معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۲/۰۱/۰۷- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۵۹

اخبار اقتصادی پاکستان – اسلام آباد

اهم اخبار و تحولات اقتصادی پاکستان در هفته اول فروردین ماه 1402 مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های این کشور به شرح زیر می‌باشد:

یارانه بنزین و مشکل دیگر بر دریافت وام از صندوق بین المللی پول

بلومبرگ گزارش داد، یکی از مقامات کلیدی IMF در اسلام آباد گفت که صندوق بین المللی پول در مورد اقدام اخیر دولت برای اعلام یارانه سوخت مورد مشورت قرار نگرفت و افزود که به دنبال "جزئیات بیشتر" در مورد این طرح است. بیانیه استر پرز رویز، نماینده مقیم صندوق بین المللی پول در پاکستان، دو روز پس از آن صادر شد که دولت از یارانه 50 روپیه ای برای هر لیتر بنزین برای افراد کم درآمد رونمایی کرد. یک روز بعد، دولت این یارانه را دو برابر کرد و به 100 روپیه رساند که می‌توانستند صاحبان موتورسیکلت و خودروهای تا 800 سی‌سی از آن استفاده کنند.خانم رویز به این نشریه گفت: "کارکنان صندوق به دنبال جزئیات بیشتر در مورد این طرح از نظر عملکرد، هزینه، هدف گذاری، محافظت در برابر تقلب و سوء استفاده و اقدامات جبرانی هستند و به دقت در مورد این عناصر با مقامات صحبت خواهند کرد."

https://www.dawn.com/news/1743517/fuel-subsidy-plan-not-cleared-with-imf  

مشکلات شرکت های چندملیتی در پاکستان

آخرین رکود اقتصادی سه چالش را برای شرکت های خارجی فعال در پاکستان ایجاد کرده است.اولین مورد ناتوانی آنها در ارسال سود سهام برای سهامداران خارج از کشور در سال گذشته است که به دلیل محدودیت های رسمی‌برای خروج دلار  به علت محدودیت در منابع ارزی کشور  بوده است.

دوم ، کاهش بی سابقه ارزش روپیه در برابر دلار که به سرعت ارزش سود سهام پرداخت نشده آنها را از بین می‌برد. سود سهام مبتنی بر روپیه با توجه به کاهش ارزش تقریباً 40 درصدی در ماه‌های اخیر، به رقم دلار کمتری تبدیل خواهد شد. و در نهایت، شرکت های چندملیتی قادر به واردات مواد خام - مانند همتایان محلی خود - نیستند که تداوم تجارت آنها را به خطر انداخته است. "یک چیز مثبتی که از این بحران بیرون آمد این است که همه تلاش زیادی برای بومی‌شدن دارند"

https://www.dawn.com/news/1744244/sbp-expected-to-raise-its-policy-rate-by-up-to-200bps-in-early-april

احتمال افزایش نرخ بهره بانکی

تحلیلگران و کارشناسان بخش مالی اعلام کردند: علیرغم ادعای دولت مبنی بر رعایت تمامی‌شرایط قبلی صندوق بین‌المللی پول به جز ذخایر ارزی، انتظار می‌رود بانک مرکزی در نشست بعدی سیاست‌های پولی خود، نرخ بهره را تا 200 واحد افزایش دهد.

امید به امضای توافق با صندوق ین المللی پول

یک مقام صندوق بین‌المللی پول تأیید کرد که توافقنامه وام مورد انتظار بین پاکستان و صندوق بین‌المللی پول (IMF) پس از تسویه چند نقطه باقی‌مانده، از جمله طرح پیشنهادی قیمت‌گذاری سوخت، امضا خواهد شد. دولت ائتلافی و صندوق بین‌المللی پول از اوایل فوریه در حال مذاکره بر سر توافقی هستند که 1.1 میلیارد دلار به این کشور 220 میلیون نفری با کمبود نقدینگی پرداخت می‌کند.

مصدق مالک، وزیر نفت به رویترز گفت که به وزارت نفت شش هفته فرصت داده شده تا طرح قیمت گذاری را انجام دهد.اما نماینده مقیم صندوق بین المللی پول در پاکستان، استر پرز رویز، گفت که دولت در مورد طرح قیمت گذاری سوخت با صندوق مشورت نکرده است.

https://www.dawn.com/news/1743952/pakistans-new-fuel-subsidy-scheme-needs-to-be-agreed-before-deal-imf

 بحران صنعت فرش دستباف پاکستان

انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش پاکستان (PCMEA) از دولت خواست تا از صنعت فرش برای تصرف مجدد بازارهای جهانی فرش حمایت کند. عثمان اشرف، نایب رئیس ارشد PCMEA، در نشست هفتگی بررسی انجمن گفت که به دلیل افزایش قیمت مواد اولیه، گرانی نیروی کار و سایر مشکلات، صنعت فرش دستباف پاکستان جایگاه خود را در بازار جهانی از دست داده است

https://www.nation.com.pk/27-Mar-2023/pcmea-seeks-govt-patronage-to-capture-global-carpet-market

 تمدید وام پاکستان توسط چین

چین به منظور تضمین تامین مالی خارجی کشورهای دوست برای احیای قرارداد صندوق بین‌المللی پول، 2 میلیارد دلار سپرده‌های اداره دولتی ارز خارجی (SAFE) را  در پاکستان تمدید کرد.

یکی از الزامات مندرج در یادداشت سیاست‌های اقتصادی و مالی (MEFP) مربوط به ذخایر خالص بین‌المللی (NIR) است که تنها پس از کسب اطمینان از کشورهای دوست برای تأمین مالی شکاف پرداخت‌ها، می‌توان آن را برآورده کرد. پاکستان به صندوق بین المللی پول اطمینان داده است که ذخایر ارزی رو به کاهش خود را تا پایان ژوئن به 10 میلیارد دلار افزایش دهد.  صندوق بین‌المللی پول از پاکستان می‌خواهد تا 7 میلیارد دلار برای تأمین مالی شکاف تراز پرداخت‌های سال مالی این کشور تضمین کند. آقای دار گفته است که باید حدود 5 میلیارد دلار باشد.پس از واگذاری 2 میلیارد دلاری چین، پاکستان به دنبال حمایت مالی از عربستان، امارات و قطر برای دستیابی به توافق با صندوق بین المللی پول است.

https://www.nation.com.pk/24-Mar-2023/china-rolls-over-dollar-2bn-loan-as-pakistan-races-to-meet-imf-demand-for-external-financing

میزان وام های دریافتی پاکستان در 8 ماهه سال مالی جاری

پاکستان در هشت ماه سال مالی جاری 7.4 میلیارد دلار وام خارجی برای ایجاد ذخایر ارزی خود دریافت کرده است که عمدتاً به دلیل بازپرداخت وام های قبلی در حال کاهش است. دولت برای سال مالی جاری 22.817 میلیارد دلار کمک خارجی شامل 7.5 میلیارد دلار از بانک های تجاری خارجی را در نظر گرفته بود. با این حال، تنها 32 درصد (7.4 میلیارد دلار) از مبلغ پیش بینی شده سالانه را در هشت ماه (ژوئیه تا فوریه) سال مالی جاری به دلیل تعلیق برنامه وام صندوق بین المللی پول (IMF) دریافت کرده است که تمام جریان‌های ورودی خارجی را خشک کرده است.

انتظار می‌رود این جریان‌ها پس از احیای برنامه صندوق بین‌المللی پول تسریع شود. بر اساس داده‌های وزارت امور اقتصادی، کشور در بازه زمانی ژوئیه تا فوریه 2022، 3.85 میلیارد دلار از جانب نهادهای چندجانبه و 950 میلیون دلار از دوجانبه، 900 میلیون دلار از بانک‌های تجاری خارجی، 1.166 میلیارد دلار از صندوق بین‌المللی پول و 538.4 میلیون دلار از گواهینامه نایا پاکستان دریافت کرده است. . دولت در ماه فوریه امسال 1.27 میلیارد دلار وام دریافت کرده است که عمدتاً به دلیل ورود 700 میلیون دلار از بانک تجاری چین است. این کشور همچنین یک میلیارد دلار از بانک چینی دریافت کرده است که در داده‌های ماه آینده نشان داده خواهد شد.

https://www.nation.com.pk/21-Mar-2023/pakistan-takes-dollar-7-4-billion-foreign-loan-in-eight-months-to-build-forex-reserves

 گرایش به سمت مواد غذایی ایرانی قاچاق حتی در اسلام آباد

افزایش نرخ تورم مواد غذایی تا 42 درصد در مناطق شهری، باعث شده است تعداد زیادی از مصرف کنندگان، محصولات «قاچاق» ایرانی کمی ارزان اما «با کیفیت» مانند روغن و پنیر را انتخاب کنند که به راحتی در راولپندی و اسلام آباد در دسترس است.

چندین مغازه در این دو شهر، قفسه‌های اختصاصی برای کالاهای ایرانی دارند، اما بهترین مکان برای چانه زدن این اقلام، ، بازار هفتگی پیشاور مور است .نعمت خان، غرفه‌دار بازار هفتگی، میوه‌های خشک و ادویه می‌فروخت، اما اکنون در مغازه‌اش بخشی دارد که کالاهای ایرانی را به نمایش می‌گذارد. وی گفت: حاشیه سود بهتر بوده و شکایتی از کالای ایرانی وجود ندارد و همچنین ماندگاری آن بیشتر است. ورود کالاهای ایرانی با استقبال مصرف کنندگان نیز مواجه شده است که نسبت به این مواد غذایی ابراز اطمینان می‌کنند محصولات "قاچاق" به دلیل "کیفیت بسته بندی خوب" تقاضای بالایی دارند.  بیشتر کالاهای ایرانی وارداتی نبوده بلکه اقلام قاچاق از طریق مرز متخلخل بین ایران و بلوچستان و همچنین از طریق افغانستان به کشور آورده می‌شد.

 دولت ایران اقلام مصرفی یارانه ای را در اختیار شهروندان خود در مناطق مرزی قرار می دهد و در این مورد، ساکنان بلوچ ایران با اعضای جامعه خود در پاکستان نیز از این مزایا سهیم هستند. مقدار مازاد در بازارهای آزاد فروخته می‌شود و اکنون آنها بازار را تا شهرهای پنجاب گسترش داده اند" "این اقلام کاملاً بدون عوارض گمرکی نیستند - زیرا در هنگام تردد کامیون‌ها در شهر ها  مبالغی را به مقامات مربوطه پرداخت می  کنند.

https://www.dawn.com/news/1744548

تورم و افزایش سه برابری قیمت غذا

در فوریه امسال، تورم سالانه مواد غذایی در مناطق شهری به 41.9 درصد و در مناطق روستایی پاکستان به 47 درصد رسید. در فوریه سال گذشته، این قرائت ها به ترتیب 14.3 و 14.6 درصد بود. این بدان معناست که تورم مواد غذایی - یا سرعت افزایش قیمت مواد غذایی - تنها در یک سال بیش از سه برابر شده است. این تورم دردناک مواد غذایی در بحبوحه رکود اقتصادی شدید پاکستانی‌ها را تحت تأثیر قرار داده است (احتمالاً رشد تولید ناخالص داخلی 1.3 درصد در سال مالی 23 در مقابل 6 درصد در سال مالی 22)،  حدود دو میلیون نفر را بیکار کرده است. تصور تأثیر فاجعه بار چنین نرخ های بالای تورم مواد غذایی بر زندگی افراد بیکار و کسانی که درآمدشان به دلیل بحران اقتصادی کاهش یافته است دشوار نیست.

در مقایسه با یک هفته قبل، قیمت ها 2 درصد افزایش یافته است که منجر به افزایش 72 درصدی قیمت گوجه فرنگی، افزایش 42 درصدی قیمت گندم، افزایش حدود 11 درصدی در قیمت سیب زمینی و موز و افزایش بیش از 7 درصدی قیمت چای شده است. اعداد نشان می دهد که پاکستانی‌ها تقریباً روز به روز قدرت خرید خود را از دست می دهند - به عبارت دیگر، آنها می‌توانند مواد غذایی کمتری را نسبت به روز قبل خریداری کنند.

https://www.dawn.com/news/1744353/a-new-global-crude-order-in-the-making

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما