معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۱/۱۲/۲۹- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۶۵

اخبار اقتصادی تاجیکستان

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی تاجیکستان در هفته چهارم اسفند ماه 1401 مندرج در رسانه‌های این کشور به شرح زیر ارائه می‌گردد.

دیدار سفیر جمهوری اسلامی ایران با وزیرکشاورزی تاجیکستان

به گزارش خبرگزاری خاور، در دیدار محمد تقی صابری سفیر جمهوری اسلامی ایران با  قربان حکیم زاده وزیر کشاوری تاجیکستان زمینه‌های توسعه همکاری دو کشور در بخش کشاورزی بررسی شد. طرفین در این دیدار ضمن بررسی اقدامات انجام شده در خصوص اجرای یادداشت تفاهم همکاری‌های کشاورزی بین دو کشور، بر ضرورت گسترش بیش از پیش روابط فیمابین در بخش کشاورزی تاکید کردند.

قربان حکیم زاده در این دیداراقدامات و دستاوردهای کشورش در تأمین مواد غذایی و افزایش محصولات کشاورزی را تشریح و بر توسعه همکاری‌ها با جمهوری اسلامی ایران تأکید کرد.

محمد تقی صابری سفیرایران در تاجیکستان نیز با تشریح دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران در بخش های مختلف حوزه کشاورزی، آمادگی ایران را برای توسعه همکاری در  بخش‌های آموزش متخصصان، صادرات تراکتور و ادوات کشاورزی، تامین بذرهای گواهی شده و پرمحصول، مبارزه با آفات و بیماری‌های گیاهی، گسترش آبخیزداری و حفاظت خاک اعلام کرد. ایشان افزود: متخصصان ایرانی همچنین می‌توانند تجربیات خود را در بخش‌های دامپروری، آبزی‌پروری و پرورش ماهی و پرورش طیور، توسعه باغات، توسعه و فرآوری گیاهان دارویی، شبکه‌های آبیاری و زهکشی و سامانه‌های نوین آبیاری به همتایان تاجیک خود انتقال دهند.

 

توسعه همکاری تاجیکستان و ایران در حوزه گردشگری

براساس گزارش کمیته رشد سیاحی تاجیکستان،  در دیدار محمدتقی صابری سفیر جمهوری اسلامی ایران در تاجیکستان با کمال الدین مؤمن زاد رئیس کمیته رشد سیاحی (گردشگری)  تاجیکستان، گسترش همکاری­های دو کشور در حوزه گردشگری مورد بررسی قرار گرفت.

آقای کمال الدین مؤمن زاد رئیس کمیته رشد گردشگری تاجیکستان تاکید کرد صنعت گردشگری در تاجیکستان یکی از عرصه‌های دارای اولویت توسعه اقتصادی کشور ارزیابی می‌شود و در پرتو سیاست سازنده امامعلی رحمان رئیس جمهور تاجیکستان به طور پیوسته در حال توسعه است.

آقای صابری علاقه مندی جمهوری اسلامی ایران را جهت تقویت همکاری در توسعه زمینه‌های مختلف گردشگری از جمله گسترش گردشگری تاریخی و فرهنگی و سلامت اعلام کرد. همکاری فرهنگی بین تاجیکستان و ایران ریشه در تاریخ دارد و این دو کشور هم زبان و هم فرهنگ دارای پیوندهایی تاریخی و تمدنی هستند. در مورد ظرفیت های گردشگری جمهوری تاجیکستان گفته شد که میراث غنی تاریخی و فرهنگی، طبیعت منحصر به فرد حیوانات و گیاهان، کوه‌های مرتفع و مراکز و استراحتگاه‌های پزشکی برای ایجاد همکاری سودمند متقابل در جهت گردشگری زیست محیطی، پزشکی و سلامت، پیاده روی، تاریخی و فرهنگی، کوه نوردی و گردشگری کشاورزی کمک می­کند.

طرفین در چارچوب برنامه اجرایی تفاهم نامه همکاری امضا شده برای شرکت در رویدادهای بین المللی متقابل، سازماندهی دوره‌های آموزشی و ارتقای ظرفیتهای گردشگری کشورهای یکدیگر اظهار آمادگی کردند.

http://ctd.tj/kumita/khabarho/amkorii-to-ikiston-va-eron-dar-so-ai-sajjo-gustarish-mejobad-2

کارآفرینی و بازار کار محور دیدار مقامات تاجیکستان و ایران

به گزارش خبرگزاری خاور، در دیدار وزیر کار تاجیکستان با رئیس سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای ایران وضعیت کنونی و چشم‌‌انداز توسعه همکاری‌های بین دو کشور بحث و بررسی شد. در دیدار گلناره حسن‌زاده وزیر کار، مهاجرت و اشتغال تاجیکستان و غلامحسین حسینی‌نیا، معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و رئیس سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای جمهوری اسلامی ایران زمینه‌های همکاری در حوزه آموزش فنی و حرفه‌ای، کار آفرینی و بازار کار مورد بررسی قرار گرفت.

دو طرف در خصوص اجرای یادداشت تفاهم بین وزارت کار، مهاجرت و اشتغال تاجیکستان و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ایران در مورد همکاری‌ها در زمینه اشتغال، آموزش فنی و حرفه‌ای تبادل نظر کردند. حسن‌زاده و حسینی‌نیا بر وجود امکانات لازم جهت تحکیم و گسترش همکاری‌های دوجانبه تاکید و خواستار اجرای اقدامات برنامه‌ای در راستای دست‌یابی به سطح جدید تعاملات دوجانبه شدند.

کاهش کمک های بشردوستانه به تاجیکستان

به گزارش آسیا پلوس، ارسال کمک های بشردوستانه به تاجیکستان در دو ماه سال جاری 6 برابر کاهش یافته است. در سال جاری میلادی  کمک های بشردوستانه از 23 کشور جهان به تاجیکستان ارسال شده است. در مقایسه با ماه‌های ژانویه تا فوریه 2022، کمک های بشردوستانه کشورهای کمک کننده به تاجیکستان در دو ماه سال جاری 6.4 برابر کاهش یافته است. تاجیکستان در 2 ماه سال جاری 6.7 میلیون دلار کمک دریافت کرده است. این شاخص در مدت مشابه سال گذشته تقریباً 43 میلیون دلار بوده است.

چین (42.1٪ )، ترکیه (14.3٪) و  آمریکا (12.2٪) از جمله سه کمک کننده اصلی به تاجیکستان هستند.تاجیکستان در سال 2022 حجم عظیمی از کمک های بشردوستانه دریافت کرد که مجموع آن حدود 141 میلیون دلار بود.

تبادلات تجاری یک میلیاردی تاجیکستان در 2 ماه امسال

به گزارش خاور، ارزش تبادلات تجاری تاجیکستان در دو ماه  اول سال جاری  نزدیک به یک میلیارد دلار بوده است. این میزان در مقایسه با مدت مشابه سال قبل۱۲۴ میلیون دلار کمتر است. در این مدت ۲۳۱ میلیون دلار کالا و محصولات از تاجیکستان صادر شده که نسبت به ژانویه تا فوریه ۲۰۲۲ تقریبا ۵۰ میلیون دلار کمتر است. بیشتر محصولات صادراتی از تاجیکستان را مواد معدنی (سیمان، سنگ معدن و کنسانتره و برق)، فلزات و سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی، فلزات ارزان قیمت (آلومینیوم) و محصولات آن، محصولات نساجی و فرآورده‌های آن بود. بیش از ۶۰ درصد تجارت خارجی تاجیکستان به سه کشور روسیه (۲۲ درصد)، چین (۲۱ درصد) و قزاقستان (۲۰ درصد) اختصاص دارد. ارزش واردات کالا و محصولات نیزدر این مدت ۷۸۷ میلیون دلار بوده که نسبت به ماه‌های ژانویه تا فوریه سال قبل ۹.۵ درصد کاهش داشته است.

امحاءبیش از 100 تن مواد غذایی بی کیفیت در سال گذشته

به گزارش خبرگزاری خاور،کمیته ایمنی غذایی تاجیکستان سال گذشته صدها تن مواد غذایی بی کیفیت و غیرقابل استفاده را کشف و امحاءکرد. همچنین ده‌ها تن لبنیات، عمدتاً پنیرهای وارداتی روسی را به دلیل کیفیت پایین از مرز بازگرداند.

