اخبار اقتصادی تاجیکستان
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی تاجیکستان در هفته چهارم مهرماه 1402مندرج در رسانههای این کشور به شرح زیر ارائه میگردد:
زبان مشترک، مزیت گردشگری بین ایران و تاجیکستان است
عزت اله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در دیدار با رئیس کمیته توسعه گردشگری تاجیکستان با تأکید بر اهمیت رونق و توسعه گردشگری بین ۲ کشور گفت: زبان مشترک بین ایران و تاجیکستان مزیت گردشگری ۲ کشور به حساب میآید.
سید عزتالله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی که به ازبکستان سفر کرده است، شامگاه سهشنبه ۲۵ مهر ۱۴۰۲ با کمالالدین مومنزاد رئیس سازمان گردشگری جمهوری تاجیکستان دیدار و گفتوگو کرد و در این دیدار با اشاره به ملاقات خود با مقامات تاجیکستان در گذشته، افزود: به مقامات تاجیکستان پیشتر پیشنهاد داده بودم که گردشگری ارزان قیمت را بین ایران و تاجیکستان برقرار کنیم. این پیشنهاد مورد استقبال مسئولان عالی رتبه تاجیکستان قرار گرفته بود و در دیدار با سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران نیز مقامات تاجیکستانی این موضوع را مطرح کرده بودند. اعتقاد دارم راه مردم ایران و تاجیکستان باید راهی روان و ارزان قیمت باشد.
ایشان افزود: اعتقاد من این است که سطح گردشگری بین دو کشور باید بیش از آنچه الان است باشد تا با توجه به اشتراکات فرهنگی و زبانی بین ایران و تاجیکستان شاهد سفر مردم دو کشور باشیم. ضرغامی اضافه کرد: یکی از موضوعاتی که باید انجام داد لغو روادید است. درباره موضوع لغو روادید در ایران کارهای خوبی را انجام داده ایم. قطعا یکی از راههای توسعه گردشگری لغو روادید است و امیدواریم به زودی لغو روادید با تاجیکستان انجام شود. تاجیکستان نیز این لغو روادید را متقابلا انجام دهد. لغو روادید بین ما و شما یک کار بزرگ است و سعی میکنیم در ملاقات بعدی با شما این کار را قطعی کرده باشیم.
کمال الدین مومنزاد رئیس کمیته رشد توسعه گردشگری تاجیکستان نیز در این نشست گفت: ما با مردم ایران هم زبان و هم فرهنگ هستیم و این یک مزیت مهم به حساب می آید ضمن این که جمهوری اسلامی ایران یکی از کشورهایی است که استقلال تاجیکستان را به رسمیت شناخت و این برای ما مهم است. در سال 2021 یک یادداشت تفاهم نامه بین ایران و تاجیکستان امضا و کار گروه مشترک گردشگری نیز تشکیل شد و خوشبختانه تا امروز سه جلسه مشترک این کار گروه برگزار و جلسه چهارم آن در تهران برگزار خواهد شد.
مومن زاد با اشاره به پیشنهاد لغو روادید از سوی آقای ضرغامی اضافه کرد: سفر زمینی گردشگران دو کشور نیز که از سوی شما مطرح شد پیشنهاد خوبی است و ما در این زمینه آمادگی داریم. ایران و تاجیکستان در حوزههای مختلف گردشگری دارای ظرفیت هستند و باید از این ظرفیت ها به نحو مطلوب استفاده کرد.
رئیس کمیته توسعه گردشگری تاجیکستان افزود: برای توسعه صنعت گردشگری و رونق آن باید تلاش بیشتری کرد و ما در این باره آماده هستیم تا با برنامه ریزی خوب بتوانیم این را عملی کنیم. او در پایان صحبتهای خود خاطرنشان کرد: برای مردم کشور دوست و برادر یعنی جمهوری اسلامی ایران همواره موفقیت و پیشرفت را آرزو داریم و هر کاری که برای رشد و تقویت گردشگری بین ایران و تاجیکستان باشد کوتاهی نخواهیم کرد.
نشست سران کشورهای مستقل مشترک المنافع در بیشکک
سایت اسپوتنیک : اجلاس سران کشورهای مشترک المنافع در بیشکک با حضور رؤسای جمهور کشورهای تاجیکستان، روسیه، بلاروس، قزاقستان، ترکمنستان، ازبکستان، آذربایجان و قرقیزستان در بیشکک برگزار شد. یوری اوشاکوف دستیار رئیس جمهور روسیه تاکید کرد در این دیدار توجه زیادی به توسعه همکاریهای تجاری و سرمایه گذاری خواهد شد. تجارت خارجی روسیه با کشورهای مستقل مشترک المنافع در پایان سال 2022 نسبت به سال قبل 6 درصد افزایش یافته و به 101.7 میلیارد دلار رسیده است.
این مقام روسی افزود: از ژانویه تا جولای 2023 تجاری خارجی بین کشورهای مذکور روند مثبت داشته و حجم تجارت آنها با رشد بیش از 4 درصد به 57.4 میلیارد دلار رسید.
شرکت در نشست شورای سران کشورهای مشترک المنافع
پایگاه اطلاع رسانی رئیس جمهور تاجیکستان: امامعلی رحمان رئیس جمهوری تاجیکستان در نشست شورای سران کشورهای مشترک المنافع در تاریخ 13 آکتبر سال جاری در بیشکک، آمادگی کشورش را برای تکمیل دستور کار اتحادیه کشورهای مستقل با محتوای عملی اعلام و نظر خود را در مورد چشم انداز توسعه بیشتر اتحادیه بیان کرد. رئیس جمهور تاجیکستان ابراز اطمینان کرد که تصمیمات اتخاذ شده در این نشست موجب تقویت همکاریهای چندجانبه در همه زمینههای همکاری در داخل اتحادیه خواهد شد. امامعلی رحمان بر اساس مسائل همکاریهای تجاری و اقتصادی تاکید کرد که در شرایط کنونی کشورهای مستقل مشترک المنافع با تهدیدات امنیتی اقتصادی و خطرات فزاینده ای برای اقتصاد ملی مواجه هستند.
در این راستا بر اهمیت اجرای مستمر استراتژی توسعه اقتصادی کشورهای مشترک المنافع تا سال 2030 تاکید شد. در اجرای استراتژی اقتصادی کشورهای مشترک المنافع هم باید به منابع، توان تولیدی و مالی کشورهای عضو و هم وضعیت ژئواکونومیک و ژئوپلیتیک منطقه و جهان توجه شود. رئیسجمهور تاجیکستان بر توسعه همکاری بین اعضاء در زمینههای اقتصاد «سبز» بهویژه انرژی «سبز» و همچنین تغییرات اقلیمی در منطقه تاکید کرد. در این راستا عزم تاجیکستان برای پیشبرد بیشتر دستور کار آب و اقلیم در سطح جهانی تایید و برای همکاری سازنده بیشتر کشورهای مستقل مشترک المنافع ابراز امیدواری شد. مقرر شد در نشست بعدی شورای سران کشورهای مشترک المنافع، 15 قرارداد و سند به تصویب برسد و ریاست اتحادیه به روسیه منتقل شد.
پس از نشست شورای سران کشورهای مشترک المنافع، مراسم اعطای مدال افتخار کشورهای مشترک المنافع به شوکت میرضیایف رئیس جمهوری ازبکستان با حضور سران کشورهای مستقل مشترک المنافع برگزار شد. از 7 اکتبر 2002 با تصمیم شورای سران کشورها بالاترین نشان افتخار کشورهای مشترک المنافع به یکی از روسای جمهوری کشورهای عضو اعطا میشود. شایان ذکر است که رئیس جمهور تاجیکستان در تاریخ 5 اکتبر 2007 بواسطه نقش ارزشمند خود در تقویت و توسعه کشورهای مشترک المنافع، دوستی، حسن همجواری، درک متقابل و همکاری سودمند بین کشورهای عضو کشورهای مشترک المنافع، تامین صلح و امنیت بین المللی با این جایزه عالی اعطا شد.
موانع فراروی توسعه اقتصادی تاجیکستان از نگاه بانک جهانی
آسیا پلوس: بانک جهانی در گزارشی موانع فراروی توسعه اقتصادی تاجیکستان را برشمرده است که محیط کاری دشوار و شرکت های دولتی ناکارآمد از جمله آنهاست. نویسندگان گزارش جدید بانک جهانی در باره تاجیکستان، "شرکت های دولتی این کشور ناکارآمد، فعالیتهای فساد، رقابت ضعیف، ارتباطات دیجیتال ناکافی، ارتباطات حمل و نقل ضعیف، واسطه گری مالی ناکافی، توسعه آهسته سرمایه انسانی، آسیب پذیری اجتماعی و زیست محیطی قابل توجه" را از جمله این مشکلات ذکر کرده اند. محیط کاری دشوار مانع ایجاد جایگزینهای بخش خصوصی شده است. وابستگی زیاد اقتصاد تاجیکستان به منابع ارزی حاصل از درآمد نیروی کار مهاجر و سرمایه گذاری خارجی (وام ها و کمک های بلاعوض) برای اجرای پروژههای دولتی و آسیب پذیری زیاد در برابر تأثیرات خارجی نیز ذکر شده است.
کارشناسان بانک جهانی رشد نسبتاً بالای اقتصاد در دهه گذشته (به طور متوسط 7.1 درصد) را ناشی از مصرف حواله توسط خانوارها و سرمایهگذاریها در زیرساختهای عمومی میدانند. در گزارش ژوئن 2023 بانک جهانی در مورد اقتصاد تاجیکستان اشاره شده است که در سال ۲۰۲۲ میزان حوالههای ارسالی به این جمهوری از ۵.۲ میلیارد دلار فراتر رفته و حداکثر به ۴۹ درصد تولید ناخالص داخلی خواهد رسید. تا پیش از این در سال ۲۰۱۴ درآمد بالایی از محل حقوق کارگران مهاجران تاجیک به ثبت رسیده بود که بالغ بر ۴.۲ میلیارد دلار بود.
بانک جهانی به مقامات تاجیکستان توصیه میکند برای دستیابی به اهداف استراتژی توسعه ملی تا سال ۲۰۳۰ اجرای اصلاحات برای رفع برخی از مشکلات جدی دنبال نماید. اخیراً وزارت توسعه اقتصادی و تجارت جمهوری تاجیکستان در گزارشی اعلام کرد ۸۲ پروژه سرمایه گذاری دولتی به مبلغ کل ۴.۵ میلیارد دلار در این جمهوری اجرا میشود. بیش از ۳.۲ میلیارد دلار برای اجرای این طرح ها کمک های بلاعوض و ۱.۳ میلیارد دلار نیز وام است. در نیمه اول سال ۷۳۶.۱ میلیون دلار سرمایه گذاری خارجی وارد جمهوری شد که ۸۶.۵ میلیون دلار آن سرمایه گذاری مستقیم و ۶۴۹.۶ میلیون دلار کمک بلاعوض و وام است.
تولید محصولات صنعتی در دوشنبه به حدود 3 میلیارد سامانی رسید
اسپوتنیک: بنا بر آمار منتشر شده از سوی آژانس آمار تاجیکستان طبق اعلام شهرداری دوشنبه، در 9 ماهه سال جاری 3 میلیارد سامانی محصول صنعتی تولید شده است. که در مقایسه با سال گذشته 21.2 رشد داشته است.
در 9 ماهه امسال حجم تولید محصولات صنعتی پایتخت به 2 میلیارد و 976 میلیون سامانی رسید که از این میزان سهم محصولات صنایع تبدیلی 68.7 درصد تامین برق، گاز، تصفیه بخار و هوا 28.2 درصد، صنعت معدن مصالح ساختمانی غیر معدنی 1.5 درصد و تامین آب، تصفیه، تصفیه زباله و دسترسی به فرآوری ثانویه 1.6 درصد بوده است.
افزایش 8 درصدی تولید محصولات کشاورزی تاجیکستان طی 9 ماهه اول 2023
اسپوتنیک: طی 9 ماهه سال جاری حدود 44 میلیارد سامانی محصولات کشاورزی در تاجیکستان تولید شده که که نسبت به مدت مشابه سال گذشته تقریبا 8 درصد یا 3.2 میلیارد سامانی بیشتر است. قربان حکیم زاده وزیر کشاورزی تاجیکستان در این خصوص گفت: ارزش تولیدات محصولات کشاورزی حدود 33.4 میلیارد سامانی و تولیدات دامیبیش از 10.4 میلیارد سامانی است. وی افزود: در این مدت تولید محصولات زراعی تقریباً 9 درصد و محصولات دامی 5 درصد افزایش یافت.
وزیر کشاورزی تاجیکستان افزود برداشت میوه در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته تقریباً 42 درصد، برنج 21 درصد و سبزیجات 11 درصد افزایش یافته است. در حجم کل محصولات کشاورزی، سهم مزارع اشتراکی و مزارع دهقانی 55.7 درصد و بخش جمعیت 44.3 درصد است. حجم تولید محصولات زراعی عمدتا میوه، 41.6 درصد، سبزیجات 11.3 درصد، پیاز 21.5 درصد و سیب زمینی 3.8 درصد افزایش داشته است.
صادرات محصولات کشاورزی تاجیکستان به کشور های مستقل مشترک المنافع
سایت اسپوتنیک: قرار است بمنظور کمک به افزایش صادرات محصولات کشاورزی تا سال 2025 پنج مرکز لجستیکی در تاجیکستان در راستای صادرات محصولات کشاورزی این کشور به بیش از 20 کشور جهان فراهم گردد.
قربان حکیم زاده وزیر کشاورزی تاجیکستان در گفتگو با خبرنگار «خاور» گفت: 92 درصد از کل تولید محصولات کشاورزی به کشورهای مستقل مشترک المنافع و 8 درصد به کشورهای دیگر صادر میشود. برای اولین بار در سال جاری با حمایت دولت تاجیکستان تخم مرغ و گوشت مرغ صادر شد. در سال 2022، شانزده میلیون عدد تخم مرغ به جمهوری اسلامی افغانستان صادر شد. همچنین ازبکستان 23 تن گوشت مرغ و 3.2 میلیون عدد تخم مرغ از تاجیکستان وارد کرد.
وزیر کشاورزی تاجیکستان افزود: با دستور رئیس جمهور این کشور در سال 2021 مقرر شد مراکز لجستیکی ایجاد و از این طریق میزان صادرات محصولات کشاورزی افزایش یابد. در توافق با بانک جهانی، قرارداد ساخت 5 مرکز فروش عمده محصولات کشاورزی در این کشور در مناطق بدخشان، سغد، ختلان و دوشنبه به امضا رسید. در حال حاضر طراحی، انجام مطالعات امکان سنجی و کنترل فنی آغاز شده و ساخت این تاسیسات تا سال 2025 برنامه ریزی شده است.
کاهش تولید برخی محصولات کشاورزی تاجیکستان
برداشت گندم از مزارع تاجیکستان تا 6 اکتبر سال جاری به 703711 تن رسید که 11000 تن کمتر از مدت مشابه سال قبل میباشد. برداشت انگور نیز تقریبا به نصف کاهش یافته و از 101 هزار و 668 تن انگور از تاکستانهای تاجیکستان، در 9 ماه امسال این شاخص معادل 56 هزار و 984 تن بوده است.
تولید خیار نیز در 9 ماهه امسال 3.5 هزار تن نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش داشته است. در سال گذشته کشاورزان تاجیک 117 هزار و 429 تن خیار برداشت کردند. کارشناسان حوزه کشاورزی دلیل کاهش برداشت برخی محصولات را سرمای شدید زمستان سال گذشته و گرم شدن ناگهانی هوا در اواخر بهار و ابتدای تابستان سال اعلام کردند.
کاهش 600 میلیون دلار ذخایر طلا و ارز تاجیکستان
گزارش اسپوتنیک: بر اساس آخرین گزارش بانک جهانی، اقدامات مقامات مالی و ارزی تاجیکستان برای حمایت از پول ملی منجر به کاهش ذخایر بینالمللی طلای این کشور به میزان 600 میلیون دلار طی شش ماه اولی سال جاری شده و از 3.8 میلیارد دلار در پایان سال 2022 به 3.2 میلیارد دلار در اواسط سال 2023 کاهش یافت. فردوس طالب زاده معاون اول بانک ملی تاجیکستان گفت: بخشی از این ذخایر در صورت لزوم صرف حمایت از نرخ ارز ملی میشود.
شرکت رئیس بانک ملی تاجیکستان در نشست صندوق بین المللی پول و بانک جهانی در مراکش
خبرگزاری خاور: حاکم خالق زاده، رئیس بانک ملی تاجیکستان در نشست پاییزه صندوق بین المللی پول و بانک جهانی در مراکش شرکت کرد. رئیس بانک ملی تاجیکستان گزارشی را به شرکت کنندگان کنفرانس در خصوص شاخص های اقتصادی و وضعیت بانکی تاجیکستان، ارتقای اصلاحات مالی که در “استراتژی ملی فراگیری مالی برای سال های 2026-2022” پیش بینی شده و همچنین تقویت زیرساخت دیجیتال و حمایت از ابتکارات مالی نوآورانه ارائه کرد. حکیم خالق زاده تصریح کرد که جمهوری تاجیکستان جهت دستیابی به اهداف بلندمدت، اصلاحات ساختاری در بخش های مختلف اقتصادی را مشخص کرده و یکی از جنبههای مهم این روند انجام مذاکرات سازنده و رایزنی با سازمان مالی بین المللی است.
برگزاری نشست سران نهادهای گمرک کشورهای آسیای مرکزی و چین در پکن
خبرگزاری خاور: خورشید کریم زاده رئیس خدمات گمرک تاجیکستان در نشست سران نهادهای گمرک کشورهای آسیای میانه و چین در حاشیه سومین همایش بین المللی “یک کمربند یک جاده” که در تاریخ 17 اکتبر در پکن برگزار شد، سخنرانی کرد.
کریم زاده در سخنرانی خود خواستار توسعه همکاری گمرکات منطقه ای برای افزایش تجارت خارجی، جلوگیری از ورود غیرقانونی کالا و خودرو از طریق تبادل الکترونیکی اطلاعات شد. مقامات گمرکی کشورهای آسیای مرکزی و چین تمایل خود را برای تقویت همکاری مشترک در خصوص همگرایی و ایجاد “پنجره واحد” در تجارت خارجی، رفع مشکلات در گذرگاههای مرزی، تقویت اجرای “مدیریت ریسک” و ارتقای سازوکار “تنظیم کننده مجاز اقتصادی” ابراز کردند.
برگزاری دهمین همایش جهانی آب در 2024 در بالی اندونزی
خبرگزاری خاور: در حاشیه دومین نشست مشورتی کشورهای ذینفع دهمین همایش جهانی آب که در بالی (اندونزی) برگزار شد، سلطان رحیم زاده، فرستاده ویژه رئیس جمهور جمهوری تاجیکستان در ائتلاف مقامات آب و اقلیم با باسوکیهادیمولجونو، وزیر فواید عمومی و ساخت و ساز مسکن اندونزی دیدار و گفتگو کرد. طرفین در خصوص برگزاری دهمین همایش جهانی آب از 18 الی 24 می 2024 در بالی تبادل نظر کردند. سلطان رحیم زاده نتایج کنفرانس سازمان ملل در زمینه منابع آب در 2023 را به عنوان بخشی از فعالیت های مقدماتی و تاجیکستان در نشست مذکور را یادآور و بر لزوم ادامه تلاش های مشترک در این زمینه تاکید کرد. گام های بعدی در خصوص همکاری در زمینه آب مورد بحث قرار گرفت تا موضوعات آب به طور مداوم در مرکز دستور کار سیاسی جهانی قرار گیرد.
موافقت قطر با سرمایه گذاری در چندین پروژه مهم تاجیکستان
اسپوتنیک: رئیس شورای بازرگانی قطر آمادگی خود را برای اجرای پروژههای دارای اولویت و امیدوارکننده در تاجیکستان اعلام کرد. این موضوع پس از دیدار وزیر توسعه اقتصادی و بازرگانی جمهوری اسلامی ایران با رئیس شورای کارآفرینان قطر و مدیران گروه شرکتهای هلدینگ فیصل، شیخ فیصل بن قاسم علی سونی، اعلام شد.
همچنین فیصل بن قاسم علی سونی تمایل خود را برای سرمایه گذاری در 1-ساخت فرودگاه بین المللی مسافری و باری در منطقه دنغره. شرکت فرآوری طلا، برقراری پرواز در مسیر دوشنبه و دوحه، ساخت NPO "شوروب" و رقابت پذیری شرکت "سامان ایر را اعلام کرد. رئیس شورای بازرگانی قطر برای آغاز همکاری در اجرای طرح های پیشنهادی اعلام آمادگی کرد.
ایجاد شورای تجاری مشترک بین تاجیکستان و قطر
اسپوتنیک: روسای اتاق های بازرگانی و صنایع تاجیکستان و قطر توافقنامه ای را برای ایجاد شورای تجاری مشترک (JBC) امضا کردند. علی بن احمد الکواری معاون اول رئیس اتاق بازرگانی و صنایع قطر با جمشید جمعه خان زاده رئیس اتاق بازرگانی و صنایع تاجیکستان ملاقات و در خصوص تقویت همکاری شرکتهای بخش خصوصی دو کشور مذاکره کردند. طرفین بمنظور گسترش همکاریهای تجاری و اقتصادی بین دو کشور دوست، تشکیل شورای تجاری مشترک را ضروری دانستند در این دیدار همچنین روابط همکاری دو طرف و راههای گسترش آن که برای اقتصاد دو کشور مفید است مورد بحث و بررسی قرار گرفت. همچنین سرمایه گذاری و ایجاد پروژههای مشترک مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
روسیه تاجیکستان را در فهرست ویژه ای ارائه خدمات بانکی قرار داد
اسپوتنیک: هشت کشور مشترک المنافع از جمله تاجیکستان در فهرست کشورهایی قرار گرفتند که شهروندان آنها از راه دور برای انتقال مالی در روسیه قابل شناسایی هستند. این لیست توسط دولت روسیه تایید شده است که دسترسی به خدمات مالی را تسهیل میکند. به ویژه، شهروندان این کشورها میتوانند از راه دور در بانک های روسیه حساب باز کنند. این فهرست تنها شامل 25 کشور از جمله آذربایجان، ارمنستان، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان است.
افزایش درخواست دریافت گواهینامه آموزش های فنی حرفه ای در تاجیکستان
اسپوتنیک: تا سال 2026 در چارچوب طرح ویژه همکاری با بانک توسعه اسلامی، سالانه به دهها هزار شهروند تاجیکستان آموزش های فنی حرفه ای داده میشود و گواهینامه دریافت خواهند کرد. این برنامه از سال 2022 در چارچوب همکاری دولت تاجیکستان و بانک توسعه اسلامی اجرا میشود. برای اجرای این طرح در مجموع 19.1 میلیون دلار هزینه خواهد شد. در بخشی از این پروژه، 14 مرکز آموزش حرفه ای جدید ساخته و امکانات موجود و مسکن دانشآموزان نوسازی میشود. بر اساس اعلام مقامات وزارت کار تاجیکستان در حال حاضر در بیش از 62 موسسه آموزشی کشور 97 رشته تخصصی فنی و حرفه ای تدریس میشود.
هیئت جمهوری تاجیکستان در همایش بین المللی “هفته انرژی روسیه” شرکت کرد
خبرگزاری خاور: هیئت جمهوری تاجیکستان به ریاست دلیر جمعه، وزیر انرژی و منابع آب جمهوری تاجیکستان در همایش بین المللی “هفته انرژی روسیه” که در تاریخ 11 الی 13 اکتبر در مسکو برگزار شد، شرکت کرد. وزیر انرژی و منابع آب تاجیکستان در حاشیه همایش بین المللی “هفته انرژی روسیه” در نشست های اصلی آن شرکت و با الکساندر نواک، معاون نخست وزیر فدراسیون روسیه و ویکتور کارانکویچ، وزیر انرژی بلاروس دیدار و در مورد پتانسیل موجود در نیروگاه آبی و اهمیت آن در تامین برق قابل اطمینان تبادل نظر کرد. وزیر انرژی و منابع آب تاجیکستان در حاشیه همایش بین المللی “هفته انرژی روسیه” در نشست های جانبی این همایش به ویژه “توسعه نیروگاههای آبی از برنامه ریزی تا اجرا” و “سناریوهای توسعه جهانی انرژی” سخنرانی کرد.
شرکت هیئت تاجیکستان با نمایندگان صندوق بین المللی پول و بانک جهانی در مراکش
خبرگزاری خاور، در حاشیه نشست پاییزه سالانه صندوق بین المللی پول و بانک جهانی در تاریخ 11 اکتبر در شهر مراکش، فیض الدین قهارزاده، وزیر مالیه (دارایی) جمهوری تاجیکستان و حاکم خالق زاده، رئیس بانک ملی تاجیکستان با جهاد آزور، مدیر بخش خاورمیانه و آسیای مرکزی صندوق بین المللی پول، خانم آنتانلا باسانی، معاون رئیس بانک جهانی در امور اروپا و آسیای مرکزی و بو لی، معاون مدیر اجرایی صندوق بین المللی پول دیدار و گفتگو کردند. در این دیدارها، طرفین دیدگاههای خود را در خصوص اجرای پروژههای سرمایهگذاری دولتی در حوزه انرژی و سایر بخشهای واقعی اقتصاد بیان و نسبت به توسعه و تقویت همکاریها در سایر زمینههای مرتبط ابراز علاقه کردند.
برگزاری هفتاد و هفتمین نشست شورای روسای خدمات گمرک کشورهای مستقل مشترک المنافع
خبرگزاری خاور: هفتاد و هفتمین نشست شورای روسای خدمات گمرک کشورهای مستقل مشترک المنافع با حضور روسای گمرک جمهوری آذربایجان، بلاروس، قزاقستان، روسیه، تاجیکستان و ازبکستان در شهر دوشنبه برگزار شد. روسای گمرک ارمنستان و قرقیزستان به صورت مجازی شرکت کردند. در این نشست، رهبران مقامات گمرک کشورهای مستقل مشترک المنافع در مورد موضوعات مرتبط با همکاری گمرکی از جمله تهیه پیش نویس موافقتنامه مرکز کارشناسی و تحقیقات اهداف گمرکی مقامات گمرک کشورهای مستقل مشترک المنافع بحث و تبادل نظر و تصمیمات مربوطه را اتخاذ کردند. هدف اصلی این موافقتنامه توسعه همکاریها با اتخاذ رویکرد واحد، هماهنگی اطلاعاتی، همکاریهای تحلیلی، علمی، روشی و عملی طرفین در حین بررسی و تحقیق است. همچنین موضوع حمل و نقل کالا بدون مانع از مرزهای گمرکی کشورهای مستقل مشترک المنافع همچنان حائز اهمیت است.