معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۴/۰۴/۲۱- ۱۰:۴۴

اخبار اقتصادی تاجیکستان

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی تاجیکستان در هفته سوم تیرماه 1404 مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های این کشور به شرح زیر می‌باشد:

فعالیت حدود هزار گلخانه در تاجیکستان

خبرگزاری خاور: در این کشور ۹۹۶ گلخانه با مساحت ۱۷۸ هکتار فعال هستند که ۱۳۸ هکتار آن زیر کشت است.

از این تعداد، ۶۵.۲ هکتار به گوجه فرنگی، ۳۶.۹ هکتار به خیار و ۳۳.۶ هکتار به سایر سبزیجات اختصاص دارد.

تا اواسط ژوئن امسال، ۳۶۰۶.۵ تن سبزیجات در آنها تولید شده است که شامل ۱۴۰۹.۹ تن گوجه فرنگی، ۱۰۸۰ تن خیار و ۱۱۱۶.۶ تن سایر سبزیجات است.

در سال‌های اخیر، علاقه به پرورش سبزیجات و صیفی جات تازه در گلخانه‌ها افزایش یافته است. عملکرد مؤثر گلخانه‌ها دلیل این است که کشاورزان این کشور در زمستان سبزیجات تازه را به بازار مصرف عرضه می‌کنند.

دولت این کشور، با در نظر گرفتن اهمیت اقتصادی و اجتماعی این موضوع، اقدامات موثری را برای گسترش سطح تولید محصولات کشاورزی از طریق گلخانه‌ها انجام می‌دهد.

گلخانه‌های فصلی نیز در این کشور فعالیت می‌کنند. طبق داده‌های فعلی، تا اول آوریل امسال، ۲۷۵۴ هکتار سبزیجات در گلخانه‌های فصلی در انواع مختلف کشاورزی در این جمهوری کاشته شده است.

https://khovar.tj/2025/07/dar-to-ikiston-nazdik-1000-adad-garmhona-oi-doimamalkunanda-faoliyat-mekunand/

 

کاشت بیش از ۱۱ هزار هکتار برنج در تاجیکستان  

خبرگزاری خاور: تا پایان ژوئن امسال، ۱۱ هزار و ۵۲۰ هکتار برنج در انواع مختلف کشاورزی در این جمهوری کاشته شده است.

برنج یک محصول گرمسیری است که به رطوبت و گرمای زیادی نیاز دارد. برنج ۲۵ تا ۳۰ درصد وزن خود آب جذب می‌کند و در دمای ۱۵+ تا + 16 درجه سانتیگراد شروع به جوانه زدن می‌کند. هرچه دمای آب بالاتر باشد، جوانه زدن برنج سریع‌تر است.

برنج یکی از پرمصرف‌ترین غلات در جهان محسوب می‌شود، زیرا از نظر سطح زیر کشت و عملکرد، پس از غلات، رتبه دوم را دارد.

دانشمندان کشاورزی معتقدند که ۱۳ نوع برنج در تاجیکستان کشت می‌شود و مصرف سالانه آن برای هر نفر از ۱۲ تا ۱۵ کیلوگرم است.

ذخیره محصول برنج برای چندین سال بدون فرآوری امکان‌پذیر است. بنابراین، کشاورزان باید تا حد امکان برنج را ذخیره کنند و از این طریق فراوانی مداوم برنج در بازار مصرف را تضمین کنند.

https://khovar.tj/2025/07/dar-to-ikiston-besh-az-11-azor-gektar-shol-kisht-shudaast/

 

افزایش ساخت‌وساز مسکن در تاجیکستان؛ استان سغد در صدر

اسپوتنیک: در پنج ماه نخست سال ۲۰۲۵، روند ساخت‌وساز مسکن در تاجیکستان رشد چشمگیری داشته و استان سغد با ۴۲.۵ درصد از کل ساخت‌وسازها، در صدر قرار گرفته است. بر اساس گزارش آژانس آمار تاجیکستان، در بازه زمانی ژانویه تا مه سال جاری، در مجموع ۳۹۶.۶ هزار متر مربع ساختمان مسکونی در سراسر کشور به بهره‌برداری رسیده که عمدتاً در بخش خصوصی انجام شده است.

توزیع منطقه‌ای ساخت‌وسازهای مسکونی به شرح زیر است:

استان سغد: ۱۶۸.۴ هزار متر مربع (۴۲.۵ درصد)

استان ختلان: ۹۸.۹ هزار متر مربع (۲۴.۹ درصد)

شهر دوشنبه: ۸۹.۴ هزار متر مربع (۲۲.۵ درصد)

منطقه حفاظت‌شده ناحیه‌های تابع جمهوری: ۳۷.۵ هزار متر مربع (۹.۵ درصد)

استان خودمختار بدخشان: ۲.۴ هزار متر مربع (۰.۶ درصد)

در کنار توسعه مسکن، زیرساخت‌های آموزشی نیز گسترش یافته است. در این مدت، ۹ مدرسه جدید برای ۸۱۰۱ دانش‌آموز ساخته شده که بیشترین تعداد آنها در استان ختلان (۵۱۲۱ نفر) قرار دارند. همچنین سازمان‌های پیمانکاری کشور در این مدت، کارهایی به ارزش ۶.۵۳۱ میلیارد سامانی انجام داده‌اند که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱.۶ میلیارد سامانی افزایش داشته است. از سوی دیگر، نظام میرزازاده، رئیس کمیته ساخت‌وساز و معماری تاجیکستان، اعلام کرده که قیمت مسکن در کشور افزایش یافته است. به گفته وی، در شهر دوشنبه قیمت هر متر مربع به حدود ۸۰۰ دلار رسیده و میانگین قیمت کشوری در ماه نخست امسال ۷۰۵ دلار بوده است. این افزایش، ناشی از بالا رفتن هزینه‌های ساخت و افزایش تقاضای بازار عنوان شده است.

https://sputnik.tj/20250706/afzoishi-sokhtmoni-manzil-dar-tojikiston-sughd-peshsaf-1068675994.html

 

افزایش تولید گوشت، مرغ و تخم‌مرغ در تاجیکستان

اسپوتنیک: در پنج ماه نخست سال ۲۰۲۵، تولید گوشت، گوشت مرغ، تخم‌مرغ و ماهی در جمهوری تاجیکستان رشد قابل توجهی داشته است. بر اساس گزارش آژانس آمار تاجیکستان، از ژانویه تا مه، بیش از ۷۵٬۶۵۹ تن گوشت دام‌های بزرگ و کوچک، طیور و ماهی در کشور تولید شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۸.۲ درصد افزایش را نشان می‌دهد.

جزئیات رشد استانی تولید گوشت دام‌های بزرگ و کوچک:

ختلان: ۱۰.۶ درصد افزایش

سغد: ۷.۶ درصد افزایش

بدخشان: ۱.۵ درصد افزایش

ناحیه‌های تابع مرکزی: ۵ درصد افزایش

در همین بازه، تولید گوشت مرغ نیز افزایش چشمگیر ۱۰۴.۲ درصدی داشته و به ۱۵.۹ هزار تن رسیده است. روند رشد صید ماهی نیز ادامه دارد و میزان تولید به ۱۷۱۹ تن رسیده است. ارزش کل محصولات ماهی نیز به ۵۰.۹ میلیون سامانی رسید که ۲۶.۱ درصد بیشتر از مدت مشابه سال گذشته است. در بخش تخم‌مرغ نیز پیشرفت قابل ملاحظه‌ای ثبت شده است. از ابتدای سال تا ماه مه، بیش از ۵۳۴.۶ میلیون عدد تخم‌مرغ در کشور تولید شده که ۲۵.۲ درصد افزایش را نسبت به مدت مشابه سال گذشته نشان می‌دهد.

رشد تولید تخم‌مرغ در مناطق مختلف:

سغد: افزایش

استان خودمختار بدخشان: افزایش

ناحیه‌های تابع مرکزی: افزایش

استان ختلان: ۰.۶ درصد کاهش

این آمارها نشان‌دهنده بهبود نسبی وضعیت تأمین فرآورده‌های دامی و مرغی در کشور و گسترش ظرفیت‌های تولیدی این بخش طی ماه‌های اخیر است.

https://sputnik.tj/20250706/dar-tojikiston-istehsoli-gushtu-tukhm-ziyod-shudaast-1068676347.html

 

برنامه‌ریزی گسترده برای توسعه صنعت زنبورداری در تاجیکستان

خبرگزاری خاور: اقدامات گسترده‌ای برای توسعه صنعت زنبورداری در جمهوری تاجیکستان در حال اجراست. این اقدامات بر اساس دستورالعمل‌های ارائه‌شده از سوی امامعلی رحمان، رئیس‌جمهور کشور، در سمینار- مشاوره جمهوری با حضور رؤسای استان‌ها، شهرها و نواحی که در ۱۷ مه ۲۰۲۵ در ناحیه دنغره برگزار شد، تدوین شده است. وزارت کشاورزی، وزارت صنایع و فناوری‌های نوین، آکادمی علوم کشاورزی، شرکت واحد دولتی «عسل تاجیکستان»، آژانس توسعه صادرات و نهادهای اجرایی محلی، موظف به اجرای کامل مفاد برنامه‌های مرتبط و تقویت اقدامات برای افزایش تعداد کلنی‌های زنبور عسل و تولید محصولات جانبی شده‌اند. در دوره استقلال، تاجیکستان گام‌های اساسی برای ساماندهی این صنعت برداشته است، از جمله تصویب قانون «درباره زنبورداری» و چهار برنامه دولتی ویژه، که شرایط مساعدی برای رشد این بخش در سراسر کشور ایجاد کرده‌اند. رئیس‌جمهور کشور با تأکید بر ظرفیت‌های بالای طبیعی و جغرافیایی، خواستار افزایش تعداد کلنی‌ها به ۶۰۰ هزار و رساندن تولید سالانه عسل به ۱۴ هزار تن شد. همچنین، بر لزوم توسعه تولید سایر محصولات زنبورداری نظیر موم، ژله رویال، شهد، زهر و چسب زنبور تأکید کرد که قابلیت صادراتی بالا و کاربرد گسترده در صنعت دارو و پزشکی دارند. عسل تولید تاجیکستان به واسطه کیفیت بالا و ویژگی‌های طبیعی ممتاز، جوایز بین‌المللی متعددی را در نمایشگاه‌ها و کنگره‌های معتبر جهانی از جمله در ترکیه، روسیه و قطر به دست آورده است. این موفقیت‌ها نشانه‌ای از ظرفیت صادراتی و جایگاه جهانی محصولات زنبورداری تاجیکستان به شمار می‌روند.

https://khovar.tj/2025/07/baroi-rushdi-so-ai-zanburiasalparvar-dar-to-ikiston-tadbir-oi-ilovag-andeshida-meshavand1/

 

تأمین کامل برق در تاجیکستان و چالش‌های جدی در گرمایش و انرژی پاک

آسیا پلاس: تاجیکستان موفق شده است تا سال ۲۰۲۲ تقریباً ۱۰۰ درصد جمعیت خود را به برق متصل کند، اما طبق گزارش جدید بین‌المللی SDG7-2025، این موفقیت همراه با چالش‌های عمیق در دیگر جنبه‌های انرژی، از جمله گرمایش، پخت‌وپز پاک و بهره‌وری انرژی است. این گزارش که با مشارکت سازمان ملل، بانک جهانی، آژانس‌های تخصصی انرژی و سازمان بهداشت جهانی منتشر شده، عملکرد کشورهای جهان را در مسیر دستیابی به هدف توسعه پایدار هفتم (SDG7) – دسترسی به انرژی مقرون‌به‌صرفه، قابل اعتماد، پایدار و مدرن برای همه – ارزیابی کرده است. در حالی که تاجیکستان از نظر برق‌رسانی در میان کشورهای پیشرو منطقه و در سطح کشورهای اروپای شرقی قرار گرفته، اما کیفیت خدمات، به‌ویژه در مناطق کوهستانی و در فصل زمستان، با قطعی‌های مکرر مواجه است. گزارش تأکید می‌کند که اتصال به برق تنها آغاز راه است و تأمین پایدار و مطمئن باید در اولویت قرار گیرد. از سوی دیگر، کمتر از ۴۰ درصد از جمعیت کشور به سوخت‌های پاک برای پخت‌وپز دسترسی دارند. در مناطق روستایی این آمار حتی کمتر است و اکثر خانوارها از هیزم، زغال سنگ و سایر سوخت‌های آلاینده استفاده می‌کنند که موجب خطرات جدی بهداشتی و زیست‌محیطی شده است. در بخش منابع تجدیدپذیر، اگرچه تاجیکستان بیش از ۹۰ درصد برق خود را از نیروگاه‌های برق‌آبی تولید می‌کند و در ظاهر سیستم سبزی دارد، اما اتکای بیش از حد به این نوع نیروگاه‌ها در برابر تغییرات اقلیمی آسیب‌پذیری ایجاد کرده است. توسعه محدود انرژی خورشیدی و بادی، به رغم پتانسیل بالا در برخی مناطق کشور، یکی از ضعف‌های کلیدی سیستم انرژی محسوب می‌شود. تاجیکستان همچنان از نظر بهره‌وری انرژی در جایگاه پایینی قرار دارد. گزارش بر ضرورت اصلاحات ساختاری در حوزه ساختمان‌سازی، صنعت و کشاورزی تأکید کرده و خواستار نوسازی سیستم‌های گرمایشی و استفاده از فناوری‌های نوین برای کاهش مصرف انرژی شده است. از منظر مالی، در حالی که کشور در سال ۲۰۲۱ حدود ۱۰۰ میلیون دلار کمک بین‌المللی برای بخش انرژی دریافت کرده است، اکثریت آن به زیرساخت‌های برق‌آبی اختصاص یافته و پروژه‌های خورشیدی، بادی و افزایش بهره‌وری انرژی سهم ناچیزی داشته‌اند. گزارش همچنین نابرابری منطقه‌ای در سرمایه‌گذاری‌های بین‌المللی انرژی را برجسته کرده است؛ به طوری که ازبکستان موفق به جذب میلیاردها دلار برای پروژه‌های سبز شده، اما کشورهای دیگر آسیای مرکزی سهم اندکی از منابع جهانی داشته‌اند. نویسندگان گزارش برای تاجیکستان توصیه‌های مشخصی ارائه کرده‌اند: گسترش پروژه‌های انرژی خورشیدی و بادی غیرمتمرکز، سرمایه‌گذاری در بهره‌وری انرژی ساختمان‌ها و صنعت، افزایش دسترسی به سوخت‌های پاک، تقویت منابع انسانی و بهره‌گیری از فناوری‌ها و تجارب جهانی برای دستیابی به اهداف توسعه پایدار تا سال ۲۰۳۰.

https://www.asiaplustj.info/ru/news/tajikistan/economic/20250707/tadzhikistan-obespechil-sebya-svetom-no-ne-teplom

 

رشد گردشگری در ختلان؛ بیش از نیم میلیون بازدید در شش ماه

خبرگزاری خاور: در نیمه نخست سال جاری، ۵۵۴,۴۹۸ گردشگر از استان ختلان بازدید کرده‌اند که از این میان ۵۰۸,۵۲۸ نفر گردشگر داخلی و ۴۵,۹۷۰ نفر گردشگر خارجی بوده‌اند. ختلان با ۹۴۰ اثر تاریخی، ۱۴۳ جاذبه طبیعی و فرهنگی، ۱۲۰ هتل، ۲۵۲ استراحتگاه، و ده‌ها رستوران، موزه، چایخانه، زیارتگاه، و پارک، به یکی از مقصدهای مهم گردشگری کشور تبدیل شده است. مناظر طبیعی مانند آبشار سر‌خاسار، کوه چهل دختران، چهل وچار چشمه، و آثار تاریخی چون تخت‌سنگین، مقبره میر سید علی همدانی، و قلعه‌های حُلبوک و میر، از جمله مکان‌هایی هستند که سالانه مورد توجه صدها گردشگر قرار می‌گیرند. افزایش بازدید گردشگران خارجی، رشد فعالیت شرکت‌های گردشگری (۱۹ شرکت فعال در استان)، و توسعه صنایع‌دستی همچون گلدوزی، منبت‌کاری و جواهرسازی، جایگاه ختلان را به‌عنوان قطب فرهنگی و گردشگری تقویت کرده است.

https://khovar.tj/2025/07/imsol-ba-viloyati-hatlon-besh-az-nim-million-sajyo-vorid-gardidaast/

تصویب استراتژی جذب سرمایه‌گذاری تا سال ۲۰۴۰ در تاجیکستان

خبرگزاری خاور: در جلسه اخیر دولت جمهوری تاجیکستان به ریاست رئیس‌جمهور کشور، امامعلی رحمان، «استراتژی جذب سرمایه‌گذاری برای جمهوری تاجیکستان برای دوره تا سال ۲۰۴۰» و برنامه اجرایی آن به تصویب رسید. هدف اصلی این سند، افزایش جذب سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی، بهبود فضای سرمایه‌گذاری، توسعه بخش خصوصی و اجرای پروژه‌های کلان در حوزه‌های انرژی، صنعت، حمل‌ونقل، کشاورزی و دیجیتال‌سازی عنوان شده است. رئیس‌جمهور کشور بر ضرورت ایجاد چارچوب حقوقی و اقتصادی مدرن، شفافیت فرایندها و همکاری بین‌بخشی تأکید کرده و بر نظارت دائمی نهادهای ذی‌ربط بر اجرای این استراتژی دستور داده است.

https://khovar.tj/2025/07/loi-ai-strategiyai-albi-sarmoya-ba-um-urii-to-ikiston-baroi-davrai-to-soli-2040-tasdi-gardid/

 

6.1 میلیون دلار گردش مالی تجاری تاجیکستان و قرقیزستان در ۵ ماه اول سال ۲۰۲۵

در سال ۲۰۲۴ گردش مالی تجارت متقابل بین تاجیکستان و جمهوری قرقیزستان به ۱۲.۲ میلیون دلار رسید که ۰.۵ میلیون دلار یا ۴.۳ درصد بیشتر از مدت مشابه در سال ۲۰۲۳ است.

در ساختار گردش مالی تجارت خارجی، ۰.۷ میلیون دلار به صادرات و ۱۱.۵ میلیون دلار به واردات کالاها و محصولات اختصاص دارد. در سال ۲۰۲۴، جمهوری قرقیزستان در ساختار جغرافیایی تجارت خارجی جمهوری تاجیکستان در رتبه ۳۰ قرار گرفت و سهم آن در ساختار تجارت خارجی تاجیکستان ۰.۱ درصد بود.

به گفته مقامات وزارت اقتصاد و تجارت تاجیکستان، در ژانویه تا مه 2025، گردش مالی متقابل تجاری بین تاجیکستان و جمهوری قرقیزستان به 6.1 میلیون دلار رسید که 1.4 میلیون دلار یا 29.8 درصد بیشتر از مدت مشابه در سال 2024 است. در عین حال، در ساختار گردش مالی تجارت خارجی، 1.3 میلیون دلار مربوط به صادرات و 4.8 میلیون دلار مربوط به واردات کالاها و محصولات است.

https://khovar.tj/2025/07/dar-5-mo-i-soli-2025-gardishi-savdoi-muta-obila-bajni-to-ikiston-va-ir-iziston-6-1-million-dollarro-tashkil-dod/

 

عزم تاجیکستان جهت تضمین گذار از صادرات مواد اولیه به تولید محصولات نساجی با کیفیت رقابتی بالا

خبرگزاری خاور: برگزاری اولین همایش بین‌المللی نساجی و نمایشگاه تجهیزات و محصولات نساجی در دوشنبه، پایتخت تاجیکستان، گامی محکم در جهت جذب سرمایه‌گذاری برای توسعه صنعت نساجی این کشور است. این مطلب را قاهر رسول‌زاده، نخست وزیر جمهوری تاجیکستان، در مراسم افتتاحیه اولین همایش بین‌المللی نساجی و نمایشگاه تجهیزات و محصولات نساجی که در دوشنبه آغاز شد، بیان کرد.

نخست وزیر تاجیکستان در ادامه سخنان خود خاطرنشان کرد: دولت جمهوری تاجیکستان توسعه صنعت نساجی را یکی از حوزه‌های اولویت‌دار اقتصاد کشور می‌داند و اقدامات لازم را برای توسعه این بخش انجام می‌دهد. به ویژه، در چارچوب توسعه پنج ساله بخش صنعت که یکی از اهداف استراتژیک دولت جمهوری تاجیکستان است، کارهای زیادی در کشور برای توسعه صنعت نساجی انجام شده است و ده‌ها شرکت بزرگ نساجی مجهز به فناوری‌های مدرن با جذب سرمایه داخلی و خارجی شروع به فعالیت کرده‌اند.

تأکید شد که دولت تاجیکستان اقدامات مؤثری را برای توسعه صنعت نساجی و جذب هرچه بیشتر سرمایه خارجی انجام داده است. ارائه مزایای مالیاتی و گمرکی به کارآفرینان داخلی و خارجی که فرصت کمک به توسعه صنعت نساجی در تاجیکستان را دارند، یکی از این نمونه‌هاست.

اشاره شد که تاجیکستان منابع و پتانسیل غنی برای توسعه صنعت نساجی دارد، از جمله آب و هوای مساعد برای کشت پنبه، تجربه غنی در زمینه کشت پنبه و تولید نساجی. در حال حاضر، 30 درصد از الیاف پنبه به حداکثر میزان در کشور فرآوری می‌شود و در آینده، با توجه به توسعه بخش انرژی و تأسیس شرکت‌های بزرگ در این بخش و همچنین در دسترس بودن فناوری و سایر تجهیزات مدرن، این رقم افزایش خواهد یافت.

رسول‌زاده خاطرنشان کرد: وظیفه ما نه تنها حفظ سنت‌های تثبیت‌شده، بلکه نوسازی قابل توجه ظرفیت‌های تولید برای تضمین گذار از صادرات مواد اولیه به تولید محصولات نساجی با کیفیت رقابتی بالا است که در سال‌های اخیر دولت اقدامات لازم را برای جذب سرمایه‌گذاری، فرآوری عمیق پنبه و توسعه زنجیره‌های کامل تولید از الیاف تا محصولات نهایی انجام داده است.

اولین همایش بین‌المللی نساجی و نمایشگاه تجهیزات و محصولات نساجی با حضور هیات‌هایی از بیش از ۵۰ کشور، از جمله بیش از ۲۰۰ متخصص بین‌المللی، بیش از ۵۰ شرکت تولیدی و بیش از ۱۰۰ کارآفرین داخلی برگزار شد.

شایان ذکر است که این همایش به ابتکار وزارت صنایع و فناوری‌های نوین جمهوری تاجیکستان در چارچوب اعلام سال‌های2026-2022 به عنوان سال‌های توسعه صنعتی در جمهوری تاجیکستان برگزار شد.

هدف دیگر این رویداد، اجرای اهداف استراتژیک کشور در راستای تبدیل تاجیکستان به یک کشور صنعتی، جذب سرمایه‌گذاری خارجی برای توسعه صنعت نساجی کشور و معرفی تاجیکستان به عنوان یک مرکز امیدوارکننده تولید و نوآوری نساجی است.

شیرعلی کبیر، وزیر صنعت و فناوری‌های نوین تاجیکستان، اظهار داشت که اولین همایش بین‌المللی نساجی و نمایشگاه تجهیزات نساجی به یک بستر بین‌المللی مهم برای بحث در مورد چشم‌انداز صنعت نساجی، تقویت زنجیره‌های تولید، جذب سرمایه‌گذاری به این بخش، معرفی فناوری‌های نوآورانه و توسعه اشکال پایدار همکاری تبدیل خواهد شد.

این همایش همچنین توجه ویژه‌ای به مسائل ادغام صنعتی، تشکیل خوشه‌های نساجی و گسترش مشارکت‌های بین‌المللی داشت.

در عین حال، در چارچوب اولین همایش بین‌المللی نساجی و نمایشگاه تجهیزات نساجی، جلسات عمومی، میزگردها، نمایشگاه تخصصی تجهیزات، نمایشگاه محصولات صنایع سبک و همچنین جلسات کاری در قالب‌های B2B و G2B برگزار شد که طی آن مسائل مهم مربوط به تقویت همکاری در بخش نساجی مورد بحث قرار گرفت.

در حاشیه اولین همایش بین‌المللی نساجی و نمایشگاه تجهیزات نساجی، توافق‌نامه‌های همکاری در زمینه توسعه نساجی بین انجمن‌های نساجی و شرکت‌هایی از تاجیکستان، آذربایجان، ازبکستان و سایر کشورهای خارجی امضا شد. اولین همایش بین‌المللی نساجی و نمایشگاه تجهیزات نساجی تا 10  ژوئیه ادامه خواهد داشت.

https://khovar.tj/2025/07/dar-nahustin-forumi-bajnalmilalii-nasso-bajni-shirkat-oi-to-ikiston-ozarboj-on-va-uzbekiston-sozishnoma-oi-amkor-ba-imzo-rasidand/

https://sputnik.tj/20250708/tojikiston-nakhi-pakhta-khorij-sodirot-1068717097.html

 

عزم تاجیکستان برای افزایش حجم صادرات منسوجات به 3 میلیارد دلار

خبرگزاری خاور: شیرعلی کبیر، وزیر صنعت و فناوری‌های نوین تاجیکستان گفت اولین همایش بین‌المللی نساجی به بستری برای گسترش همکاری‌های بین‌المللی،  گفتگو پیرامون چالش‌ها و چشم‌اندازهای صنعت نساجی و پوساک تبدیل شده است.

وی این مطلب را در افتتاحیه اولین همایش بین‌المللی نساجی که امروز در شهر «دوشنبه» برگزار شد، اعلام کرد و گفت: توسعه صنعت پنبه و نساجی با چهارمین استراتژی ملی تاجیکستان که هدف آن تسریع صنعتی شدن و دو برابر کردن تولیدات صنعتی ظرف پنج سال است، مطابقت دارد.

وزیر صنعت و فناوری‌های نوین تاجیکستان در ادامه، نساجی را یکی از بخش‌های کلیدی اقتصاد خواند و ابراز اطمینان کرد که سهم آن در رشد صنعت این کشور، قابل توجه خواهد بود.

بنابر سخنان وی، این حوزه هرگز بدون توجه رئیس جمهور تاجیکستان نبوده، زیرا یکی از حوزه‌های اولویت‌دار توسعه اقتصاد این کشور و اقداماتی در راستای فرآوری عمیق مواد اولیه، ایجاد خوشه‌های چرخه کامل – از کشت پنبه تا تولید محصولات نهایی – در حال انجام است.

به گفته کبیر، این رویکرد با اهداف استراتژی توسعه ملی تا سال 2030 و استراتژی در زمینه حمایت اجتماعی تا سال 2040 مطابقت داشته و فرصت تقویت جایگاه تاجیکستان در بازارهای بین‌المللی، ایجاد مشاغل جدید و بهبود سطح تولید فناورانه را فراهم می‌کند.

این مقام تاجیک با اشاره به تبدیل شدن صنعت نساجی به یک مرکز نوآورانه و علاقه روزافزون تولید‌کنندگان تجهیزات، سرمایه‌گذاران و شرکای توسعه، فرآوری کامل مواد اولیه محلی را، یکی از وظایف فوری عنوان کرد.

وی ادامه داد: طبق داده‌های فعلی، حدود 30 درصد پنبه کشت شده در داخل تاجیکستان فرآوری و بقیه آن به عنوان مواد اولیه صادر می‌شود. سال گذشته، صادرات پارچه و الیاف پنبه حدود 300 میلیون دلار بود و در صورت جذب‌سرمایه‌گذاری‌ و ایجاد زنجیره‌های تولید بسته، می‌توان این رقم را به 3 میلیارد دلار افزایش‌ داد‌ که‌ کاملا واقع بینانه است.

کبیر همچنین خاطرنشان کرد که طبق استراتژی توسعه صنعت نساجی تاجیکستان که دو سال پیش تصویب شد، این کشور قصد دارد بیش از 600 هزار شغل جدید ایجاد و فرآوری کامل پنبه را تضمین کند.

وزیر صنعت و فناوری‌های نوین تاجیکستان اضافه کرد: با توجه به تجربیات سایر کشورها، توسعه صنعت نساجی سطح رفاه مردم و تاب‌آوری اقتصاد در برابر خطرات خارجی را افزایش می‌دهد.

وی در پایان سخنرانی خود، آمادگی تاجیکستان و محافل تجاری این کشور برای همکاری سازنده و جذب سرمایه‌گذاری خارجی که به ایجاد مشاغل جدید و رشد تولید ناخالص داخلی کمک‌ می‌کند، اعلام کرد.

https://khovar.tj/rus/2025/07/privlechenie-investitsij-i-sozdanie-konechnoj-produktsii-pozvolit-tadzhikistanu-dovesti-eksport-tekstilnoj-produktsii-do-3-milliardov-dollarov/

 

از انگور تا پیاز؛ افزایش صادرات کشاورزی سغد به روسیه

اسپوتنیک: رشد چشمگیر صادرات محصولات کشاورزی سغد به روسیه در نیمه نخست ۲۰۲۵. در شش ماه اول سال ۲۰۲۵، صادرات محصولات کشاورزی از استان سغد به فدراسیون روسیه به‌طور قابل‌توجهی افزایش یافته است. عبدالعزیز محمودزاده، معاون رئیس اداره کشاورزی استان سغد در امور پرورش گیاهان، با استناد به داده‌های گمرکی، اعلام کرد که از ژانویه تا ژوئن سال جاری، در مجموع ۱۳۶۸۰ تن سبزیجات به روسیه صادر شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش ۱۳۵۴۸ تنی داشته است. در همین بازه زمانی، صادرات پیاز از این استان به ۱۳۳۹۰ تن رسیده که نسبت به سال قبل، رشد چشمگیر ۱۳۳۰۰ تنی را نشان می‌دهد. همچنین، صادرات میوه نیز با افزایش قابل‌توجهی همراه بوده و به ۱۱۵۲۴ تن رسیده که ۷۶۶۱ تن بیش از شش‌ماهه اول سال گذشته است. به‌طور خاص، صادرات انگور با رسیدن به ۴۶۵ تن، رشدی معادل ۴۴۶ تن نسبت به سال گذشته داشته است. بر اساس اطلاعات رسمی اداره کشاورزی سغد، مجموع صادرات سبزیجات از این استان در نیمه نخست امسال به ۲۲۴۳۸ تن رسیده که ۴۱۴۸ تن افزایش نسبت به مدت مشابه سال قبل را نشان می‌دهد. محصولات کشاورزی استان سغد عمدتاً به بازارهای روسیه و قزاقستان صادر می‌شود. در همین راستا، به‌تازگی در جریان نمایشگاه بین‌المللی «تجارت سغد – ۲۰۲۵» که در شهر خجند برگزار شد، چندین توافقنامه همکاری بین کشاورزان استان و کارآفرینان روسی به امضا رسید که برخی از آنها به صادرات مستقیم محصولات کشاورزی اختصاص دارد.

https://sputnik.tj/20250709/afzoish-sodirot-mahsulot-kishovarz-sughd-rusiya-1068744125.html

 

بررسی وضعیت فعلی پارک‌های فناوری در جمهوری تاجیکستان

خبرگزاری خاور: در همایش با عنوان «پارک‌های فناوری و توسعه نوآوری در جمهوری تاجیکستان» که در آژانس نوآوری و فناوری‌های دیجیتال وابسته به ریاست جمهوری تاجیکستان برگزار شد، استفاده از تجربیات مراکز معتبر جهانی، جایگاه و نقش پارک‌های فناوری، مؤسسات علمی و تحقیقاتی، مراکز نوآوری و صنعتی مورد بحث قرار گرفت.

نمایندگان نهادهای دولتی، مؤسسات علمی و تحقیقاتی، روسای پارک‌های فناوری، بخش خصوصی و همچنین دانشمندان و کارشناسان داخلی در این همایش حضور داشتند.

در طول این همایش، وضعیت و جایگاه فعلی پارک‌های فناوری در جمهوری تاجیکستان مورد بحث قرار گرفت.

تأکید شد که پارک‌ها باید به عنوان بستری برای ادغام استعدادها، علوم و فناوری‌های جدید عمل کنند و به محققان، دانشجویان و کارآفرینان جوان اجازه دهند ایده‌های خود را به پروژه‌های عملی و محصولات نوآورانه تبدیل کنند.

در پایان همایش، گفتگوی آزادی بین متخصصان، دانشمندان و متخصصان این حوزه برگزار شد که طی آن روند اقدامات بعدی و راه‌های اجرای آنها مشخص شد.

https://khovar.tj/2025/07/vazi-kununii-park-oi-tehnolog-dar-um-urii-to-ikiston-mavridi-barras-aror-girift/

 

شناخته شدن گوسفند «حصاری» و انگور «طایفی» تاجیکستان به عنوان «نظام میراث کشاورزی داری اهمیت جهانی»

خبرگزاری خاور: همانطور که قبلا گزارش شده بود، در تاریخ ۷ و ۸ جولای، جلسه‌ای از گروه علمی و مشورتی سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل متحد در رم، ایتالیا برگزار شد که در آن وادی(دره) «الماس» حصاری، جمهوری تاجیکستان، رسما به عنوان «میراث جهانی» شناخته شد. همزمان، گوسفند «حصاری» و انگور صورتی «طایفی» در «میراث جهانی» نیز قرار گرفتند.

شایان ذکر است که در تاریخ ۳۱ اکتبر سال جاری، در چارچوب جشن هشتادمین سالگرد سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل متحد، گواهی «میراث جهانی» اعطا خواهد شد.

باید خاطرنشان کرد که در تاریخ ۲۸ می 2025 ، مدیر کل سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل متحد، تسزیو دونیو، از وادی «الماس» در شهر حصار تاجیکستان بازدید کرد. همچنین در این روز، امامعلی رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان، تسزیو دونیو، مدیر کل سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل متح (FAO)، به حضور پذیرفت.

تسزیو دونیو در این گفتگو اظهار داشت که «سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل متحد آماده است تا سهم خود را در توسعه بخش کشاورزی در تاجیکستان ایفا کند و افزود که تاجیکستان دارای منابع طبیعی غنی و تنوع زیستی و غذایی است.

اشاره شد که انگورهای «طایفی» و گوسفندان «حصاری» در وادی «الماس» پرورش می‌یابند.

یکی از انواع دام‌هایی که در جمهوری تاجیکستان پرورش داده می‌شود و در جهان مشهور است، گوسفند حصاری است که بزرگترین گوسفند جهان محسوب می‌شود. گوسفند حصاری یک نژاد اصیل تاجیکی است که تاریخچه پیدایش آن به دوران باستان برمی‌گردد. گوسفند حصاری یک نژاد محلی از گوسفندان پشمی درشت و پا بلند است. این گوسفند برای گوشت و روغن پرورش داده می‌شود و منشأ و پرورش آن از وادی حصار است. جمعیت اصلی و بهترین نژاد گوسفند حصار در تاجیکستان است و عمدتا در وادی حصار و منطقه ختلان پرورش داده می‌شوند.

به دلیل بزرگترین وزن زنده در جهان، منطقه پرورش و اصلاح نژاد گوسفند حصار محدود به تاجیکستان نیست. در طول سال‌ها، گوسفندان حصار از جمهوری تاجیکستان به جمهوری‌های ازبکستان، قزاقستان، قرقیزستان و همچنین به فدراسیون روسیه، اوکراین و بلاروس منتقل شده‌اند و در این کشورها نیز پرورش می‌یابند.

در حال حاضر، بهترین جمعیت گوسفندان حصار در شرکت‌های پرورش «حصار» در ناحیه فرخار، شرکت دولتی «زات‌پرور» در حصار و شهرنو، تعاونی تولیدی «سامانجان» در ناحیه دنغره، تعاونی تولیدی «دیلشاد-بی» در ناحیه ورزاب و سایر مزارع پرورش می‌یابند. این مزارع نقش کلیدی در افزایش و پرورش گوسفندان با کیفیت و پربازده دارند.

https://khovar.tj/2025/07/g-sfandi-zoti-isor-va-anguri-gulobii-toif-az-to-ikiston-amchun-nizomi-merosi-kishovarzii-doroi-a-amiyati-a-on-etirof-gardid/

 

انتقال بیش از ۱۲ میلیارد کیلووات ساعت برق توسط شرکت «شبکه‌های انتقال برق» در شش ماه

خبرگزاری اوستا: در نیمه اول سال، شرکت سهامی عام شبکه‌های انتقال برق ۱۲ میلیارد و ۸۲۹.۱ میلیون کیلووات ساعت برق دریافت و ۱۲ میلیارد و ۴۴۱.۳ میلیون کیلووات ساعت برق منتقل کرد.

در طول دوره گزارش، فعالیت‌های اصلی متخصصان با هدف استفاده بهینه از برق، نگهداری تجهیزات خطوط انتقال برق در شرایط فنی خوب و بهبود کیفیت انتقال برق انجام شده است.

به افراد مسئول دستورالعمل‌های خاصی برای کاهش بار پست‌های برق، اطمینان از عملکرد کارآمد آنها در طول دوره آبیاری و آماده شدن برای دوره پاییز-زمستان داده شد.

https://avesta.tj/2025/07/10/shabakahoi-intikoli-bark-peredalo-bolee-12-mlrd-kvt-ch-elektroenergii-za-polgoda/ Avesta.tj

 

بررسی موضوع ایجاد شرکت صنعتی برای باتری‌های خورشیدی در استان ختلان

خبرگزاری خاور: در دیدار استاندار ختلان با نمایندگان شرکت «گروه ساخت و ساز برق چین»  موضوع ایجاد باتری‌های خورشیدی در منطقه ختلان مورد بحث و بررسی قرار گرفت.  

این شرکت چینی یکی از بزرگترین شرکت‌های دولتی است که در ساخت تأسیسات انرژی و تولید تجهیزات برای آنها فعالیت می‌کند و همچنین یکی از بزرگترین پیمانکاران در جهان است.

در این دیدار، طرفین در مورد گسترش روابط تجاری با شرکت‌های چینی و ایجاد نیروگاه‌های بادی و خورشیدی تبادل نظر کردند.

همچنین تأکید شد که چین به حمایت از ابتکارات تاجیکستان برای دسترسی به منابع تجدیدپذیر برق، مانند انرژی آبی، بادی و خورشیدی ادامه خواهد داد.

https://khovar.tj/2025/07/dar-hatlon-masalai-tasisi-korhonai-sanoatii-batareya-oi-oftob-barras-gardid/

 

سهم 72 درصدی کشورهای «شانگهای» در گردش مالی تجارت خارجی تاجیکستان

خبرگزاری خاور: نشست غیرعلنی وزرای اقتصاد کشورهای عضو سازمان همکاری‌های شانگهای در چارچوب همایش اقتصاد دیجیتال این سازمان در شهر «تیانجین» چین برگزار شد.

«ذوقی ذوقی‌زاده» وزیر توسعه اقتصادی و تجارت تاجیکستان ضمن سخنرانی در این نشست با اشاره به اهمیت ویژه گسترش همکاری‌ها در چارچوب سازمان همکاری‌های شانگهای برای کشورش، افزایش سهم کشورهای عضو «شانگهای» در گردش مالی تجارت خارجی این کشور به 72 درصد را بیانگر این امر دانست.

بنابر تاکید وی، سهم اقتصاد دیجیتال در تولید ناخالص جهانی از 15 درصد فراتر رفته و در سال‌های آینده این رقم به 20 درصد خواهد رسید.

ذوقی‌زاده در ادامه، ضمن ارائه دستاوردهای تاجیکستان در زمینه دیجیتالی‌کردن اقتصاد ملی، خاطرنشان کرد که با توجه به اهمیت کلیدی این حوزه در این کشور سال‌های 2025 تا 2030 به عنوان «سال‌های توسعه اقتصاد دیجیتال و نوآوری‌ها» اعلام شده است.

وی همچنین به اجرای تعدادی از ابتکارات مهم در تاجیکستان از جمله تصویب اسناد استراتژیک، ایجاد ساختار جدید صنعت، معرفی پلتفرمهای دیجیتال در حوزه‌های مختلف اقتصادی و اجتماعی، دیجیتالی شدن خدمات سیستم شهر هوشمند دوشنبه و همچنین توسعه استارت‌آپ‌های دیجیتال با اعتبار بین‌المللی، مانند   «zypl.ai» اشاره کرد.

https://khovar.tj/rus/2025/07/dolya-gosudarstv-shos-vo-vneshnetorgovom-oborote-tadzhikistana-uvelichilas-do-72/

 

صادرات بیش از ۹۰ هزار تن محصولات کشاورزی در سال جاری 

خبرگزاری خاور: در شش ماه اول امسال، 90.280 تن محصولات کشاورزی از جمهوری تاجیکستان به خارج از کشور صادر شده است که 13156 تن بیشتر از مدت مشابه سال گذشته است.

محصولات کشاورزی به ۲۶ کشور جهان صادر شده است که ۸۹ درصد آن به کشورهای مشترک المنافع و ۱۱ درصد به  سایر کشورهای خارجی بوده است.

حجم کل محصولات کشاورزی ارائه شده به پایگاه‌های ادارات منطقه‌ای از استان سغد ۸۰ هزار تن، استان ختلان ۵.۲ هزار تن، شهر تورسون‌زاده ۴.۶ هزار تن، شهر دوشنبه ۱۸۹ تن و استان خودمختار کوهستان بدخشان ۶۶ تن است.

https://khovar.tj/2025/07/imsol-az-to-ikiston-besh-az-90-azor-tonna-ma-suloti-kishovarz-sodirot-gardidaast/

 

افزایش 20 درصدی مبادلات تجاری تاجیکستان و روسیه در 4 ماه اول 2025

سایت خبری مهاجران تاجیکستان: مبادلات تجاری بین تاجیکستان و روسیه در چهار ماه اول امسال بالغ بر 700 میلیون دلار بوده که نسبت به زمان مشابه سال گذشته بیست درصد بیشتر است.

روسیه با سهم 20 درصدی در گردش مالی تجارت خارجی تاجیکستان همچنان جایگاه خود را به عنوان شریک تجاری اصلی این کشور حفظ کرده است. بیش از 90 درصد از کل تسویه حساب‌ها بین تاجیکستان و روسیه در سال 2024 به روبل انجام شده که تقریبا دو برابر سال 2021 است. این امر نه تنها ثبات اقتصادی را تقویت می‌کند، بلکه خطرات ارزی را نیز کاهش می‌دهد.

مجمتع کشت و صنعت از حوزه‌های مهم تعاملات تجاری دو کشور به شمار می رود.  در سال 2024 صادرات الیاف پنبه به روسیه 62 درصد، محصولات میوه و سبزیجات 47 درصد، میوه‌های خشک 60 درصد و زردآلوی خشک دو برابر افزایش داشته است.

انتظار می‌رود که ساخت مراکز لجستیک کشاورزی در شهر دوشنبه، استان‌های سغد و ختلان رونق بیشتری به اقتصاد تاجیکستان خواهد بخشید. این مراکز، سردخانه‌ها و کارخانه‌های فرآوری را در خود جای خواهند داد که باعث تسریع در تحویل و کاهش تلفات ذخیره‌سازی می‌شود.

این برنامه‌ها شامل توسعه صادرات مجدد به ایران، پاکستان و افغانستان و همچنین گسترش تجارت با سایر کشورهای اتحادیه اقتصادی اورآسیا است.

در سال گذشته میلادی، حجم گردش مالی تجارت خارجی تاجیکستان با کشورهای اتحادیه اقتصادی اورآسیا به 3.3 میلیارد دلار رسید که 38.5 درصد از کل تجارت خارجی این کشور را تشکیل می‌دهد.

https://www.facebook.com/100092341986877/posts/pfbid0a1q3bJ5GKKmQz41qxpPv6GYo3XVWx2EDb3sZUmPk2CS4e95boH4fhSaBfWFf6xoTl/?app=fbl

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما