غنا واجد شرایط دریافت کمک های HIPC
صندوق بینالمللی پول (IMF) غنا را در میان 36 کشور واجد شرایط دریافت کمک ابتکاری کشورهای فقیر با بدهی بالا (HIPC) در ژانویه 2023 دانست.
در میان این 36 کشور، نام اکثر کشورهای جنوب صحرای آفریقا یا آفریقای سیاه همچون بنین، گامبیا، نیجر، توگو، بورکینافاسو، چاد، لیبریا، تانزانیا، زامبیا، مالی، سنگال، رواندا و کامرون نیز به چشم می خورد. کشورهایی که پذیرفته اند بخشی از HIPC باشند، میتوانند تحت شرایطی نوعی تخفیف بدهی دریافت نمایند.
HIPC که در سال 1996 توسط صندوق بین المللی پول و بانک جهانی برای اطمینان از این که هیچ کشور فقیری با بار بدهی غیرقابل تحملی مواجه نشود راه اندازی شد.
در سال 2005، برای تسریع پیشرفت به سمت اهداف توسعه پایدار سازمان ملل، ابتکار HIPC توسط طرح کاهش بدهی چندجانبه تکمیل شد.
این ابتکار، میتواند کشورهای واجد شرایط را تا 100 درصد از بدهیهای صندوق بینالمللی پول، بانک جهانی و صندوق توسعه آفریقا معاف نماید.
اقتصاد غنا در حال حاضر با چالشهای جدی مواجه است که از جمله آنها میتوان به افزایش سطح بدهی و ناپایدار بودن آن اشاره کرد که از ۹۰ درصد ناخالص داخلی (GDP) عبور کرده است.
این موضوع دولت غنا را بر آن داشته تا به دنبال یک برنامه کمک مالی 3 میلیارد دلاری از صندوق بین المللی پول باشد. با این حال، توانایی این کشور برای تضمین کمک مالی صندوق بین المللی پول به توانایی آن برای بازسازی بدهی خود بستگی دارد که طبق گزارش بانک غنا در نوامبر سال گذشته 575.7 میلیارد GH بوده است.
مشخص نیست که آیا دولت غنا مایل است بخشی از برنامه HIPC باشد یا خیر. پیش از این در سال 2002، غنا ابتکار HIPC را انتخاب کرد که منجر به لغو بیشتر بدهیهای آن شده بود.
برنامه تبادل بدهی داخلی که برای بازسازی بدهی داخلی کشور معرفی شده بود با مخالفت شدید ذینفعان مختلف مواجه شده است. با این حال، به نظر می رسد که دولت در این زمینه دست به اقدامات مهمی زده است و همه سهامداران مربوطه به استثنای دارندگان اوراق قرضه را به توافق رسانده است.
غنا در حال حاضر در عرصه خارجی، در حال مذاکره با شرکای بین المللی خود است که به دنبال تجدید ساختار بدهی برای ایجاد فضای مالی هستند.
معیارهای ابتکار HIPC
برای شرکت در ابتکار HIPC، کشورها باید بتوانند معیارهای خاصی را رعایت کرده و متعهد به تغییر سیاست برای کاهش فقر باشند و سابقه انجام این کار را نشان دهند.
کشورهای متقاضی واجد شرایط وام گرفتن باید از آژانس توسعه بین المللی بانک جهانی که وام ها و کمک های بلاعوض را به فقیرترین کشورهای جهان ارائه می نماید و نیز از صندوق کاهش فقر و رشد صندوق بین المللی پول که به کشورهای کم درآمد با نرخ های امتیازی وام می دهد دارا باشد.
این کشورها همچنین باید با یک بار بدهی ناپایدار که نمیتوان آن را از طریق مکانیسم های سنتی کاهش بدهی برطرف کرد مواجه شده و دارای سابقه اصلاحات و سیاست های صحیح از طریق برنامههای حمایت شده توسط صندوق بین المللی پول و بانک جهانی باشند و یک سند استراتژی کاهش فقر (PRSP) را از طریق یک فرآیند مشارکتی گسترده تهیه نمایند.
منابع:
https://www.graphic.com.gh/business/business-news/ghana-among-36-countries-eligible-for-hipc-initiative.html