اخبار اقتصادی اکوادور
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی و تجاری اکوادور در هفته دوم دی ماه 1401 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر ارائه میگردد.
میانگین تولید روزانه نفت اکوادور در سال ۲۰۲۲: یکی از کمترین آمار تولید نفت طی ۱۰ سال گذشته کشور
بنا به گزارش بانک مرکزی اکوادور از ژانویه تا اکتبر ۲۰۲۲ میانگین تولید نفت ۴۷۹۱۵۶ بشکه در روز بوده که یکی از پایینترین آمار تولید نفت در اکوادور طی ۱۰ سال اخیر میباشد. میانگین تولید نفت اکوادور در سال ۲۰۱۴، ۵۵۶ هزار و ۵۵۳ بشکه بوده و کمترین میزان تولید نیز مربوط به سال ۲۰۲۱ است که به ۴۷۲ هزار ۸۷۲ بشکه در روز سقوط کرد. یکی از دلایل اصلی کاهش تولید نفت در اکوادور آسیبهای وارده به دو خط لوله اصلی انتقال نفت به دلایل فرسایش رودخانهها و مشکلات قطعی برق میادین نفتی گزارش شده است.این درحالی است که دولت گیرمو لاسو، از زمان در دست گرفتن زمام دولت در ماه مه ۲۰۲۱، یکی از هدفگذاریهای خود را دو برابر کردن تولید نفت تا ۲۰۲۵ عنوان کردهبود.
منبع: روزنامه ال کومرسیو اونیورسو، ۲۶ دسامبر ۲۰۲۲
فعالان بخش موز و میگو اکوادور از دولت خواستند توافق تجاری با کرهجنوبی و چین را در اولویت قراردهند
با توجه به موضعگیری قاطع رئیس جمهور مکزیک مبنی بر خارج کردن موز و میگو از مذاکرات توافق تجاری با اکوادور، تولیدکنندگان و صادرکنندگان اکوادوری از دولت خواستند، مذاکرات با مکزیک را فراموش کرده و تمرکز خود را به مذاکرات تجاری با چین و کره جنوبی معطوف نماید. میگو و موز دو کالای اصلی صادرات غیرنفتی اکوادوری به شمار رفته که در مجموع برای این کشور حدود ۹ میلیارد دلار ارزآوری دارد.
دولت گیرمو لاسو سیاست گشایش و توافق تجاری با شرکای اصلی خود از جمله چین، کره جنوبی، کانادا و بطور ویژه با مکزیک با هدف پیوستن به اتحادیه تجاری پاسیفیک را در دستورکار خود قرار داده که در مورد مکزیک به دلیل موضع این کشور، مذاکرات به بنبست خورده است.
منبع: روزنامه ال اونیورسو اکوادور، ۲۷ دسامبر ۲۰۲۲
اختلاف و عدم امضاء قراردادهای سالانه میان تولیدکنندگان و صادرکنندگان موز در اکوادور
برغم مهلت اعلامی از سوی وزارت کشاورزی اکوادور مبنی بر امضاء قراردادهای سالانه خرید و فروش میان تولیدکنندگان و صادرکنندگان موز تا تاریخ ۲۹ دسامبر ۲۰۲۲ بر اساس نرخ مصوب برای سال ۲۰۲۳، تولیدکنندگان با توجه به قیمتهای جهانی موز، برای امضاء قراردادهای بلندمدت با صادرکنندگان مقاومت کرده و به دنبال قراردادهای موردی و کوتاه بر اساس نرخ روز میباشند. بنابه اعلام اتحادیه صادرکنندگان موز اکوادور، تاکنون تنها ۲۵٪ از قراردادهای سالانه امضاءشده و حتی این آمار از سوی اتحادیه تولیدکنندگان موز تنها ۱۰٪ اعلام شده است. با توجه به اینکه یکی از صادرات اصلی اکوادور موز میباشد، صادرکنندگان برای قرارداد و مذاکره با طرفهای خارجی خود با مشکل مواجه شده اند.
حداقل قیمت مصوب سال ۲۰۲۳ برای خرید هر جعبه موز با وزن ۴۳ پوندی(۱۹.۵ کیلویی) از کشاورزان ۶.۵ دلار و حداقل قیمت FOB صادرات ۸.۶۶ دلار تعیین شده که برای کشاورزان جذاب نمیباشد.
درحال حاضر قیمت روز هر جعبه موز در بازارهای جهانی براساس عرضه و تقاضا به ۱۳ دلار هم رسید.
منبع: روزنامه ال کومرسیو اکوادور ۲۸ دسامبر ۲۰۲۲
میزان تولید بزرگترین میدان نفتی اکوادور به حداکثر خود رسید
شرکت ملی پترواکوادور روز چهارشنبه ۲۸ دسامبر از رسیدنمیزان تولیدنفت در میداننفتی ساچا(Sacha) به ۷۲ هزار بشکه در روز یعنی حداکثر ظرفیت خود خبر داد. میدان ساچا بزرگترین و قدیمیترین میدان نفتی اکوادور با ۲۸۰ چاه نفتی میباشد که شرکت پترواکوادور اقداماتی برای احیای چایههای غیرفعال و حفر چاههای جدید در این میدان را در دستورکار قرار داده است. کیفیت نفت این میدان ۲۴.۹ API بوه و میزان آن نفتی ۳۷۴ میلیون بشکه تخمین زده میشود.
میزان تولید روزانه نفت اکوادور در ۲۰۲۲، ۴۷۹ هزار بشکه در روز بوده که از این میزان، ۳۹۰ هزار بشکه مستقیما با مدیریت شرکت پترواکوادور و ۱۰۰ هزار بشکه نیز توسط شرکتهای خصوصی تولید میشود.
منبع: روزنامه ال کومرسیو اکوادور ۲۹ دسامبر ۲۰۲۲
وزیر امور خارجه اکوادور: اگر توافق تجاری با مکزیک امضاء نشود، طرح جایگزین ما تمرکز بر توافق تجاری با کشورهای آسیایی و آمریکای مرکزی است
با توجه به موضع قاطع رئیس جمهور مکزیک مبنی بر خارج کردن میگو و موز از مذاکرات توافق تجاری با اکوادور، خوان کارلوس ولگین وزیر امور خارجه اکوادور روز ۲۹ دسامبر اعلام کرد که خوشبختانه وزارت تولید و تجارت خارجی با در نظر گرفتن تغییرات اخیر در گرایشات سیاسی در منطقه آمریکای لاتین، به صورت موازی طرح های جایگزینی را در صورت عدم توفیق در امضاء توافق تجاری با مکزیک و پیوستن به اتحادیه پاسیفیک دنبال کرده است. وی تصریح کرد یکی از این طرحها، پیگیری توافق تجاری با کشورهای آسیایی و تقویت همکاری با کشورهای آمریکای مرکزی از جمله پیوستن اکوادور به ائتلاف جمهوری دومنیکن، پاناما و کاستاریکا با آمریکا موسوم به ائتلاف توسعه در شرایط دموکراسی (ADD) بودهاست.
وزیر امور خارجه اکوادور خاطرنشان نمود که باب مذاکرات با مکزیک باز بوده و در این راستا قرار است در حاشیه مراسم تحلیف لولا داسیلوا در برزیل با مقامات مکزیکی در خصوص دلایل موضع اخیر این کشور در خصوص خارج کردن میگو و موز از توافق که کالاهای اصلی صادراتی اکوادور بشمار میروند، گفتگوهایی انجام شود.
منبع: روزنامه ال اونیورسو اکوادور، ۳۰ دسامبر ۲۰۲۲
شکایت قوه قضاییه اکوادور از کمبود بودجه برای تعمیر و نگهداری زیرساختهای قضایی
فائوستو موریو، رئیس شورای عالی قوه قضاییه اکوادور از وضعیت نابسامان زیرساختهای سیستم قضایی اکوادور به دلیل کمبود بودجه خبر داد. وی با بیان اینکه فقط برای تعمیرات ساختمانهای قوه قضاییه در استان گوایاس ۶ الی ۹ میلیون دلار نیاز میباشد، ابراز داشت که بسیاری از مشکلات موجود به دلیل ساخت ساختمانهای بزرگ و اغراقآمیز در گذشته بدون پیشبینی منابع مالی تامین بودجه تعمیر و نگهداری بوده است.
موریو، بااشاره به اینکه سیستمقضایی شامل دفاتر اسناد رسمی سالانه حدود ۸۰ میلیون دلار درآمد دارد، پیشنهاد نمود که ۵۰٪ از این مبلغ در سیستم قوه قضاییه باقیمانده و به حسابهای دولت واریز نشود.
