معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۰/۰۵/۱۰- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۳۱۱

اخبار اقتصادی نیجریه

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی نیجریه در هفته چهارم تیر ماه 1400 مندرج در رسانه‌ها و روزنامه‌های این کشور به شرح زیر ارائه می‌گردد.

 

دوگانه‌سوز کردن خودروهای عمومی در نیجریه

آقای «ساراکی اووالو»، مدیر دپارتمان منابع نفتی وزارت نفت نیجریه اعلام کرد برآوردهای آن وزارتخانه حاکی از هزینه 1.32 تریلیون نایرایی پروژه دوگانه‌سوز کردن خودروهای عمومی در نیجریه است.

براساس اظهارات این مقام نیجریه‌ای از میان 22 میلیون خودرویی که هم‌اکنون در نیجریه در حال تردد هستند، 8 میلیون خودرو به حمل‌ونقل عمومی اختصاص دارند و با توجه به اینکه دوگانه‌سوز کردن هر خودرو دستکم 400 دلار هزینه دارد درمجموع بودجه‌ای معادل 3.2 میلیارد دلار برای دوگانه‌سوز کردن تمامی این خودروها موردنیاز است.

آقای ساراکی با اشاره برنامه دولت برای حذف یارانه سوخت تأکید کرد هرچند دوگانه‌سوز کردن خودروها در ابتدا نیازمند صرف هزینه قابل‌توجهی است اما این هزینه در کوتاه‌مدت و از طریق صرفه‌جویی در مصرف بنزین و همچنین واقعی کردن قیمت این حامل انرژی (تا هزار نایرا در هر لیتر) قابل بازگشت است.

 معرفی ارز دیجیتال نیجریه از اکتبر 2021

خانم «رقیه محمد»، رئیس دپارتمان فناوری اطلاعات بانک مرکزی نیجریه روز چهارشنبه و در جریان سیصد و ششمین نشست کمیته بانکداری نیجریه اعلام کرد بانک مرکزی از ماه اکتبر 2021 استفاده آزمایشی از ارز دیجیتال خود موسوم به نیگ کوین NIGCOIN را آغاز خواهد کرد.

این مقام بانک مرکزی نیجریه با اشاره به انجام تحقیقات پردامنه در مورد چگونگی تولید و بهره‌گیری از این نوع ارز از سال 2017 میلادی توسط آن بانک، بهره‌گیری از ارزهای دیجیتال را امری گریزناپذیر و دارای مزایای متعدد ازجمله تسهیل تجارت فرامرزی دانست.

 آغاز عملیات احداث خط لوله آجاکوتا-کادونا-کانو

شرکت ملی نفت نیجریه اعلام کرد، عملیات احداث انتقال گاز از آجاکوتا به کانو را آغاز کرده است.

براساس اعلام این شرکت نیجریه‌ای هزینه احداث این خط لوله 614 کیلومتری انتقال گاز معادل 1 میلیارد دلار می‌باشد که 85 درصد آن توسط یک‌دو منبع بانک چین و سینوشور (Bank of China and Sinosure) و 15 درصد نیز از سوی شرکت نفت نیجریه تأمین خواهد شد.

خط لوله مورداشاره در چهار قطعه آجاکوتا-ابوجا (به طول 200 کیلومتر)، ابوجا- کادونا (به طول 193 کیلومتر)، کادونا- زاریا (به طول 97 کیلومتر) و زاریا- کانو (به طول 124 کیلومتر) احداث‌شده و روزانه 3500 فوت مکعب سوخت را منتقل خواهد کرد.

 بیکاری گسترده مانع موفقیت برنامه فقرزدایی دولت

آقای «لمین بارو»، مدیر کل بانک توسعه آفریقا هشدار داد نرخ فزاینده بیکاری در نیجریه مانع از تحقق برنامه فقرزدایی دولت محمدو بوهاری خواهد بود.

این مقام بانک توسعه افریقا با تقدیر از ابتکار آقای بوهاری برای ارتقاء معیشت 100 میلیون نیجریه‌ای تا سال 2030 هشدار داد نرخ بیکاری 33 درصدی افزایش نابرابری درآمدی، افزایش مالیات بر ارزش‌افزوده و برداشتن یارانه سوخت بدون در نظر گرفتن تدابیر جبرانی در کنار وابستگی تام اقتصاد نیجریه به درآمدهای نفتی ازجمله مهم‌ترین عواملی هستند که موفقیت دولت بوهاری در تحقق هدف مذکور را با تردیدهای اساسی مواجه می‌کند.

کسری 3.9 تریلیون نایرایی تجارت اقلام کشاورزی نیجریه

براساس اعلام اداره ملی آمار نیجریه تراز بازرگانی کالاهای کشاورزی این کشور در فاصله مارس 2017 تا مارس 2021 منفی 3.9 تریلیون نایرا بوده است.

بر این اساس طی مدت مورداشاره ارزش تجارت محصولات کشاورزی توسط نیجریه بالغ‌بر 6.2 تریلیون نایرا بوده است که از آن میان 1.14 تریلیون نایرا صادرات محصولات کشاورزی و 5.04 تریلیون نایرا متعلق به واردات این نوع محصولات بوده است که این موضوع حاکی از کسری 3.9 تریلیون نایرایی تجارت تولیدات کشاورزی آن کشور است.

 مهم‌ترین اقلام کشاورزی نیجریه در چهار سال گذشته شامل گندم، ذرت و روغن پالم تصفیه نشده و عمده‌ترین صادرات آن کشور نیز شامل کنجد، بادام‌هندی، کاکائو، قهوه، زنجبیل و دانه سویا بوده است.

 موافقت سنای نیجریه با اخذ وام خارجی توسط دولت

مجلس سنای نیجریه با لایحه دولت فدرال آن کشور برای دریافت وام‌هایی به ارزش 8.32 میلیارد دلار و 490 میلیون یورو موافقت نمود.

در جلسه تصویب این لایحه گزارش کمیته ویژه بررسی این وام‌ها در مورد ضرورت و فوریت اخذ وام خارجی با توجه به کاهش درآمدهای دولت و همچنین نیاز طرح‌های در دست اجرای دولت فدرال به‌ویژه در زمینه‌های توسعه انسانی و توسعه زیرساخت به تأمین مالی قرائت و سپس نمایندگان با درخواست دولت فدرال برای اخذ وام موافقت نمودند.

بر این اساس دولت فدرال نیجریه مجاز است وام‌هایی که درمجموع بالغ‌بر 8 میلیارد و 320 میلیون دلار و 490 میلیون یورو هست را از منابع ذیل دریافت نماید: بانک جهانی، بانک‌های صادرات و واردات و تجارت چین، بانک توسعه آفریقا، صندوق رشد آفریقایی، آژانس توسعه فرانسه، بانک سرمایه‌گذاری اروپا، چهار بانک و صندوق دیگر اروپایی و صندوق بین‌المللی توسعه کشاورزی .

 کسری 1.75 میلیارد دلاری نیجریه در سه ماهه نخست سال 2021

وابستگی شدید به واردات و کاهش درآمدهای صادراتی نیجریه کسری بیش از 1 میلیارد و 750 میلیون دلاری تراز پرداخت آن کشور در سه ماهه نخست سال جاری میلادی را در پی داشته است.

بررسی اطلاعات ارائه شده از سوی اداره ملی آمار نیجریه حاکی از آن است که این کشور طی 9 دوره پیاپی سه ماهه (از سه ماهه نخست سال 2019) در مجموع بیش از 33 میلیارد و 350 میلیون دلار کسری تراز پرداخت داشته است که بخش عمده ای از این کسری متاثر از کاهش درآمدهای صادراتی آن کشور در تقریبا یک سال و نیم اخیر و پس از شیوع همه گیری کرونا حاصل شده است. البته نکته امیدوار کننده در این میان کاهش میزان کسری تراز پرداخت نیجریه از 5.26 میلیارد دلار در سه ماهه چهارم سال 2020 به 1.75 میلیارد دلار در سه ماهه نخست سال جاریست که این موضوع موجب امیدواری برای تغییر این روند به سمت مثبت شدن تراز پرداخت آن کشور شده است. تراز پرداخت (BOP) گزاره ای است که کلیه تعاملات مالی انجام شده بین ساکنان یک کشور و سایر نقاط جهان را در یک دوره معین مشخص می‌کند.

 واردات 40.94 ترلیون نایرایی کالاهای ساخته شده توسط نیجریه

اداره ملی آمار نیجریه اعلام کرد آن کشور در فاصله ژانویه 2017 تا مارس 2021 در مجموع بیش از 40 ترلیون و 940 میلیارد نایرا کالاهای ساخته شده وارد کرده و در عین حال درآمد نیجریه از محل صادرات این نوع کالا در دوره مورد اشاره تنها 4 ترلیون و 220 میلیارد نایرا بوده است.

در دوره مورد مطالعه ارزش کل واردات نیجریه 66 ترلیون و 430 میلیارد نایرا و ارزش کل صادرات آن کشور 67 ترلیون و 300 میلیارد نایرا بوده است. بررسی سبد واردات و صادرات نیجریه در این دوره نشان دهنده سهم قالب کالاهای ساخته شده در واردات آن کشور در مقابل سهم اندک این نوع کالا در سبد صادراتی نیجریه است. شایان ذکر است که در همین مدت سهم نفت از سبد صادرات نیجریه 49 ترلیون و 310 میلیارد نایرا بوده است.

 انتظار درآمد 1 میلیارد دلاری نیجریه از محل صادرات چرم

آقای یمی اوسینباجو، معاون رئیس جمهور نیجریه اعلام کرد، کشورش به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان چرم خام و محصولات نهایی آن قصد دارد تا سال 2025 سهم خود از بازار جهانی این محصول را به یک میلیارد دلار افزایش دهد. این مقام ارشد نیجریه ای با اشاره به ظرفیت های فراوان این بخش بر قابلیت صنایع چرم نیجریه در ایجاد فرصت های فراوان شغلی، تولید درآمدهای بالای صادراتی و کمک به رشد اقتصادی کشور در صورت تدوین و اجرای یک راهبرد مناسب تاکید نمود. آقای اوسینباجو در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به زنجیره گسترده ارزش افزایی چرم از دامداری تا چرم سازی، تولید محصولات نهایی و بازاریابی و فروش، یادآور شد علی رغم اشتغال بیش از 750 هزار نیجریه ای در بخش های مختلف این زنجیره در حال حاضر تنها 11 شرکت بزرگ نیجریه ای در صادرات این نوع محصولات فعالیت دارند. شایان ذکر است ارزش سالانه صادرات صنایع چرم نیجریه در بهترین شرایط 270 میلیون دلار بوده و مهمترین بازارهای صادراتی صنایع چرم آن کشور نیز عبارتند از کشورهای چین، اسپانیا و ایتالیا.

 صادرات 1.9 میلیارد پوندی بریتانیا به نیجریه در سال 2020

معاون سفیر بریتانیا در نیجریه ارزش صادرات کشورش به نیجریه در سال گذشته میلادی را بیش از 1 میلیارد و 900 میلیون پوند دانست. آقای بن جونز همچنین ارزش مجمع واردات بریتانیا از نیجریه طی مدت مورد اشاره را 1.3 میلیارد پوند اعلام کرد که سهم عمده از این میزان شامل صادرات نفت نیجریه بوده است. شایان ذکر است که سهم قابل توجهی از صادرات نفتی نیجریه به بریتانیا نیز متعلق به شرکت های بین الملی نفت انگلیسی نظیر شل است.

 زیان 26.6 میلیارد دلاری نیجریه به دلیل ناامنی دریایی

محمدو بوهاری، رئیس جمهور نیجریه مدعی شد، کشورش به دلیل ناامنی دریایی سالانه متهمل زیانی بیش از 26.6 میلیارد دلار می‌شود. آقای بوهاری که در مراسم رونمایی و آغاز بکار سامانه اطلاعاتی چشم شاهین آن کشور سخن می‌گفت، ابراز امیدواری کرد بکارگیری این سامانه پیشرفته جمع آوری اطلاعات دریانوردی بتواند سهم بسزایی در افزایش امنیت در آبها و مسیرهای دریانوردی مجاور آن کشور ایفا کند. رئیس جمهور نیجریه در بخش دیگری از سخنان خود مدعی شد، بکارگیری سامانه چشم شاهین تصویرجامعی را از تحولات و تردد شناورها در آبراه‌ها و مسیرهای تجاری اطراف آن کشور برای  نیروی دریایی نیجریه فراهم کرده و امکان واکنش سریع این نیرو در مقابل هرگونه تهدیدی را فراهم می نماید. آقای بوهاری تجارت دریایی را مهمترین شاهراه تجارت خارجی نیجریه دانسته و تاکید کرد بیش از 90 درصد از تجارت خارجی آن کشور از جمله صادرات نفت که 55 درصد تولید ناخالص داخلی، 95 درصد درآمدهای صادراتی و بیش از 70 درصد کل درآمدهای دولت نیجریه را تامین می نماید از مسیر دریا انجام می‌پذیرد. بوهاری همچنین مدعی شد علی رغم نقش حیاتی تجارت دریایی برای نیجریه برآوردها حاکی از زیان 26.6 میلیارد دلاری آن کشور به دلیل ناامنی دریایی از جمله فعالیت دزدان دریایی در خلیج گینه و سرقت نفت توسط شبه نظامیان فعال در دلتای نیجر است.

 کاهش 30 درصدی سرمایه گذاری در صنعت نفت نیجریه

آقای مله کیاری، رئیس شرکت ملی نفت نیجریه اعلام کرد، چالش های اخیر اقتصاد بین المللی کاهش 30 درصدی سرمایه گذاری در صنایع نفت و گاز آن کشور را در پی داشته است. این مقام صنعت نفت نیجریه همچنین هشدار داد که نتایج این کاهش آشکار در میزان سرمایه گذاری در سال های آتی بر صنایع انرژی و همچنین در کل اقتصاد آن کشور نمایان خواهد شد. آقای کیاری در بخش دیگری از سخنان خود همچنین با تاکید بر اینکه اقتصاد نیجریه در چند دهه آتی همچنان به نفت به عنوان مهمترین منبع تامین ارز خارجی نیازمند خواهد بود، مدعی شد، انرژی‌های نو و تجدیدپذیر تا سالها پس از سال 2050 نیز قادر نخواهند بود جایگزین نقش محوری نفت و گاز در بازار بین المللی انرژی شوند.

 گشایش دومین جایگاه شارژ باتری خودروهای برقی در نیجریه

نه ماه پس از رونمایی از نخستین خودرو برقی نیجریه توسط شورای طراحی و توسعه خودرو آن کشور، دومین جایگاه شارژ باتری این خودروها، با حضور آقای اوتونبا نینی اده بایو، صنعت، تجارت و سرمایه گذاری آن کشور و در لاگوس افتتاح شد. شایان ذکر است، پس از گشایش نخستین جایگاه شارژ باتری خودروهای برقی در دانشگاه عثمان دان فودیو ایالت شمالی کاتسینا، دومین جایگاه نیز شارژ این نوع خودروها توسط دانشگاه ایالتی لاگوس احداث شده است و هردو این جایگاه‌ها از انرژی خورشیدی به عنوان منبع تامین برق استفاده می نمایند. شایان ذکر است که نیجریه فاقد صنعت خودروسازی ملی بوده و تولید برق در این کشور با جمعیتی بالغ بر 210 میلیون نفر، کمتر از 9 هزار مگاوات می‌باشد.

 توزیع نهاده‌های کشاورزی در ده ایالت نیجریه

بر اساس گزارش رسانه‌های نیجریه ای آژانس همکاری‌های بین المللی ژاپن (جایکا) در همکاری با وزارت کشاورزی و توسعه روستایی نیجریه، نهاده‌های مورد نیاز 1500 کشاورز را در ده ایالت مختلف آن کشور توزیع می نماید. بر این اساس 150 کشاورز در هر یک از ده ایالت منتخب اویو، اکیتی، ابونی، سوکوتو، کاتسینا، ادو، کوگی، گمبه، بنویی و اوگون نهاده‌های لازم برای کشت در زمینی به وسعت یک هکتار را –که شامل بذرهای مرغوب، کود، اصلاح کننده‌های خاک و سموم ضد آفت می‌باشد- را دریافت خواهند. بر اساس اعلام مقامات وزارت کشاورزی نیجریه این پروژه تلاش مشترکی از سوی دولت های ژاپن و نیجریه برای کمک به کشاورزان نیجریه ای آسیب دیده از همه گیری کرونا و سیل های فصلی آن کشور است.

 فروش 36 دارایی دولتی نیجریه برای تامین کسری بودجه سال 2021

آقای «الکس اوکوه»، مدیرکل آژانس خصوصی سازی نیجریه اعلام کرد، دولت آن کشور قصد دارد تا برای تامین کسری درآمدهای ناشی از کاهش قیمت جهانی نفت، 36 دارایی دولتی را به فروش برساند. شایان ذکر است بر اساس آخرین آمار ارائه شده از سوی وزارت اقتصاد و برنامه ریزی ملی نیجریه درآمدهای نفتی نیجریه طی پنج ماه نخست سال جاری 49.5 درصد از میزان پیش بینی شده کمتر بوده و همچنین درآمد حاصل از صادرات غیر نفتی آن کشور در بازه زمانی ژانویه تا می 2021، نیز 24.9 درصد کمتر از میزان مورد انتظار بوده است.

 

 

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما