اخبار اقتصادی اقلیم کردستان عراق – سلیمانیه
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی حوزه اقلیم کردستان عراق - سلیمانیه در هفته اول شهریورماه 1402 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح ذیل ارائه میگردد:
انتقال آزمایشی نفت اقلیم کردستان از طریق بندر جیهان:
کردستان 24: یک منبع در شرکت بازاریابی نفت عراق SOMO به کردستان ۲۴ اعلام کرد به دنبال سفر هیئتی از SOMO، وزارت نفت عراق و اقلیم کردستان به ترکیه و ملاقات با مقامات این کشور، بهزودی نفت اقلیم کردستان به صورت آزمایشی از طریق خط لوله به بندر جیهان منتقل خواهد شد.
در هفتههای اخیر، شرکت سومو عراق، شرکت بوتاش ترکیه و دولت اقلیم کردستان نشستهایی دربارهی ازسرگیری صادرات نفت اقلیم کردستان برگزار کردهاند.
پیشتر دادگاهی در فرانسه در پی شکایت دولت عراق، ضمن صدور حکم توقف صادرات نفت اقلیم کردستان، ترکیه را به پرداخت 1.5 میلیارد دلار غرامت محکوم کرده بود. آنکارا از سرگیری صادرات نفت را منوط به کنار گذاشتن شکایت بغداد از این کشور نموده است.
در همین راستا، سفین دزهای، رئیس دفتر روابط خارجی اقلیم کردستان، اخیراً اعلام کرده بود توقف صادرات نفت اقلیم کردستان تاکنون ۶ میلیارد دلار خسارت به عراق وارد کرده است.
بر اساس توافقنامهای که در ماه آوریل بین مسرور بارزانی و محمد شیاع سودانی منعقد شد، در حال حاضر حدود ۴۰۰ هزار بشکه نفت توسط اقلیم کردستان به بغداد منتقل میشود تا برای مصارف داخلی استفاده شود.
اجرای 11 پروژه حفاظت آب در اقلیم کردستان:
کردستان 24: آری احمد، مدیرکل آب و فاضلاب اربیل، از اجرای 11 پروژه راهبردی آبی برای مقابله با بحران کم آبی در این منطقه خبر داد.
براساس اطلاعیه اداره رسانه و اطلاعات اقلیم کردستان، حکومت اقلیم کردستان با هزینه سالانه 421 میلیون دلار اقدام به تأمین روزانه 2.8 میلیون متر مکعب آب سالم برای شهروندان خود نموده است. بر این اساس، در حال حاضر 81 پروژه حفاظت آب بر روی رودخانههای منطقه عملیاتی شده است و برای تأمین نیازهای فزاینده شهروندان، 11 پروژه راهبردی دیگر نیز به زودی راه اندازی خواهد شد.
براساس اظهارات آری احمد، سرانه مصرف روزانه آب توسط شهروندان اقلیم کردستان 500 لیتر است که بسیار بالاتر از استاندارد جهانی 250 لیتر است. به اعتقاد وی، استفاده از برخی وسایل مانند ماشین ظرفشویی و نیز عادت به شستشوی روزانه موزاییک و سنگهای بیرونی منازل باعث تشدید بحران شدهاند.
اثرات منفی بحران حقوق در اقلیم کردستان:
شفق نیوز: نایب رئیس اتحادیه واردکنندگان و صادرکنندگان اقلیم کردستان از تأثیر منفی بحران حقوق در اقلیم کردستان بر فعالیت های تجاری در سرتاسر این منطقه خبر داد.
به گفته شیخ عطا محمد، بحران مالی و به ویژه تأخیر در پرداخت حقوق کارمندان باعث کاهش قدرت خرید مردم شده و همین مسأله باعث نگرانی و تردید فعالان اقتصادی درخصوص واردات کالا از خارج از کشور شده است.
به گفته وی، حجم مراودات تجاری منطقه در 2 ماه گذشته بیش از 50% کاهش یافته است که بخش عمده آن ناشی از کاهش واردات مواد غذایی و مصالح ساختمانی به دلیل نگرانی از کاهش قدرت خرید شهروندان است.
شیخ عطا محمد در پایان اضافه کرد که ترکیه با حجم روابط 12-10 میلیارد دلار و ایران با حجم روابط 6 میلیارد دلار در سال بیشترین تأثیر را از این وضعیت پذیرفته اند.