لازم به ذکر است که طی هفتههای اخیر مواردی از تخریب از جمله ترکیدن لوله آب و تعطیلی زیرساخت ساختمان دادگاههای اکوادور در فضای مجازی و رسانههای اکوادوری انتشار یافته است.
منبع:روزنامه ال کومرسیو، ۳۰ دسامبر ۲۰۲۲
رئیس جمهور اکوادور از پایان موفقیتآمیز مذاکرات توافق تجارت آزاد با چین خبر داد
گیرمو لاسو رئیس جمهور اکوادور روز ۳ ژانویه با انتشار پیامیتوئیتری از پایان موفقیتآمیز مذاکرات توافق تجارت آزاد با چین پس از چهار دور مذاکرات فنی طی ۱۰ ماه خبر داد. لاسو در توئیت خود نوشت: «خبری خوب برای اکوادور؛ کالاهای صادراتی ما به بزرگترین بازار جهان دسترسی ترجیحی خواهند داشت و صنایع ما نیز قادر خواهندبود ماشینآلات و ملزومات اولیه خود را با هزینه کمتری تامین کنند».
دولت گیرمو لاسو از ابتدای کار خود، سیاست گشایش تجاری از طریق توافقهای تجارت آزاد با شرکای اصلی خود ازجمله، چین، کرهجنوبی، مکزیک و کانادا را در دستورکار خود قرار داده که با توجه به بنبست مذاکرات با مکزیک به دلیل موضع این کشور مبنی بر عدم گنجاندن میگو و موز در توافق احتمالی، اکنون خبر پایان مذاکرات فنی با چین خبری خوشایند برای این دو بخش به عنوان مهمترین اقلام صادراتی غیرنفتی اکوادور بشمار میرود.
طی ۱۰ ماه نخست سال ۲۰۲۲ اکوادور ۴ میلیارد و ۹۲۹ میلیارد دلار به چین صادرات داشته و میزان وارداتش از این کشور ۵ میلیارد و ۲۰۵ میلیون دلار بوده است.
مهمترین اقلام صادراتی اکوادور به چین شامل میگو ۳.۴ میلیارد دلار، مواد معدنی و فلزی ۱.۲ میلیارد دلار، چوب ۱۱۴ میلیون دلار، موز ۸۶ میلیون دلار و مواد غذایی برای حیوانات ۳۳ میلیون دلار بوده است.
مهمترین اقلام وارداتی اکوادور از چین نیز شامل ماشینآلات و تجهیزات مکانیکی ۹۰۸ میلیون دلار، ماشینآلات و تجهیزات برقی ۸۸۸ میلیون دلار، خودرو و لوازم یدکی خودرو ۸۰۹ میلیون دلار، اقلام ریختهگری آهنی و فولادی ۳۷۱ میلیون دلار، مواد و مصنوعات پلاستیکی ۳۰۷ میلیون دلار و مصنوعات آهنی و فولادی ۲۳۲ میلیون دلار بوده است.
اقلام صادراتی اکوادور که هم اکنون مشمول تعرفه گمرکی برای ورود به بازار چین میشوند به شرح ذیل میباشند: میگو: بین ۲ تا ۵٪؛ موز: ۱۰٪؛ آرد ماهی: ۲٪؛ ضایعات مس: ۱٪؛ میوههای غیرسنتی: ۱۲ تا ۳۰٪؛ انواع ماهی: ۷٪؛ الوار چوب: ۶٪؛ فرآوردههای چرم: ۵ تا ۷٪ و گل رز: ۱۰٪.
طبق اعلام مقامات اکوادوری، در این توافق تجاری ۸۰۰ قلم از کالاهای تولیدی اکوادور با هدف حمایت از صنایع داخلی، از حذف تعرفه واردات مستثنی شده است.
منبع: روزنامه ال کومرسیو و اونیورسو، ۴ و ۶ ژانویه ۲۰۲۳
رشد ۳.۲ درصدی تولید ناخالص داخلی اکوادور در سه ماهه سوم سال ۲۰۲۲
گیرمو آویان، رئیس بانک مرکزی اکوادور از رشد ۳.۲ درصدی تولید ناخالص داخلی اکوادور طی سه ماهه سوم ۲۰۲۲ نسبت به بازه زمانی مشابه در سال ۲۰۲۱ خبر داد. وی تصریح کرد بخش عمده این رشد اقتصادی مربوط به رشد میزان مصرف عمومیبوده که طی سهماهه سوم ۲۰۲۲ به رقم ۱۱ میلیارد و ۸۰۷ میلیون دلار رسیده است.
رئیس بانک مرکزی اکوادور با بیان اینکه حوزه مصرف (بازار) ۶۵٪ از تولید ناخالص داخلی اکوادور را تشکیل میدهد، خاطر نشان نمود که عملکرد اقتصادی کشور به سطوح پیش از پاندمیکوید ۱۹ و ارقام ثبت شده در سه ماهه سوم سال ۲۰۱۹ نزدیک شده است.
بنابر گزارش رئیس بانک مرکزی اکوادور، در حوزه صادرات افزایش بسیار اندک ۰.۱٪ و در حوزه واردات کاهش ۰.۴٪ در سه ماهه سوم سال ۲۰۲۲ نسبت به بازه زمانی مشابه در سال ۲۰۲۱ ثبت شده است. بهترین عملکرد را صنایع تولید میگو با افزایش ۱۴.۵٪ و بخش خدمات غذا و هتلداری با ۱۱.۸٪ داشتهاند.
منبع: روزنامه ال اونیورسو اکوادور، ۵ ژانویه ۲۰۲۳
ریسک کشوری اکودور در سال جدید میلادی با کاهشی بسیار اندک به ۱۲۴۵ رسید
طبق گزارش بانک مرکزی اکوادور ریسک کشوری در روز ۳ ژانویه با ۵ نقطه کاهش به ۱۲۴۵ رسید. این رقم در ابتدای کار دولت گیرمو لاسو در ماه مه ۲۰۲۱ عدد ۸۶۹ را نشان میداد که حامیان وی این رقم را به اثرات مثبت دولت وی نسبت میدادند.
منبع: روزنامه ال کومرسیو اکوادور، ۵ ژانویه ۲۰۲۳
وزارت کشاورزی اکوادور مهلت امضاء قراردادهای بلندمدت موز بین تولیدکنندگان و صادرکنندگان را تا ۱۵ ژانویه تمدید کرد.
با توجه به عدم تمایل تولیدکنندگان موز اکوادور برای عقد قراردادهای بلندمدت سالانه با صادرکنندگان بر اساس قیمتهای مصوب وزارت کشاورزی برای سال ۲۰۲۳، وزارت کشاورزی مهلت عقد قراردادها را تا ۱۵ ژانویه تمدید کرد. این در حالی است که طبق اعلام ریچارتد سالاسار رئیس اتحادیه صادرکنندگان موز اکوادور، تا پیش از مهلت قبلی تا مورخ ۲۹ دسامبر ۲۰۲۲، میزان عقد قراردادها تنها ۲۵٪ ظرفیت کلی آن بوده و این وضعیت طی مدت سپری شده از ماه ژانویه ۲۰۲۳ تغییری نکرده است.
حداقل قیمت مصوب سال ۲۰۲۳ برای خرید هر جعبه موز با وزن ۴۳ پوندی(۱۹.۵ کیلویی) از کشاورزان ۶.۵ دلار و حداقل قیمت FOB صادرات ۸.۶۶ دلار تعیین شده که بدون تغییر نسبت به سال ۲۰۲۲ بوده و برای کشاورزان جذاب نمیباشد.
در حال حاضر قیمت روز هر جعبه موز در بازارهای جهانی بر اساس عرضه و تقاضا به ۱۳ دلار هم رسیده و کشاورزان به دنبال کسب امتیاز برای عقد قراردادهای سالانه و یا فروش موز تولیدی خود با قراردادهای کوتاهمدت یا spot هستند.
این در حالی است که بخش موز اکوادور که سالها نخستین کالای صادراتی اکوادور بشمار میرفت، طی ۲ سال اخیر جایگاه خود را به میگو داده و طی سال ۲۰۲۲ به دلیل بحران بازار روسیه به دلیل جنگ با اوکراین، زیان ۲۵۸ میلیون دلاری را متحمل شده و پیش بینیها حاکی از کاهش ۱۰٪ میزان تولید موز طی سه ماهه نخست سال ۲۰۲۳ میباشد.
منبع: روزنامه ال اونیورسو ۴ ژانویه ۲۰۲۳