معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۰/۰۷/۱۵- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۲۱۴

اخبار و تحولات اقتصادی آلبانی

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی آلبانی در هفته دوم مهر 1400 مندرج در رسانه‌های این کشور به شرح ذیل ارائه می‌گردد.

پیش بینی افزایش رشد GDP توسط بانک جهانی: بانک جهانی در آخرین گزارش منتشره خود پیش بینی کرد تولید ناخالص داخلی (GDP) آلبانی در سال 2021 به 7.2% افزایش یابد. این در حالیست که این بانک در ماه جون سال جاری رشد تولید ناخالص داخلی این کشور را 4.4% پیش بینی کرده بود. همچنین بانک جهانی پیش بینی رشد تولید ناخالص داخلی برای سال 2022را مقدار 3.8% و در سال 2023 مقدار 3.7% برای اقتصاد آلبانی را برآورد کرده است.

بهبود وضعیت جهانگردی و املاک و ساختمان سازی در آلبانی موجب افزایش سرمایه گذاری خصوصی و همچنین افزایش مصرف عمومی در کشور در هشت ماهه اول 2021 شده است. آلبانی در سال 2020 به دلیل عوارض ناشی از محدودیتهای کرونایی، تولید ناخالص داخلی منفی  3.3درصد را ثبت نموده بود.

بهبود بخش حمل و نقل آلبانی: بخش حمل و نقل کالاها در هشت ماهه سال جاری ( از ژانویه تا آگوست) نسبت به سال گذشته که کشور درگیر عوارض همه گیری کرونا بوده است، رشد قابل ملاحظه ای داشته است. حجم کالاهای جابجا شده در بنادر آلبانی در ماه آگوست 430400 تن( با 35.4% افزایش) نسبت به سال گذشته بوده است.

حجم کالاها از طریق ریل در ماه آگوست با کاهش 18.5% به 165 میلیون تن – کیلومتر مواجه شد. حمل ونقل هوایی نیز در ماه آگوست با 13.3% افزایش به 154 تن رسیده است. تعداد مسافرین هوایی نیز در این ماه به 561325 نفر رسیده که 2.7برابر بیشتر نسبت به سال گذشته است.

افزایش بازگشت وجه مالیات بر ارزش افزوده(VAT ): بازگشت مالیات بر ارزش افزوده (VAT ) در هشت ماه اخیر سال جاری به رکورد تاریخی خود رسیده است و این امر به دلیل عملکرد خوب در رابطه با افزایش حجم و قیمت های کالاهای وارداتی حاصل شده است. در این دوره زمانی 17.8 میلیارد لک ( 144 میلیون یورو) مالیات حاصل بر ارزش افزوده (VAT ) بدست آمده است که 75% نسبت به سال قبل افزایش داشته است. حجم مالیات اخذ شده در این زمان 36 میلیارد لک بوده که تقریباً نصف آن حدود 17 میلیارد لک بازگردانده شده است.

بر اساس آمار ارائه شده از سوی وزارت دارایی آلبانی، درآمد گمرکی در این دوره زمانی ناشی از مالیات بر واردات 119 میلیارد لک محقق شده است که 23.9% افزایش رشد داشته است.

 شاخص نوآوری: آلبانی در شاخص نوآوری ( GII) در سال 2021 با کسب 28 امتیاز در مقام 84 جهانی قرار گرفته است. این در حالیست که آلبانی در سال 2020 مقام 83 را داشت، از سوی دیگر باید اشاره کرد که آلبانی در کشورهای منطقه بالکان در آخرین رتبه قرار دارد.

شایان ذکر است در نسخه 14 شاخص های منتشر شده از سوی سازمان جهانی مالکیت معنوی ( WIPO) از سوی دانشگاه کورنل ، 180 کشور از نظر شاخص های 81گانه نوآوری طبقه بندی شده اند. آلبانی مقام 90 در شاخص منابع نیروی انسانی و مقام 62 در زیرساختارها را داراست.

افزایش سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در آلبانی: سرمایه گذاری مستقیم خارجی در سه ماهه دوم سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته 1.3% رشد داشته و به 234 میلیون یورو بالغ شده است. بر اساس اطلاعات ارائه شده از سوی بانک مرکزی آلبانی، در این دوره هلند با 64.3 میلیون یورو، ایتالیا 32.7 میلیون یورو و ترکیه با 25.1 میلیون یورو به ترتیب قرار دارند.

بیشترین بخش های سرمایه گذاری از آوریل تا جون سال جاری در بخش معادن با 55.2 میلیون یورو و املاک و ساختمان سازی با 49.5 میلیون یورو بوده است. سرمایه گذاری در بخش املاک در سه ماهه دوم افزایش چشمگیری داشته و به 50 میلیون رسیده که 5 برابر مدت مشابه سال قبل است.

برگزاری مناقصه نیروگاه تولید برق بادی در آلبانی : وزارت زیر ساختار و انرژی آلبانی در اواسط سال جاری مناقصه ای را در خصوص ساخت مزرعه نیروگاه تولید برق بادی برگزار نموده است و تولید حداقل 10 مگاوات و حداکثر 75 مگاوات در مناطقی از آلبانی با قیمت خرید هر مگاوات 75 یورو را به حراج گذاشته است. جهت کمک به سرمایه گذاران، دولت آلبانی یک تحقیق از دبیرخانه امور اقتصادی سوئد و با حمایت بانک نوسازی و توسعه اتحادیه اروپا را ارائه نموده است. بر اساس این تحقیق بعمل آمده، 20 % از سرزمین آلبانی دارای ارتفاع 150 متر بالاتر از سطح دریاست، و مساعد برای ساخت اینگونه نیروگاههای بادی است.

همکاری بانک مرکزی آلبانی و IMF: گنت سیکو رئیس بانک مرکزی آلبانی در یک نشست مشترک با رئیس نمایندگی صندوق بین المللی پول ( IMF) در آلبانی آقای Yan Sun گفت: آلبانی در چارچوب ماده 4 این صندوق همکاری و مشارکت متقابل خواهد داشت. سیکو ضمن ایراد یک سخنرانی گفت: شرایط اقتصادی آلبانی در نیمه اول سال 2021 رو به بهبودی است و پیش بینی کرد عملکرد مثبت در یک دوره زمانی متوسط صورت گیرد. وی افزایش واکسیناسیون عمومی‌کشور و کاهش محدودیتهای کرونایی را موجب رونق تجاری و بازگشت اعتماد به مصرف کنندگان و افزایش دریافت مالیات و عادی شدن فعالیتهای اقتصادی نامبرد.

کاهش ذخایر ارزی و طلای آلبانی: ذخایر ارزی خارجی آلبانی از سوی بانک مرکزی آلبانی مقدار 4.3 میلیارد دلار ( 3.7 میلیارد یورو) از ابتدای سال جاری تا پایان ماه آگوست اعلام شد که 1.2% کاهش نسبت به سال گذشته داشته است. همچنین بر اساس آمار ارائه شده از سوی بانک مرکزی آلبانی در همین ماه ذخایر طلای آلبانی از 173.3 میلیون دلار به 160.3 میلیون دلار نیز کاهش یافته است.

وزیر اقتصاد و دارایی : "اقتصاد آلبانی در سه ماهه دوم سال جاری 18% رشد داشت": آربن احمد ای، معاون نخست وزیر و ابراهیمای، وزیر اقتصاد و دارایی آلبانی طی نشست خبری تأکید کردند که اقتصاد آلبانی با سرعت در حال بهبودی خود می‌باشد و در سه ماهه دوم سال جاری 18% نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد داشته است. به نظر آنها این آمار بیانگر روند مثبت در پایدار سازی اقتصاد آلبانی می‌باشد و چشم انداز رشد 4.5% اقتصاد در سالهای آتی را واقعی می سازد. به نظر وزیر دارایی آلبانی رشد اقتصادی آلبانی در منطقه در بالاترین حد می‌باشد و در مجموع در شش ماهه اول سال جاری اقتصاد آلبانی  11.7% رشد داشته است. 

آخرین وضعیت تولید روزانه نفت خام آلبانی: تولید روزانه نفت خام در حوزه نفتی Patos- Marinza به حدود 11 هزار بشکه در روز رسید، این خبر از سوی شرکت نفتی بانکرهای آلبانی که امتیاز رسمی استخراج نفت خام را در این کشور داراست، منتشر شد.این شرکت در 8 ماهه اول سال جاری 440هزار تن نفت خام را استخراج کرده است و دارای 630 چاه فعال می‌باشد که 70% از آنها دارای تولید بوده و بقیه برای تزریق فشار گاز و ذخیره مورد استفاده می‌شوند.با توجه به افزایش قیمت نفت خام در ماههای جاری به 80 دلار در بشکه؛ این شرکت به دنبال سرمایه گذاری و بالابردن سطح کارآیی بیشتر در این حوزه نفتی می‌باشد. حوزه نفتی Patos- Marinza البانی حدود 90% استخراج نفتی آلبانی را تامین کرده و از سال 2014 تاکنون بیش از 800 میلیون دلار مالیات به دولت پرداخت کرده است.

احمد آی: "دولت برنامه ای برای کمک به اقشار آسیب پذیر دارد": احمد آی، معاون نخست وزیر کوزوو و ابراهیمی وزیر اقتصاد و دارایی آلبانی طی نشست خبری تأکید کردند که دولت سناریوهای لازم جهت کمک به خانوارهای کم در آمد جهت مقابله با گرانی برق و انرژی را تنظیم نموده است و به زودی راما نخست وزیر آلبانی تدابیر اتخاذ شده توسط دولت برای کمک به قشر آسیب پذیر جامعه و نیز به بنگاه‌های کوچک اقتصادی اعلام خواهد نمود.

افزایش هزینه‌های سبد خانوارهای آلبانی: بر اساس آمار ارائه شده از سوی اداره آمار آلبانی instat، هزینه‌های سبد خانوارهای آلبانی در دوران همه گیری کرونا افزایش یافته است و سبد هر خانوار چهار نفره در یک ماه بطور متوسط 83000لک ( تقریباً 685 یورو) می‌باشد.شایان ذکر است هزینه‌های خانوارهای آلبانی در زمینه بهداشت و مواد غذایی حدود 28% از کل سبد یک خانوار را شامل می‌شود که بالغ بر 10هزار لک ( 83 یورو) می‌باشد.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما