معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۲/۱۰/۳۰- ۱۰:۳۸ - مشاهده: ۱۱۱

اخبار اقتصادی پاکستان – اسلام آباد

اهم اخبار و تحولات اقتصادی پاکستان در هفته چهارم دی ماه 1402 مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های این کشور به شرح زیر می‌باشد:

برای دومین روز تجارت دوجانبه از طریق تورخم به حالت تعلیق درآمده است

تجارت دوجانبه پاکستان و افغانستان در مرز تورخم برای دومین روز متوالی به حالت تعلیق درآمده است. محدودیت های روادید اعمال شده توسط هر دو کشور برای حمل و نقل منجر به توقف شد و بر جابجایی کالا تأثیر گذاشت. مذاکرات بین مقامات مرزی نتوانست مشکل را حل کند. ماموران ترخیص گمرک محلی خواستار کاهش محدودیت‌های ویزا هستند و زیان‌های مالی و خطرات را برای تجار برجسته می‌کنند. اعمال ناگهانی محدودیت ها باعث ازدحام ترافیک و گیر افتادن تعداد زیادی تریلر و کانتینر در دو طرف شد. ماموران گمرک در حال تلاش برای رفع سریع این موضوع هستند.

https://www.dawn.com/news/1805915/no-bilateral-trade-via-torkham-for-second-day

پاکستان با افزایش قیمت اوره در بحبوحه امتناع استان‌ها از سهم یارانه مواجه است

از آنجایی که پاکستان با تورم 30 درصدی دست و پنجه نرم می‌کند، افزایش 5 درصدی قیمت اوره به دلیل رد 32 میلیارد روپیه بار توسط استان‌ها برای اوره وارداتی در پیش است. وزارت دارایی با استناد به محدودیت های صندوق بین المللی پول، تقسیم یارانه‌ها را رد کرد. انوارالحق کاکر، نخست وزیر موقت، تصمیمات مرکز را پس از خودداری استان‌ها از مشارکت، پس گرفت. این تصمیم اکنون هزینه اضافی را برای کشاورزان از طریق افزایش 4.5 درصدی قیمت اوره توسط تولیدکنندگان محلی محاسبه می‌کند که به طور بالقوه بر قیمت کالاهای غذایی تأثیر می‌گذارد. هدف این اقدام ادغام قیمت اوره وارداتی و محلی، انتقال هزینه اضافی به کشاورزان و رفع چالش‌های یارانه‌ای است.

https://www.dawn.com/news/1805933/price-hike-looms-as-provinces-reject-rs32bn-urea-subsidy-burden

وزیر موقت صادرات 100 میلیارد دلاری در 5 سال آینده را پیش بینی می‌کند

گوهر اعجاز، وزیر بازرگانی موقت، پیش بینی می‌کند که صادرات پاکستان طی پنج سال از طریق یک منطقه صنعتی جدید به مساحت 10000 جریب در کراچی به 100 میلیارد دلار برسد. انتظار می‌رود این ابتکار، مطابق با استانداردهای جهانی، سه میلیون شغل ایجاد کند. عاطف اکرام شیخ، رئیس FPCCI، با تاکید بر رقابت و همکاری برای تسریع صادرات، از اهداف دولت حمایت می‌کند.

https://www.dawn.com/news/1805650/gohar-ejaz-eyes-100bn-exports-with-new-zone

اصلاح قوانین برای کارآمدتر کردن تجارت فرامرزی

هیئت درآمد فدرال (FBR) با اصلاح قوانین حمل و نقل جاده ای بین المللی (TIR) کارایی را در تجارت فرامرزی افزایش داده است. هدف این اقدام تسهیل عرضه سریع محصولات پاکستانی به بازارهای منطقه است و طرح TRI افزایش سهم پاکستان در تجارت جهانی را راحت تر و تجاری تر می‌کند.

https://www.aaj.tv/news/30365515/

مسیر جدید بار هوایی بین چین و پاکستان برای تقویت حمل و نقل هوایی راه اندازی شد

مسیر Ezhou-Lahore که سه بار در هفته برنامه ریزی شده است، عمدتاً برای منسوجات، محصولات الکترونیکی 3C و تجهیزات الکترونیکی است. خطوط هوایی SF، بزرگترین شرکت حمل و نقل هوایی چین، راه اندازی یک مسیر هوایی جدید را که فرودگاه Ezhou Huahu در استان Hubei را به لاهور متصل می‌کند، اعلام کرده است. این مسیر، اولین سرویس حمل و نقل هوایی بین‌المللی است که توسط SF Airlines در سال جاری آغاز شده است، از اولین فرودگاه متمرکز باری چین، Ezhou Huahu، سرچشمه می‌گیرد. مسیر Ezhou-Lahore که قرار است سه بار در هفته انجام شود، قرار است بیش از 300 تن ظرفیت حمل و نقل هوایی در هفته را فراهم کند. محموله در درجه اول شامل منسوجات، محصولات الکترونیکی 3C و تجهیزات الکترونیکی است. افتتاح این مسیر گامی استراتژیک برای فرودگاه هوآهو برای گسترش اتصال خود به جنوب آسیا است که توسط شبکه اقتصادی چین (CEN) گزارش شده است. انتظار می رود این سرویس جدید یک کانال لجستیک هوایی کارآمد و با ثبات را ارائه دهد و روابط اقتصادی و تجاری بین چین و پاکستان را تقویت کند. هدف آن تسهیل لجستیک برای برندهای چینی است که به دنبال نفوذ در بازار پاکستان هستند. خطوط هوایی SF قبلاً دو مسیر مستقیم باربری از ازو به جنوب آسیا به نام‌های Ezhou-Delhi و Ezhou-Chennai ایجاد کرده بود. افزودن مسیر لاهور برای تقویت بیشتر شبکه حمل و نقل هوایی Ezhou در جنوب آسیا پیش بینی می‌شود.

https://profit.pakistantoday.com.pk/2024/01/15/new-air-cargo-route-launched-between-china-and-pakistan-to-boost-air-transport/

حضور نخست وزیر کاکر در اجلاس در داووس

انوارالحق کاکر، نخست وزیر موقت، قرار است سرمایه گذاری در پاکستان را در مجمع جهانی اقتصاد (WEF) در سوئیس ترویج کند. کاکر فرصت های سرمایه گذاری را تحت ابتکار شورای تسهیل سرمایه گذاری ویژه (SIFC) برجسته خواهد کرد. هدف او تعامل با رهبران جهانی و دعوت از تجارت بین المللی برای بهره مندی از یک محیط سرمایه گذاری مساعد در پاکستان است. موضوع نشست مجمع جهانی اقتصاد "بازسازی اعتماد" است و کاکر به رویدادهای کلیدی می‌پردازد و بر شفافیت و پاسخگویی در همکاری‌های بین المللی تاکید می‌کند. سال گذشته، پاکستان با تمرکز بر پیامدهای سیل ویرانگر سال 2022، به دنبال کمک اقتصادی در مجمع جهانی اقتصاد بود.

https://www.dawn.com/news/1806178/pm-kakar-to-invite-global-funding-under-sifc-at-davos

دولت موقت فعالیت های اتحادیه بخش برق را ممنوع می‌کند

دولت موقت پاکستان با استناد به "قانون 1952 خدمات ضروری پاکستان (تعمیر و نگهداری)" ممنوعیت شش ماهه ای را بر کلیه فعالیت های اتحادیه در بخش برق از جمله تولید، انتقال و توزیع اعمال کرده است. هدف این حرکت تضمین خدمات ضروری بدون وقفه و رفع چالش های مالی است. این ممنوعیت برای شش ماه دیگر قابل تمدید است. این تصمیم مقدم بر برنامه دولت برای مشارکت بخش خصوصی در شرکت های برق از طریق واگذاری و قراردادهای مدیریتی است.

https://www.dawn.com/news/1806179/caretaker-govt-bans-power-sector-union-activities

قیمت بنزین برای دو هفته آینده 8 روپیه کاهش یافت

دولت موقت پاکستان به دنبال توصیه سازمان تنظیم مقررات نفت و گاز، قیمت بنزین را به میزان 8 روپیه در هر لیتر برای دو هفته آینده کاهش داد. قیمت جدید در انبار 259.34 روپیه در هر لیتر است. هیچ تغییری در قیمت گازوئیل پرسرعت، روغن دیزل سبک و نفت سفید ایجاد نشد. دولت در حال حاضر به حداکثر نرخ مالیات نفت رسیده است و حدود 82 روپیه برای هر لیتر مالیات بر بنزین و گازوئیل پرسرعت دریافت می‌کند. این اقدام برای رفع نگرانی‌های تورمی در نظر گرفته شده است و قیمت نفت و برق از عوامل مهم آن هستند.

https://www.dawn.com/news/1805977/petrol-price-slashed-by-rs8-for-next-fortnight

https://www.aaj.tv/news/30365906/

بدهی گردان پاکستان به 5730 میلیارد روپیه رسید

گزارش ها حاکی از آن است که افزایش قیمت برق و گاز باعث افزایش بدهی‌های گردان شده است. بدهی گردان پاکستان که در سال 2020 بالغ بر 2300 میلیارد روپیه بود، پس از افزایش عظیم اکنون به 5730 میلیارد روپیه رسیده است. تا چند سال پیش بدهی دورانی 2300 میلیارد روپیه ای نیز به عنوان یک بحران بزرگ مطرح می‌شد، اما اکنون بر شدت این بحران چند برابر شده است. مبلغ 5730 میلیارد روپیه بیش از دو برابر بودجه توسعه سالانه پاکستان 2700 میلیارد روپیه و بیش از سه برابر بودجه دفاعی 1840 میلیارد روپیه است. صندوق بین المللی پول به پاکستان دستور داده بود تا اعتبار گردان را کنترل کند، اما قبلاً از سقف تعیین شده توسط صندوق بین المللی پول به میزان 1500 میلیارد روپیه فراتر رفته است. به گزارش شهباز رعنا، روزنامه نگار انگلیسی معاصر تریبون، بدهی گردان در بخش برق 2700 میلیارد روپیه است در حالی که بدهی گردان در بخش گاز از مرز 3000 میلیارد روپیه گذشته است. بدهی‌های گردان زمانی ایجاد می‌شود که سازمان‌های دولتی قادر به پرداخت به شرکت هایی که سیستم برق یا گاز را اداره می‌کنند، نباشند. با افزایش نرخ بهره، این وام در طول زمان افزایش می یابد. به گفته شهباز رعنا، دولت سیاست هایی را برای کاهش بدهی‌های گردان با افزایش یارانه‌ها در پیش گرفت که اشتباه بود و بدهی گردان بخش انرژی اکنون به 5.4 درصد از اقتصاد پاکستان رسیده است.

https://www.aaj.tv/news/30365989/

تصمیم برای لغو خصوصی سازی نیروگاه ناندی پور و گودو

منابع گفتند که تصویب نهایی حذف نیروگاه‌ها از فهرست خصوصی سازی منوط به کابینه فدرال است. راهبرد جدید دولت برای کاهش بدهی‌های در گردش منتشر شده است. به منظور کاهش بدهی گردان بخش گاز، تصمیم گرفته شد نیروگاه ناندی پور و گودو به PSO داده شود. با این ابتکار، 100 میلیارد روپیه از بدهی گردان بخش گاز کاسته می‌شود. به گفته منابع وزارت نیرو، پیشنهاد شده است سهام این دو نیروگاه به سازمان تامین اجتماعی برای کاهش بدهی گردان بخش گاز واگذار شود. با واگذاری سهام نیروگاه‌ها به PSO، 100 میلیارد روپیه از بدهی گردشی بخش گاز کاسته می‌شود. هر دو نیروگاه 100 میلیارد روپیه به شرکت های گاز سوئی بدهکار هستند، سهام کنترلی هر دو نیروگاه به PSO واگذار خواهد شد. کمیسیون وزارت نیرو، نفت و خصوصی سازی نیز با حذف این نیروگاه‌ها از فهرست خصوصی سازی موافقت کرده است.

https://www.aaj.tv/news/30365896/

نخست وزیر کاکر خواستار بهره برداری کامل از پتانسیل بخش کشاورزی است

انوارالحق کاکر، نخست وزیر موقت، بر اهمیت افزایش سرمایه گذاری در نوسازی و مکانیزه کردن بخش کشاورزی پاکستان برای دستیابی به امنیت غذایی تاکید کرد. در جریان دیدار با برایان سایکز، مدیر عامل شرکت کارگیل، در مجمع جهانی اقتصاد، آنها در مورد نقش کارگیل در تقویت روابط تجاری پاکستان و ایالات متحده و همکاری در کشاورزی بحث کردند. سایکز از تسهیلات ارائه شده توسط دولت پاکستان برای سرمایه گذاری در بخش های مختلف به ویژه کشاورزی و امنیت غذایی قدردانی کرد. کاکر همچنین با جان کری فرستاده ویژه ریاست جمهوری آمریکا در امور آب و هوا دیدار کرد تا در مورد چالش های تغییرات آب و هوایی گفتگو کند.

https://www.dawn.com/news/1806399/pm-kakar-calls-for-unleashing-full-potential-of-agri-sector

 افزایش قیمت مرغ و تخم مرغ مورد توجه وزیر قرار گرفت

کمیته ملی نظارت بر قیمت (NPMC) با هدایت مذاکرات بین وزارت امنیت غذایی ملی و انجمن طیور پاکستان، به افزایش قیمت محصولات طیور پرداخت. هدف این کمیته شناسایی و رسیدگی به علل افزایش مداوم قیمت است. در این نشست همچنین افزایش قابل توجه نرخ مرغ و تخم مرغ مورد بحث و بررسی قرار گرفت و بر دسترسی آسان به اقلام ضروری به ویژه در ماه رمضان تاکید شد. شاخص قیمت حساس (SPI) افزایش 44.2 درصدی سالانه و 1.4 درصدی WoW را نشان داد که عمدتاً ناشی از اقلام فاسد شدنی و محصولات طیور است. دکتر نعیم اوز ظفر، رئیس آمار، بر استفاده فعال از سیستم پشتیبانی تصمیم در مورد تورم (DSSI) توسط مقامات برای نظارت موثر بر قیمت تاکید کرد.

https://www.dawn.com/news/1806453/rising-chicken-egg-prices-get-ministers-attention

صادرات گران قیمت نمی‌تواند نرخ پیاز را کاهش دهد

افزایش حداقل قیمت صادراتی (MEP) برای پیاز، قیمت های محلی در پاکستان را کاهش نداده است و مصرف کنندگان همچنان 220 تا 240 روپیه برای هر کیلوگرم پرداخت می‌کنند. بازرگانان و صادرکنندگان با سوء استفاده از ممنوعیت صادرات هند، پیاز را احتکار کرده اند که بر قیمت های محلی تأثیر می‌گذارد. برخی از بازرگانان به واردات متوسل می‌شوند و به ذخایر ارزی فشار وارد می‌کنند. کشاورزان بیشترین آسیب را متضرر می‌کنند و درخواست‌هایی برای ممنوعیت موقت صادرات برای تثبیت قیمت‌ها وجود دارد.

https://www.dawn.com/news/1806452/pricey-exports-fail-to-bring-down-onion-rates

مهلت های فروش خطوط هوایی بین المللی پاکستان به پایان می رسد

دولت ضرب‌الاجل‌های شورای ویژه تسهیل سرمایه‌گذاری (SIFC) را برای تقسیم خطوط هوایی بین المللی پاکستان از دست داد که بر برنامه‌های خصوصی‌سازی تأثیر گذاشت. بایگانی طرح ترتیبات به دلیل از دست رفتن حساب‌های حسابرسی شده و NOC از طلبکاران به تعویق افتاد. ساختار معاملات مصوب هیئت مدیره کمیسیون خصوصی سازی در انتظار تایید کابینه فدرال است. ضرب‌الاجل‌های شورای تسهیل سرمایه‌گذاری ویژه برای شرکت‌های ملی نفت و تصمیم روش فروش رعایت نشد و خصوصی‌سازی قبل از 8 فوریه به خطر افتاد. مشاوران مالی انتقال 640 میلیارد روپیه از بدهی 825 میلیارد روپیه خطوط هوایی بین المللی پاکستان را به یک شرکت هلدینگ جدید پیشنهاد می‌کنند.

https://tribune.com.pk/story/2453479/deadlines-on-pia-sell-off-end

موافقت نامه بین شرکت پاکستانی و شرکت بین المللی برای ایجاد و توسعه مناطق ویژه اقتصادی

برای ایجاد و توسعه مناطق ویژه اقتصادی بین شرکت بین المللی دی پی ورلد و شرکت پاکستانی جی دبلیو هلدینگ توافق شد. گوهر اعجاز، وزیر بازرگانی موقت می‌گوید که بر اساس این موافقتنامه، کار روی توسعه مناطق ویژه اقتصادی انجام خواهد شد و هر دو شرکت پارک های لجستیک مدرن ایجاد خواهند کرد. گوهر اعجاز گفت: با این قرارداد سرمایه گذاری خارجی افزایش می یابد، مردم اشتغال پیدا می‌کنند، تجارت داخلی با این توافق افزایش چشمگیری خواهد داشت. به گفته وزیر بازرگانی موقت، این توافقنامه در دیویس با حضور نخست وزیر موقت امضا شد.

https://urdu.geo.tv/latest/352746-

بانک دولتی پاکستان (SBP) دریافت 700 میلیون دلار از صندوق بین المللی پول را تایید کرد

صندوق بین المللی پول (IMF) مبلغ 705.6 میلیون دلار را پرداخت کرده است که به منظور تقویت ذخایر خارجی بانک دولتی پاکستان تحت توافقنامه Stand-by SBA)) است. انتشار با انتظارات بازار مطابقت دارد و نشان دهنده بهبود وضعیت اقتصادی پاکستان است. رضایت صندوق بین المللی پول از اصلاحات پاکستان نشان دهنده اعتماد و جذب سرمایه گذاری خارجی است. علاوه بر این، امارات متحده عربی جابجایی دو سپرده 1 میلیارد دلاری را تأیید کرد که به ذخایر خارجی بانک دولتی پاکستان کمک می‌کند. کارشناسان بر لزوم ادامه اصلاحات و ثبات برای اعتماد سرمایه گذاران و موفقیت طرح های خصوصی سازی تاکید می‌کنند.

https://www.dawn.com/news/1806589/sbp-confirms-receiving-700m-tranche-from-imf

صادرات فناوری اطلاعات بر اساس سیاست های منصفانه افزایش می یابد

صادرات فناوری اطلاعات پاکستان در دسامبر 2023 با 17 درصد افزایش به 303 میلیون دلار در مقایسه با 259 میلیون دلار در نوامبر رسید که نشان دهنده رشد صنعت فناوری اطلاعات این کشور است. بر اساس سال به سال، صادرات فناوری اطلاعات دسامبر 22.7 درصد افزایش یافته است. در نیمه اول سال مالی، صادرات فناوری اطلاعات به 1.5 میلیارد دلار رسید که 9 درصد افزایش نسبت به سال قبل است. سیاست های دولت، از جمله کاهش محدودیت های نگهداری توسط بانک دولتی پاکستان و یک ارز ثابت، به رشد این بخش کمک کرد. با این حال، برخی از بازیگران صنعت بر نیاز به یک اکوسیستم حمایتی تر و غلبه بر چالش های جهانی تاکید دارند.

https://tribune.com.pk/story/2453593/it-exports-rise-on-fair-policies

امارات 2 میلیارد دلار وام به پاکستان را به تعویق انداخت

امارات متحده عربی موافقت کرده است تا یک سال دیگر وام 2 میلیارد دلاری به پاکستان بدهد. انورالحق کاکار، نخست وزیر موقت، نامه ای به رئیس جمهور امارات نوشت و خواستار تمدید آن شد. این وام که سررسید اولیه آن تا 23 ژانویه بود، اکنون با بهره 3 درصدی یک میلیارد دلاری و 6.5 درصدی سود یک میلیارد دلاری دیگر تمدید خواهد شد. پاکستان 700 میلیون دلار نیز از صندوق بین المللی پول دریافت کرد. بانک دولتی پاکستان هم بازگرداندن وام و هم دریافت قسط صندوق بین المللی پول را تایید کرد.

https://www.aaj.tv/news/30366237/

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما