معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۱/۱۱/۱۴- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۲۳۶

اخبار اقتصادی بنگلادش

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی بنگلادش در هفته دوم بهمن ماه 1401 مندرج در رسانه‌های این کشور به شرح زیر ارائه می‌گردد.

قیمت برق و گاز دوباره افزایش می یابد

قیمت برق در بنگلادش دوباره در سطح عمده فروشی و خرده فروشی افزایش خواهد یافت. اخیرا، تنها شش روز پس از افزایش قیمت برق، قیمت گاز با نرخ غیرعادی در سطح صنعتی افزایش داده شده است. در دوره دولت فعلی، قیمت عمده برق 10 مرتبه و در سطح مصرف کننده 11 بار افزایش یافته است. نصرالحمید، وزیر مشاور در امور برق، انرژی و منابع معدنی این کشور تلویحا گفت که ممکن است به زودی برای افزایش مجدد قیمت برق اعلام شود. ( انقلاب)

حجم تجارت کره و بنگلادش از رکورد 3 میلیارد دلار گذشت

بر اساس آمار انجمن تجارت بین المللی کره، تجارت دوجانبه بین کره و بنگلادش در سال 2022 به 3.035 میلیارد دلار آمریکا رسید که در سال 2021، 2.1888 میلیارد دلار بود. یعنی در مقایسه با سال 2021، میزان تجارت دوجانبه در سال 2022، 38.71 درصد افزایش یافته است. از طرفی صادرات بنگلادش به کره جنوبی در سال 2022، 22.9 درصد افزایش یافته است. ( مناب جامین)

 سازمان ملل: تورم در بنگلادش افزایش و رشد اقتصادی کاهش خواهد یافت

سازمان ملل در گزارشی پیش بینی کرده است که اقتصاد بنگلادش در چند سال آینده با شرایط نامطلوبی مواجه خواهد شد. به گفته کارشناسان سازمان ملل متحد، نرخ رشد این کشور در سال های مالی 23-2022 و 24-2023 کاهش و در عین حال فشارهای تورمی افزایش می یابد. در این صورت مردم این کشور با فشارهای مضاعف مواجه خواهند شد. بر اساس پیش‌بینی‌های سازمان ملل، نرخ رشد بنگلادش در سال مالی 23-2022 ممکن است 6 درصد باشد و در سال مالی بعدی، یعنی در سال مالی و 24-2023 ، ممکن است به 5.9 درصد کاهش یابد. علاوه بر این، متوسط نرخ تورم کشور در سال مالی  23-2022 ممکن است 7.4 درصد باشد. این بدان معناست که نرخ تورم در آن سال مالی بالاتر از رشد خواهد بود. کارشناسان این وضعیت را نگران کننده دانسته اند. ( پروتوم آلا)

 بزرگترین رودخانه بنگلادش تحت تاثیر سد فاراکا در هند بی آب شد

حجم رودخانه پادما که زمانی  بسیار وسیع بود، در چند دهه گذشته به دلیل کاهش فشار آب بالادست و تأثیر سد فاراکا در هند، به طور پیوسته در حال خشک شدن است. امسال در فصل خشک به دلیل کاهش ناگهانی جریان آب در پادما، بحران افزایش یافته است. هند در هفته اول ژانویه در مقایسه با سال گذشته 26 هزار مکعب و در هفته دوم 30 هزار مکعب آب کمتری داده است. در نتیجه، به گفته کارشناسان خطر خشک شدن کامل رودخانه پادما در ابتدای ماه مارس وجود دارد. در صورت ادامه این وضعیت، سیستم آبیاری و پروژه‌های مختلف در معرض تهدید قرار می‌گیرد. ( نیادیگانتا)

رکورد در واردات خودرو علیرغم بحران دلار

با توجه به ادامه بحران دلار در بنگلادش، اقدامات مختلفی برای کنترل واردات کالاهای غیر ضروری و لوکس انجام شده است. به عنوان بخشی از این اقدامات، سختگیری‌هایی در خصوص اعتبار اسناد (ال سی) برای واردات خودرو اعمال شده است. با این وجود نشد جلوی واردات خودرو را گرفت. در سال مالی گذشته (22-2021)، شش هزار و 799 دستگاه خودرو  وارد این کشور شده است که نسبت به سال مالی گذشته بیشتر است. کل واردات خودرو نیز در سال مالی گذشته به رکورد پنج ساله رسید. به گفته منابع مرتبط،  واردکنندگان به دلیل کنترل ال سی برای واردات کالاهای لوکس، خودروها را بدون ال سی وارد می‌کنند. در نتیجه، پیچیدگی‌هایی در خصوص نحوه پرداخت هزینه واردات خودروهای بدون ال سی و نحوه محاسبه مالیات گمرک در بندر چیتاگونگ به وجود آمده است. ( کالرکانتا)

 رکورد جدید در تولید چای در چیتاگونگ

چیتاگونگ در سال 2022 تمامی رکوردهای قبلی را شکست و رکورد جدیدی در تولید چای به ثبت رساند. این بار در باغ های چیتاگونگ مجموعا 11.138 میلیون کیلوگرم چای تولید شد. در سال 2021، میزان تولید چای در این استان 9.572 میلیون کیلوگرم بود. شهرستان سیلهت بنگلادش به دلیل تولید چای مشهور است. اخیرا تولید این محصول در چیتاگونگ به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. سال گذشته هدف تولید چای در بنگلادش 77 میلیون و 780 هزار کیلوگرم بود که با تولید 96 میلیون و 506 هزار کیلوگرم از آن فراتر رفت و رکورد جدیدی را به نام خود ثبت کرد. ( نیادیگانتا)

 اسکله بندر چیتاگونگ بسیار خلوت است

با کاهش مبادلات تجاری با کشورها، تأثیر آن در عملیات بندر چیتاگونگ قابل مشاهده است. به دلیل کاهش واردات کالا از خارج میزان ورود کشتی‌ها از خارج به این بندر اصلی بنگلادش کاهش یافته است. در نتیجه، واردات در ماه دسامبر نسبت به مدت مشابه سال قبل بیش از 20 درصد کاهش داشته است. اسکله بندر چیتاگونگ به دلیل اقدامات دولت برای کنترل واردات و بحران جاری دلار، خیلی خلوت شده است. ( بانیک بارتا)

 ژاپن علاقه مند به افزایش روابط اقتصادی با بنگلادش است

آیواما کیمینوری، سفیر ژاپن در دیدار با آقای تیپو منشی، وزیر بازرگانی بنگلادش، گفته است که دولت ژاپن اهمیت زیادی به بنگلادش در تجارت، سرمایه گذاری و توسعه اقتصادی می دهد. پس از ارتقای بنگلادش از فهرست کشورهای کمتر توسعه یافته به کشورهای در حال توسعه در سال 2026، ژاپن همچنان در کنار بنگلادش خواهد بود. ( بانیک بارتا)

 بازار کار بنگلادش در خاورمیانه در حال توسعه است

بنا به گزارش ها، تقاضا برای نیروی انسانی بنگلادشی در کشورهای آسه آن و اروپا از جمله خاورمیانه به تدریج در حال افزایش است. پیش از این، سالانه بیش از ۵۰ هزار نیرو کار از بنگلادش به عمان می رفتند، اما در سال 2022، بیش از سه برابر کارگران بنگلادشی به این کشور رفته اند. نه تنها عمان، بلکه میزان اعزام نیروی کار به کشورهای مختلف جهان از جمله عربستان سعودی، مالزی، اردن، مالدیو، ایتالیا، رومانی در حال افزایش است. بر اساس آمار دفتر اشتغال و آموزش نیروی انسانی، مجموعا 1 میلیون و 135 هزار و 873 کارگر در سال 2022 به خارج از کشور مهاجرت کرده اند. بیش از نیمی از این آنها برای اشتغال به عربستان سعودی رفتند. یعنی 612 هزار و 418 کارگر به این کشور رفتند. ( نیادیگانتا)

 5 چالش در اقتصاد بنگلادش

در جلسه بحث و گفتگو که توسط «اتاق بازرگانی آمریکا در بنگلادش» برگزار شد، خاطر نشان شده است که در شرایط فعلی 5 چالش در بخش اقتصاد پیش روی بنگلادش وجود دارد که عبارتند از اصلاح بخش مالی، رشد بهره وری، مقابله با اثرات مضر تغییرات آب و هوا، توسعه منابع انسانی و گسترش بخش خصوصی به معنی افزایش سرمایه گذاری که لازم است اقدامات موثری برای مقابله با این چالش ها انجام شود. در این نشست آقای ادیمون گینتینگ، مدیر کشوری بانک توسعه آسیایی (ADB) گزارشی را با عنوان «چشم انداز کلان اقتصادی بنگلادش در پدیده‌های جهانی در حال تحول» ارائه کرد. در این گزارش تاکید شده است که بنگلادش پیشرفت های زیادی داشته است، اما به دلیل همه گیری کرونا و جنگ روسیه و اوکراین اقتصاد این کشور با خطر روبرو است. در این شرایط باید به مقابله با چالش های پیشرو توجه کرد. در این صورت اصلاح بخش بانکی ضروری است. ( جوگنتار)

ذرت جای گندم را می‌گیرد

کشت گندم در بنگلادش روز به روز در حال کاهش است و کم کم ذرت جای گندم را تصاحب کرده است. با افزایش تولید دام و طیور، تقاضا برای ذرت در حال افزایش است. برای تهیه خوراک دام به مقدار زیادی ذرت نیاز است که در بازار قیمت آن از گندم بالاتر است. به همین دلیل، کشاورزان به سمت کشت ذرت تمایل بیشتری دارند. در سال مالی 22-2021، تولید گندم در بنگلادش 1.85 میلیون تن بود، در حالی که تولید ذرت در مدت مشابه 4.1 میلیون تن بود. (جاگو نیوز)

بنگلادش از دعوت به کنفرانس G20 احساس افتخار می‌کند

بنگلادش به کنفرانس گروه بیست (G20) تحت ریاست هند در سال جاری دعوت شده است. داکا این دعوت را افتخاری بزرگ برای کشور می داند. روز دوشنبه (30 ژانویه) دکتر عبد المومن، وزیر امور خارجه بنگلادش، به خبرنگاران گفت:  ما مسائل خود را در اجلاس G-20 ارائه خواهیم کرد. این برای ما افتخار بزرگی است. ما باید در همه زمینه‌ها بصیرت داشته باشیم. وی در ادامه گفت: بنگلادش تنها کشور آسیای جنوبی است که توسط کشور میزبان در این اجلاس دعوت شده است. هند از اول دسامبر 2022 تا 30 نوامبر 2023 ریاست گروه بیست را بر عهده خواهد داشت. شیخ حسینه، نخست وزیر بنگلادش، برای شرکت در هجدهمین اجلاس سران کشورها و دولت های گروه بیست ( G-20 ) دعوت شده است. این کنفرانس در تاریخ 9 و 10 سپتامبر سال جاری در دهلی نو برگزار خواهد شد. دکتر عبد المومن همچنین گفت که شیخ حسینه، نخست وزیر بنگلادش در این اجلاس شرکت خواهد کرد. ( یو ان بی)

 صندوق بین المللی پول پیشنهاد وام 4.5 میلیارد دلاری به بنگلادش را تصویب کرد

صندوق بین المللی پول (IMF) پیشنهاد اعطای وام 4.5 میلیارد دلاری به بنگلادش را تصویب کرد. این موضوع در جلسه دوشنبه 30 ژانویه هیئت مدیره این سازمان به تصویب رسید. بنگلادش این وام را با هفت قسط در 42 ماه دریافت خواهد کرد. قسط اول تا پایان ماه فوریه عرضه خواهد شد. ( بیجنس استاندارد)

قیمت برق به صورت جهشی در حال افزایش است

قیمت عمده فروشی برق از 21 نوامبر 19.92 درصد افزایش یافت و از 1 دسامبر سال گذشته اجرایی شد. آن وقت آقای نصر الحمید، وزیر مشاور در امور برق، انرژی و منابع طبیعی گفته بود که مردم نباید نگران باشند، چون قیمت ها در سطح مصرف کننده افزایش نمی یابد. اما 12 ژانویه اعلام شد که قیمت خرده فروشی برق 5 درصد افزایش داده شد و از 1 ژانویه به مرحله اجرا درآمده است. تنها 19 روز پس از این اتفاق، امروز بار دیگر قیمت خرده فروشی برق 5 درصد دیگر افزایش یافت که طبق اعلام دولت از فردا اعمال خواهد شد. همچنین قیمت عمده فروشی برق نیز 8 درصد افزایش یافته است. ( شاماکال)

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما