معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۳/۱۲/۰۱- ۰۸:۰۰

گزارش بانک جهانی در ارتباط با رشد اقتصادی عربستان سعودی در سال 2025

فعالیت‌های غیرنفتی عربستان سعودی در سال 2024 برای اولین بار به 50 درصد تولید ناخالص داخلی رسید، دلیل این دستاورد سرمایه‌گذاری‌های عربستان در جهت تنوع بخشیدن به اقتصاد خود از طریق صنایع و فناوری‌های نوظهور، توسعه زیرساخت‌ها و سازگاری با نیروی کار است. موفقیت عرستان در حفظ رشد مستمر اقتصادی موضوعی است که در گزارش اخیر بانک جهانی نیز مورد توجه قرار گرفته است. جزئیات بیشتر از گزارش بانک جهانی را در زیر بخوانید.

بر اساس گزارش بانک جهانی در ماه ژانویه سال 2025 ، اقتصاد عربستان سعودی با وجود چالش‌های مرتبط با نوسانات قیمت نفت و آشفتگی در بازارهای جهانی، به رشد مستمر خود ادامه می‌دهد. بر اساس این گزارش، انتظار می رود اقتصاد عربستان رشدی معادل 4/3 درصد در سال 2025 و4/5  درصد تا سال  2026 را تجربه نماید. این ارقام کمتر از تخمین‌های قبلی است که رشد 6/4 درصدی را برای اقتصاد عربستان در سال 2025 پیش‌بینی کرده بود. علاوه بر تأثیر کاهش تولید نفت، چالش‌های دیگری که بر چشم‌انداز اقتصادی منطقه تأثیر می‌گذارند، از جمله فشارهای تورمی و عدم ثبات جهانی از جمله دلایل کاهش در پیش بینی نرخ رشد اقتصادی عربستان بوده است.

در این گزارش آمده است تلاش‌های دولت عربستان برای تنوع بخشیدن به اقتصاد خود در چارچوب برنامه چشم‌انداز 2030 کمک قابل توجهی به تقویت بخش‌های غیرنفتی کرده و توانسته تأثیر کاهش قیمت نفت را کاهش دهد. عربستان سعودی به شدت در زمینه زیرساخت ها، انرژی‌های تجدیدپذیر و فناوری‌های پیشرفته سرمایه گذاری کرده و در صدد تنوع بخشیدن به اقتصاد و پایدار نمودن آن می‌باشد.

این گزارش نشان می‌دهد بخش‌های گردشگری و فناوری به لطف اصلاحات در حال انجام، مانند تسهیل رویه‌های سرمایه‌گذاری و تقویت نقش بخش خصوصی، شاهد رشد سریعی هستند. همچنین بر اهمیت سرمایه گذاری بر نیروی انسانی از طریق آموزش و پرورش تاکید شده که عربستان سعودی را قادر می سازد تا نیازهای آینده بازار کار را برآورده نماید. با این تلاش ها، به نظر می رسد عربستان سعودی در آستانه مرحله جدیدی از رشد اقتصادی است که موقعیت این کشور را به عنوان یکی از برجسته ترین قدرت های اقتصادی در خاورمیانه و جهان افزایش خواهد داد.

علیرغم شاخص های مثبت اقتصاد عربستان، این گزارش در مورد چالش هایی که ممکن است اقتصاد عربستان سعودی با آن مواجه شود، مانند مخاطرات ژئوپلیتیکی و نوسانات قیمت جهانی نفت هشدار داده است. در این گزارش تاکید شده ادامه اجرای اصلاحات ساختاری و افزایش سرمایه‌گذاری در بخش‌های استراتژیک برای عربستان سعودی در دستیابی به نرخ‌های رشد پایدار کلیدی خواهد بود و خاطرنشان شده که پادشاهی این کشور فرصت بسیار خوبی برای تبدیل چالش‌ها به فرصت‌ها در پرتو استراتژی‌های بلندپروازانه خود دارد.

تنوع بخشی و چشم انداز 2030

ابتکارات چشم انداز 2030 عربستان سعودی در حال حاضر نتایج امیدوارکننده ای را در تنوع بخشیدن به اقتصاد این کشور نشان می دهد. بخش‌های غیرنفتی به‌ویژه گردشگری، پیشرفت‌های چشمگیری داشته و تلاش‌ها برای قرار دادن عربستان سعودی به‌عنوان یک مقصد جهانی منجر به ورود گردشگران خارجی شده که به طور قابل توجهی به توسعه اقتصادی عربستان سعودی کمک کرده است.

علاوه بر این، بخش مالی و صنایع نوظهور مانند فناوری و انرژی‌های تجدیدپذیر به طور فزاینده ای نقش محوری در افزایش رشد تولید ناخالص داخلی ایفا می‌کنند. عربستان سعودی به عنوان بزرگترین اقتصاد در خاورمیانه، عامل اصلی در ثبات اقتصادی منطقه است.

همچنین پیش بینی‌های صندوق بین المللی پول برای خاورمیانه و آسیای مرکزی نشان می دهد که رشد کلی منطقه به شدت تحت تاثیر تحولات عربستان سعودی است. در حالی که سایر اقتصادها، از جمله مصر و کشورهای خلیج فارس نیز در حال انجام اصلاحات قابل توجهی هستند، عربستان سعودی همچنان به عنوان محور اصلی عملکرد اقتصادی منطقه ای عمل می نماید.

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما