبورداری تعداد 90 کلنی زنبورعسل کوچک با کلیه تجهیزات و مواد غذایی تهیه و طی قراردادی دوجانبه در اختیار 3 زنبوردار جهت تکثیر قرار گرفت.
https://khovar.tj/2025/03/dar-to-ikiston-besh-az-200-azor-oilai-zanb-ri-asal-provarish-meyobad/
کشت بیش از 10 هزار اصله نهال گل در گلخانه شهر خاروغ
خبرگزاری خاور: یک گلخانه مدرن در شهر خاروغ ساخته شده است که بیش از10 هزار نهال گل از جمله 4 گونه گل اطلسی، 2 گونه مریم گلی سفید و قرمز، گل لاله و 1.5 هزار بوته رز زینتی در آن پرورش داده خواهد شد.
بر اساس اطلاع دستگاه اجرای حاکمیت دولتی شهر خاروغ این گلخانه با همکاری موسسه بیولوژیکی پامیر و ریاست اصلی حفاظت محیط زیست این استان ساخته شده است.
گلهای زینتی برای محوطه سازی بلوارها، خیابانها، کوچهها و مناطق نزدیک ساختمانها و موسسات اداری پرورش داده میشوند.
شایان ذکر است که افراد که در گلخانه گل کشت میکنند از دو نوع خاک، آماده سازی مخصوص برای جوانه زدن بذر گلهای یکساله و کود استفاده میکنند که به رشد بهتر گلها کمک میکند.
https://khovar.tj/2025/03/dar-garmhonai-sha-ri-horu-ziyoda-az-10-azor-k-chati-gul-provarish-meshavad/
تعداد بانوان کارآفرین در تاجیکستان
اسپوتنیک: به گفته شهنازه نادری، معاون وزیر محنت، مهاجرت و شغل اهالی جمهوری تاجیکستان، زنان باید این فرصت را داشته باشند که به طور مساوی با مردان یک حرفه را انتخاب کنند.
به گفته وی، در سال 2024 از مجموع 365 هزار و 270 نفر در تاسیسات کشاورزی، 107 هزار و 668 نفر را زنان تشکیل می دهند که نسبت به مدت مشابه در سال 2023، 18 هزار و 94 نفر افزایش یافته است.
وی تاکید کرد: از این تعداد 18 هزار و 24 نفر با پتنت، 14 هزار و 682 نفر گواهینامه و 20 هزار و 917 نفر زن با گواهینامه شرایط خاص به فعالیت کارآفرینی مشغول هستند.
معاون وزیر محنت، مهاجرت و شغل اهالی جمهوری تاجیکستان نیز گزارش داد که از مجموع 179 هزار و 858 مزارع دهقانی، 52 هزار و 46 نفر روسای آن زن هستند.به گفته وی، این رقم 13 هزار و 39 نفر بیشتر از سال 2023 میباشد.
شهنازه نادری خاطرنشان کرد: در حال حاضر در کشور 25 درصد کارمندان دولت، 73 درصد کارکنان آموزش و پرورش، 71 درصد کارکنان حوزه پزشکی، 47 درصد فرهنگیان، 37 درصد دانشمندان و 30 درصد کارآفرینان را زنان تشکیل می دهند. وی خاطرنشان کرد: امروز بیش از 110 هزار زن به فعالیتهای کارآفرینی میپردازند.
https://sputnik.tj/20250307/maqomot-tojikiston-zani-sohibkor-faoliyat-1066480635.html
تأثیر مهاجرت بر اقتصاد تاجیکستان بر اساس گزارش بانک جهانی
آسیا پلاس: بر اساس گزارش جدید بانک جهانی تحت عنوان «راه پیش رو: حمایت از مهاجرت موفق در اروپا و آسیای مرکزی»، مهاجرت نیروی کار همچنان نقش کلیدی در اقتصاد تاجیکستان ایفا میکند. در سال 2024(1402-1403)، وجوه ارسالی از سوی مهاجران کاری 45 درصد از تولید ناخالص داخلی تاجیکستان را تشکیل داده است که بالاترین سهم در سطح جهانی محسوب میشود. در مقایسه، این میزان در قرقیزستان24 درصد و در ازبکستان14 درصد از تولید ناخالص داخلی بوده است.
جریانهای مهاجرتی و تأثیر اقتصادی آن
بیش از 80 درصد از مهاجران کاری تاجیکستان و قرقیزستان به روسیه سفر میکنند. در مقابل، مسیرهای مهاجرتی از ازبکستان متنوعتر بوده و 57 درصد مهاجران این کشور در روسیه، 15 درصد در قزاقستان و 10 درصد در اوکراین مشغول به کار هستند. علیرغم چالشهای بینالمللی، کشورهای میزبان همچنان به نیروی کار نیاز دارند که این امر موجب تداوم روند مهاجرت شده است.
اهمیت حوالههای مهاجران در کاهش فقر
حوالههای ارسالی از مهاجران تأثیر مستقیمیبر کاهش فقر در کشورهای آسیای مرکزی دارد. در قرقیزستان، نرخ فقر در میان خانوارهای دریافتکننده حواله کمتر از 10 درصد است، در حالی که بدون این وجوه، نرخ فقر به بیش از 50 درصد افزایش مییابد. در ازبکستان نیز برآوردها نشان میدهد که عدم دریافت حوالههای مهاجران، نرخ فقر را از 9.6 درصد به 16.8 درصد افزایش خواهد داد.
چالشهای مهاجرت و توصیههای بانک جهانی
گزارش بانک جهانی بر ضرورت اصلاح سیاستهای مهاجرتی برای تطبیق با شرایط اقتصادی و ژئوپلیتیکی تأکید دارد. این گزارش توصیه میکند که:
روند قانونی کار در خارج از کشور تسهیل شود تا مهاجران با موانع کمتری مواجه شوند. حمایتهای اجتماعی و حقوقی از مهاجران افزایش یابد. از پدیده: «فرار مغزها» جلوگیری شود و برنامههایی برای بازگشت نیروهای متخصص طراحی گردد. قراردادهای دوجانبه و چندجانبه میان کشورهای مبدأ و مقصد امضا شود تا حقوق مهاجران حفظ شود. برنامههای آموزشی و مهارتی توسعه یابد تا مهاجران بر اساس نیاز بازارهای کار توزیع شوند.
نکات کلیدی درباره وضعیت مهاجرت در تاجیکستان
مطالعات نشان میدهد که در تاجیکستان 80 درصد از مهاجران مرد هستند و اغلب در مشاغل موقت فعالیت دارند. همچنین، 60 درصد از مهاجران موقت قبل از خروج بیکار بودهاند که نشاندهنده وابستگی بالای بازار کار این کشور به مهاجرت است. مقصد اصلی مهاجران تاجیک همچنان روسیه است و کاهش ارزش روبل روسیه پس از آغاز جنگ اوکراین، باعث افت 57 درصدی حوالههای ارسالی به تاجیکستان شده است.
تأثیر مهاجرت بر آموزش و نیروی کار
بررسیها نشان میدهد که خانوادههای دریافتکننده حواله، پیشرفت تحصیلی بهتری در میان پسران خود تجربه کردهاند. با این حال، در مناطقی که نرخ مهاجرت بالا است، جوانان اغلب تحصیلات حرفهای را کنار گذاشته و ترجیح میدهند برای کار به خارج از کشور بروند.
چالشهای آینده و راهکارهای پیشنهادی
یکی از چالشهای عمده تاجیکستان، جمعیت جوان و فشار روزافزون بر بازار کار داخلی است. به دلیل شکاف درآمدی، تغییرات آبوهوایی و درگیریهای مسلحانه، انتظار میرود که روند مهاجرت نیروی کار از آسیای مرکزی همچنان ادامه داشته باشد. برای مدیریت بهتر این فرآیند، بانک جهانی پیشنهاد میکند که:
برنامههای آموزشی برای مهارتآموزی نیروی کار تقویت شود.
سیاستهای مهاجرتی انعطافپذیرتری تدوین گردد.
شرایط کاری مناسبتر برای مهاجران فراهم شود تا از استثمار نیروی کار جلوگیری شود.
گزارش بانک جهانی تأکید دارد که مدیریت صحیح مهاجرت نهتنها به کاهش فقر کمک میکند، بلکه میتواند به توسعه پایدار اقتصادی نیز منجر شود. از این رو، همکاری بینالمللی و اصلاح سیاستهای داخلی در این حوزه از اهمیت بالایی برخوردار است.
https://www.asiaplustj.info/ru/news/tajikistan/economic/20250311/vsemirnii-bank-tadzhikistan-lider-po-dole-denezhnih-perevodov-v-ekonomike
تسریع در ایجاد سیستم کنترل وزن دیجیتال کامیونها در تاجیکستان
خبرگزاری اوستا: وزارت نقلیات تاجیکستان در مورد پیشرفت کار برای ایجاد یک شبکه یکپارچه برای کنترل دیجیتال وزن کامیونها گفتگو کرد. عظیم ابراهیم رئیس دستور تسریع در تطبیق پروژه و ارائه گزارش هفتگی از پیشرفت کار را داد. در یکی از بخشهای بزرگراه دوشنبه - کولاب - کولما در ناحیه شمسالدین شاهین استان ختلان، نقطه توزین با تجهیزات دینامیکی ZCS-30 ساخت چین نصب شده است. این به سیستم کنترل دیجیتال شرکت واحد دولتی «مرکز دیجیتالی سازی صنعت حمل و نقل» متصل است. در سال 2024(1403-1402)، سیستمهای مشابهی در مراکز حمل و نقل کلیدی در کشور معرفی شد.
بر اساس طرح این وزارتخانه، در سال 2025(1404-1403) پستهای بازرسی با مقیاس ZCS-30 در ورودیهای دوشنبه و همچنین در جادههای مناطق سغد و ختلان ظاهر میشود. در مجموع، این سیستم 30 نقطه در سراسر جمهوری را پوشش خواهد داد. تصمیم برای ایجاد شبکه کنترل دیجیتال به دستور امامعلی رحمان رئیس جمهور تاجیکستان گرفته شد. وی در سخنرانی خود در مجلس بر لزوم نظارت دیجیتالی حمل و نقل کالا برای حفظ زیرساختهای جادهای تاکید کرد
https://telegra.ph/Ministr-transporta-Tadzhikistana-prizval-uskorit-sozdanie-sistemy-cifrovogo-kontrolya-vesa-gruzovikov-03-11
راهاندازی پروازهای ویژه نوروزی بین «دوشنبه» و «کیش»
خبرگزاری آسیا پلاس: شرکت هواپیمایی کیش اعلام کرده که در روزهای جشن نوروز پروازهای مستقیم در مسیر دوشنبه – کیش انجام خواهد داد.
هدف از راهاندازی پروازهای مستقیم هوایی بین جزیره کیش جمهوری اسلامی ایران و پایتخت تاجیکستان توسعه گردشگری و افزایش تعداد گردشگران در ایام جشن باستانی نوروز عنوان شده است. این پروازهای ویژه از 16 یا 18 مارس امسال توسط هواپیمای ایرباس A321 انجام خواهند شد.
بر اساس اعلام آژانس هواپیمایی کشوری تاجیکستان در ایام نوروز قرار است 3 پرواز مستقیم در این مسیر انجام شود. فعلا مشخص نیست که بعد از عید نوروز انجام پرواز در این مسیر ادامه خواهند یافت یا خیر.
https://asiaplustj.info/ru/news/tajikistan/economic/20250312/iranskaya-aviakompaniya-zapustit-spetsreisi-mezhdu-dushanbe-i-ostrovom-kish
دو برابر شدن تولید ناخالص داخلی در کشورهای مستقل مشترک المنافع طی 10 سال
اسپوتنیک: اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EAEU ) با موفقیت با تعدادی از عوامل و پیامدهای منفی آنها که به چالشهای خارجی برای کشورهای اتحادیه تبدیل شده اند، مبارزه کرده است.
به گزارش سرویس مطبوعاتی کمیسیون اقتصادی اوراسیا، آرزیبک کوژوشف، وزیر انرژی و زیرساخت کمیسیون اقتصادی اوراسیا، در جریان یک بحث بین المللی به مناسبت دهمین سالگرد تشکیل کمیسیون اقتصادی اوراسیا، این را بیان کرد.
وی افزود: «تعدادی از عوامل و پیامدهای منفی آنها به چالشهای خارجی برای اتحادیه تبدیل شده است که اتحادیه با موفقیت با آنها مبارزه کرده است. در این راستا رشد تولید ناخالص داخلی تقریبا 50 درصد افزایش یافته است از 1.6 تریلیون دلار به 2.4 تریلیون دلار رسیده است. در عین حال حجم تجارت متقابل دو برابر شده و به حدود 90 میلیارد دلار رسیده است.»
به گفته وزیر انرژی و زیرساخت کمیسیون اقتصادی اوراسیا، شرایط راحتی برای شهروندان کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا در زمینههای آموزشی، خدمات پزشکی و تعیین و پرداخت حقوق بازنشستگی ایجاد شده است. وی همچنین تاکید کرد که امروز مسائل بازارهای مشترک نفت، گاز و برق که دسترسی به منابع انرژی و توسعه کشورهای مستقل مشترک المنافع را تضمین میکند، ترویج میشود.
وظایف برای تنوع بخشیدن به عرضه و افزایش ظرفیت کریدورهای حمل و نقل جدید مانند کریدور حمل و نقل شمال- جنوب و همکاری با چین در چارچوب پروژه «یک کمربند، یک جاده» حل و فصل میشود.
https://sputnik.tj/20250312/mmd-davlatho-iiao-du-barobar-afzoish-yoft-1066539011.html
تخصیص 3 میلیون یورویی اتحادیه اروپا برای ساخت تاسیسات در مناطق مرزی تاجیکستان
آسیا پلاس: اتحادیه اروپا برای اجرای پروژه در زمینه تقویت ثبات در مناطق مرزی تاجیکستان 3 میلیون یورو اختصاص میدهد.
این وجوه برای ساخت یک سرپناه و دو میدان ورزشی که میتوانند هم در زمان صلح و هم در صورت وقوع بلایای طبیعی مورد استفاده باشند، هزینه میشود.
مراسم امضا یادداشت تفاهم در این زمینه بین کمیته شرایط اضطراری تاجیکستان، دفتر اتحادیه اروپا در این کشور و آژانس زیستگاه آقاخان (AKAH) در شهر دوشنبه برگزار شد.
این سند را رجبعلی رحمانعلی، رئیس کمیته شرایط اضطراری و دفاع مدنی تاجیکستان، رایموندس کرابلیس، رئیس نمایندگی اتحادیه اروپا در تاجیکستان و امید قلندراف، رئیس آژانس زیستگاه آقاخان در این کشور امضا کردند.
پروژه «ابتکار برای تقویت ثبات در مناطق مرزی» با هدف افزایش آمادگی در برابر شرایط اضطراری احتمالی و تضمین ایمنی مردم انجام و شامل ساخت یک سرپناه برای اسکان موقت شهروندان در مواقع ضروری و دو میدان ورزشی است که هم در زندگی روزمره و هم در مواقع اضطراری قابل استفاده است.
این پروژه بر اساس دستورالعمل امامعلی رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان و با هدف توسعه زیرساختهای مناطق مرزی اجرا میشود. این تاسیسات در منطقه سغد هممرز با قرقیزستان و ازبکستان ساخته خواهد شد که امکان واکنش سریع در برابر شرایط بحرانی و در صورت لزوم، ایجاد سرپناه موقت برای پناهندگان را فراهم میکند.
به گفته نمایندگان کمیته شرایط اضطراری تاجیکستان، وجود زیرساختهای مدرن در مناطق مرزی نه تنها باعث افزایش سطح امنیت، بلکه بهبود شرایط زندگی مردم محلی نیز میشود. در صورت وقوع بلایای طبیعی و سایر شرایط اضطراری میتوان از امکانات ساخته شده برای اسکان آسیبدیدگان و ارائه کمکهای لازم به آنها استفاده کرد.
به تاکید دفتر اتحادیه اروپا در دوشنبه، حمایت از تاجیکستان در تضمین امنیت و ثبات در منطقه یکی از اولویتهای همکاری است و اجرای این پروژه گام دیگری در تقویت مشارکت اتحادیه اروپا و تاجیکستان با هدف بهبود شرایط زندگی مردم مناطق مرزی به شمار میرود.
https://asiaplustj.info/ru/news/tajikistan/security/20250311/evrosoyuz-videlit-3-mln-na-stroitelstvo-obektov-v-prigraniche-tadzhikistana
گفتگوی سهامداران نیروگاه راغون درباره توزیع درآمد و تأمین مالی ساختوساز
خبرگزاری اوستا: مجمع عمومی فوقالعاده سهامداران شرکت سهامی آزاد «نیروگاه برق آبی راغون» در تاریخ 11 فوریه (23 بهمن ماه 1403) به ریاست نخست وزیر تاجیکستان، رئیس هیئت نظارت بر نیروگاه برق آبی راغون، قاهر رسولزاده برگزار شد. در این جلسه اعضای هیات نظارت، نمایندگان وزارتخانهها و ادارات و همچنین سهامداران شرکت سهامیباز نیروگاه برق آبی راغون حضور داشتند. بر اساس دستور جلسه، شرکت کنندگان در جلسه دو موضوع کلیدی را مورد بررسی قرار دادند:
- تخصیص وجوه حاصل از فروش برق تولید شده در نیروگاه برق آبی راغون در چارچوب برنامه توزیع منافع ایستگاه.
- روش توزیع درآمد حاصل از فروش داخلی و صادراتی برق.
رسولزاده با اشاره به اینکه ساخت نیروگاه برق آبی راغون با شتاب در حال انجام است، خاطرنشان کرد که طی دو سال گذشته بیش از 9 میلیارد سامانی از بودجه کشور برای این منظور اختصاص یافته است. در حال حاضر، بیش از 50 درصد از کار ساخت و ساز در تاسیسات استراتژیک تکمیل شده است. دولت اقداماتی را برای اطمینان از تأمین مالی به موقع ساخت و ساز با استفاده از منابع مختلف انجام میدهد. در حال حاضر قراردادهایی با شش سازمان بینالمللی برای جذب سرمایهگذاری در تاسیسات نیروگاههای برق آبی منعقد شده است. مذاکرات با موسسات مالی بینالمللی و شرکای توسعه برای به دست آوردن تامین مالی امتیازی نیز ادامه دارد. در موضوع اول، خیرالله صفرزدا مدیر کل شرکت سهامی آزاد «نیروگاه آبی راغون» و در موضوع دوم، پولاد محیالدینیان مدیر گروه اجرای پروژههای ساختمانی تأسیسات انرژی به ارائه گزارش پرداختند. در ادامه جلسه تصمیمات مناسبی با هدف مدیریت موثر جریانهای مالی نیروگاه راغون اتخاذ شد.
https://telegra.ph/Akcionery-Rogunskoj-GEHS-obsudili-raspredelenie-dohodov-i-finansirovanie-stroitelstva-03-12
گسترش مساحت باغها در استان سغد
خبرگزاری خاور: به گزارش خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز در استان سغد، شرکت با مسئولیت محدود «فورتونا » مساحت باغات میوه را به 34 هکتار افزایش داد. زردآلو از رقم پریشیا (Pricia) در زمینی به مساحت 6 هکتار کاشته میشود. امروزه باغات زردآلو، هلو، گلابی و بادام در زمینی به مساحت 24 هکتار به دلیل رعایت قوانین کشاورزی رشد خوبی دارند. محصول این باغات عمدتاً صادر میشود. شرکت با مسئولیت محدود «فورتونا » در نظر دارد با حمایت دولت، منطقه باغها را بیشتر گسترش دهد و همچنین تجربههای پیشرفته داخلی و خارجی را به طور گسترده معرفی کند.
https://khovar.tj/rus/2025/03/v-sogdijskoj-oblasti-rasshiryayutsya-ploshhadi-sadov/