اخبار اقتصادی تاجیکستان
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی تاجیکستان در هفته دوم تیرماه 1404 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر میباشد:
ثبات رشد اقتصادی تاجیکستان تا سال ۲۰۲۷ با تکیه بر تقاضای داخلی، سرمایهگذاری و صادرات طلا
آسیا پلاس: بانک توسعه اوراسیا پیشبینی کرده است که اقتصاد تاجیکستان تا سال ۲۰۲۷ رشد پایداری را حفظ خواهد کرد. طبق این گزارش، نرخ رشد تولید ناخالص داخلی کشور در سال ۲۰۲۵ معادل ۸.۴ درصد، در سال ۲۰۲۶ برابر با ۸ درصد و در سال ۲۰۲۷ حدود ۷.۱ درصد خواهد بود. محرکهای اصلی رشد شامل افزایش تقاضای داخلی، سرمایهگذاری در زیرساختهای کلیدی، پویایی صادرات طلا و حمایتهای مالی دولت عنوان شدهاند. در سهماهه اول سال ۲۰۲۵، رشد اقتصادی ۸.۲ درصد ثبت شده و صنایع معدن، انرژی و تجارت بالاترین رشد را داشتهاند. درآمد واقعی جمعیت ۲۱.۶ درصد افزایش یافته و مصرف داخلی و تجارت خرده فروشی تقویت شده است. با وجود کاهش ۱۰.۱ درصدی سرمایهگذاری در داراییهای ثابت، انتظار میرود این شاخص با اجرای پروژه های زیرساختی بهبود یابد. صادرات در سهماهه اول با افت ۱۵.۷ درصدی و واردات با رشد ۲۳.۸ درصدی همراه بوده است. نرخ سامانی در مه ۲۰۲۵ به ۱۰.۳۳ در برابر دلار رسیده و تورم در سطح ۳.۶ درصد باقی مانده است. سیاست مالی دولت متعادل و حامی رشد اقتصادی ارزیابی شده و با وجود افزایش ۳۳ درصدی هزینهها، بودجه با مازاد ۱.۲ میلیارد سامانی بسته شده است. از جمله ریسکهای اقتصادی، کاهش قیمت جهانی طلا و کاهش حوالههای مهاجران عنوان شده، اما منابع داخلی و حمایتهای بینالمللی برای مقابله با آنها کافی ارزیابی میشود.
https://asiaplustj.info/ru/news/tajikistan/economic/20250626/ekonomika-tadzhikistana-sohranyaet-visokie-tempi-rosta-prognoz-eabr-na-20252027-godi
تقویت همکاریهای فنی تاجیکستان در چارچوب نشست شورای بین ایالتی استانداردسازی کشورهای CIS
خبرگزاری خاور: در شصت و هفتمین نشست شورای بین ایالتی استانداردسازی، مترولوژی و صدور گواهینامه کشورهای مستقل مشترکالمنافع (CIS) که در تاریخ ۲۳ و ۲۴ ژوئن در شهر نیژنی ناوگاراد روسیه برگزار شد، رحمان اسلامالدین، مدیر آژانس استاندارد جمهوری تاجیکستان، حضور یافت. نمایندگان کشورهای عضو از جمله بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، آذربایجان، روسیه، ازبکستان و تاجیکستان، به همراه مسئولان نهادهای منطقهای و بینالمللی، در این نشست شرکت کرده و درباره توسعه استانداردسازی، حذف موانع فنی تجاری، هماهنگی استانداردها با الزامات بینالمللی، و ارتقای کیفیت و رقابتپذیری محصولات تولیدی به بحث و تبادل نظر پرداختند. در جریان این نشست، موضوعاتی چون تشکیل کمیتههای فنی، بهروزرسانی چارچوبهای همکاری علمی و فنی، تصویب استانداردهای جدید و اجرای استراتژی توسعه شورا مورد بررسی قرار گرفت. همچنین، صورتجلسه رسمی نشست به امضای اعضا رسید. در حاشیه نشست، رحمان اسلامالدین و آنتون شالایف، رئیس آژانس فدرال تنظیم فنی و اندازهشناسی روسیه، برنامه همکاری دوجانبه۲۰۲۷- ۲۰۲۵ را در حوزه استانداردسازی و مترولوژی امضا کردند. این همکاری شامل تبادل تخصص، آموزش پرسنل، برگزاری نشستهای کارشناسی، سمینارها و همایشها، و توسعه ظرفیتهای فنی در راستای حمایت از صنعتیسازی و ارتقای کیفیت صادرات است.
https://khovar.tj/2025/06/ra-mon-islomiddin-dar-alasai-navbatii-shuroi-bajnidavlat-oid-ba-standartizatsiya-metrologiya-va-sertifikatsiyai-davlat-oi-azoi-idm-ishtirok-namud/
توسعه گردشگری در ختلان؛ استقبال بیش از ۴۰۰ هزار گردشگر در پنج ماه نخست سال
خبرگزاری خاور: در پنج ماه اول سال جاری، استان ختلان پذیرای بیش از ۴۰۰ هزار گردشگر بوده است که این رقم تقریباً دو برابر بیشتر از مدت مشابه سال گذشته گزارش شده است. تحلیلها نشان میدهد که با توجه به وجود منابع طبیعی، تاریخی، فرهنگی و زیستمحیطی غنی، ختلان به یکی از مقاصد اولویتدار گردشگری در سطح ملی تبدیل شده است. جاذبههای مشهوری همچون آبشار سر خاسار، کوه چهلدختران، چهل و چهارچشمه، مقبره میر سید علی همدانی، تختی سنگین، مدرسه خواجه مشهد، منطقه حفاظتشده بیشه پلنگان، و نیروگاه برقآبی نارک سالانه میزبان صدها گردشگر داخلی و خارجی هستند. بناهای تاریخی همچون قلعه حلبوک، اجنه تپه، تخت سنگین و آثار ثبتشده در فهرست میراث جهانی یونسکو، فرصتهای جدیدی برای جذب گردشگر فراهم کردهاند. در کنار جاذبههای طبیعی، توسعه صنایع دستی همچون گلدوزی، منبتکاری و جواهرسازی نیز در روستاها رونق یافته و گردشگران ضمن بازدید از محصولات، در فرآیند تولید آنها نیز مشارکت میکنند. حمایت از کارآفرینی زنان از دیگر محورهای توسعه گردشگری در ختلان است. در سال ۲۰۲۵، ۳۰ کمکهزینه به مبلغ ۵۱۵ هزار سامانی برای زنان صنعتگر اختصاص یافت. همچنین، مراکز آموزش صنایع دستی، فروشگاههای ارمغان، و اقامتگاههای بومی در چندین شهر و ناحیه فعال شدهاند. وجود زیرساختهایی نظیر ۱۲۱ هتل، ۲۵۱ استراحتگاه، ۴۵ موزه، ۱۳۹ جاذبه گردشگری، ۱۲۸ چایخانه، ۵۰ مهمانسرای محلی، ۲۴۰ سرویس بهداشتی، و ۲۶ مرکز اطلاعات گردشگری، چشمانداز روشنی از توسعه پایدار گردشگری در این منطقه ارائه میدهد.
https://khovar.tj/2025/06/shdi-sajyo-tabiati-dilfirebi-hatlonzaminro-besh-az-400-azor-nafar-sajyo-on-tamosho-namudand/
افزایش ورود گردشگران خارجی به سغد؛ بیش از ۲۴۲ هزار بازدیدکننده در سهماهه نخست سال
خبرگزاری خاور: در سه ماه اول سال ۲۰۲۵، بیش از ۲۴۲ هزار مهمان خارجی وارد استان سغد شدند؛ افزایشی برابر با ۷۶.۵ هزار نفر نسبت به مدت مشابه سال گذشته. بر اساس اطلاعات رسمی، در حال حاضر ۹۷ مؤسسه خدمات گردشگری در این استان فعال هستند، از جمله ۶۵ هتل، ۱۹ آسایشگاه، ۴ اردوگاه، ۴ استراحتگاه، ۲ خانه سالمندان، ۱ مرکز پزشکی، ۱ مرکز تفریحی و ۱ پایگاه گردشگری با ظرفیت کلی ۷۴۴۱ مکان اقامتی. در کنار زیرساختهای گردشگری، ۲۴ موزه و ۹۷ زیارتگاه در شهرها و نواحی مختلفی چون خجند، پنجکنت، ایستَروشَن، اسفَره، مستچاه کوهی، دیوَشتیچ و اسپیتامن فعال هستند. توانمندیهای گردشگری سغد با چشماندازهای بینظیر طبیعی، رودخانهها و دریاچههای شفاف، کوهستانهای فان و ارچهمیدان، و مکانهایی چون سرزم باستانی و پنجکنت قدیم، روستای زادگاه رودکی، دریاچههای هفتکول، کول کلان، علاءالدین، اسکندرکول و غیره تقویت شده است. دره زرافشان با جاذبههایی مانند سرزم ۵۵۰۰ ساله، آثار کلاسیک تاریخی، و مناظر طبیعی همچون دریاچههای جنگلی و آبشار اسکندرکول، گردشگران داخلی و خارجی را به خود جذب میکند. گردشگری سلامت نیز در استان سغد در حال توسعه است. استراحتگاههایی نظیر «بهارستان»، «شفا»، «زُمرُد»، «ساهل»، «خَواتاغ» و «آویسسیتی» در بین بازدیدکنندگان محبوب هستند.
طبق اظهارات عبدالمجید رحیماف، رئیس بخش گردشگری نهاد اجرایی سغد، فعالیت ۴۵ شرکت گردشگری و ۲ سازمان رسمی (شورای توسعه گردشگری و انجمن توسعه گردشگری زرافشان) در استان در جریان است. همچنین ۲۲۵ مسیر گردشگری برای معرفی اماکن تاریخی، طبیعی و فرهنگی منطقه طراحی و اجرا شدهاند.
https://khovar.tj/2025/06/hdi-sajyo-imsol-ba-viloyati-su-d-besh-az-242-azor-me-moni-hori-vorid-shudaast/
رشد چشمگیر کشاورزی در درواز؛ افزایش ۸.۵ برابری تولیدات طی دو دهه
خبرگزاری خاور: در شهرستان درواز، طی سالهای اخیر رشد قابلتوجهی در تولید محصولات کشاورزی مشاهده شده است. حجم کل تولیدات کشاورزی از ۱۰ میلیون سامانی در سال ۲۰۰۰ به ۸۵ میلیون سامانی در سال ۲۰۲۴ رسیده است که بیانگر افزایش ۸.۵ برابری است. در همین بازه، تولید سیبزمینی ۳ برابر، سبزیجات ۵ برابر و میوهها ۹ برابر افزایش یافته است. این دادهها در سخنرانی امامعلی رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان، در دیدار با مسئولان و فعالان شهرستان درواز در ۲۵ ژوئن ارائه شد. رئیسجمهور بر اهمیت استراتژیک توسعه کشاورزی و تأمین پایدار مواد غذایی در شرایط ناپایدار جهانی تأکید کرد و خواستار بهرهبرداری مؤثرتر از ظرفیتهای کشاورزی کشور شد. بر اساس آمار رسمی، در طول ۳۴ سال استقلال، بیش از ۱.۹ میلیارد سامانی برای توسعه اجتماعی- اقتصادی شهرستان درواز اختصاص یافته است. همچنین، مجموع وامهای ارائهشده توسط نظام بانکی کشور به ساکنان و کارآفرینان این منطقه به ۱۵۴ میلیون سامانی رسیده است. در پنج ماه نخست سال ۲۰۲۵، میزان وامدهی به ۷ میلیون سامانی افزایش یافته که نسبت به دوره مشابه سال قبل ۱۸ درصد رشد نشان میدهد.
https://khovar.tj/2025/06/dar-no-iyai-darvoz-iste-soli-kartoshka-3-barobar-sabzavot-5-va-meva-9-barobar-afzoish-yoftaast/
برداشت ۲۲ هزار تن غلات و هزاران تن سبزیجات در شهرستان یاوان
خبرگزاری خاور: در شهرستان یاوان، تاکنون ۲۲۱۸۴ تن غلات و سایر محصولات زودرس برداشت و به بازارهای استان ختلان و دیگر نواحی کشور عرضه شده است. بر اساس آمار ارائهشده، ۲۷۴۵ تن سیبزمینی، ۱۷۸۶۸ تن سبزیجات، ۸۷۱۵ تن پیاز، ۳۲۰۰ تن هویج، ۳۴۵۰ تن کلم و ۲۵۰۳ تن سایر سبزیجات نیز توسط کشاورزان این شهرستان تولید شده است. در سال جاری، کاشت ۶۸۴۸ هکتار گندم، ۴۸۶ هکتار جو، ۳۸۰ هکتار سیبزمینی، ۱۷۰۱ هکتار سبزیجات، ۸۰۰ هکتار پیاز، ۸۰ هکتار هویج، ۱۱۵ هکتار کلم و ۷۷ هکتار سایر سبزیجات در این شهرستان انجام شده است. در حال حاضر، برداشت محصولات زودرس با شتاب ادامه دارد و روند کاشت مجدد به منظور بهرهبرداری مؤثر از زمینها آغاز شده است. در کنار کشاورزی، دامداری نیز در شهرستان یاوان در حال گسترش است. در ۲۹۹۵ هکتار زمین، یونجه کشت شده که تاکنون ۲۴۱۰ تن یونجه و ۴۴۷۳ تن شبدر برای ذخیره علوفه زمستانی برداشت شده است. عملیات برداشت و ذخیرهسازی علوفه همچنان ادامه دارد.
https://khovar.tj/2025/06/dar-no-iyai-yovon-besh-az-22-azor-tonna-ma-suloti-aladonag-amovar-gardidaast/
صادرات محصولات شرکتهای صنعتی شهر گلستان به ۲۲ کشور جهان
خبرگزاری خاور: محصولات شرکتهای صنعتی شهر گلستان به ۹۰ نوع رسیده و به ۲۲ کشور جهان صادر میشود. شرکتهای این شهر سهم قابل توجهی در تولید محصولات صادراتمحور و جایگزین واردات دارند.
شایان ذکر است که 48 شرکت صنعتی در شهر گلستان فعالیت میکنند. در ابتدای پنج ماه سال جاری، حجم محصولات تولید شده در شرکتهای صنعتی این شهر به ۲ میلیارد سامانی رسیده است.
به گفته مقامات، تا پایان امسال، پنج شرکت صنعتی جدید در شهر گلستان به بهرهبرداری خواهند رسید که با شروع فعالیت آنها نه تنها مشاغل جدید ایجاد میشود، بلکه حجم تولید محصولات نیز به میزان قابل توجهی افزایش خواهد یافت.
https://khovar.tj/2025/07/ma-suloti-korhona-oi-sanoatii-sha-ri-guliston-ba-22-kishvari-a-on-sodirot-megardad/
کاهش صادرات و افزایش واردات در تجارت خارجی تاجیکستان
آسیا پلاس: در پنج ماه اول سال جاری، حجم کل تجارت خارجی تاجیکستان از 3.91 میلیارد دلار فراتر رفت که کمیبیشتر از مدت مشابه سال گذشته است. این رشد ناشی از واردات بوده است. شکاف بین واردات و صادرات همچنان در حال افزایش است و از 2.3 میلیارد دلار فراتر میرود.
طبق گزارش خدمات گمرک وابسته به جمهوری تاجیکستان، صادرات طی پنج ماه 13 درصد کاهش یافته و به 776.2 میلیون دلار رسیده است. در همین زمان، واردات 6 درصد افزایش یافته و به 3.14 میلیارد دلار رسیده است.
در تجارت با شرکای منطقهای روسیه، قزاقستان، ازبکستان، قرقیزستان و سایر کشورهای مستقل مشترک المنافع کل گردش مالی 5.5 درصد افزایش یافته است.
شایان ذکر است که صادرات به این کشورها تقریبا یک چهارم کاهش یافته، در حالی که واردات افزایش یافته است. و شدیدترین عدم تعادل در تجارت با روسیه مشاهده میشود که واردات به طور قابل توجهی از صادرات بیشتر است.
وضعیت مشابهی با قزاقستان وجود دارد. تنها تجارت با ازبکستان متعادلتر به نظر میرسد صادرات به این کشور بیشتر از سایر کشورهای همسایه است.
گردش مالی تجارت با کشورهای غیر همسود، از جمله چین، ترکیه، ایران، هلند و دیگران، ۱.۵ درصد کاهش یافت. صادرات تقریبا 9 درصد کاهش یافته، در حالی که واردات اندکی افزایش داشته است.
خاطرنشان باید کرد که چین همچنان بزرگترین شریک تجاری خارجی است، اما هنوز در اینجا تعادل منفی وجود دارد. از معدود نمونههای تعادل مثبت، روابط با هلند است، جایی که تاجیکستان بیشتر از واردات خود صادرات دارد.
محصول اصلی که تاجیکستان به خارج از کشور صادر میکند، طلای فرآوری نشده است. صادرات آن بخش قابل توجهی از درآمد ارزی کشور را به همراه دارد.
شش دسته کالاهای صادراتی اصلی و مهم تاجیکستان شامل طلا، آلومینیوم فرآوری نشده، سنگ معدن و کنسانتره سرب و روی، الیاف پنبه، برق و سیمان است.
اما واردات تاجیکستان عمدتا عبارت از محصولات غذایی، سوخت، دارو و تجهیزات مختلف میباشد.
باید گفت در رتبه اول و بیشترین محصول وارداتی که تقریبا تمام آن از قزاقستان وارد تاجیکستان میشود گندم است. در رتبه دوم داروها قرار دارند که به مقدار زیاد وارد میگردند.
همچنین فرآوردههای نفتی، از جمله بنزین و سوخت دیزل، نیز به طور فعال وارد میشوند. تأمینکنندگان اصلی آنها روسیه و ازبکستان هستند.
سایر کالاهای مهم شامل خودرو، اتومبیل، آرد، روغنهای گیاهی، فلزات آهنی، گاز مایع و برنج هستند.
هفت شریک تجاری برتر تاجیکستان (ژانویه تا مه ۲۰۲۵)
چین ۹۶۴.۱ میلیون دلار (صادرات ۱۷۷.۵ میلیون دلار، واردات ۷۸۶.۷ میلیون دلار)
روسیه ۸۹۹.۵ میلیون دلار (صادرات ۴۱.۷ میلیون دلار، واردات ۸۵۷.۹ میلیون دلار)
قزاقستان ۴۸۱.۴ میلیون دلار (صادرات ۳۱.۳ میلیون دلار، واردات ۴۵۰.۱ میلیون دلار)
ازبکستان ۲۷۴.۳ میلیون دلار (صادرات ۸۱.۲ میلیون دلار، واردات ۱۹۳.۰ میلیون دلار)
هلند ۲۲۸.۷ میلیون دلار (صادرات ۲۱۸.۷ میلیون دلار، واردات ۱۰.۰ میلیون دلار)
ایران ۱۸۷.۹ میلیون دلار (صادرات ۴۵.۵ میلیون دلار، واردات ۱۴۲.۴ میلیون دلار)
ترکیه ۱۸۶.۷ میلیون دلار (صادرات۱۱۱.۷ میلیون دلار، واردات ۷۴.۹ میلیون دلار)
https://asiaplustj.info/ru/news/tajikistan/economic/20250701/vneshnyaya-torgovlya-tadzhikistana-menshe-eksporta-bolshe-importa
بدخشان میزبان همایش بینالمللی «پامیر-سرمایهگذاری-۲۰۲۵»
خبرگزاری خاور: مقامات اجرایی استان بدخشان از برگزاری همایش بینالمللی «پامیر-سرمایهگذاری-۲۰۲۵» در آینده نزدیک در شهر «خاروغ» خبر دادند.
در جلسه مقدماتی این همایش، مقامات به سازماندهی و برگزاری همایش بین المللی «پامیر-سرمایه گذاری -2025» در سطح بالا توجه ویژه نمودند.
باید گفت همایش بینالمللی «پامیر-سرمایهگذاری» سالانه به ابتکار کمیته دولتی سرمایهگذاری و مدیریت دارایی دولتی جمهوری تاجیکستان و نهاد اجرایی حکومت دولتی منطقه خودمختار کوهستان بدخشان برگزار میگردد.
هدف از برگزاری این همایش، جذب سرمایهگذاری در بخشهای اقتصادی و اجتماعی منطقه خودمختار کوهستان بدخشان، توسعه کارآفرینی، تقویت همکاری بین شرکتها و مناطق داخلی و خارجی و جمهوری با شرکتها و مناطق منطقه است.
هدف از این همایش، جذب سرمایهگذاری در بخشهای اقتصادی و اجتماعی منطقه خودمختار کوهستان بدخشان، توسعه کارآفرینی و تقویت همکاری بین شرکتها و بنگاههای داخلی و خارجی و بین مناطق جمهوری و شرکتها و بنگاههای این منطقه است.
https://khovar.tj/2025/07/badahshon-mizboni-forumi-bajnalmilalii-pomir-invest-2025-megardad/
اجرایی کردن پروژه «دسترسی به بازار و سازگاری با دامپروری» در تاجیکستان
خبرگزاری خاور: طی دیداری بین قربان حکیمزاده، وزیر کشاورزی جمهوری تاجیکستان، و جراردین موکشیمانا، معاون رئیس صندوق بینالمللی توسعه کشاورزی، اعلام گردد که امسال، صندوق بینالمللی توسعه کشاورزی در تاجیکستان، توسعه پروژه «دسترسی به بازار و سازگاری با دام» را تکمیل خواهد کرد.
این دیدار در حاشیه چهل و چهارمین کنفرانس سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل متحد برگزار شد.
در جریان این دیدار طرفین در مورد پایداری پروژههای تکمیل شده صندوق بینالمللی توسعه کشاورزی در تاجیکستان و سهم آنها در بهبود رفاه جمعیت مناطق آزمایشی و همچنین پیشرفت اجرای پروژه تبادل نظر کردند.
همچنین در مورد توسعه پروژه جدید صندوق بینالمللی توسعه کشاورزی، پروژه «برنامه راهبردی کشوری صندوق بینالمللی توسعه کشاورزی برای جمهوری تاجیکستان برای دوره 2030-2026» و پروژه «دسترسی به بازار و سازگاری با دامپروری» بحث و گفتگو کردند.
علاوه بر این طرفین در مورد بخش پرورش ماهی در تاجیکستان، افزایش عرضه فیزیولوژیکی گوشت ماهی به جمعیت، و همچنین توسعه پتانسیل صادراتی این بخش و تأمین مالی یک پروژه جدید در زمینه پرورش ماهی تبادل نظر کردند.
https://khovar.tj/2025/07/dar-to-ikiston-loi-ai-dastras-ba-bozor-va-mutobi-shav-baroi-chorvodor-amal-meshavad/
راه اندازی کارخانه قنادی «نازنین» و 5 گلخانه در «مرغاب»
خبرگزاری خاور: در چارچوب سفر کاری امامعلی رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان، به شهرها و نواحی منطقه خودمختار کوهستان بدخشان، یک کارخانه قنادی«نوذنین» در مرکز ناحیه مرغاب شروع به کار کرد.
این کارخانه توسط کارآفرین محلی، ساکن ناحیه مرغاب، میسر عنایتشایوا، با ۸۰ هزار سامانی ساخته شده است و شرایط مساعدی را برای بهبود امنیت غذایی و ایجاد شغل برای ساکنان محلی ایجاد خواهد کرده است.
همچنین، ۵ گلخانه برای پرورش سبزیجات در روستایی علیچاری ناحیه مرغاب به بهرهبرداری رسید. سازماندهی چنین گلخانههایی برای اولین بار انجام شده است.
محصولات تازه مانند گوجه فرنگی، خیار، سبزیجات و سایر انواع سبزیجات در این گلخانهها کشت میشوند و ساکنان قصد دارند انواع محصولات زودرس و تازه را برای خانوادههای خود و همچنین بازار این ناحیه فراهم کنند.
https://khovar.tj/2025/07/dar-mur-ob-korgo-i-ma-suloti-annodii-nozanin-va-5-garmhona-ba-faoliyat-shuru-namudand/
برداشت غلات و سیب زمینی در تاجیکستان
اسپوتنیک: بر اساس گزارش وزارت کشاورزی تاجیکستان کل برداشت گندم تاکنون بیش از ۴۱۲.۴ هزار تن و عملکرد در هر هکتار ۳۱.۹ سنت است.باید گفت از ابتدای سال، بیش از ۳۷۰ هزار تن گندم در تاجیکستان برداشت شده است.
به گفته این وزارتخانه، گندم در زمینی به مساحت ۱۹۷۸۲۵ هکتار در شهرها و مناطق کشور کاشته شده است.
لازم به ذکر است که از کل مساحت تاکنون، ۱۱۰۷۶۳ هکتار درو و ۱۰۸۹۴۹ هکتار خرمن کوبی شده است.
کل برداشت ۳۷۰۷۹۷ تن و عملکرد در هر هکتار ۳۴ سنت است و در مجموع ۱۰۷۵ کمباین در مزارع مشغول برداشت هستند.
به گفته مقامات این وزارتخانه، برداشت غلات در این کشور نیز در سطح بالایی قرار دارد، به طوری که از ۲۹۶.۹ هزار هکتار سطح زیر کشت، ۱۳۱.۶ هزار هکتار درو و ۱۲۹.۳ هزار هکتار خرمنکوبی شده است.
به گفته این وزارتخانه، کل برداشت ۴۱۲ هزار و ۴۵۰ تن و عملکرد هر هکتار ۳۱.۹ سنت است.
همچنین در مورد پیشرفت برداشت سیبزمینی در مزارع دهقانی و اشتراکی در این کشور که به دلیل تقاضای زیاد برای آن «نان دوم» نامیده میشود، توضیح داد.
به گفته مقامات این بخش بیش از ۳۶۵ هزار هکتار سیبزمینی در این کشور کاشته شده است که تاکنون حدود ۶،۵۲۸ هزار هکتار آن برداشت شده است.
شایان ذکر است که کل برداشت ۱۱۲.۴ هزار تن و عملکرد ۱۷۲.۳ سنت است.
https://sputnik.tj/20250702/malum-tojikiston-qadar-ghallau-kartoshka-jamovari-1068576061.html
صادرات پنبه سغد و محصولات نهایی حاصل از آن به روسیه
خبرگزاری خاور: رجب احمدزاده، رئیس منطقه سغد، با دیمیتری بوریاکوف، مدیر مالی شرکت روسی «BTK Group» و هیات همراه او دیدار و گفتگو کرد.
مسائل تقویت همکاری بین منطقه سغد و مناطق روسیه، به ویژه در حوزههای صنعت و کشاورزی، مورد بحث و بررسی قرار گرفت.اشاره شد که روابط بین دولتی بین دو کشور به طور فعال در حال توسعه است.
تأکید شد که شرکت روسی «BTK Group» با موفقیت در منطقه اسپیتامن فعالیت میکند، به ویژه پنبه را کشت و فرآوری کرده و محصولات نهایی را به روسیه صادر میکند.
طرفین در مورد چشماندازهای گسترش تولید، افزایش بازده، راهاندازی یک کارخانه فرآوری جدید و امکان سرمایهگذاریهای اضافی تبادل نظر کردند.
https://khovar.tj/rus/2025/07/sogdijskij-hlopok-i-gotovaya-produktsiya-iz-nego-aktivno-eksportiruetsya-v-rossiyu/
گردش مالی 964 میلیون دلاری تاجیکستان و چین در 5 ماه 2025
خبرگزاری ویچیارکا: مبادلات تجاری تاجیکستان و چین در 5 ماه اول سال جاری میلادی بیش از 964 میلیون دلار را تشکیل داده است.
طبق دادههای خدمات گمرک تاجیکستان، حجم صادرات این کشور به چین طی این مدت بیش از 177 میلیون دلار و میزان واردات کالاهای چینی حدود 787 میلیون دلار بوده است.
باید گفت که چین همچنان یکی از بزرگترین شرکای تجاری تاجیکستان است و عدم تعادل در تجارت دوجانبه با سهم بالای واردات ماشین آلات، تجهیزات، مصالح ساختمانی و کالاهای صنعتی چینی به این کشور، مرتبط است.
https://t.me/vecherka_tj/16321
ساخت مدرسه مدرن در ناحیه «دنغره» با سرمایه گذاری 2.72 میلیون دلار صندوق توسعه عربستان
آسیا پلاس: صندوق توسعه عربستان سعودی ۲.۷۲ میلیون دلار برای ساخت یک مدرسه مدرن در دنغره سرمایهگذاری میکند.
این پروژه بخشی از مرحله پنجم یک برنامه گسترده برای ساخت و تجهیز ۱۱ مدرسه جدید با مجموع ۲۰ میلیون دلار است.
شایان ذکر است که این مدرسه در زمینی به مساحت ۱.۶ هکتار برای ۶۴۰ دانشآموز طراحی شده و به کلاسهای درس بزرگ و یک سالن اجتماعات مجهز خواهد بود.
سفارت عربستان سعودی خاطرنشان کرد که سنگ بنای مدرسه جدید با مشارکت سلطان المرشد، مدیر اجرایی صندوق توسعه عربستان سعودی، و ولید الرشیدون، سفیر عربستان سعودی، گذاشته شده است.
صندوق توسعه عربستان سعودی از سال ۲۰۰۲ به طور فعال از توسعه اجتماعی-اقتصادی تاجیکستان حمایت کرده و بیش از ۳۲۵ میلیون دلار در پروژههایی در زمینههای آموزش، بهداشت، کشاورزی و زیرساختها سرمایهگذاری کرده است.
https://t.me/asiaplus
برداشت بیش از ۵۳۷۰۰۰ تن سبزیجات در تاجیکستان در 6 ماه اول سال 2025
تلگرام خبرگزاری اوستا: وزارت کشاورزی تاجیکستان گزارش داد که از ابتدای سال جاری بیش از ۵۳۷.۸ هزار تن سبزیجات در این جمهوری برداشت شده است.
پیاز از نظر حجم برداشت حدود ۲۸۳ هزار تن به عنوان یکی از محصولات اصلی صادراتی کشاورزی این کشور میباشد. هویج و خیار از نظر برداشت به ترتیب ۶۳ هزار و ۵۰ هزار تن در جایگاه دوم و سوم قرار دارند. علاوه بر این، ۴۹ هزار تن گوجه فرنگی و ۳۱ هزار تن کلم برداشت شده است.
این وزارتخانه خاطرنشان میکند که تا به امروز، برداشت از ۱۵ هزار هکتار از مجموع ۴۲ هزار هکتار زمین کاشته شده انجام شده است که نشان دهنده روند مداوم برداشت است.
لازم به ذکر است که از سال ۲۰۱۳، برنامه ویژهای در حال اجرا است که به صادرکنندگان میوه و سبزیجات از تاجیکستان اجازه میدهد محصولات خود را از طریق راهآهن روسیه با ۵۰ در صد تخفیف حمل کنند. این مزیت به طور قابل توجهی هزینههای لجستیک را کاهش میدهد و به توسعه صادرات کشاورزی کشور کمک میکند.
بنابراین، برداشت موفقیتآمیز محصولات سبزیجات و پشتیبانی از مسیرهای صادراتی، پیششرطهایی را برای تقویت بخش کشاورزی تاجیکستان و افزایش پایداری اقتصادی آن ایجاد میکند.
اختصاص30 میلیوندلار برای ساخت «جاده کمربندی در کولاب» توسط صندوق توسعه عربستان سعودی
خبرگزاری اوستا: مراسم امضای توافقنامه وام بین صندوق توسعه عربستان سعودی و دولت جمهوری تاجیکستان در مورد تأمین مالی پروژه ساخت جاده کمربندی در شهر کولاب در دوشنبه برگزار شد. این توافقنامه به مبلغ 30 میلیون دلار توسط سلطان عبدالرحمن المرشاد، مدیر اجرایی صندوق توسعه عربستان سعودی و فیض الدین قهارزاده، وزیر دارایی تاجیکستان امضا شد.
در این مراسم، ولید بن عبدالرحمن الرشیدون، سفیر عربستان سعودی در جمهوری تاجیکستان حضور داشت.
همانطور که در این مراسم اشاره شد، امضای این توافقنامه گامی دیگر در تقویت مشارکت راهبردی بین دو کشور بود که بیش از دو دهه ادامه داشته است.
این پروژه شامل ساخت یک جاده کمربندی مدرن با دو پل در شهر کولاب است. اجرای این پروژه زیرساختی با هدف بهبود دسترسی به حمل و نقل و لجستیک در مناطق جنوبی جمهوری انجام میشود و همچنین حمل و نقل ایمنتر و سریعتر کالاها را در مسیر آسیای مرکزی - چین - اقیانوس هند تسهیل خواهد کرد.
صندوق توسعه عربستان سعودی یکی از شرکای کلیدی تاجیکستان در زمینه تحولات زیرساختی است. از زمان آغاز همکاری، تعدادی پروژه در زمینههای حمل و نقل، انرژی، مراقبتهای بهداشتی و آموزش اجرا شده است.
تلگرام خبرگزاری اوستا