معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۱/۰۸/۱۵- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۱۹۲

اخبار اقتصادی بنگلادش

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی بنگلادش در هفته دوم آبان ماه 1401 مندرج در رسانه‌های این کشور به شرح زیر ارائه می‌گردد.

داکا خواستار تامین مالی سریع برای مقابله با تهدیدات ناشی از تغییرات اقلیمی است

شهریار عالم، مشاور وزیر امور خارجه بنگلادش، در یک سمینار آب و هوایی که توسط اندیشکده « چتم هاوس» در لندن برگزار شد، از کشورهای ثروتمند  درخواست نمود که در شرایط فعلی، آسیب‌‌پذیرترین کشورها را برای مقابله با تهدیدات ناشی از تغییرات اقلیمی، به صورت واقعی، از نظر مالی حمایت کنند و به آنها وعده‌های پوچ ندهند( خبرگزاری رسمی‌بنگلادش).

 افزایش مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا

اندیشکده پیشرو بنگلادش تحت عنوان «مرکز گفتگوی سیاست» (CPD)، در بحثی با موضوع «ابتکارات شهر سبز» گزارشی ارائه نمود  مبنی بر اینکه در 20 سال گذشته میزان مرگ و میر ناشی از بیماری‌های مرتبط با آلودگی هوا 9 درصد افزایش یافته است و سالانه حدود 200 هزار نفر بر اثر آلودگی هوا جان خود را از دست می­دهند.  از سوی دیگر،آلودگی  ناشی از پلاستیک نیز طی 15 سال دو برابر شده است ( بانیک بارتا).

 شرکت هواوی از بخش پوشاک در زمینه  تامین انرژی جایگزین سوخت­های فسیلی، حمایت خواهد نمود

هواوی، پیشروترین شرکت خدمات زیرساخت فناوری اطلاعات و ارتباطات در جهان، از تولید انرژی جایگزین بر اساس تقاضا در کارخانه‌های پوشاک بنگلادش حمایت خواهد کرد. بر اساس  این قرارداد، این شرکت چینی انرژی­های سبز، مانند پنل­های خورشیدی را به ­عنوان جایگزین سوخت­های فسیلی معمولی، تولید کرده و آن را بر اساس تقاضا و نیازمندی­ها در سطح کارخانه­ ها عرضه خواهد نمود. در نتیجه، از یک طرف بحران انرژی در بخش صنایع بنگلادش تا حدودی کاهش می­یابد، از طرف دیگر پیشرفت در سبز شدن صنعت حاصل می­شود. به همین منظور، یادداشت تفاهم (MoU) بین اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان پوشاک بنگلادش (BGMEA) و شرکت چینی هواوی امضا شد. بر اساس این طرح، سالانه 2 هزار و 600 گیگاوات برق در صنعت پوشاک تولید می‌شود ( شاماکال).

بانک جهانی: خسارت طوفان در بنگلادش 1 میلیارد دلار در سال است

براساس گزارش بانک جهانی، طوفان­های گرمسیری، سالانه به ­طور متوسط یک میلیارد دلار خسارت به بنگلادش وارد می­کند. به گفته این آژانس جهانی، تأثیرات تغییرات آب و هوایی می­تواند تولید ناخالص داخلی در حوزه کشاورزی این کشور را تا سال 2050 به میزان یک سوم کاهش دهد. در همان زمان، 1.3 میلیون نفر ممکن است  تحت تاثیر تغییرات آب و هوایی مجبور به مهاجرت گردند. در صورت وقوع  یک سیل بزرگ، رشد تولید ناخالص داخلی ممکن است تا 9 درصد کاهش یابد و به دلیل سطح بالای آلودگی هوا، ضرر و زیان سالانه  مرتبط با موضوع تولید ناخالص داخلی 9 درصد است ( نیادیگانتا).

وضعیت قاچاق ارز در بنگلادش

بر اساس گزارش سازمان آمریکایی Global Financial Integrity، از سال 2009 تا 2018، حدود 50 میلیارد دلار به بهانه تجارت خارجی از بنگلادش قاچاق شده است. در سال 2021، میزان پس­انداز بنگلادشی­ها در بانک­های مختلف سوئیس 871.1 میلیون فرانک سوئیس بود. آقای مسعود بسواس، مدیر ارشد واحد اطلاعات مالی بنگلادش (BFIU) گفت: بازگرداندن پول­های قاچاق شده کار دشواری است. چرا که وقتی دلار قاچاق شود، به راحتی قابل بازیابی نیست ( پروتوم آلا).

امضای تفاهم­نامه بین بنگلادش و هلند برای حمایت از تولید و بازاریابی محصولات کنف

یادداشت تفاهمی‌بین «مرکز تبلیغ تنوع کنف» (JPDC) و «مرکز ترویج واردات از کشورهای در حال توسعه»(CBI) برای حمایت از تولید و بازاریابی محصولات کنف قابل فروش در اروپا امضا شد. محمد محمود حسین به نمایندگی «مرکز تنوع کنف» (JDPC) و آقای آن ون لیوون، سفیر هلند در داکا، از طرف CBI، این تفاهم­نامه را امضا کردند. با امضای این تفاهم­نامه، تولیدکنندگان منسوجات خانگی و دکوراسیون منزل متعلق به «مرکز تنوع کنف»( JDPC ) قادر به تولید و عرضه محصولات با توجه به نیاز بازار اروپا خواهند بود. این امر صادرات محصولات کنف مناسب برای بازار اروپا را بسیار افزایش خواهد داد ( خبرگزاری رسمی‌بنگلادش).

ثبت یک رکورد در قیمت برنج، آرد و ذرت در بنگلادش

قیمت برنج، آرد و ذرت در بنگلادش رکورد زد. برنج و آرد غذای اصلی مردم این کشور است و ذرت ماده اصلی خوراک دام و طیور محسوب می­گردد. قیمت این سه  ماده غذایی به قدری افزایش یافته که تا کنون سابقه نداشته است. سادان چاندرا ماجومدر، وزیر غذای بنگلادش گفت که هنوز کمبود عرضه مواد غذایی در بازار این کشور وجود ندارد. مردم اگر پول داشته باشند می­توانند برنج و آرد بخرند. با این حال، نظرسنجی برنامه جهانی غذا (WFP) در ماه گذشته نشان می­دهد که 68 درصد مردم بنگلادش  تحت تاثیر افزایش شدید قیمت­ها برای خرید غذا با مشکل مواجه هستند.  البته لازم به ذکر است که نه تنها برنج،  آرد و ذرت، بلکه تقریبا تمامی مواد غذایی و مایحتاج روزانه  در بنگلادش گران شده است ( پروتوم آلا).

 درآمد صادراتی بنگلادش 8 درصد کاهش یافته است

در دوره بحران دلار، حجم صادرات محصولات بنگلادش دوباره کاهش یافته است. صادرات کالا در ماه سپتامبر 6.25 درصد و در ماه اکتبر 7.85 درصد کاهش داشته است. در نتیجه دو منبع اصلی درآمد ارزی یعنی درآمدهای خارج از کشور ( حواله‌ها) و صادرات محصولات، در دو ماه متوالی کاهش یافته است. بنگلادش در ماه اکتبر سال جاری 4.35 میلیارد دلار از محل صادرات کالا  درآمد ارزی به دست آورده است. این رقم نسبت به مهرماه سال گذشته 7.85 درصد و نسبت به اهداف حدود 13 درصد کمتر است ( اتفاق).

 جلسات ادامه‌دار هیئت صندوق بین‌المللی پول در بنگلادش

دولت بنگلادش در تلاش است برای غلبه بر بحران اقتصادی وام 4.5 میلیارد دلاری از صندوق بین‌المللی پول (IMF) دریافت کند. اکنون هیئتی از صندوق بین‌المللی پول برای بحث درخصوص موضوع این وام، در حال بازدید میدانی از داکا است. این هیئت به سرپرستی راهول آناندا، در روزهای اخیر چندین شرط برای دریافت این وام ذکر کرده است. با این حال، فهرست شرایط هنوز کامل نشده است و هر روز پس از مذاکرات، پیشنهادات جدیدی ارائه می‌شود. این هیئت در جلسه‌ای با دکتر مطیع الرحمان، مدیر کل دفتر آمار بنگلادش، پیشنهاد کرد که داده‌های تولید ناخالص داخلی (GDP) باید هر سه ماه یکبار منتشر شود و در جریان گفتگو با مقامات اداره توسعه انرژی بنگلادش، پیشنهاد بررسی جایگزینی‌ یارانه‌های دولتی در بخش برق با کاهش اجاره بهای نیروگاه‌ها را داد. کارشناسان و اقتصاددانان بنگلادش می‌گویند که با توجه به وضعیت شکننده ذخایر ارزی کشور، مطمئنا دولت با پذیرفتن شرایط و مقرارات صندوق بین‌المللی پول وام را دریافت خواهد کرد( تجمیع خبر پروتوم آلا و داکا تریبیون).

منبع جدید گاز در منطقه بهولا کشف شد

نصرالحمید، وزیر مشاور در امور انرژی بنگلادش اعلام کرد که یک منبع جدید گاز منطقه بهولا پیدا شده است و طبق برآوردهای صورت گرفته انتظار می‌رود روزانه 20 میلیون فوت مکعب گاز از اینجا استخراج شود. ذخایر احتمالی گاز در منطقه­ اکتشافی 239 میلیارد فوت مکعب (Bcf) پیش بینی شده است ( بنگلا تریبیون).

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما