معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۳/۱۲/۱۴- ۰۹:۰۱

اخبار اقتصادی تاجیکستان

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی تاجیکستان در هفته دوم اسفند ماه 1403 مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های این کشور به شرح زیر می‌باشد:

ایجاد شهرک صنعتی مشترک تاجیکستان و روسیه در «دوشنبه»

آسیا پلاس: دولت تاجیکستان پیش نویس توافقنامه ایجاد شهرک صنعتی مشترک تاجیکستان و روسیه در قلمرو جمهوری تاجیکستان را در نشست دولت به ریاست امامعلی رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان تصویب کرد.

علاوه بر این، در این نشست گزارشی از سوی رحیم سعیدزاده، وزیر آموزش و پرورش جمهوری تاجیکستان، در  مورد استراتژی ملی ارزیابی کیفیت آموزش در جمهوری تاجیکستان تا سال 2044 ارائه شد. وی تاکید کرد که استراتژی ملی با هدف بهبود روند آموزشی، کمک به تضمین کیفیت آموزش و پایه گذاری برای مشارکت در ارزیابی بین المللی آن است. رئیس‌جمهور به این وزارتخانه و سایر ادارات دستور داد تا برای اجرای این استراتژی و رفع نواقص جدی در این بخش تدابیر ویژه اتخاذ کنند.

در این نشست همچنین، برنامه احیای مکان‌های دفن زباله‌های فرآوری سنگ اورانیوم در جمهوری تاجیکستان برای سال‌های 2030-2025 و برنامه آموزش حرفه‌ای و استخدام محکومان و افراد آزاد شده از اجرای مجازات برای  همین دوره مورد بحث قرار گرفت.

خاطرنشان شد که هدف از توسعه برنامه احیای مکان‎های دفن زباله‌های فرآوری سنگ معدن اورانیوم در تاجیکستان برای سال‌های 2030-2025  ادامه کار لازم، شناسایی موارد آسیب‌دیده و خنثی‌سازی و بازسازی کامل مناطق تحت تأثیر تولید اورانیوم در جمهوری می‌باشد. 

رئیس جمهور دستوراتی را به مقامات وزارتخانه‌ها و ادارات ذیربط در خصوص اجرای مؤثر و اجرای عملی طرح‎ها و برنامه‌های مذکور و همچنین توسعه شاخه‌های مختلف صنعت از جمله معدن، صنعت نساجی، افزایش فرآوری داخلی مواد معدنی و محصولات کشاورزی از طریق افزایش ظرفیت‎های اضافی برای تولید انرژی «سبز» صادر کرد.

https://www.asiaplustj.info/ru/news/tajikistan/power/20250301/v-tadzhikistane-sovmestno-s-rossiei-sozdadut-promishlennii-park

اجرای 36 پروژه انرژی به ارزش 2.7 میلیارد دلار از سال 2001 تا کنون

خبرگزاری اوستا: دلیر جمعه، وزیر انرژی و ذخائر آب جمهوری تاجیکستان در میزگرد که در هتل هیلتون در دوشنبه برگزار شد گفت: از سال 2001، 36 پروژه انرژی به ارزش 2.7 میلیارد دلار در تاجیکستان اجرا شده است. در حال حاضر، این کشور به اجرای 18 پروژه دیگر به ارزش 1.7 میلیارد دلار، بدون احتساب نیروگاه برق آبی راغون مشغول است.

در این مراسم ساربان خال محمدزاده، معاون رئیس شهر دوشنبه، نمایندگان وزارتخانه‌ها، ادارات و شرکای توسعه حضور داشتند.در این نشست بر روی موضوعات تامین برق پایدار پایتخت (دوشنبه)، بهره وری انرژی، دیجیتالی سازی، مفهوم «شهر هوشمند» و ایجاد یک محیط شهری آرام و راحت متمرکز شدند.

 منوچهر صفرزاده، معاون وزیر انرژی و ذخائر آب تاجیکستان گزارشی از میزان مصرف فعلی برق در شهر دوشنبه و اقدامات انجام شده برای تضمین پایداری سیستم انرژی ارائه کرد. وی خاطرنشان کرد: کار در پایتخت برای نوسازی شبکه‌های انرژی، افزایش قابلیت اطمینان آنها و معرفی راهکارهای دیجیتال برای مدیریت کارآمد منابع انرژی در حال انجام است.

به گفته مقامات این وزارتخانه، پروژه‌های اجرا شده در دو دهه گذشته شامل نوسازی نیروگاه‌های برق آبی، ساخت خطوط انتقال و معرفی فناوری‎های جدید در این بخش است. توسعه زیرساخت‎های انرژی همچنین یک حوزه اولویت سیاست دولت با هدف تضمین تامین برق پایدار برای کشور باقی می ماند.

https://telegra.ph/Tadzhikistan-s-2001-realizoval-36-ehnergeticheskih-proektov-na-27-mlrd-02-28

  

عزم تاجیکستان جهت بهره برداری از ایستگاه تبدیل برق سنگتوده

پرس تی جی: گروهی از خبرنگاران با روند ساخت و نصب ایستگاه تبدیل برق سنگتوده که به عنوان بخشی از پروژه «کاسا -1000» احداث شده است، آشنا شدند. این ایستگاه در حال حاضر آماده بهره برداری است.

این ایستگاه اولین و بزرگترین ایستگاه تبدیل کننده برق در آسیای مرکزی محسوب می‌شود و برای انتقال 1300 مگاوات برق تولیدی تاجیکستان و قرقیزستان به پاکستان در فصل گرما طراحی شده است. ساخت آن در سال 2019 آغاز شد و در مساحت 25 هکتار ساخته شده است. این تاسیسات با بودجه بانک جهانی و با مشارکت بزرگترین شرکت‎های جهان از جمله «Hitachi Energy » ساخته شده است.

بر اساس گزارش نمایندگان این پروژه، کار ساخت و ساز و آزمایش‎های فنی با موفقیت به پایان رسیده است و ایستگاه آماده بهره برداری می‌باشد.

شایان ذکر است که تجهیزات اصلی آن از کشورهای پیشرفته دنیا از جمله سوئد، چین، سوئیس، اتریش و هند وارد شده است و تجهیزات اضافی نیز وجود دارد که در صورت بروز مشکل به صورت خودکار فعال خواهند شد.

اسماعیل باباخان زاده، متخصص ارشد پروژه «کاسا -1000»، به نمایندگان رسانه‌ها گفت که تمام تجهیزات این ایستگاه آزمایش شده است و ولتاژ پست‎های شهرهای ایسفره و تورسونزاده نیز با موفقیت مورد آزمایش قرار گرفته اند.

این ایستگاه مجهز به فناوری پیشرفته است و قسمت اصلی آن به صورت خودکار عمل می‌کند و از راه دور  قابل کنترل است.

به گفته شیرعلی شیرین بیکاف، کارشناس ارشد این پروژه، ساخت این ایستگاه بدون تاخیر و با رعایت استانداردهای جهانی به پایان رسید. با راه اندازی این تاسیسات، انتقال برق تحت پروژه «کاسا -1000» وارد فاز جدیدی شده و پتانسیل انرژی منطقه تقویت خواهد یافت.

ایستگاه تبدیل برق سنگتوده اولین و بزرگترین ایستگاه مبدل برق در آسیای مرکزی است و تاجیکستان با بهره برداری از آن گام مهمی در توسعه بخش انرژی منطقه بر خواهد داشت.

https://pressa.tj/istgo%d2%b3i-konvertorii-sangt%d3%afda-omodai-faoliyat-ast/?tg_rhash=ac2cff273505a3

ایجاد مرکز آموزش پیشرفته راه‌آهن و مترو در دوشنبه توسط آژانس همکاری بین‌المللی کره

خبرگزاری خاور: به نقل از وزارت نقلیات جمهوری تاجیکستان، عظیم ابراهیم وزیر نقلیات جمهوری تاجیکستان با کانگ سینگ هون مدیر جدید دفتر آژانس همکاری‌های بین‌المللی کره  (KOICA)و چانگوان لی معاون وی دیدار کرد. عظیم ابراهیم ضمن صحبت گفت که تاجیکستان و کره در حال حاضر به طور مشترک چهار پروژه کوچک و بزرگ در زمینه راه و ترابری را اجرا می‌کنند. یکی از آنها مربوط به مطالعات امکان سنجی پروژه ساخت راه آهن «جلال‌الدین بلخی - پنج پایان» است که با حمایت (KOICA) در ژانویه 2025 (دی ماه 1403)به طور رسمی راه اندازی شد.

کانگ سینگ هون گفت که (KOICA) آماده و مشتاق اجرای مراحل بعدی این پروژه است که هم برای تاجیکستان و هم برای منطقه از اهمیت راهبردی برخوردار است. اجرای موفقیت آمیز این پروژه می‌تواند به گسترش جریان کالاها و محصولات در منطقه از طریق خاک تاجیکستان کمک کند. کانگ سینگ هون پیشنهاد ایجاد یک مرکز آموزش و پیشرفته‌ حرفه‌ای در دوشنبه را برای بهبود مهارت‌های حرفه‌ای متخصصان در این زمینه، به‌ویژه رانندگان لوکوموتیو، مهندسان، سرکارگران، و کنترل‌کننده‌های ترافیک راه‌آهن و مترو ارائه کرد. این پیشنهاد به تایید وزیر حمل و نقل تاجیکستان رسیده است.بیان شد که برای انجام تعهدات خود در اجرای پروژه، تمامی اقدامات لازم را به موقع و با مشارکت متخصصان انجام خواهند شد.

https://khovar.tj/2025/02/koica-dar-dushanbe-markazi-om-zish-va-takmili-ihtisosi-mutahassisoni-ro-i-o-an-va-metro-tasis-medi-ad/

 

بررسی تاب‌آوری در برابر تغییرات اقلیمی، نوآوری در مدیریت منابع آب و نظارت بر یخچال‌های طبیعی

خبرگزاری خاور: در آسیای مرکزی، عرضه آب آشامیدنی برای هر نفر چهار برابر کاهش یافته است. این نکته در کنفرانسی با عنوان «تقویت تاب‌آوری در برابر تغییرات اقلیمی در تاجیکستان: نوآوری‌ها در مدیریت منابع آب و پایش یخچال‌های طبیعی» که به ابتکار وزارت انرژی و ذخیره‌های آب جمهوری تاجیکستان به سال جهانی حفاظت از یخچال‌های طبیعی اختصاص داشت، بیان شد. در این کنفرانس، معاون اول وزیر انرژی و ذخیره‌های آب جمهوری، جمشید شائم‌زاده، گفت که آب و اقلیم به طور جدایی ناپذیری به هم مرتبط هستند. در حال حاضر، ذوب شدن یخچال‌های طبیعی باعث کاهش منابع آب در سراسر جهان شده است. در آسیای مرکزی، سرانه آب آشامیدنی چهار برابر کاهش یافته و از ۸.۴ هزار مترمکعب در سال ۱۹۶۰ (۱۳۳۹) به ۲.۱ هزار مترمکعب در حال حاضر رسیده است. این روند در سراسر جهان مشاهده می‌شود: ذوب شدن یخچال‌های قطب شمال و قطب جنوب سطح دریاها را بالا می‌برد و زندگی میلیون‌ها نفر را در کشورهای جزیره‌ای و ساحلی تهدید می‌کند.

تاجیکستان تحت رهبری امامعلی رحمان، رئیس‌جمهور این کشور، در سطح بین‌المللی به عنوان کشوری پیشگام و تأثیرگذار در مسائل آب و تغییرات اقلیمی‌شناخته شده است. تصویب قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل متحد که سال ۲۰۲۵ (۱۴۰۴) را به عنوان «سال جهانی یخچال‌ها» و ۲۱ مارس(1 فروردین) را به عنوان «روز جهانی یخچال‌های طبیعی» اعلام کرد، بر این موضوع تأکید دارد. اهمیت یخچال‌ها در حفظ حیات و اکوسیستم انسان بسیار زیاد است، زیرا یکی از منابع اصلی آب آشامیدنی و منبع پایدار محیط زیست هستند. جای نگرانی است که در دهه‌های اخیر به دلیل اثرات تغییرات آب و هوایی، ذوب سریع یخچال‌های طبیعی مشاهده شده است که می‌تواند منجر به کمبود آب، تغییرات جدی اکولوژیکی و زوال اقتصادی و اجتماعی در مناطق مختلف جهان شود. در این همایش نتایج اکتشاف یخبندان و مدلسازی یخبندان- هیدرولوژیکی در حوضه رودخانه زرافشان ارائه شد.

https://khovar.tj/2025/03/ustuvor-ba-ta-jiryobii-i-lim-va-navovar-dar-idorai-zahira-oi-ob-va-monitoringi-piryah-o-barras-shud/

بررسی توسعه تجارت در چارچوب اقتصاد سبز در دوشنبه

خبرگزاری خاور: توسعه بخش تجارت که در بستر شکل گیری اقتصاد «سبز» از اهمیت اجتماعی خاصی برخوردار است، به عنوان یکی از حوزه‌های مهم باید مورد توجه ویژه قرار گیرد. این مطلب را فرهاد شراف‌زاده، رئیس موسسه تحقیقات توسعه پایدار و اقتصاد سبز دانشگاه بین‌المللی گردشگری و کارآفرینی تاجیکستان در همایشی با موضوع اجرای فناوری‌های «سبز» در خرده‌فروشی: مسئولیت اجتماعی و توسعه پایدار» که در دوشنبه برگزار شد، بیان کرد. این همایش توسط دانشگاه بین‌المللی گردشگری و کارآفرینی تاجیکستان و مرکز آرهوس کمیته حفظ محیط زیست وابسته دولت جمهوری تاجیکستان برگزار شد.

فرهاد شراف‌زاده با یادآوری ابتکارات جهانی امامعلی رحمان رئیس جمهور تاجیکستان در زمینه‌های توسعه پایدار، اقتصاد "سبز"، حفاظت از محیط زیست و تغییرات آب و هوایی، بر اهمیت موضوع همایش در زمینه شکل گیری اقتصاد "سبز" در دنیای مدرن تاکید کرد. نمایندگان کمیته حفظ محیط زیست وابسته دولت جمهوری تاجیکستان، وزارت توسعه اقتصاد و تجارت جمهوری تاجیکستان، رهبران و متخصصان زنجیره‌های خرده‌فروشی، محافل تجاری، سازمان‌های عمومی و دانشمندان و کارشناسان این حوزه نیز درباره اجرای فناوری‌های «سبز» در خرده‌فروشی، مسئولیت اجتماعی و توسعه پایدار صحبت کردند.

https://khovar.tj/2025/02/dar-dushanbe-rushdi-ti-orat-dar-sharoiti-i-tisodi-sabz-barras-gardid/

 

برگزاری همایش ویژه اقلیم در «دوشنبه»

خبرگزاری ویچیارکا: کنفرانس ویژه اقلیم در دوشنبه برگزار شد که در آن کارشناسان کاهش شدید عرضه آب آشامیدنی پاک برای جمعیت آسیای مرکزی را اعلام کردند. اگر در سال 1960 برای هر نفر 8.4 هزار مترمکعب آب وجود داشت، امروز این رقم به 2.1 هزار مترمکعب کاهش یافته است.

شرکت کنندگان در این رویداد نسبت به تسریع تغییرات آب و هوایی و ذوب فعال یخچال‎های طبیعی ابراز نگرانی کردند که در آینده می‌تواند منجر به مشکلات جدی تری در زمینه دسترسی به آب آشامیدنی شود.

به گفته بانک توسعه اوراسیا (EDB)، که اخیرا تشخیص زیرساخت‎های تامین آب در منطقه انجام داده است، کشورهای آسیای مرکزی باید شکاف بودجه را برای تضمین تامین آب پایدار پر کنند.

در تاجیکستان قرار است در دوره سال‎های 2025 تا 2030 حدود 400 میلیون دلار برای توسعه بخش آب اختصاص یابد. اما بر اساس محاسبات کارشناسان، نیاز کشور در این دوره کمتر از 1.7 میلیارد دلار نخواهد بود.

خبرگزاری ویچیارکا

 

آمادگی هیات تاجیکستانی جهت حضور در نمایشگاه بین المللی اکسپو -2025 در ژاپن

خبرگزاری خاور: آمادگی تاجیکستان جهت مشارکت در نمایشگاه بین المللی اکسپو -2025 در شهر اوزاکای کشور ژاپن، کمیسیونی برای تهیه و مشارکت در این نمایشگاه وابسته به وزارت توسعه اقتصادی و تجارت ایجاد شده است. به گفته مقامات این وزارتخانه، دومین جلسه این کمیسیون در سوم مارس برگزار شد.

نمایشگاه بین المللی  اکسپو -2025 از 13 آوریل تا 13 اکتبر سال جاری با حضور 161 کشور و 9 سازمان بین المللی در شهر اوزاکای ژاپن برگزار خواهد شد. انتظار می رود بیش از 28 میلیون نفر از این نمایشگاه بازدید کنند.

این نمایشگاه با شعار «طراحی جامعه آینده برای ما» برگزار می‌شود و تاجیکستان موضوعات «نجات هستی» و «ارتباط با هستی» را بر اساس ابتکارات و پیشنهادات امامعلی رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان در حوزه حفاظت از  یخچال‎های طبیعی و منابع آب، انتخاب کرده است.

در این جلسه گزارش‎هایی از سوی مسئولان وزارتخانه‌ها و ادارات در خصوص کارهای انجام شده از جمله طراحی غرفه کشور، حمل و نقل محصولات، ارائه فرصت‎های سرمایه گذاری، نمونه‌هایی از صنایع دستی و همچنین سازه‌هایی از طبیعت منحصر به فرد و یخچال‎های طبیعی جمهوری تاجیکستان ارائه شد.

ذوقی ذوقی زاده، وزیر توسعه اقتصادی و تجارت دستورات مشخصی را به مسئولین داد تا اقدامات لازم را برای ارائه دستاوردها و فرصت‌های صنعت و کشاورزی، گردشگری و جاذبه‌های کشور، طرح‌های سرمایه‌گذاری و همچنین آمادگی برای اعزام هیات رسمی این کشور انجام شود.

https://khovar.tj/rus/2025/03/tadzhikistan-primet-uchastie-na-mezhdunarodnoj-vystavke-ekspo-2025-v-yaponii/

 

روانه کردن شمش‌های طلا به وزن‎های 5، 10، 20، 50 و 100 گرم به بازار از سوی بانک ملی تاجیکستان

خبرگزاری خاور: بانک ملی تاجیکستان به منظور تنظیم حجم نقدینگی در گردش، توسعه بازار فلزات گرانبها و تنوع بخشی به منابع مردم، شمش‌های طلا به وزن‌های 5، 10، 20، 50 و 100 گرم را راه‌اندازی کرده است.

شمش‎های طلای بانک ملی تاجیکستان در کارخانه فرآوری طلا«Metallor Technologies SA»  واقع در سوئیس تولید می‌شود که دارای گواهینامه از انجمن بازار شمش لندن و کیفیت بین المللی «London Good Delivery»   با خلوص 999.9 است.

قیمت فروش و بازخرید شمش طلا بانک ملی تاجیکستان به صورت روزانه به واحد پول ملی سامانی بر اساس نرخ صبح اتحادیه بازار شمش لندن و در وب سایت بانک ملی تاجیکستان درج خواهد شد.

شمش‎های طلا توسط بانک ملی تاجیکستان در خزانه‌های این بانک واقع در دوشنبه و شعبه منطقه‌ای در شهرهای خجند، باختر، کولاب، خاروغ و شهر غرم و همچنین توسط بانک‎های جمهوری تاجیکستان به اشخاص حقیقی و حقوقی فروخته خواهند شد.

شمش طلا یک ابزار مالی دارای نقدینگی بالا می‌باشد که به دارنده اجازه می دهد آنها را به عنوان سپرده نگه دارد یا از طریق خرید و فروش بعدی درآمد کسب کند. نقدینگی بالا، ابزار سرمایه گذاری بلندمدت، حفاظت در برابر تورم و بحران‎های اقتصادی است.

خرید مجدد با پرداخت به مشتری در همان روز (به شرط حفظ بسته بندی و آسیب نرسیدن به آن) یکی از مزایای ابزار اندازه گیری شمش طلا محسوب می‌شود.

https://khovar.tj/2025/03/bonki-millii-to-ikiston-sabika-oi-chenakii-tilloro-bo-vazn-oi-5-10-20-50-va-100-gramm-ba-fur-sh-barovard/

 

آمادگی ایران جهت همکاری با تاجیکستان در بخش فناوری

اسپوتنیک: سفیر ایران در دوشنبه در دیدار با وزیر صنعت این کشور در خصوص همکاری شرکت‌های خصوصی فناوری ایران و شرکت‌های تاجیکستانی بررسی و تبادل نظر کرد. به گزارش سفارت ایران در این کشور، جناب آقای علیرضا حقیقیان سفیر ایران در دوشنبه با شیرعلی کبیر وزیر صنعت و فناوری‌های نوین تاجیکستان دیدار و گفتگو کرد. به گزارش سفارت، در این دیدار وزیر صنعت تاجیکستان با اشاره به سفر اخیر خود (همراه با نخست وزیر) به تهران، پیشرفت ایران در حوزه فناوری‌های نوین را فوق‌العاده و قابل تقدیر خواند. شیرعلی کبیر همکاری شرکت‌های فناوری خصوصی ایرانی با شرکت‌های تاجیکستانی و شرکت در همایش‌های تخصصی در تاجیکستان به ویژه در حوزه‌های صنعت و معدن، نساجی، صنایع دستی، جواهرات، تجهیزات پزشکی و دارویی را مهم دانست و بر لزوم افزایش همکاری‌های طرفین در این حوزه‌ها تاکید کرد.

جناب آقای حقیقیان نیز به نوبه خود سفر اخیر رئیس جمهور ایران به تاجیکستان را موفقیت آمیز خواند و آن را گشودن فصل جدیدی در گسترش روابط و همکاری‌های دو کشور دوست و برادر توصیف کرد. وی بر آمادگی شرکت‌های توانمند ایرانی برای همکاری با شرکت‌های تاجیکستانی تاکید کرد. در این دیدار از وزیر شیرعلی کبیر جهت شرکت در نمایشگاه پتانسیل صادراتی «ایران اکسپو 2025» دعوت به عمل آمد.

https://sputnik.tj/20250304/safir-eron-omodai-hamkori-tojikiston-fanovarihost-1066436950.html

تهیه «استراتژی ملی ایمنی راه» در تاجیکستان

خبرگزاری خاور: تاجیکستان در تلاش است تا با بهره برداری از جاده‌های باکیفیت و مدرن، تعداد کشته‌ها و جراحات جدی ناشی از تصادفات رانندگی را از بین ببرد. این امر در کنفرانسی در دوشنبه در چارچوب پروژه « بهبود جاده‌های ارتباطی منطقه‌ای در آسیای مرکزی BRAMOM-4» وابسته وزارت نقلیات جمهوری بیان شد. این کنفرانس یکی از اقدامات مهم در راستای توسعه «استراتژی ایمنی راه ملی و برنامه اقدام جمهوری تاجیکستان برای سال‌های 2035-2025» (1413-1403) است. هدف از این سند کاهش چشمگیر تعداد کشته‌ها و جراحات ناشی از تصادفات رانندگی است. هدف استراتژی جدید ایجاد شبکه حمل و نقل جاده‌ای ایمن تر با بهره گیری از پیشرفت‌های علمی و تقویت هماهنگی بین رشته‌ای است. شرکت کنندگان در این مجمع در مورد وضعیت فعلی ایمنی ترافیک در جاده‌های تاجیکستان، مشکلات اصلی و اولویت‌های استراتژیک و بیمه مسئولیت مدنی رانندگان به منظور دستیابی به هدف نهایی تصویب این اسناد مهم دولتی، تبادل نظر کردند.

ذینفعان در مورد مسائل زیرساخت ایمنی جاده، استانداردهای وسایل نقلیه، مدیریت سرعت جاده و واکنش به حوادث جاده‌ای و ترافیکی بحث کردند. راهبرد ملی ایمنی راه به اجرای فرآیند «بسته ایمنی» در کشور ما مطابق با بهترین شیوه‌های بین‌المللی، از جمله همانطور که در دومین دهه اقدام سازمان ملل برای ایمنی جاده‌‎ها اشاره شده است، کمک می‌کند. بهترین شیوه‌های جهانی در این زمینه شامل تقویت هماهنگی سازمانی، بهبود سیستم‌های اطلاعات دیجیتال ایمنی جاده و تضمین تامین مالی پایدار برای ارتقاء زیرساخت‌ها و اجرای ایمنی راه است.

https://khovar.tj/2025/03/dar-to-ikiston-strategiyai-millii-behatarii-arakat-dar-ro-ta-iya-megardad/

وضعیت کشت و تولید پنبه در تاجیکستان

در سال 2024(1403)، تولید پنبه در تاجیکستان با کاهش چشمگیری مواجه شد. در منطقه سغد، کشاورزان حدود 30 تن پنبه کمتر نسبت به سال 2023 (1402) برداشت کردند. در حالی که در سال‌های گذشته، کشاورزان در منطقه مستچا حدود 30 سنت پنبه در هر هکتار برداشت می‌کردند، این رقم در سال 2024(1403) به 13 سنت کاهش یافت. مقامات منطقه دلایل مختلفی برای این کاهش مطرح کردند، از جمله استفاده از بذرهای غیرمناسب که برخی کارآفرینان اقدام به فروش بذرهای مخلوط کرده بودند، که باعث کاهش کیفیت برداشت شد. همچنین، شرایط آب و هوایی نامساعد از دیگر دلایل این کاهش محصول است. طبق گفته تیمورجان نعمان‌زاده، رئیس ناحیه اسپیتامن، هوا در ماه‌های می و اوت (اردیبهشت و مرداد) بسیار سرد و گرم بوده که باعث آسیب به شانه پنبه و گل‌ها شده است. مشکلات کمبود آب در سال‌های اخیر نیز باعث شده که کشاورزان کمتر به کشت پنبه روی آورند. با وجود این مشکلات، برخی مناطق همچنان موفق به کشت پنبه شدند. به عنوان مثال، در منطقه باباجان غفوراف، کشاورزان توانستند 85 درصد از هدف خود را در کشت پنبه محقق کنند، اما مشکلاتی در برداشت آن وجود داشت. برخی کشاورزان نیز از شرایط اقتصادی ناخوشایند و عدم امکان برداشت به موقع پنبه شکایت دارند.

در مجموع، تاجیکستان در سال 2024 (1403) حدود 253.2 هزار تن پنبه برداشت کرد که تنها 73.5 درصد از هدف تعیین‌شده برای سال 2023 بود. در عین حال، وزارت کشاورزی برنامه‌هایی برای افزایش تولید پنبه در آینده اعلام کرده است. به گفته مقامات، کشت پنبه در شمال تاجیکستان به‌واسطه تشویق کشاورزان هفت هزار هکتار افزایش یافته است. کارشناسان کشاورزی مانند مضراب امیربک‌اف معتقدند که اگر کشاورزان حمایت و تجهیزات لازم را نداشته باشند و قیمت و خریدار مشخص نباشد، تولید پنبه با مشکلات زیادی مواجه خواهد شد. همچنین، نهادهای بین‌المللی توصیه می‌کنند که تاجیکستان از سیاست کشت اجباری پنبه دست بردارد. پنبه همچنان یکی از محصولات استراتژیک تاجیکستان است و پس از آلومینیوم، بیشترین ارز را وارد کشور می‌کند.

https://d27sr37rdukowr.cloudfront.net/a/naqsharo-az-bolo-tayin-mekunand/33332676.html

  

 تغییر پرچم میوه‌های تاجیکستان در روسیه

اسپوتنیک: در سال 2024(1403)، صادرات محصولات کشاورزی تاجیکستان به 56.7 میلیون دلار رسید که افزایش 18 درصدی نسبت به سال 2023 داشت. در منطقه ختلان در 9 ماهه گذشته، 8.6 هزار تن پیاز، 258 تن کلم، 480 تن چغندر، 1.2 هزار تن پسته، 40 تن بادام زمینی، 572 تن زردآلو، 402 تن هندوانه و دیگر محصولات به خارج از کشور ارسال شده است. با این حال، محصولات کشاورزی تاجیکستان در بازار روسیه به نام کشورهای دیگر مانند ازبکستان و آذربایجان عرضه می‌شوند. به گفته کارشناسان، میوه‌های تاجیکستان تحت مارک کشورهای همسایه به فروش می‌رسند. این مشکل به دلیل ضعف برندسازی، آگاهی پایین و ارتباطات تجاری گذشته است.

تاجیکستان در تلاش است تا محصولات کشاورزی خود را از طریق اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EAEU) به بازارهای روسیه و کشورهای دیگر عرضه کند. اما تجار و کشاورزان تاجیک از زنجیره‌های تدارکاتی همسایه‌ها برای واردات به روسیه استفاده می‌کنند که باعث افزایش قیمت و کاهش تقاضا می‌شود.

آمار و اطلاعات کلیدی:

صادرات محصولات کشاورزی تاجیکستان به 56.7 میلیون دلار رسید.

صادرات از منطقه ختلان:

8.6 هزار تن پیاز،258 تن کلم،480 تن چغندر،1.2 هزار تن پسته،40 تن بادام زمینی،572 تن زردآلو،402 تن هندوانه

درخواست رئیس‌جمهور تاجیکستان برای تسهیل عرضه محصولات به بازارهای کشورهای اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EAEU).محصولات تاجیکستان در روسیه به نام کشورهای دیگر عرضه می‌شود و شهرت کافی در بازار روسیه ندارد.

https://tj.sputniknews.ru/20250207/frukty-eksport-russia-tajikistan-1066143652.html

افزایش سه‌برابری صادرات برق تاجیکستان به همسایگان در ماه ژانویه

آسیا پلاس: تاجیکستان به طور قابل توجهی صادرات برق خود را افزایش داده است، به طوری که در ژانویه سال 2025(1403)، صادرات برق این کشور به بیش از 6.5 میلیون دلار رسید که نسبت به سال گذشته 2.7 برابر بیشتر است. بیشترین حجم صادرات برق در ماه‌های پاییز و زمستان گزارش شده است و کشورهای همسایه، از جمله افغانستان و ازبکستان، بزرگترین مقاصد صادراتی برق تاجیکستان هستند. بیشترین حجم برق به افغانستان (1.5 میلیارد کیلووات ساعت) و به ازبکستان (943 میلیون کیلووات ساعت) صادر شده است.

با وجود افزایش صادرات برق، در داخل کشور شرایط متفاوت است. ساکنان روستاها تنها برای چند ساعت در روز برق دریافت می‌کنند، به طوری که برق رسانی در این مناطق محدود به سه ساعت در صبح و پنج ساعت در عصر است. این کمبود برق در مناطق روستایی و در کسب و کارهای کوچک، باعث مشکلات اقتصادی و نارضایتی‌های اجتماعی شده است.

این وضعیت نشان می‌دهد که اگرچه تاجیکستان در بخش صادرات انرژی موفق است، اما چالش‌های داخلی در تأمین برق برای مردم و اقتصاد داخلی هنوز پابرجا است.

صادرات برق: در ژانویه 2025(دی ماه 14039)، تاجیکستان بیش از 6.5 میلیون دلار برق صادر کرد که 2.7 برابر بیشتر از ژانویه (دی ماه) سال قبل است.

حجم صادرات برق: در کل سال 2024، حجم کل صادرات برق تاجیکستان به 2.5 میلیارد کیلووات ساعت رسید.

1.5 میلیارد کیلووات ساعت به افغانستان به ارزش 705.2 میلیون سامانی (46 درام/کیلووات).

943.9 میلیون کیلووات ساعت به ازبکستان به ارزش 201.2 میلیون سامانی (21.3 درام/کیلووات).

4 میلیون کیلووات ساعت به قرقیزستان به ارزش 428.7 هزار سامانی (10.7 درام/کیلووات).

برق رسانی داخلی: در داخل کشور، ساکنان مناطق روستایی فقط برای 8 ساعت در روز برق دریافت می‌کنند (3 ساعت صبح و 5 ساعت عصر)محدودیت برق در روستاها: این کمبود برق از ده روز پایانی شهریورماه شروع شده و به کسب و کارهای کوچک و اقتصاد آسیب وارد کرده است.

https://asiaplustj.info/ru/news/tajikistan/economic/20250304/tadzhikistan-uvelichil-postavki-elektrichestva-sosedyam-pochti-v-tri-raza

کنفرانس آب سازمان ملل 2026(1404-1405)؛ مبنای اجرای دستور کار اقدام آب

خبرگزاری خاور: جانی بک حکمت، نماینده دائم جمهوری تاجیکستان در سازمان ملل متحد در سوم مارس (13/12/1403) در نشست سازمانی کنفرانس آب سال 2026(1404-1405) سازمان ملل که در مقر سازمان ملل در نیویورک برگزار شد، شرکت کرد. این را دفتر نمایندگی دائم جمهوری تاجیکستان در سازمان ملل اعلام کرده است. جانیبک حکمت در سخنرانی خود از میزبانی این نشست که با همکاری سنگال و امارات متحده عربی برگزار شد، ابراز قدردانی کرد و بر لزوم تقویت اقدامات جهانی برای دستیابی به «هدف توسعه پایدار 6» برای تضمین دسترسی همگانی به آب سالم و بهداشت تاکید کرد. نماینده دائم کشور همچنین به نقش کلیدی تاجیکستان به عنوان یکی از سازمان دهندگان کنفرانس آب سازمان ملل در سال 2023(1401-1402) اشاره کرد و خاطرنشان کرد که این رویداد اولین رویداد سطح بالا در پنج دهه اخیر است.

جانیبک حکمت افزود: در نتیجه این کنفرانس تاریخی، راهبرد جامع سازمان ملل برای آب و فاضلاب به تصویب رسید و نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور آب منصوب شد که برای تقویت همکاری‌های بین‌المللی و نظارت بر نتایج کنفرانس تلاش خواهد کرد. نماینده دائم تاجیکستان در سازمان ملل متحد همچنین تاکید کرد که کنفرانس آب سازمان ملل در سال 2026 باید پایه محکمی‌برای اجرای بیشتر برنامه اقدام آب ایجاد کند. علاوه بر این، بیان شد که تاجیکستان از ادامه گفت‌وگوهای تعاملی کنفرانس 2023 (1401-1402) حمایت می‌کند و فعالانه به تضمین این موضوع کمک خواهد کرد که موضوع دهه اقدام آب، که اساس کنفرانس‌های 2023(1401-1402 و 2026(1404-1405) است، عنصر مهم مذاکرات در سال 2026(1404-1405) باقی بماند. در ارتباط با مقدمات کنفرانس 2026(1404-1405)، تاکید شد که تاجیکستان آماده ادامه فعالیت فعال خود در زمینه همکاری‌های بین‌المللی در زمینه منابع آبی است. وی همچنین خاطرنشان کرد: کنفرانس آب سازمان ملل در سال 2028(1406-1407) که در تاجیکستان برگزار می‌شود، فرصت‌های بسیار خوبی برای ارزیابی پیشرفت‌های به دست آمده و تقویت همکاری‌های جهانی در مدیریت منابع آب فراهم می‌کند. در خاتمه تاکید شد که تاجیکستان آمادگی ادامه همکاری با سازمان ملل متحد و تمامی ذینفعان را دارد و از آب به عنوان عنصر اصلی توسعه پایدار حمایت می‌کند. تاکید شد که تاجیکستان به تلاش‌ها و کمک‌های خود برای آمادگی برای کنفرانس 2028 (1406-1407) و پس از آن ادامه خواهد داد.

https://khovar.tj/rus/2025/03/konferentsiya-oon-po-vode-2026-goda-sozdast-osnovu-dlya-dalnejshego-vnedreniya-programmy-dejstvij-po-vode/

 

بررسی چشم انداز تقویت همکاری تاجیکستان با هند، ایران و پاکستان در بخش صنعتی

خبرگزاری خاور: گسترش همکاری‌های تاجیکستان در بخش صنعتی در دیدار جداگانه شیرعلی کبیر وزیر صنعت و فناوری‌های نوین جمهوری تاجیکستان با سفرای جمهوری هند راجش ویکر، جمهوری اسلامی ایران علیرضا حقیقیان، محمد سرحمد  جمهوری اسلامی‌پاکستان در دوشنبه مورد بررسی قرار گرفت.

طرف‌ها در خصوص گسترش همکاری‌ها در بخش‌های اقتصادی به ویژه در بخش صنعت تبادل نظر کردند. گفته شد که ظرفیت‌های زیادی برای توسعه همکاری‌های تجاری و اقتصادی بین کشورها وجود دارد. در همین راستا از کارآفرینان و سرمایه گذاران این کشورها برای مشارکت در پروژه‌های اولویت‌دار در تاجیکستان دعوت به عمل آمد. در این دیدار همچنین در خصوص توسعه همکاری‌ها در بخش معدن، صنایع سبک، مواد غذایی، مصالح ساختمانی، دارویی و ایجاد بنگاه‌های صنعتی مشترک در این زمینه بحث و تبادل نظر شد. طرف‌ها دیدگاه‌های خود را در مورد یافتن راه‌های جدید همکاری‌های تجاری و اقتصادی بیان کردند.

https://khovar.tj/2025/03/durnamoi-ta-viyati-amkorii-to-ikiston-bo-induston-eron-va-pokiston-dar-so-ai-sanoat-barras-shud/

گفتگو تاجیکستان و ازبکستان درباره اکتشافات زمین‌شناسی مشترک در منطقه خودمختار کوهستانی بدخشان (پامیر)

اسپوتنیک: با هیئتی از وزارت صنعت معدن و زمین شناسی ازبکستان در مورد مسائل مربوط به توسعه همکاری‌ها  در شهر دوشنبه گفتگو شد.مدیر سازمان زمین شناسی تاجیکستان با هیئتی از وزارت صنعت معدن و زمین شناسی ازبکستان دیدار کرد. به گفته این منبع، در این دیدار موضوعات توسعه همکاری‌های دوجانبه در زمینه زمین شناسی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

در این نشست، کار مشترک اکتشافات زمین شناسی، دیجیتالی سازی مواد زمین شناسی و ارائه گزارش های آماری 6gr - gr5 به صورت الکترونیکی و آنلاین و ایجاد همکاری مشترک در قلمرو منطقه خودمختار کوهستانی بدخشان (پامیر) مورد بحث و بررسی قرار گرفت. مدیر سازمان زمین شناسی تاجیکستان خاطرنشان کرد: سفر هیئتی از وزارت صنعت معدن و زمین شناسی ازبکستان به این کشور تا 8 مارس (18 اسفند) ادامه خواهد داشت. به عنوان بخشی از آن، مهمانان از سایت های اکتشاف زمین شناسی و موزه زمین شناسی بازدید خواهند کرد. همچنین قرار است در این سفر، پروتکل همکاری با هیئت ازبکستان امضا شود.

https://sputnik.tj/20250305/tojikistonu-uzbekiston-iktishof-geologi-vmkb-barrasi-1066458868.html

تغییرات سیستم حمایت از نیازمندان در تاجیکستان.

خبرگزاری اوستا: دیدار شادیخان جمشید معاون وزیر و نمایندگان بانک جهانی، در وزارت بهداشت و حمایت اجتماعی از جمعیت تاجیکستان برگزار شد. در این مذاکرات، پیشرفت پروژه نوسازی حمایت اجتماعی و یکپارچگی اقتصادی که از محل اعتبارات کمک بلاعوض به مبلغ 37.5 میلیون دلار تامین شده است، مورد بررسی قرار گرفت. به گفته این اداره، از ابتدای اجرای این طرح تاکنون 43 درصد از اعتبارات تخصیص یافته هزینه شده و به 112 هزار و 689 خانوار کم بضاعت بالغ بر 67.6 میلیارد سامانی کمک‌های اجتماعی یکباره ارائه شده است.

«این پروژه در چارچوب دو موافقتنامه کمک مالی بین جمهوری تاجیکستان و انجمن توسعه بین‌المللی اجرا می‌شود. جمشید خاطرنشان کرد: این صندوق ها با هدف بهبود حمایت اجتماعی از جمعیت، دیجیتالی کردن سیستم پرداخت اجتماعی و معرفی سازوکارهای جدید برای کمک‌های هدفمند است. به عنوان بخشی از این پروژه، رویدادهایی برای اطلاع رسانی به مردم از اقدامات حمایتی اجتماعی موجود برگزار شد و 720 هزار فرم درخواست و 240 هزار پوشه برای ذخیره اسناد تهیه شد. علاوه بر این، به منظور خودکارسازی سیستم مزایای اجتماعی، توافقاتی با شرکت بین المللی فناوری اطلاعات اینترسافت در زمینه دیجیتالی کردن فرآیندهای اختصاص و ثبت مزایا حاصل شده است.

طرفین همچنین اجرای طرح آزمایشی معرفی سیستم مدیریت پرونده برای ارائه خدمات اجتماعی و پزشکی به اقشار آسیب پذیر شهروندان را مورد بحث و بررسی قرار دادند. در مرحله اولیه، این برنامه در پنج منطقه آزمایشی کشور راه اندازی می‌شود. در ادامه این نشست، نمایندگان بانک جهانی سرعت اجرای پروژه را رضایت بخش اعلام کردند و خواستار ادامه کار برای بهبود سیستم حمایت اجتماعی در تاجیکستان شدند.

https://telegra.ph/Socialnye-vyplaty-v-Tadzhikistane-kak-izmenitsya-sistema-podderzhki-nuzhdayushchihsya-03-05

بررسی چشم‌انداز شاخص‌های توسعه اجتماعی-اقتصادی تاجیکستان در سال 2026(1404-1405)

خبرگزاری خاور: در تاریخ 4 مارس(14 اسفند)، ارائه شاخص‌های توسعه اجتماعی-اقتصادی این شهرها و بخش‌ها در سال2026(1405-1404) و پارامترهای اصلی آن برای سال‌های 2028-2027 (1407-1406) در وزارت توسعه اقتصاد و تجارت جمهوری تاجیکستان با حضور نمایندگان دستگاه‌های اجرایی مقامات دولتی شهرستان‌های راغون، وحدت و ورزاب و فیض آباد برگزار شد. فرهاد واسیدیان معاون وزیر توسعه اقتصاد و تجارت، هدف از برگزاری این نشست را اجرای کیفی دستورالعمل‌های امامعلی رحمان رئیس جمهوری تاجیکستان در راستای یافتن منابع جدید توسعه، ارتقای استاندارد و کیفیت زندگی مردم، تضمین امنیت غذایی، استفاده موثر از فرصت‌ها و منابع موجود، راه اندازی پتانسیل های بالقوه جدید و فعال سازی بیشتر اقتصاد کشور عنوان کرد.

خاطرنشان شد که در تدوین پیش‌بینی شاخص‌های توسعه اجتماعی-اقتصادی سال 2026 و پارامترهای اصلی آن برای سال‌های 2028-2027، مفاد مفاهیم، راهبردها، برنامه‌های دولتی و بخشی مصوب و برنامه‌های منطقه‌ای برای توسعه اقتصادی-اجتماعی شهرها و نواحی مورد توجه قرار گیرد. پس از ارائه، شاخص های پیشنهادی شهرها و مناطق مذکور مورد بحث و بررسی قرار گرفت و بر اساس نتایج جلسه تصمیمات مربوطه اتخاذ شد. گزارش شده است که بر اساس برنامه کاری مصوب، ارائه شاخص های اصلی توسعه اقتصادی-اجتماعی استان خودمختار کوهستانی بدخشان، شهر دوشنبه و سایر شهرها و استان‌ها در ماه‌های مارس و آوریل انجام می‌شود.

https://khovar.tj/2025/03/durnamoi-nishondi-anda-oi-asosii-rushdi-i-timoiyu-i-tisodii-sha-ru-no-iya-oi-to-ikiston-dar-soli-2026-barras-shud/

استفاده قرقیزستان از تجربیات نیروگاه آبی راغون در ساخت نیروگاه برق آبی کامباراتا

اسپوتنیک: رئیس کابینه وزیران و رئیس دفتر ریاست جمهوری قرقیزستان با پیشرفت کار ساخت و ساز نیروگاه برق آبی راغون آشنا شد. عادل بک قاسم علیف در چارچوب سفر کاری به تاجیکستان به همراه قاهر رسول‌زاده نخست وزیر تاجیکستان از نیروگاه برق آبی راغون بازدید و با روند ساخت و ساز آن آشنا شد. به گفته این منبع، عادل‌بک قاسم‌علی‌اف در جریان سفر کاری خود به تاجیکستان، علاوه بر مذاکره با مقامات تاجیکستان به ریاست قاهر رسول‌زاده، نخست وزیر، از راغون دیدن کرد. گفته می‌شود این سفر شخصا توسط نخست وزیر تاجیکستان هدایت شده است.

وی در پایان خاطرنشان کرد: بررسی فناوری و روش‌های مورد استفاده در اینجا بی‌تردید، ما را در اجرای موفقیت‌آمیز پروژه نیروگاه برق آبی کامبارا-1 که برای امنیت انرژی کشورمان و کل منطقه اهمیت راهبردی دارد، یاری خواهد کرد. رهبران نیروگاه راغون نیز به نوبه خود مشخصات فنی نیروگاه و نقش آن در تامین امنیت انرژی منطقه را به اطلاع رئیس کابینه وزیران قرقیزستان رساندند. مشارالیه در جریان سفر کاری خود به تاجیکستان با قاهر رسول‌زاده نخست وزیر تاجیکستان از جمله با یک هیئت گسترده دیدار کرد. طرفین در مورد توسعه روابط دوجانبه از جمله مسائل مربوط به احیای پروازهای مستقیم و حمل و نقل گفتگو کردند.

https://sputnik.tj/20250305/qirghiziston-tajribai-nbo-roghun-sokhtmoni-qambarata-istifoda-1066456211.html

کنفرانسی با حضور دانشمندان چینی و تاجیک به مناسبت سال جهانی حفاظت از یخچال‎های طبیعی

خبرگزاری خاور: برگزاری کنفرانس بین المللی به مناسبت سال جهانی حفاظت از یخچال‎های طبیعی توسط دانشمندان تاجیک و چین توسط قابلجان خوشوخت‎زاده، رئیس آکادمی ملی علوم تاجیکستان، و ژانگ یاومینگ، مدیر کل موسسه اکولوژی و جغرافیا آکادمی علوم چین، مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

در این دیدار به موضوع برگزاری کنفرانس‎ها و سمپوزیوم های بین المللی در رابطه با حل مشکلات جهانی کره زمین از جمله اعلام سال 2025 به عنوان «سال بین المللی حفاظت از یخچال‎های طبیعی» توجه ویژه ای شد.

طرفین برای ایجاد آزمایشگاه مدرن جدید مستقر در مرکز تحقیقات اکولوژی و حفاظت از محیط زیست آسیای مرکزی در دوشنبه توافق کردند. شایان ذکر است که راه اندازی این آزمایشگاه با مشارکت طرفین در ماه آوریل برنامه ریزی شده است.

https://khovar.tj/rus/2025/03/tadzhikskie-i-kitajskie-uchyonye-provedut-konferentsiyu-posvyashhennuyu-mezhdunarodnomu-godu-sohraneniya-lednikov/

ارائه دستاوردهای صنعت گردشگری و خدمات تاجیکستان در نمایشگاه ITB BERLIN 2025

خبرگزاری خاور: نمایندگان دانشگاه بین المللی گردشگری و کارآفرینی تاجیکستان به سرپرستی رئیس مؤسسه بین المللی لواکانتا این دانشگاه سعیدمحمود سعیدزاده، در «نمایشگاه بین المللی گردشگری  ITB Berlin  شرکت کردند.

این نمایشگاه یکی از بزرگترین نمایشگاه‎های بین المللی صنعت گردشگری است که به عنوان یک پلت‎فرم مهم برای ارائه فرصت‎های گردشگری و توسعه همکاری‎های بین المللی عمل می‌کند.

نمایندگان دانشگاه بین المللی گردشگری و کارآفرینی تاجیکستان به معرفی فرصت‎های گردشگری تاجیکستان، دستاوردها در زمینه آموزش پرسنل برای بخش گردشگری و خدمات در این نمایشگاه جهانی پرداختند.

در جریان برگزاری این نمایشگاه، همچنین نشست‎ها و مذاکراتی با نمایندگان شرکت‎های مطرح جهانی در حوزه گردشگری و مهمان نوازی برگزار شد و موضوعات توسعه همکاری‎های آموزشی و تبادل تجربیات مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

حضور نمایندگان دانشگاه بین المللی گردشگری و کارآفرینی تاجیکستان در نمایشگاه «آی بی پی برلین»، گامی مهم در جهت معرفی تاجیکستان به عنوان کشور جذاب گردشگری و توسعه همکاری‎های بین المللی در زمینه مهمان نوازی تلقی می‌شود.

https://khovar.tj/rus/2025/03/dostizheniya-industrii-turizma-i-uslug-tadzhikistana-predstavleny-na-vystavke-itb-berlin-2025/

 

پنج فناوری خورشیدی مقرون به صرفه

آسیا پلاس: در تاجیکستان، بسیاری از جوامع روستایی با مشکل تأمین انرژی روبرو هستند و از منابع سوختی مانند هیزم و کود خشک استفاده می‌کنند که باعث تخریب محیط زیست می‌شود. یک راه حل مناسب، استفاده از فناوری‌های خورشیدی است که می‌تواند جایگزین سوخت‌های سنتی شود. در این راستا، پنج فناوری خورشیدی مقرون به صرفه معرفی شده‌اند که کمتر از 300 دلار هزینه دارند و به راحتی می‌توانند مشکلات تأمین انرژی را در مناطق دورافتاده حل کنند: سیستم‌های روشنایی خورشیدی: این سیستم‌ها می‌توانند نور LED تولید کنند و در مناطق بدون برق، جایگزین شمع و نفت سفید شوند. قیمت: 90-60 دلار.

آشپزخانه‌های سهموی خورشیدی: دستگاه‌هایی که با استفاده از انرژی خورشیدی می‌توانند برای پخت غذا و جوشاندن آب استفاده شوند. قیمت: 200-150 دلار.

آبگرمکن‌های خورشیدی: این دستگاه‌ها با جذب تابش خورشید آب را گرم می‌کنند. هزینه یک مدل 160-150 لیتری حدود 300 دلار است.

خشک‌کن‌های خورشید: برای خشک کردن میوه‌ها و سایر محصولات کشاورزی به کار می‌روند و به حفظ کیفیت محصولات کمک می‌کنند. قیمت: 450-150 دلار.

پمپ‌های آب خورشیدی: این پمپ‌ها برای تأمین آب در مناطقی که به شبکه برق دسترسی ندارند، استفاده می‌شوند. قیمت: 270 دلار یا بیشتر.

این دستگاه‌ها علاوه بر کاهش هزینه‌های انرژی، به بهبود کیفیت زندگی و حفظ محیط زیست کمک می‌کنند.

https://asiaplustj.info/ru/news/tajikistan/society/20250305/5-dostupnih-solnechnih-tehnologii-kotorie-stoyat-menshe-300

بررسی توسعه مهارت‎های حرفه ‏ای در دنغره

خبرگزاری اوستا: به گزارش سرویس مطبوعاتی این اداره، در تاریخ 5 مارس 2025(15 اسفند 1403)، وزیر کار، مهاجرت و اشتغال تاجیکستان، صالحه خال محمدزاده، از مرکز توسعه مهارت‌ها در منطقه دنغره بازدید کرد و در آنجا با شرایط آموزشی و پیشرفت دوره‌های حرفه‌ای کوتاه‌مدت آشنا شد.

وزیر در این بازدید به کیفیت روند آموزشی و مسائل اشتغال فارغ التحصیلان توجه ویژه داشت. وی همچنین از کارگاه فرآوری سبزیجات و میوه جات بازدید کرد که در آن شرایط برای تهیه آب میوه‌های طبیعی، نگهداری و نگهداری محصولات فراهم شده است.

این مرکز مجهز به یک پایگاه مدرن مادی و فنی است و بر آموزش متخصصان در بخش کشاورزی متمرکز است. آموزش در زمینه‌های زیر ارائه می‌شود: «کارشناس فرآوری سبزیجات و میوه جات»، «مکانیک ماشین آلات کشاورزی»، «مدیر مزرعه» و «تعمیرات لوازم خانگی».

برای راحتی دانشجویان، ساختمان مرکز شامل یک اتاق کودک و یک خوابگاه 130 نفره مشتمل بر 57 اتاق می‌باشد.وزیر به مدیریت مرکز دستور داد تا از منابع موجود به نحو احسن استفاده کند و متخصصانی را تربیت کند که نیازهای کارفرمایان در داخل و خارج از کشور را برآورده کنند.

https://telegra.ph/V-Dangare-obsudili-razvitie-professionalnyh-navykov-03-06

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما