معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۱/۰۸/۲۱- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۲۱۱

اخبار اقتصادی عراق - اربیل

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی حوزه اقلیم کردستان عراق در هفته سوم آبان ماه 1401 مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های این حوزه به شرح ذیل ارائه می‌گردد:

حقوق یک کارگر خارجی در میادین نفتی معادل حقوق 246 کارمند عراقی

علیا نصیف نماینده مجلس عراق از نخست وزیر و وزیر نفت خواست تحقیقاتی را درباره دریافتی کارگران خارجی شاغل در میدان نفتی الغراف با حقوقی بسیار بالاتر از حقوق کارگران عراقی بر خلاف قوانین و دستورالعمل ها دولتی آغاز کنند. وی گفت: براساس آنچه در گزارش شش ماهه سال 2021 هیأت عالی حسابرسی آمده است، شرکت پتروناس مالزی که بهره برداری از میدان نفتی غراف را بر عهده دارد به کارگران خارجی ماهانه تا 85 هزار دلار به ازای هر کارگر معادل 123 میلیون دینار حقوق می‌پردازد و این مبلغ معادل حقوق 246 کارمند عراقی یا 123 مهندس عراقی است. نصیف خاطرنشان کرد: این حقوق های نجومی‌برای کارگران خارجی نه تنها هدر دادن پول عمومی است، بلکه ضایع شدن حقوق کارگران و مهندسان عراقی است که از چنین فرصت هایی محروم شده اند، زیرا طرف عراقی در طول قرارداد، شرکت خارجی را مکلف نکرده که کارگران و مهندسان عراقی را استخدام کنند. (شفق)

عراق در پی ساخت 8 نیروگاه اتمی‌برای تولید 8 هزار مگاوات برق

رئیس سازمان کنترل مواد پرتوزای عراق از طرح این کشور برای ایجاد 8 نیروگاه اتمی‌با ظرفیت تولید 8 هزار مگاوات برق خبر داد. کمال حسین لطیف رئیس سازمان کنترل مواد پرتوزای عراق، «گفت که این کشور مجوز لازم برای ساخت 8 نیروگاه اتمی‌برای تولید برق را از سازمان بین‌المللی انرژی اتمی دریافت کرده است. او گفت که سازمان متبوعش طرحی کامل برای تولید 8 هزار مگاوات برق با راه‌اندازی 8 نیروگاه اتمی تنظیم کرده که به معنای تأمین 25 درصد نیاز برق کشور است. وی گفت که عراق هنوز در مراحل اولیه این پروژه و منتظر صدور مجوز دولت در این باره است و افزود که نقاطی که این نیروگاه‌ها در آنها ساخته خواهد شد، مشخص شده است. لطیف در پاسخ به اظهارات اخیر وابسته اقتصادی سفارت روسیه در بغداد که گفته بود که عراق و روسیه در حال نهایی کردن توافق‌نامه ساخت نیروگاه اتمی عراق توسط روس‌اتم هستند، گفت که تاکنون هیچ توافقی با هیچ دولت عراقی برای برداشتن گام‌های بعدی انجام نشده است. رئیس سازمان کنترل مواد پرتوزای عراق گفت که برنامه عراق آن است که این 8 نیروگاه تا سال 2030 به مرحله بهره‌برداری برسد و ممکن است توان تولید برق آن به 10 هزار مگاوات هم برسد. او درباره پروژه‌های عراق در عرصه انرژی‌های تجدیدپذیر نیز گفت که عراق تا سال 2025 به تولید 3 هزار مگاوات برق از انرژی خورشیدی دست پیدا می‌کند. وی افزود که روس‌اتم و آژانس نظارت بر مواد پرتوزای عراق در حالی بررسی اجرای پروژه‌های کوچک مربوط به راه‌اندازی نیروگاه‌های پژوهشی و نیز استفاده از انرژی هسته‌ای در بخش‌های پزشکی و کشاورزی و آب‌شیرین‌کن هستند.  (میدل ایست نیوز )

روسیه جایگزین عراق به عنوان بزرگ‌ترین  تأمین کننده نفت هند  

پس از اینکه عراق بزرگترین منبع برای این کشور بزرگ آسیایی بود، روسیه، عراق را از خط مقدم کشورهای تأمین کننده نفت هند حذف کرد. وب سایت هندی Business Insider  در گزارشی اعلام کرد که واردات نفت خام هند از روسیه در ماه اکتبر با 8 درصد افزایش به 946 هزار بشکه در روز رسیده است که 22 درصد از کل واردات نفت خام هند را تشکیل می‌دهد، سهم عراق 20.5 درصد و همچنین سهم عربستان سعودی که 16 درصد است.  (رووداو)

خریداری 150هزار تن گندم در یک مناقصه توسط عراق

خریدار دولتی غلات در عراق در مناقصه بین المللی این هفته حدود 150000 تن گندم خریداری کرد که انتظار می‌رود بیشتر از کانادا، لیتوانی و احتمالاً استرالیا باشد. فروشندگان افزودند که گمان می‌رود این مقدار شامل حداقل 50000 تن گندم کانادایی باشد که گفته می‌شود با کمترین قیمت در حدود 489.80 دلار در هر تن با احتساب هزینه حمل و نقل خریداری شده است. برخی از فروشندگان تخمین می‌زنند که 100000 تن از کانادا خریداری شده است. همچنین گفته شد که حدود 50 هزار تن گندم با احتساب هزینه حمل و نقل از لیتوانی به قیمت حدود 499 دلار در هر تن خریداری شده است. اما برخی از دلالان گفتند که 50000 تن گندم استرالیا و تنها 50000 تن گندم کانادا خریداری شده است. عراق در 17 اکتبر اعلام کرد که باید پنج میلیون تن گندم در سال 2023 وارد کند، از جمله حداقل دو میلیون تن در چهار ماه اول سال جدید. (شفق)

بانک مرکزی عراق: وام‌های بانکی شامل شهروندان اقلیم کردستان نیز می‌شود

بانک مرکزی عراق اعلام کرد که طرح‌های وام آغاز شده شامل شهروندان اقلیم کردستان نیز می‌شود. این بانک اعلام کرد: طرح‌های مختلف این بانک که آخرین آن طرح وام سلامت است، همه اقشار جامعه عراق در تمامی استان‌های عراق از جمله اقلیم کردستان با رعایت شرایط و دستورالعمل برای هر ابتکار را در بر می‌گیرد. (شفق)

ارائه بزرگترین بودجه تاریخ عراق تا اواسط ماه جاری میلادی به مجلس نمایندگان

پیش‌نویس بودجه عمومی عراق برای سال 2022 قرار است تا 15 نوامبر به پارلمان عراق ارائه شود که به عنوان «بزرگ‌ترین» بودجه در تاریخ عراق توصیف می‌شود و حجم آن بین 120 تا 130 میلیارد دلار است. انتظارات حاکی از آن است که لایحه بودجه فدرال عراق برای سال 2022 تا 15 نوامبر به پارلمان خواهد رسید، در حالی که سال رو به اتمام است و به دلیل عدم وجود قانون بودجه برای سال 2022، هنوز کار با سیستم هزینه کردن بخشی از دوازده قسمت بودجه‌ای که در سال 2021 هزینه شده است، در جریان است. افزایش قیمت نفت، بحران اقتصادی، افزایش قیمت مواد غذایی و خشکسالی مواردی هستند که بودجه عمومی عراق را برای امسال متفاوت از بودجه‌های قبلی می‌کنند. (رووداو)

تولید 750هزار تن ذرت زرد در کرکوک

اداره کشاورزی استان کرکوک گزارش داد که تولید ذرت زرد در فصل جاری حدود 750 هزار تن بوده است. زهیر علی، مدیرکشاورزی کرکوک، گفت: «محصول ذرت زرد از طریق شرکت‌های عراقی و النهرین به بازار عرضه می‌شود». ذرت زرد غذای اصلی بسیاری از کشورهای جهان است، زیرا علاوه بر استفاده از آن به عنوان خوراک دام، در تولید روغن ذرت، نشاسته و آرد ذرت و ورود آن به بسیاری از صنایع و زمینه‌های تولید انرژی و انرژی سوخت‌های زیستی مورد استفاده قرار می‌گیرد. محصول ذرت زرد در عراق پس از گندم، برنج و جو در رتبه چهارم قرار دارد، جایی که سطح زیر کشت به دلیل رقابت با سایر محصولات تابستانی مانند پنبه، سیب زمینی و غیره نسبتاً کم است. (رووداو)

وام دولت عراق برای پروژه‌های کوچک

بانک دولتی الرافدین اعلام کرد که شعب این بانک واقع در بغداد و استان‌ها برای پروژه‌های کوچک به مبلغ 25 میلیون دینار به شهروندان صاحب مغازه، کارگاه و سایر مشاغل وام می‌دهند. دفتر رسانه‌ای بانک در اطلاعیه‌ای که به خبرگزاری شفق رسیده است، اعلام کرد: بازپرداخت وام به مدت 6 سال با نرخ سود 6 درصد است، با تاکید بر اینکه سرمایه گذاری این وام به احیای اقتصاد ملی و رفع بیکاری کمک می‌کند. (شفق)

افزایش قیمت مرغ در اقلیم کردستان

فراس صدیق، رییس اداره وزارت کشاورزی گفت: پس از کاهش چشمگیر قیمت مرغ، مرغداران نسبت به قبل جوجه کمتری به فروش رساندند، این امر باعث کاهش عرضه در بازار شد و بر قیمت تأثیر گذاشت. وی گفت: ما به عنوان وزارت کشاورزی از سال 2019 واردات مرغ را ممنوع و برای کاهش هزینه تولید برای صاحبان پروژه عوارض گمرکی تجهیزات مرغداری را برداشته‌ایم. همچنین بیگرد طالبانی وزیر کشاورزی اقلیم کردستان گفت که قیمت مرغ به دلیل افزایش خوراک طیور افزایش یافته است. قیمت هرکیلوگرم مرغ هفته گذشته به 4000 دینار رسید که دوبرابر قیمت قبلی است. (کردستان 24)

درآمد نیم میلیارد دلاری یک شرکت انگلیسی از استخراج نفت در اقلیم کردستان عراق

 شرکت جنل انرژی اعلام کرد به لطف افزایش تولید نفت خام و قیمت آن در بازارهای جهانی، تا پایان سال نیم میلیارد دلار از فعالیت در اقلیم کردستان درآمد خواهد داشت. بر اساس بیانیه این شرکت، تولید در میدان نفتی تاوکه به روزانه 109 هزار بشکه رسیده است. جنل انرژی در یک سال گذشته حدود 150 میلیون دلار در دو میدان تاوکه و سرتا سرمایه گذاری کرده است. (میدل ایست نیوز)

آغاز فعالیت بانک ملی در آینده نزدیک

عبدالحکیم خسرو رئیس دفتر هماهنگی و نظارت اقلیم کردستان در خصوص تأسیس بانک ملی گفت: برای تأسیس بانک ملی  با هماهنگی بانک مرکزی عراق، سرمایه‌ای بالغ بر 250 میلیارد دینار اختصاص یافته است. وی گفت: در آینده نزدیک ساختار اداری بانک ملی ایجاد می‌شود که ارتباط مستقیم با خارج خواهد داشت که زمینه ساز اصلاح نظام بانکی در اقلیم کردستان خواهد بود. پیش از این، دولت اقلیم کردستان KRG  اعلام کرده بود که بانک ملی تمامی 94 بانک تجاری را به یکدیگر متصل می‌کند و سپس آنها را به سیستم بانکی بین المللی مرتبط می‌کند. دولت اقلیم کردستان در حال برنامه ریزی برای از سرگیری وام برای مسکن، کشاورزی، صنعت و گردشگری از طریق بانک ملی است که تأثیر زیادی بر بهبود زیرساخت‌ها و اقتصاد منطقه کردستان خواهد داشت. (کردستان 24)

دانا گاز: افزایش تولید گاز در اقلیم کردستان 

شرکت دانا گاز امارات اعلام کرد که تولید گاز در اقلیم کردستان در سال جاری به 500 میلیون فوت مکعب در روز افزایش یافته است. دانا گاز درآمد 161 میلیون دلاری را در 9 ماهه نخست سال جاری اعلام کرد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 24 درصد افزایش داشته است. وی افزود: تولید گاز در اقلیم کردستان 11 درصد افزایش یافته است به طوری که میدان کورمور در حال حاضر روزانه 500 میلیون فوت مکعب گاز تولید می‌کند. پاتریک وارد، مدیرعامل دانا گاز گفت: این شرکت علیرغم چالش‌هایی که با آن مواجه بود، نقش مهمی در بخش انرژی در خاورمیانه به ویژه در منطقه کردستان ایفا کرده است.  ( پولیتک پرس)

فعالیت  98 پالایشگاه غیرمجاز در اطراف اربیل

98 پالایشگاه غیرقانونی در اطراف اربیل وجود دارد، اکثر آنها کمتر از 20 کیلومتر با شهر فاصله دارند، انجمن وزیران سه بار تصمیم به تعطیلی پالایشگاه‌های غیرمجاز گرفته است اما تعطیل نشده‌اند. لیلا محمد، رئیس آگاهی و رسانه در اداره محیط زیست اربیل به‌هاولاتی گفت: این پالایشگاه‌ها تأثیر بسیار بدی بر محیط زیست اربیل دارند و عامل اصلی سرطان هستند، بنابراین استاندار و فرماندار اربیل باید برای تعطیلی آنها با هیئت محیط زیست اربیل همکاری کنند. وی گفت: "تنها پالایشگاه‌های لاناز و کار دارای مجوز هستند. این پالایشگاه‌ها روزانه توسط تیم‌های آنها نظارت می‌شود تا ببینند چقدر با دستورالعمل‌های زیست محیطی مطابقت دارند، در حالی که حدود 98 پالایشگاه بدون مجوز و غیرقانونی وجود دارد." قانون 22 نفت و گاز دولت اقلیم کردستان KRG  در سال 2007 تأسیس یک شرکت ملی پالایش را پیش بینی کرده است، اما 15 سال است که تأسیس نشده است. ربین فتح، کارشناس حوزه منابع طبیعی گفت: بیش از 200 پالایشگاه غیرقانونی در اقلیم کردستان وجود دارد که برخی از آنها قبل از تأسیس وزارت منابع طبیعی وجود داشته است. دلیل وجود این پالایشگاه‌های غیرقانونی این است که اقلیم کردستان نتوانسته است بخش پالایش را به صورت استاندارد توسعه دهد، آنها منبع نفت قاچاق و سرقتی هستند. در اوایل سپتامبر 2015، وزارت منابع طبیعی تصمیم به تعطیلی تمام پالایشگاه‌ها گرفت و تنها مجوز 26 پالایشگاه پس از ارزیابی آنها صادر شده است، اما فعالیت پالایشگاه‌های غیرمجاز و بدون مجوز به فعالیت خود ادامه داده‌اند حتی اگر مدتی تعطیل بوده‌اند، دوباره فعالیت خود را آغاز کرده‌اند، این در حالی است که هیات وزیران در سال‌های 2018، 2019، 2020 تصمیم به تعطیلی کامل پالایشگاه‌ها گرفت، اما تصمیمات هیات وزیران اجرایی نشده و پالایشگاه‌ها به کار خود ادامه می‌دهند. ( هاولاتی )

مدیرکل سدهای اقلیم کردستان: وضعیت بهتر سطح آب سدهای منطقه اقلیم کردستان نسبت به سایر سدهای عراق

رحمان خانی، رییس کل سدهای وزارت کشاورزی و منابع آب اقلیم کردستان گفت: سطح آب سدهای منطقه کردستان با وجود خشکسالی بهتر از سایر سدهای عراق می‌باشد و میزان ذخایر آبی سد دربندیخان نسبت به سال گذشته بیشتر و سطح آب سد دوکان نیز حدود یک متر کمتر از سال گذشته است و سد دهوک که یک سد کوچکتر است، نسبت به سال گذشته حدود 1.5 متر کمتر است.( هاولاتی )

عراق به دنبال قانون گذاری جهت استفاده پسمانده‌های شهری

امیرعلی الحسون، سخنگوی وزارتی میحط زیست گفت: امکان سرمایه گذاری در پسماندهای جامد شهری، در زمینه بازیافت زباله و کسب انرژی از آن از طریق سوزاندن یا از طریق فرآیندهای تخمیر برای برخی از انواع مواد غذایی وجود دارد که از انرژی گاز (متان) تولید شده می‌توان برای تولید برق استفاده کرد. وی افزود: سرمایه گذاری پسماندهای شهری از محل پول یا تأمین انرژی برق، سود اقتصادی زیادی دارد و پیشنهادات متعددی از سوی برخی شرکت‌های متخصص در این زمینه در دست بررسی است. (شفق)

 

 

 

 

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما