معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۳/۰۹/۰۴- ۰۸:۰۰

واردات مواد غذایی و نوشیدنی‌ها در گینه استوایی

گینه استوایی در دوره 2022-2017 شاهد رشد پایدار در واردات مواد غذایی و نوشیدنی‌ها بود، به طوری که نرخ رشد سالانه ترکیبی (CAGR) معادل ۳.۹ درصد ثبت شد.

این افزایش، ارزش کل واردات مواد غذایی و نوشیدنی‌ها را در طی شش سال به ۸۱۷.۰۳۴ میلیارد فرانک CFA رسانده است که نشان‌دهنده وابستگی فزاینده این کشور به واردات برای تأمین تقاضای داخلی است. پاندمی COVID-19 و بحران جنگ در اوکراین این روند را تشدید کرده‌اند، چرا که باعث اختلال در زنجیره‌های تأمین جهانی و افزایش قیمت مواد غذایی شده‌اند.

چین در سال 2022 بزرگ‌ترین شریک تجاری گینه استوایی بود، به طوری که بیشترین میزان واردات و صادرات این کشور به چین صورت گرفت. این موضوع در آمارنامه منتشر شده توسط INEGE مشخص شده است. علاوه بر این، در گزارش تجارت خارجی گینه استوایی، اشاره شده که اسپانیا نخستین کشور صادرکننده محصولات غذایی به این کشور است.

در گزارش آمارنامه 2023 که توسط موسسه ملی آمار گینه استوایی (INEGE) منتشر شد، تولید کاکائو در فصل کشاورزی 2022-2021 نسبت به فصل قبل 34.4 درصد افزایش داشته است. با این حال، تولید نفت خام در سال 2022 نسبت به سال قبل از آن 13 درصد کاهش یافته است.

در زمینه مالی، این گزارش نشان می‌دهد که درآمدهای نفتی 90.5 درصد از درآمدهای عمومی را تشکیل داده‌اند و درآمدهای غیرنفتی تنها 9.5 درصد را شامل می‌شوند. همچنین، بدهی عمومی در فاصله سال‌های 2020 تا 2022 حدود 20 درصد کاهش یافته و از 54.9 درصد به 35 درصد رسیده است.

در بخش تجارت خارجی، گزارش نشان می‌دهد که پنج کشور عمده مقصد صادرات گینه استوایی در سال 2022 عبارتند از: چین (17.6%)، اسپانیا (17.5%)، هند (9.9%)، ایتالیا (7.9%) و شیلی (6.6%). در حالی که پنج کشور اصلی صادرکننده به گینه استوایی در سال 2022 شامل: چین (19.9%)، اسپانیا (14.6%)، نیجریه (10.1%)، ایالات متحده (10%) و ترکیه (4.2%) بوده‌اند.

تحلیل انجام‌شده نشان می‌دهد که پنج محصول غذایی و نوشیدنی اصلی که بیشترین واردات را داشته‌اند شامل: گوشت مرغ (مرغ، خروس و بوقلمون)، آبجو مالت، روغن‌های خوراکی، برنج و گوشت خوک است. این محصولات به طور متوسط ۴۲.۷ درصد از ارزش سالانه واردات مواد غذایی و نوشیدنی‌ها را تشکیل می‌دهند.

تحلیل واردات مواد غذایی در گینه استوایی در سال‌های ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۲، افزایش کلی در تقریباً تمام گروه‌های محصول را نشان می‌دهد. به ویژه، در سال ۲۰۲۲ رشد قابل‌توجهی در ارزش برخی محصولات مشاهده شد، به طور خاص رشدهای چشمگیر در محصولات مانند ماهی و صدف‌ها (۳۶.۷٪)، آرد و محصولات نانوایی (33.5%)گوشت و محصولات گوشتی (30.7%) و غذاهای آماده و کنسروها (26.9%) به چشم می‌خورد.

از منظر جهانی، تجزیه و تحلیل الگوی واردات مواد غذایی و نوشیدنی‌ها در گینه استوایی نشان می‌دهد که:

اسپانیا بزرگ‌ترین تأمین‌کننده این محصولات است و به طور متوسط ۳۰.۸ درصد از بازار را در اختیار دارد؛ پس از آن هلند با ۱۰.۴ درصد و آلمان با ۵ درصد قرار دارند. مهم‌ترین محصولات غذایی و نوشیدنی وارداتی از این کشورها عبارتند از: نوشیدنی ، گوشت مرغ و سایر پرندگان، گوشت خوک و آب معدنی.

آسیا، به ویژه مالزی (4.6%) و تایلند (3.5%)، نیز نقش قابل توجهی ایفا می‌کنند و مهم‌ترین محصولات وارداتی از این کشورها شامل روغن‌های خوراکی، برنج، عصاره مالت و گوشت گاو است.

اروپا به عنوان تأمین‌کننده اصلی پیشتاز است و ۶۷.۵ درصد از کل واردات این بخش را تأمین می‌کند. علیرغم نزدیکی جغرافیایی، واردات مواد غذایی از کشورهای دیگر قاره آفریقا تنها ۵.۷ درصد از کل واردات گینه استوایی را در دوره مورد تحلیل تشکیل داده است، با ارزشی معادل ۴۹.۷۰۵ میلیارد فرانک CFA.

 آفریقا: مراکش به عنوان تأمین‌کننده اصلی این محصولات برای گینه استوایی شناخته می‌شود و ۵۱.۲ درصد از واردات آفریقایی را تأمین می‌کند، سپس موریتانی (14.4%)، کامرون (9.1%)، تونس (7.9%) و آفریقای جنوبی (6.2%) قرار دارند. در میان کشورهای منطقه CEMAC، کامرون بزرگ‌ترین تأمین‌کننده مواد غذایی است و بیش از ۷۰ درصد از واردات را تأمین می‌کند.

محصولات غذایی و نوشیدنی وارداتی از مراکش شامل کنسرو ماهی، شکر و روغن‌های خوراکی است؛ از موریتانی بیشتر محصولاتی مانند سالمون و چیکارو وارد می‌شود؛ از آفریقای جنوبی محصولات مانند آب معدنی، سیب و ماست وارد می‌شود؛ و از تونس عمدتاً گوشت مرغ، پاستا و روغن‌ها و چربی‌ها وارد می‌گردد.

محصولات غذایی و نوشیدنی وارداتی از کامرون شامل سوپ‌ها، خورشت‌ها یا آش‌ها، مایونز، پیاز و گوجه‌فرنگی است. از سوی دیگر، قاره آسیا سهم ۱۶.۳ درصدی از بازار واردات مواد غذایی و نوشیدنی در گینه استوایی را دارد، پس از آن آمریکا با ۱۰.۳ درصد و در آخر اقیانوسیه با تنها ۰.۲ درصد قرار دارند. در واردات از آمریکا، عمده محصولات شامل گوشت مرغ و دیگر پرندگان، گوشت گاو، ماهی رایا، شکر و بیسکویت‌ها است.

ایران با توجه به پتانسیل بالای بازار گینه استوایی در بخش واردات مواد غذایی و نوشیدنی‌ها، می‌تواند از این فرصت برای ورود به بازار این کشور بهره‌برداری کند. با رشد پایدار واردات در این بخش و افزایش تقاضا برای محصولاتی مانند گوشت مرغ، روغن‌های خوراکی، برنج و ... ایران که در تولید محصولات کشاورزی و دامی متنوعی همچون گوشت مرغ، برنج و روغن‌های خوراکی و... توانمندی بالایی دارد، می‌تواند به عنوان تأمین‌کننده‌ای جدید و رقابتی وارد بازار گینه استوایی شود.

https://www.guineaecuatorialpress.com/noticias/dinamica_de_las_importaciones_de_alimentos_y_bebidas_en_guinea_ecuatorial

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما