اخبار اقتصادی تاجیکستان
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی تاجیکستان در هفته چهارم اردیبهشت 1401 مندرج در رسانههای این کشور به شرح زیر ارائه میگردد.
افزایش 20 درصدی قیمت آرد در تاجیکستان
به گزارش رسانههای محلی، در ماه آوریل 2022 قیمت هر کیسه 50 کیلوگرمی آرد در تاجیکستان 20 تا 25 سامانی افزایش یافت و از 350 به 370 سامانی رسید. مقامات اداره دولتی ضد انحصار، علت افزایش قیمت آرد را محدودیت صادرات گندم از قزاقستان و افزایش بهای سوخت و کرایه حملونقل اعلام کردند. تاجیکستان سالانه به 2 میلیون تن گندم نیاز دارد که 90 درصد آن از قزاقستان وارد میشود.
کمبود 4 هزار پرستار در بخش بهداشت و درمان تاجیکستان
به گفته مقامات وزارت تندرستی تاجیکستان، هماکنون این کشور با کمبود 4 هزار پرستار مواجه است. فردوس رئوفاف، معاون مرکز آموزش پرستاران تاجیکستان گفت: «مراکز بهداشتی و درمانی مناطق دوردست کشور بیشترین کمبود پرستار را دارند و شمار زیادی از دانشآموختگان رشته پرستاری میکوشند در شهرها شاغل شوند.»
به دلیل کمبود نیروی درمانی در تاجیکستان، امامعلی رحمان رئیسجمهور مقرر کرده است که در 5 سال آینده 60 هزار پزشک و پرستار در مراکز آموزشی تربیت شوند. اما کارشناسان یکی از دلایل کمبود نیروی درمانی در این کشور را پایینبودن حقوق این افراد برمیشمرند. حقوق ماهانه پرستار در مراکز درمانی تاجیکستان بین 600 تا 1000 سامانی است.
تلاش تاجیکستان برای تکمیل نیروگاه راغون از منابع مالی بینالمللی
دولت تاجیکستان از سازمانهای مالی بینالمللی برای تأمین مالی تکمیل ساخت نیروگاه برقآبی راغون دعوت نمود. تاجیکستان از بانک اسلامی توسعه دعوت کرد در تکمیل ساختوساز این نیروگاه مشارکت کند.
ذوقی ذوقیزاده، وزیر توسعه اقتصاد و بازرگانی جمهوری تاجیکستان در دیدار با ابراهیم شکری، مدیر منطقهای بانک اسلامی توسعه، موضوع سرمایهگذاری در بخشهای مهم اقتصاد این کشور و از جمله در نیروگاه برقآبی راغون را مطرح کرد.
گفتنی است در فوریه 2022 شِنی کِمبِل، رئیس نمایندگی بانک آسیایی توسعه در تاجیکستان به خبرنگاران گفته بود که در دسامبر 2021 در ملاقات با نمایندگان دولت این کشور و دیگر سازمانهای مالی و بانکی بینالمللی، موضوع تأمین مالی این طرح بخش انرژی را مطرح کرده بود. وی در آن زمان گفته بود که بانک آسیایی توسعه به تکمیل نیروگاه راغون علاقهمند است، ولی دغدغههایی درباره بازار فروش برق و خرید و تأمین اقدامات حفاظتی وجود دارد. او اعلام کرد این نیروگاه، پس از تکمیل، برای تاجیکستان منبع درآمد خواهد بود.
گفتنی است طرح نیروگاه برقآبی راغون از محل بودجه دولت و فروش سهام این نیروگاه در حال اجراست. در سال 2021 دولت برای این پروژه 2.5 میلیارد سامانی هزینه کرد. از آغاز ساختوساز این طرح در سال 2008 تاکنون 37.7 میلیارد سامانی صرف اجرای آن شده است.
ظرفیتهای گردشگری تاجیکستان در نمایشگاه دبی معرفی شد
نمایندگان کمیته توسعه گردشگری تاجیکستان و 10 شرکت گردشگری داخلی برای نخستینبار ظرفیتهای گردشگری این کشور را در نمایشگاه بینالمللی گردشگری Arabian Travel Market-2022 که از 9 تا 12 مه 2022 در دبی برگزار شد معرفی کردند. این نمایشگاه بزرگترین نمایشگاه تجاری در زمینه گردشگری در خاورمیانه است و در سال 2022 بیستوهفتمین دوره آن برگزار شد.
برنامهریزی برای تأمین برق بدخشان در تابستان 2022
شرکت برق ولایت بدخشان تاجیکستان از تأمین 100 درصدی برق ساکنان این منطقه و 50 هزار نفر از ساکنان روستاهای هممرز با افغانستان در تابستان 2022 خبر داد. هماکنون 270 هزار نفر از ساکنان ولایت بدخشان تاجیکستان و 55 هزار نفر در نواحی هممرز با این منطقه در افغانستان از برق این شرکت استفاده میکنند. مدیران این شرکت میکوشند تا سال 2023 زمینه انتقال بیشتر برق به روستاهای هممرز در افغانستان فراهم گردد.
به گزارش رسانههای محلی، شرکت برق ولایت بدخشان تاجیکستان در 20 سال اخیر برای تأمین برق ساکنان این منطقه و تعدادی از روستاهای افغانستان 223 میلیون دلار هزینه کرده که بخشی از آن را صندوق توسعه اقتصادی آلمان تأمین کرده است.