محمدسعید فیض‌الله زاده، رئیس کمیته ایمنی مواد غذایی تاجیکستان، گفت : "65 آزمایشگاه در گذرگاه‌های مرزی و بازارهای تاجیکستان فعال است. به گفته وی، سال گذشته در مجموع 240 تن محصولات بی کیفیت و مضر امحاءشده است. فروش محصولات بی کیفیت در بازارهای تاجیکستان بارها سبب نگرانی ساکنان شده است. علیرغم فعالیت نهادهایی مانند کمیته ایمنی مواد غذایی و «تاجیک استاندارد» که در راستای جلوگیری از گسترش محصولات بی کیفیت فعالیت می‌کنند، همواره انتقادهایی از فروش محصولات بی کیفیت در بازارهای تاجیکستان شنیده می‌شود.

اختصاص 605هزارهکتار زمین در تاجیکستان برای کشت انواع محصولات کشاورزی

بنا بر گزارش وزارت کشاورزی تاجیکستان، در سال جاری میلادی  ۶۰۵ هزار و ۴۸۳ هکتار زمین کشاورزی زیرکشت انواع محصولات می رود. همچنین  تا پایان فوریه ۲۰۲۳ سطح زیر کشت حدود ۵۴۰ هزار هکتار معادل ۹۰ درصد خواهد بود.از این میان بیش از ۱۷۶ هزار هکتار به کاشت غلات، ۱۸۶ هزار هکتار به پنبه و حدود ۲۸۳ هزار هکتار به کاشت سبزی، محصولات پالیزی و سایر محصولات اختصاص یافته است.

همچنین در سال ۲۰۲۳، برداشت ۱.۶ میلیون تن غلات، از جمله ۹۷۵ هزار تن گندم، در تاجیکستان برنامه ریزی شده است. جمع آوری پنبه نیزدر محدوده ۴۳۰هزار تن پیش بینی  شده است. امسال میزان کاشت پیاز و هویج نیز افزایش  میابد ،میزان برداشت پیاز باید ۷۴۷ هزار تن و هویج بیش از ۵۰۰ هزار تن باشد.

افزایش 32درصدی صادرات برق از تاجیکستان

بر اساس گزارش آژانس آمار تاجیکستان، تاجیکستان در 2ماه امسال 6 میلیون و 800 هزار دلار برق صادر کرده است. این در حالی است که تاجیکستان در فوریه 2023 نسبت به ماه قبل حدود ۴۲ درصد کاهش صادرات برق داشته و از ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار دلار در ژانویه به ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار دلار رسیده است. در سال ۲۰۲۲ بیش از ۱۰۶ میلیون دلار برق صادرشده است که ۱۰.۶ درصد بیشتر از سال ۲۰۲۱ است. بر اساس قراردادهای امضا شده، برق تاجیکستان به افغانستان و در بهار و تابستان (می تا آگوست) به ازبکستان صادر می‌شود.

اختصاص 26دستگاه اتوبوس به بدخشان تاجیکستان

در آستانه فرارسیدن«نوروز با دستورامامعلی رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان، »، 26دستگاه اتوبوس به شهرها و نواحی ولایت خودمختار بدخشان اختصاص یافت. دو دستگاه آمبولانس نیز به منطقه اختصاص داده شد که وارد شهرستان خاروغ شده اند.  5 دستگاه از اتوبوس های اختصاص داده شده در خاروغ  و 3 دستگاه به بخشداری‌های منطقه اهدا شد.

سهم 27درصدی مهاجران تاجیک جویای کار در مسکو

به گزارش اسپوتنیک، تعداد مهاجران تاجیک در مسکو حدود ۱۹۱ هزار نفر است. این تعداد شامل افرادی است که به عنوان کارگر مهاجر در ادارات کاریابی و مهاجرت ثبت نام کردند و مجوز فعالیت دارند. اما تعداد کارگر تاجیک در مسکو حدود ۸۰۰ هزار نفر تخمین زده می‌شود. ثبت نام نزدیک به ۲۰۰ هزار مهاجر تاجیک در پایتخت روسیه در حالی صورت می‌گیرد که تعداد کارگران مهاجر در این شهر در سال ۲۰۲۲ به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.

بیشتر کارگران مهاجر در مسکو شهروندان ازبکستان و تاجیکستان هستند که ۶۱ درصد از تعداد کارگران مهاجر در این شهر را تشکیل می دهند تعداد شهروندان ازبکستان در پایتخت روسیه کمی‌بیش از ۲۳۱ هزار نفر است.

ایجاد مرکز تجاری و لجستیک در مرز تاجیکستان و ازبکستان

به گزارش خبرگزاری خاور، طی مراسمی‌کلنگ بنای ساخت مرکز تجاری و لجستیک «اندرخان» در مرز بین تاجیکستان و ازبکستان با حضور استانداران «سغد» و «فرغانه»، سایر مقامات، سرمایه‌گذاران و کارآفرینان دو کشور زده شد. در این مراسم «رجب‌بای احمدزاده» استاندار «سغد» تاجیکستان و «خیرالله بازاراف» استاندار «فرغانه» ازبکستان سخنرانی کردند و این اقدام را در راستای توسعه روابط همه‌جانبه میان دو کشور قابل ارزیابی دانستند.

احمدزاده و بازاراف سیاست‌های رهبران عالی دو کشور را زمینه‌ساز تعمیق و گسترش همکاری‌های میان تاجیکستان و ازبکستان توصیف و ابراز امیدواری کردند که با ساخت مرکز تجاری و لجستیک «اندرخان» گام جدیدی در راستای افزایش سطح مبادلات تجاری برداشته خواهد شد.

شایان ذکر است طبق برنامه در این مرکز تجاری و لجستیک مشترک که مساحتی به بزرگی 5 هکتار را دارد، بیش از 200 غرفه (برای عرضه محصولات تولیدی در دو استان همسایه)، نمایندگی‌ بانک‌ها، رستوران و قهوه‌خانه، هتل و مراکز تدارکاتی مستقر خواهند شد. در حاشیه این مراسم همچنین نمایشگاه محصولات کارخانجات محلی استان فرغانه ازبکستان برگزار شد.

هوش مصنوعی محور جدید همکاری‌های مشترک تاجیکستان و ازبکستان

مقامات تاجیکستان و ازبکستان در مورد اجرای برنامه‌های مشترک در حوزه نوآوری و هوش مصنوعی، توافق کردند.، شیرعلی کبیر وزیر صنعت و فناوری‌های نوین تاجیکستان و ابراهیم عبدالرحمان‌اف، وزیر آموزش عالی، علم و نوآوری ازبکستان در دیدار با یکدیگر در شهر دوشنبه  برای اجرای برنامه‌های مشترک در حوزه نوآوری و هوش مصنوعی، اعلام آمادگی کردند. 

طرفین در بخش دیگری در مورد موضوعات مهمی در زمینه‌های اصلی و راه‌های گسترش همکاری‌های دوجانبه تبادل نظر کردند و حمایت خودشان را از فعالیت‌های نمایندگان بخش خصوصی در این زمینه ، ابراز داشتند.

برگزاری دومین نشست کمیسیون مشترک تاجیکستان و ژاپن

دومین نشست کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی، فنی و علمی تاجیکستان و ژاپن در شهر «دوشنبه» برگزار شد. در این نشست که به ریاست «اهل‌الدین نورالدین‌زاده» معاون وزیر رشد اقتصادی و تجارت تاجیکستان و «ایکوگامی ماساکی» معاون دفتر اروپای وزارت امور خارجه ژاپن  صورت گرفت، وضعیت کنونی و چشم‌انداز روابط دوجانبه میان دو کشور مورد بحث و بررسی قرار داده شد.

دو طرف در مورد تقویت همکاری‌ها در حوزه‌های تجاری و اقتصادی، سرمایه گذاری، کشاورزی، صنعتی، انرژی، حمل و نقل، ارتباطات و فناوری‌های نوین، آموزش و علوم، مراقبت‌های بهداشتی، گردشگری، کار و مهاجرت، اقتصاد دیجیتال و سبز به توافق رسیدند.

تعاملات در زمینه حفاظت از محیط زیست، ورزش و ایجاد شرکت‌های صنعتی مشترک و به طور خاص در مناطق آزاد اقتصادی تاجیکستان با مشارکت سرمایه گذاران ژاپنی از دیگر محورهای این نشست بود. دو طرف تاکید کردند که برگزاری این نشست به شناسایی زمینه‌های جدید و تشدید فعالیت در حوزه‌های که همکاری‌های اقتصادی در حال انجام است، به طور قابل توجهی کمک خواهد کرد. در پایان این نشست یادداشتی از طرف روسای هیئت‌های تاجیکستان و ژاپن به امضا رسید.

 

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما