معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۲/۰۹/۲۰- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۳۳۱

جریان سرمایه میان کشورهای عربی و هند

اصلاحات ساختاری و آزادسازی اقتصادی در هند از دهه 1990 آغاز و پس از سه دهه به نتایج ملموسی رسیده است. تولید ناخالص داخلی (GDP) هند به رکورد 3.39 تریلیون دلار در سال 2022 رسید (برآورد صندوق بین المللی پول) که با پشت سرگذاشتن انگلیس به جایگاه پنجمین اقتصاد جهان دست یافته است. در ادامه این مسیر برآورد می‌شود تا پایان دهه کنونی در جایگاه سوم اقتصاد جهانی پس از آمریکا و چین قرار گیرد. همین چشم انداز رشد اقتصادی هند، رکورد جهانی جمعیت در این کشور، رشد طبقه متوسط و تقاضای داخلی موثر در بازار این کشور، همراه با توسعه شرکتهای استارتاپی از مهمترین عواملی هستند که زیست بوم اقتصادی این کشور را به عنوان یکی از جذاب ترین مقاصد سرمایه گذاری جلوه می دهد.

طی سال مالی 23-2022 سرمایه گذاری مستقیم خارجی در هند به 71 میلیارد دلار، و سرمایه گذاری خارجی در اوراق بهادار هند به 46 میلیارد دلار رسید. جزیره موریس (26%)، سنگاپور(23%)، آمریکا (9%)، هلند(7%) و ژاپن(6%) عمده ترین سرمایه گذاران در هند هستند. نقش کشورهای عربی نیز قابل توجه است. طبق برآورد موسسه صندوق های ذخیره ارزی (SWFI) سرمایه گذاری مستقیم صندوق های ذخیره ارزی در هند طی سال 2022 با افزایش تقریبا دو برابری نسبت به سال قبل به 6.7 میلیارد دلار رسید، و بخش عمده ای از آن از سوی کشورهای شورای همکاری خلیج فارس(GCC) است.

طبق آمار دیگر، صندوق های ذخیره ارزی کشورهای حاشیه خلیج فارس(GCC) از سال 2014 تاکنون در 27 پروژه در هند مجموعاً 13 میلیارد دلار سرمایه گذاری کرده اند که 8 میلیارد آن در دو سال اخیر بوده است.

 

در ادامه به  مهمترین پروژه‌های سرمایه گذاری کشورهای حاشیه خلیج فارس در هند اشاره خواهیم نمود.

امارات متحده عربی

امارات سومین شریک تجاری و دومین مقصد صادراتی هند می‌باشد. تجارت دوطرف به 85 میلیارد دلار می رسد که 31.6 میلیارد دلار آن صادرات هند است. کل سرمایه گذاری امارات - هفتمین سرمایه گذاری خارجی در هند- تا سال گذشته به حدود 21 میلیارد دلار رسید که 15.2 میلیارد دلار آن سرمایه گذاری مستقیم خارجی (FDI) و مابقی در بازار سهام و اوراق بهادار بوده است. در آگوست 2015 طی سفر نخست وزیر هند به ابوظبی، دولت امارات برای سرمایه گذاری 75 میلیارد دلاری در بخش های زیرساختی هند طی بلندمدت متعهد شد. عمده این سرمایه‌ها از طریق 3 صندوق ارزی سازمان سرمایه گذاری ابوظبی(ADIA)، شرکت سرمایه گذاری مبادله (Mubadala) و هلدینگ توسعه ابوظبی(ADQ) هدایت می‌شوند. طی سال مالی معادل 1401 ش. امارات با آورده مستقیم 3.35 میلیارد دلار، چهارمین سرمایه گذار خارجی در هند بود که نسبت به سال گذشته تقریباً 3 برابر افزایش داشت و عمدتاً به بخشهای خدمات، کشتیرانی، انرژی و ساخت وساز هدایت شده است. امضای توافقنامه همکاری جامع اقتصادی(CEPA) میان هند و امارات در 18 فوریه 2022 یکی از دلایل تسهیل و افزایش سرمایه گذاری است.

از مهمترین این سرمایه گذاری‌ها به موارد زیر اشاره می‌شود:

- در راستای پروژه India-UAE food corridor شرکتهای اماراتی با هدایت اتاق بازرگانی دوبی، 7 میلیارد دلار تا سال 2025 در ایجاد شهرکهای صنایع غذایی، توسعه زیرساختهای کشاورزی، حمل و زنجیره سرد سرمایه گذاری می‌کنند تا صادرات غذایی هند به این کشور طی 5 سال آینده به 3 برابر افزایش یابد.
- شرکت اوپراتور بندری DP World علاوه بر مدیریت 2 پایانه کشتیرانی در بمبئی و 3 پایانه در چنای، کوچین و موندرا، با مشارکت صندوق ذخیره ارزی هند(NIIF) شرکت مشترکی بنام Hindustan Infralog با سرمایه 3 میلیارد دلار تاسیس کرد که 65% سهام آن متعلق به طرف اماراتی است و در توسعه زیرساخت بنادر هند و اتصال آن به شبکه کشتیرانی در خلیج فارس فعالیت دارد.
-دو شرکت زیرمجموعه گروه اقتصادیSharaf امارات، به نامهای Hind Terminals  و Samsara Shipping در بخش لجستیک و مدیریت بنادر هند فعالیت دارند.
-گروه لوءلوء Luluعلاوه بر افتتاح شعب فروشگاه زنجیره ای در کرالا، بنگلور و لکنو، درصدد افتتاح شعب بیشتر در حیدرآباد، احمدآباد، چنای، نویدا، واراناسی و مناطق دیگر است. همچنین مدیریت چند هتل و سالن اجتماعات ، و بخشی از سهام فرودگاه‌ها و پارکهای فناوری در شهرهای مختلف را دراختیار دارد.
-شرکت ساخت و ساز إعمار Emaar Properties نیز در ساخت و ساز و بازار املاک در دهلی، لکنو، جیپور، کشمیر، چنای و چند شهر دیگر فعالیت دارد.
-در ژوئن 2022 سازمان سرمایه­گذاری ابوظبی(ADIA) 20% سهام شرکت تامین مالی مسکن IIFL Home Finance و بانک مسکن NHB هند را به ارزش حدود 250 میلیون دلار دراختیار گرفت.
-هلدینگ توسعه ابوظبی(ADQ ) مشترکاً با گروه دیگری از سرمایه گذاران، 350 میلیون دلار در شرکت هندی سازنده نرم افزار کاربردی آموزشی Byju’s سرمایه گذاری کرده است.
-سرمایه گذاری 100 میلیون دلاری هلدینگ توسعه ابوظبی(ADQ) در شرکت استارتاپی Spinnyهند در زمینه خرید وفروش خودرو.
-سرمایه گذاری 20 میلیون دلاری سازمان سرمایه گذاری ابوظبی در پلتفرم پرداخت دیجیتالی MobiKwik هند، و سرمایه گذاری 45 میلیون دلاری در پلتفرم بازاریابی اینترنتی DealShare (مقر در جیپور).
-در ژوئن 2020 صندوق"مبادله" ابوظبی 1.2 میلیارد دلار و سازمان سرمایه گذاری ابوظبی (ADIA) 750 میلیون دلار در پلتفرم مخابراتی JIO متعلق به آمبانی (ثروتمندترین فرد هند) سرمایه گذاری کردند.
-در آوریل 2022 شرکت سرمایه گذاری "مبادله" ابوظبی(Mubadala) همراه شرکت آمریکایی BlackRock مشترکاً 526 میلیون دلار در شرکت انرژی تجدیدپذیر گروه TATA سرمایه گذاری کردند که کمک می‌کند ظرفیت تولید برق آن به 20 گیگاوات طی 5سال آینده برسد.
-در آگوست 2023 شرکت ملی انرژی ابوظبی(TAQA) تمایل خود برای کسب 20% سهام شرکتAdani Energy Solutions را با سرمایه گذاری 2.5-1.5 میلیارد دلاری اعلام نمود.
-شرکت هلدینگ بین المللی ابوظبی (IHC) در 3 اکتبر 2023 اعلام کرد که سهام خود را در گروه آدانی به بیش از 5% افزایش خواهد داد که به ارتقای زیرساختهای فرودگاهی و انرژی تجدیدپذیر کمک می‌کند.

سرمایه گذاری هند:

طبق آمار سفارت هند در ابوظبی، سرمایه گذاری شرکتهای هندی در امارات به 85 میلیارد دلار می رسد. بسیاری از شرکتهای هندی واحدهای تولیدی خود را در زمینه‌های مصالح ساختمانی، نساجی، گردشگری، غذایی، بهداشت ودارو، آموزش،...درمناطق ویژه اقتصادی امارات دایر نمودند. ازجمله می‌توان به خودروسازی  Mahindraو Ashok Leyland، گروه هتلداری TAJ، بهداشتی Dabur، رسانه ای Zee entertainment ، دانشگاه Bits Pilani اشاره نمود. چندین شرکت هندی مانند گروه نفتی ESSAR، شرکت TCIL، شرکتهای مهندسی Punj Lloyd وLarsen & Toubro ، در امارات پروژه‌های متعددی را اجرا نموده یا دردست دارند. چند بانک هندی مانندHDFC  ، Baroda ، AXIS Bank  وCanara Bank  نیز در امارات شعبه دارند.

عربستان:

حجم مناسبات تجاری عربستان بعنوان پنجمین شریک تجاری با هند به 52.7 میلیارد دلار می رسد که 42 میلیارد دلار آن صادرات عربستان است. 18% نفت خام وارداتی هند از عربستان تامین می‌شود. همچنین عربستان 19مین سرمایه گذار خارجی در هند- طی دو دهه (2023-2000) جمعاً 3.2 میلیارد دلار سرمایه وارد این کشور کرده است. در جریان سفر ولیعهد عربستان به هند (2019)، طرفین تمایل خود را برای تدوین سازوکار "پل سرمایه گذاری" و تمهیدسرمایه گذاری 100 میلیارد دلاری عربستان در این کشور، اعلام و در سفر 11سپتامبر2023 ولیعهد عربستان توافقنامه همکاری سازمان سرمایه گذاری هند و وزارت سرمایه گذاری عربستان امضا شد که مسیر افزایش همکاری را فراهم می سازد. قرار است صندوق ذخیره ارزی عربستان، دفتر خود را در شهرک بین المللی فناوری مالی گجرات(GIFT City) دایر نماید.

از مهمترین پروژه‌های سرمایه گذاری می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

- ابراز تمایل و مذاکرات شرکت آرامکو عربستان برای دراختیار گرفتن 20% سهام گروه نفتی و پالایشگاهی ریلاینس هند به ارزش تقریبی 15 میلیارد دلار (اما نهایتاً محقق نشد).

- در ژوئن 2020 صندوق سرمایه گذاری عمومی عربستان(PIF) با سرمایه گذاری 1.5 میلیارد دلار در پلتفرم مخابراتی JIO متعلق به موکش آمبانی (ثروتمندترین فرد هند) 2.3% سهام این شرکت را دراختیار گرفت.

- صندوق سرمایه گذاری عمومی عربستان (PIF) در نوامبر 2020 از سرمایه گذاری 1.3 میلیارد دلاری در فروشگاه زنجیره ای ریلاینس(RRVL) متعلق به آمبانی خبر داد.

- کنسرسیومی ازAramco  عربستان و شرکت ملی نفت ابوظبی(ADNOC) با مشارکت طرفهای هندی، 50% سهام پالایشگاه و پتروشیمی "راتناگیری" (RRPCL) را در اختیار گرفته اند.

- شرکت Alfanar Energy عربستان در سال 2016 با شرکت توربین سازی Suzlon هند پروژه نیروگاه بادی 50 مگاواتی در گجرات را آغاز نمود و در فوریه2018 نیز با شرکت انرژی خورشیدی هند(SECI)برنده مناقصه احداث نیروگاه بادی 300 مگاواتی گجرات شد که مجموعاً 600 میلیون دلار سرمایه لازم دارد.

- سرمایه گذاری 100 میلیون دلاری پتروشیمی SABIC عربستان در یک مرکز تحقیق و توسعه در بنگلور هند.

- سرمایه گذاری 75 میلیون دلاری صندوق PIF عربستان در استارتاپ سلامت HealthifyMe  هند.

- شرکت تولیدکننده تجهیزات تهویه هوا (ZAC India) زیرمجموعه Zamil Industrial Investment عربستان از سال 2013 در هند کار خود را آغاز و تنها طی 20-2019 حدود 15 میلیون دلار سرمایه گذاری نمود.

سرمایه گذاری هند:

متقابلاً شرکتهای هندی نیز در عربستان فعالیت و حدود 2 میلیارد دلار در این کشور سرمایه گذاری دارند. از جمله غول فناوری اطلاعات هند؛ Wipro با امضای توافقنامه همکاری با وزارت فناوری اطلاعات عربستان، از 15 سال قبل سرمایه گذاری در این کشور را شروع کرده و 1200 تکنیسین در آن کشور مستقر دارد. خودروسازی Tata Motors هند نیز نمایندگی انحصاری توزیع محصولات خود را در عربستان دایر نمود. شرکت خدمات مهندسی Larsen & Toubro هند نیز از سال 2016 شعبه خود را در عربستان دایر و در پروژه‌های فنی مهندسی فعالیت دارد.

 قطر

تجارت هند و قطر به 18.8 میلیارد دلار می رسد. 16.8 میلیارد دلار آن صادرات قطری است که نیمی از آنرا گاز LNG و مابقی را LPG و محصولات پتروشیمی تشکیل می دهد. قطر با تامین 54% از 20 میلیون تن LNG وارداتی هند نقش بسزایی در امنیت انرژی این کشور دارد. سازمان سرمایه گذاری قطر(QIA) مهمترین نهاد سرمایه گذاری این کشور در شرکتهای هندی عمدتاً استارتاپی است و درصدد افتتاح دفتر هند نیز می‌باشد. یک کارگروه ویژه سرمایه گذاری میان دو کشور تشکیل گردید تا همکاری در این عرصه را تسهیل نماید. ازجمله مهمترین این پروژه‌ها عبارتند از:

- سرمایه گذاری 1.5 میلیارد دلاری برای توسعه پلتفرم آموزش دیجیتال Bodhi Tree که توسط موسسه فناوری بمبئی توسعه یافته است (فوریه 2022).
- سرمایه گذاری 150 میلیون دلاری QIA  قطر در نرم افزار کاربردی آموزشی هند Byju’s (جولای 2019)
-سرمایه گذاری 450 میلیون دلاری QIA  در خرید 25% سهام شرکت برق آدانی Adani Transmission (فوریه 2020).
-سرمایه گذاری 150 میلیون دلاری در شرکت تجارت الکترونیک Flipkart(مقر آن در بنگلور).
-خرید 200 میلیون دلار سهام شرکت زیرمجموعه Bharti Airtel هند توسط QIA در ژانویه 2019
-قطر(QIA ) در راس یک کنسرسیوم، 800 میلیون دلار در استارتاپ غذاییSwiggy در بنگلور (آوریل 2021) و 175 میلیون دلار هم در استارتاپ غذایی Rebel Foods بمبئی(اکتبر 2021) سرمایه گذاری کرد.
-سازمان سرمایه گذاری قطر(QIA ) در راس یک کنسرسیوم، 100 میلیون دلار در شرکت چندرسانه ای VerSe Innovation در بنگلور هند و نرم افزار کاربردی آن(Josh) سرمایه گذاری کرد (فوریه 2021).
-سرمایه گذاری500 میلیون دلاری قطر(QIA ) در آگوست 2023 برای خرید2.5% سهام شرکت انرژی سبز آدانی (AGEL). در سال 2020 هم 25%شرکت برق آدانی در بمبئی را به ارزش 450 میلیون دلار خرید.
-جولای 2023 سازمان سرمایه گذاری قطر(QIA ) برای کسب حدود یک درصد سهام گروه فروشگاهها و شرکتهای خرده فروشی آمبانی (RRVL) در هند به ارزش یک میلیارد دلار ابراز تمایل نموده است.

سرمایه گذاری هند:

حدود 700 هزار هندی تبار و 15 هزار شرکت هندی در قطر در حوزه‌های مختلف اعم از فناوری اطلاعات، صنعت، ساخت وساز، زیرساخت، انرژی و... فعالیت دارند و جمعا 450 میلیون دلار سرمایه گذاری کرده اند. Larsen&Toubro ، Voltas ، Shapoorji Pallonji ، Wipro ، Mahindra ، TCS از بزرگترین شرکتهای هندی فعال در قطر هستند. توسعه میدان گازی شمالی قطر (برای افزایش تولید سالانه LNG از 77میلیون.تن به 126 م.ت تا 2027)، تمهیدات برگزاری جام جهانی 2023، پیگیری اهداف توسعه چشم انداز 2030 قطر، از جمله پروژه‌های همکاری شرکتهای هندی با قطر است.

عمان

طبق آمار سفارت هند در مسقط، هند دومین خریدار نفت خام و چهارمین بازار صادرات غیرنفتی عمان، همچنین دومین مبدا صادرات به عمان است. از 12.4 میلیارد دلار تجارت دو کشور در سال گذشته، 8 میلیارد دلار صادرات عمان شامل حدود 5.5 میلیارد دلار نفت و 1.3 میلیارد دلار کود شیمیایی بود.

-شرکت کود شیمیایی عمان-هند(OMIFCO) مهمترین سرمایه گذاری مشترک دو کشور است که با سرمایه 160 میلیون دلاری هرکدام ازطرفین، سال 2006 در عمان راه اندازی شد و باظرفیت اسمی سالانه1.8 م.تن کود اوره و 1.3 میلیون تن آمونیاک، بخشی از تقاضای بخش کشاورزی هند را تامین می‌کند.

- صندوق مشترک سرمایه گذاری هند-عمان(OIJIF) با سرمایه برابر بانک دولتی هند(SBI)و صندوق ذخیره دولتی عمان (SGRF) درسال2010 تاسیس شد و تاکنون طی دو مرحله، جمعاً 330 میلیون دلار برای 19 پروژه در هند در زمینه‌های مالی، خرده فروشی، صنعتی، دارویی و... مطابق زیر تامین سرمایه نمود. مذاکرات طرفین برای مرحله سوم تامین سرمایه به ارزش300 میلیون دلار درحال انجام است.

- سرمایه گذاری290 میلیون دلاری شرکت نفت عمان(OQ) برای خرید 36.6% سهام پالایشگاه نفتی بهارات پترولیوم (BPCL) هند با ظرفیت سالانه 6 میلیون.

- سرمایه گذاری 50 میلیون دلاری شرکت ملی گاز عمان(NGC) با مشارکت Petredecسنگاپور برای احداث ترمینال واردات و ذخیره سازی LPG در بندر کریشناپاتنام (آندراپرادش هند)

- سرمایه گذاری شرکت Khimji Ramdas عمان برای راه اندازی شعب فروشگاهی (P&G) در گجرات هند.

سرمایه گذاری هند:

برخی شرکتهای هندی نیز مانند TATA Motorsبرای فروش خودرو و SBI برای ارائه خدمات بانکی در مسقط دفاتر خود را راه اندازی کرده اند. همچنین حدود 670 تبعه هندی در عمان زندگی می‌کنند که 570 هزار نفر آنها روادید کار دارند و منشا ارسال ارز به کشورشان هستند.

کویت

طی سال گذشته تجارت دو کشور به 13.8 میلیارد دلار بالغ گردید که 12.2 میلیارد آن صادرات کویت بود. کویت نهمین تامین کننده نفت خام هند است. سازمان سرمایه گذاری کویت(KIA) تنها طی یکسال منتهی به پایان ژوئن 2023 یک میلیارد دلار در اوراق بهادار هند سرمایه گذاری نمود. از مهمترین سرمایه گذاریهای کویتی در هند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

- سازمان سرمایه گذاری کویت(KIA) و سه سرمایه گذار دیگر با مجموع آورده 34 میلیون دلار، 4% سهام شرکت مد و لباس هند Go Fashion India را در ژوئن 2023 خریداری کردند.
-سازمان سرمایه گذاری کویت(KIA) در ژانویه 2022 یک درصد سهام خودروسازی سوزوکی ماروتی هند را خریداری نمود.
-سازمان سرمایه گذاری کویت در فوریه 2023 با سرمایه گذاری 18 میلیون دلاری، بخشی از سهام شرکت فناوری اطلاعات Coforge هند را در اختیار گرفت.
-شرکتKirby Building Sys زیرمجموعه گروه صنعتی الغنیم Alghanimکویت فوریه2023 با راه اندازی سومین مجتمع فولاد خود در گجرات هند، مجموع ظرفیت تولیدی خود را به250 هزارتن در سال رساند.
-گروه KAPICO کویت در سال 2002 شرکت زیرمجموعه هند را با سرمایه اولیه 3.5 میلیون دلار تاسیس کرد که در زمینه تامین ماشین آلات، تجهیزات و قطعات خورو فعال است.
-شرکت سرمایه گذاری Asiya Capital کویت در زمینه املاک و مستغلات، طی سال جاری 100 میلیون دلار در بخش هتلداری هند از جمله در گروه Samhi Hotels سرمایه گذاری کرد.
-شرکت Agility Logistics کویت 9 واحد انبارداری و لجستیک را به مساحت مجموع 800 مترمربع در چند شهر هند ازجمله دهلی(گورگاون)، چنای، پونا، بنگلور، احمدآباد، گوآ تجهیز و در اختیار گرفته است.
بانک تامین مالی مسکن کویت(KFH) در سال 2007 آمادگی خود را برای سرمایه گذاری در بخش املاک و مستفلات هند تا سقف 200 میلیون دلار اعلام نمود.

سرمایه گذاری هند:

از هند نیز خودروسازان تاتا، ماهیندرا، آشوک، شرکتهای انرژی ESSAR و TERI، شرکت خدمات مهندسی و ساخت وساز مانند Larsen&Toubro ، Shapoorji Pallonji ، دارویی Himalaya، بانک HDFC و چند شرکت بیمه دارای شعب و سرمایه گذاری در کویت می‌باشند و حدود 1 میلیون هندی در کویت اقامت و کار دارند.

لازم به ذکر است شمار بالای اتباع هندی در خارج را می‌توان یکی از اهرم های موفقیت این کشور در مناسبات اقتصادی خارجی دانست. حدود 13.5 میلیون هندی در خارج (البته تعداد هندی تباران به 32 میلیون نفر نیز می رسد) و بالغ بر 7 میلیون نفر آنها در کشورهای حاشیه خلیج فارس هستند. این تعداد -که بعضا تا یک سوم جمعیت کشورهای عربی را تشکیل می دهد- نقش مهمی در بسیج سرمایه‌های عربی به سمت کسب و کارهای هند یا جذب سرمایه گذاران هندی در پروژه‌ها و شرکتهای عربی دارند.

یکی از اقدامات کلیدی دولت هند برای رونق اقتصاد داخلی و جذب سرمایه گذاری خارجی، تسهیل راه اندازی کسب و کار است. طبق آخرین گزارش «شاخص سهولت کسب و کار» توسط بانک جهانی، هند به رتبه 63 از میان 190 کشور رسید، درحالیکه در سال 2014 در جایگاه 142 قرار داشت. این ارتقای 63 رتبه ای طی کمتر از یک دهه، ناشی از اقدامات اصلاحی برای بهبود فضای کسب و کار است، از جمله: حذف شرط حداقل سرمایه برای راه اندازی کسب و کار، حذف ضرورت برخی بازرسی­ها، ایجاد پنجره واحد الکترونیک برای راه ­اندازی کسب و کار جدید، تدوین فرم الکترونیک SPICe+ برای درخواست چند مجوز یکجا بصورت رایگان، امکان­ سازی ارسال الکترونیکی مدارک و پذیرش امضای دیجیتال، کاهش زمان و هزینه درخواست مجوز ساخت و ساز و انبارداری، راه اندازی سیستم آنلاین رصد مراحل اداری درخواست مجوزها، دیجیتال کردن ثبت املاک با اجرای طرح "کاداسترال" و ایجاد بایگانی الکترونیک ثبت اراضی، تسهیل دسترسی به اعتبارات از طریق اصلاح قانون اعسار، حمایت از سهامداران شرکتهای خصوصی، جایگزینی مالیات GST بجای مالیات بر ارزش افزوده و کاهش مالیات بر شرکتها و کسورات صندوق رفاه کارکنان، بروزرسانی زیرساخت بنادر، تسهیل تجارت برون مرزی با بررسی اسناد حمل در گمرک پس از ترخیص کالا، طراحی نرم افزارهای موبایلی ترخیص کالا و حذف تعرفه­های مازاد ممیزی.

نزدیکی مناسبات هند با کشورهای حاشیه خلیج فارس، دنبال کننده منافع متقابل اقتصادی طرفین بوده است. این همکاری ، امنیت انرژی هند و نیز عرضه محصولات کشاورزی و صنعتی این کشور را تضمین و مسیر رشد و توسعه را هموار می‌کند. کشورهای عربی نیز هند را مبدا مناسبی برای تامین اقلام غذایی و کشاورزی، دارویی، خدمات مهندسی و نیروی کار می دانند و این اعتماد برای سرمایه گذاری درآمدهای نفتی در هند ایجاد شده است. برای همین هند به دنبال ایجاد مناسبات و اتحادهای چند کشوری (مانند QUAD و I2U2) و توسعه مسیرهای ترانزیت منطقه ای مانند کریدور خاورمیانه (IMEC) است که هم افزایی زیادی با روند جذب سرمایه‌های خارجی دارد.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما