معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۲/۰۵/۲۵- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۷۵

برنامۀ دولت سوئد برای احداث ده رآکتور هسته‌ای جدید

انرژی هسته‌ای در حال حاضر تقریبا 30 درصد از تامین برق داخلی سوئد را بر عهده دارد و سه نیروگاه هسته‌ای فورسمارک، اسکارشامن و رینگالز با مجموعا شش رآکتور در حال فعالیت هستند، اما دولت فعلی قصد دارد این سهم را افزایش داده و موانعی را که قبلا در برابر تامین برق از انرژی هسته‌ای ایجاد شده بود، از میان بردارد.

وزیر محیط‌زیست و آب و هوای سوئد، در یک کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرد که برای تامین انرژی آتی موردنیاز در این کشور، به 10 رآکتور هسته‌ای جدید ‌نیاز است که می‌تواند تا قبل از سال 2045 ساخته شود. دولت فعلی با این استدلال که انرژی هسته‌ای برای تامین نیازهای برق مورد انتظار سوئد در آینده ضروری است، قصد دارد موانعی را که قبلا در برابر تامین برق از انرژی هسته‌ای ایجاد شده بود، بردارد. بدین منظور، می‌بایست فرآیند صدور مجوز تسریع و تسهیل شود، همکاری بین‌المللی برای پیشرفت‌های فناوری هسته‌ای افزایش یابد و مکان‌های دیگری غیر از 3 نیروگاه موجود انتخاب شود که بتوان رآکتورهای جدید را در آنها ساخت. خانم پورمختاری امیدوار است که ساخت اولین رآکتور هسته‌ای جدید تا قبل از انتخابات آینده آغاز شود و این رآکتور در نیمه اول دهه 2030 به بهره‌برداری برسد. لازم به ذکر است انرژی هسته‌ای در حال حاضر تقریبا 30 درصد از تامین برق داخلی سوئد را بر عهده دارد و سه نیروگاه هسته‌ای فورسمارک، اسکارشامن و رینگالز با مجموعا شش رآکتور در حال فعالیت هستند.

در همین حال فیلیپ جانسون و لیزا گورانسون، محققین دانشگاه فناوری چالمرز، استدلال می‌کنند که اگر سیستم انعطاف‌پذیر باشد، با ترکیبی از سه انرژی بادی، خورشیدی و هسته‌ای، می‌توان بخش عمده‎‌ای از برق مورد نیاز سوئد را تامین کرد. آنها به مطالعۀ جدیدی اشاره می‌کنند که این سه سیستم تولید برق غیرفسیلی در سوئد را بررسی می‌کند که در آن، ترکیبات متفاوتی از انرژی هسته‌ای، بادی و خورشیدی ارائه می‌شوند که قادر به برآوردن تقاضای برق سوئد هستند. این گزارش نتیجه‌گیری می‌کند که سوئد با وجود سرمایه‌گذاری در مقیاس بزرگ در انرژی هسته‌ای در خطر تبدیل شدن به یک واردکننده خالص برق است، مگر اینکه سرمایه‌گذاری موازی در نیروگاه‌های بادی نیز انجام شود.

با این حال، دولت و خصوصا وزیر محیط‌زیست و آب و هوای سوئد معتقدند انرژی هسته‌ای باید بخش بزرگی از افزایش دو برابری ظرفیت تولید برق را به خود اختصاص دهد. در همین ارتباط، دولت، سازمان ایمنی رادیواکتیو را مسئول بررسی این موضوع کرده است که چه تغییراتی در چارچوب مقررات موجود برای انرژی هسته‌ای لازم است و چه اقدامات دیگری ممکن است موردنیاز باشد تا سوئد بتواند به طور کامل از انرژی هسته‌ای موجود و آینده استفاده کند. لذا این مرجع نیاز به تغییرات در قوانین محیط‌زیست، قانون فناوری هسته‌ای و قانون حفاظت در برابر تشعشعات را بررسی خواهد نمود و خلاهای قانونی برای سازگاری بیشتر سوئد با شرایط جدید و پیشرفت‌های فناوری را نیز استخراج خواهد کرد.

روزنامه گاردین نیز در مقاله‌ای ضمن اشاره به اعلام ساخت ده رآکتور هسته‌ای جدید در سوئد، به این موضوع پرداخته و می‌نویسد: کارشناسان محیط‌زیست از برنامه دولت سوئد برای ساخت حداقل 10 رآکتور هسته‌ای در 20 سال آینده که تعداد فعلی رآکتورها را بیش از دو برابر می‌کند، انتقاد کرده و می‌گویند: این پروژه هم بسیار گران خواهد بود و هم برای رفع نیازهای انرژی تاخیر زیادی خواهد داشت. لارس جی نیلسون، استاد دانشگاه لوند و عضو هیئت مشورتی آب و هوای اروپا در این خصوص معتقد است: اگر این رآکتورها ساخته شوند، هزینه‌ها به شدت بر دوش مالیات دهندگان سوئدی خواهد بود. همچنین شهرت سوئد به عنوان یک رهبر سبز در صحنه جهانی تغییر خواهد کرد و سوئد تا حدودی این حسن شهرت را از دست خواهد داد.

فایل پیوست حاوی آخرین آمار و ارقام منتشره از سوی آژانس انرژی سوئد در خصوص واقعیت‌ها و داده‌های انرژی این کشور می‌باشد.

Energy in Sweden Facts and Figures 2022

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما