معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۰/۰۳/۲۵- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۴۱۲

اخبار اقتصادی سوئیس (نیمه اول خرداد 1400)

مهمترین اخبار و عناوین اقتصادی روزنامه‌ها و رسانه‌های سوئیس که در نیمه اول خرداد 1400 در رسانه‌های این کشور منتشر شده است به شرح زیر ارائه می‌گردد:

ارسال کمکهای کرونایی سوئیس به نپال

سوئیس 30 تن اقلام بشردوستانه پزشکی برای مبارزه با اپیدمی‌کووید-19 به نپال ارسال نمی‌کند. وزارت خارجه سوئیس در بیانیه ای اقلام این محموله را 40 دستگاه تنفس، 10 دستگاه ونتیلاتور و تعدادی کیت آزمایش و تجهیزات محافظت شخصی (لباس و دستکش) اعلام کرد.

 

حجم صادرات ساعت سوئیسی در آوریل کمی‌بیشتر از سطح قبل از شیوع کرونا

همانطور که انتظار می رفت، صادرات ساعتهای سوئیسی در ماه آوریل نسبت به سال قبل افزایش یافت. میزان فروش فعلی، کمی‌بالاتر از سطح قبل از شیوع بحران کرونا هستند. به طور کلی، بر اساس گزارش اداره گمرک فدرال، صادرات ساعت در ماه آوریل 1.79 میلیارد فرانک سوئیس بوده که نشان دهنده افزایش عظیم تقریباً پنج و نیم برابری است. یک سال پیش، به دلیل همه گیری ویروس کرونا، میزان فروش ساعت در خارج از کشور تنها 329 میلیون فرانک بود. میزان فروش ماه آوریل 2021 نه تنها بسیار بالاتر از سال گذشته است، بلکه کمی‌بالاتر از آوریل 2019 (1.75 میلیارد) قرار دارد.

 

سوئیسی‌ها تقریبا 23 میلیارد فرانک برای تحقیق هزینه می‌کنند

سوئیس 22.9 میلیارد فرانک (25.5 میلیارد دلار) در سال 2019 برای تحقیق و توسعه هزینه کرد. با 3.15 درصد تولید ناخالص داخلی، این بالاتر از میانگین OECD یعنی 2.38 درصد است.اداره آمار فدرال (FSO) اعلام کرد در میان 38 عضو OECD (سازمان همکاری اقتصادی و توسعه)، سوئیس در حال حاضر در رتبه ششم قرار دارد. این رقم سوئیس را هم سطح  آلمان و اتریش و قبل از کره جنوبی و سوئد و بسیار بالاتر از فرانسه قرار می دهد. نسبت به نظرسنجی قبلی FSO که در سال 2017 انجام شد، تحقیق و توسعه 1.8 میلیارد فرانک بودجه بیشتری در سال  2019 دریافت کرده است. این افزایش نشان دهنده رشد 4.3٪ سالانه بین سالهای 2017 و 2019 است. این در حالیست که بین سالهای 2015 و 2017، این میزان رشد سالانه 1.2٪ داشته است. در همین زمان، سهم تحقیقات به عنوان بخشی از تولید ناخالص داخلی اندکی افزایش یافت و از 3.03٪ به 3.15 ٪ رسید.

 

قیمت داروها در سوئیس گرانتر از سایر کشورهاست

قیمت داروهای پزشکی در سوئیس نسبت به سایر بازارهای مهم اروپا بالاتر است. این امر به ویژه برای داروهای ژنریک صدق می‌کند که قیمت آنها تقریباً دو برابر سایر کشورهاست. داروهای دارای ثبت اختراع  هم گرانتر هستند. Santésuisse و Interpharma ، سازمان چتر بیمه‌های سوئیس و شرکت های تحقیقاتی دارویی، روز پنجشنبه اعلام کرد نرخ ارز، دلیل این اختلاف قیمت برای داروهای ثبت اختراع شده است.

 

چشم انداز "بسیار مثبت" برای اقتصاد سوئیس

به گفته موسسه اقتصادی KOF سوئیس، اگر مهار ویروس همچنان پیشرفت کند، چشم انداز اقتصادی این کشور برای اواسط سال 2021 می‌تواند "بسیار مثبت" باشد. شاخص اقتصادی KOF ماه مه 143.2 است - که 6.8 واحد بیشتر از ماه آوریل است.به گفته کارشناسان موسسه فناوری فدرال سوئیس در زوریخ (ETH زوریخ)، رشد ادامه دار و قدرتمند شاخص اقتصادی در بهار سال جاری، جایگزین افت جزئی شده است که در نیمه دوم سال 2020 تجربه کرد. اکنون یکبار دیگر این شاخص در سطحی بسیار بالاتر از میانگین درازمدت خود قرار دارد. طبق KOF، این رشد سریع ناشی از فعالیت بخش تولید و افزایش تقاضای خارجی همراه با "سیگنال مثبت افزوده" از بخش های خدمات مسکن و خوراک است. البته این نتیجه تنها جنبه مثبت نداشته است. به گفته KOF ، هنوز هم اندکی کنش منفی ناشی از بخش مصرف خصوصی وجود دارد.

 

از زمان شیوع پاندمی‌کرونا تاکنون حدود 38000 شغل در صنعت تغذیه سوئیس از دست رفته است

این دومین قرنطینه آنها بود و موجب از دست رفتن هزاران شغل در صنعت مهمان داری شد. طبق گزارش اداره آمار فدرال، این صنعت در سه ماهه اول سال 2021 مجبور به کاهش 4،769 شغل شده است. تعداد کل مشاغل از دست رفته به 37،791 مورد رسیده است که نشان می دهد در مقایسه با سطح قبل از بحران، 20 درصد افزایش داشته است.

لذا صنعت خوراک از رکورد منفی قبلی خودش هم پیشی گرفته است که رکوردی تاریخی است. در پایان سال 2020، این صنعت 33000 شغل خود را از دست داد یعنی زیانی 17 درصدی فقط در یک سال. این آمار به سال 1991 برمی‌گردد اما در این زمان رکود شغلی دومی وجود نداشت. اندازه و سرعت این رکود تاکنون مشابهی نداشته است. صنعت و تجارت خوراک بیشترین آسیب را در بحران کرونا متحمل شد.

صنعت هتلداری نیز ضربه سختی دید. در این صنعت، کمتر از نیمی از تعداد افراد شاغل در صنعت پذیرایی اشتغال دارند. به همین دلیل است که در این صنعت؛ رکود شغلی از نظر مطلق تا حدودی کمتر است. اما اگر تعداد مشاغل تعدیل شده فصلی در سه ماهه اول سال 2021 را با سه ماهه چهارم سال 2019 یعنی قبل از بحران مقایسه کنید، در حال حاضر 10800 شغل نیز در صنعت هتلداری کاهش یافته است.

 

برندهای سوئیسی به دلیل کرونا اعتماد خود را از دست داده اند

بر اساس نظرسنجی آژانس ارتباطات Havas Switzerland که توسط "SonntagsZeitung" منتشر شد، جایگاه سوئیس در رتبه بندی معتبرترین برندها سقوط داشته است. این آژانس از 4600 سوئیسی سوال کرده که برند موردعلاقه شان چیست. در سالهای اخیر، برند سوئیسی همواره در زمینه کسب اعتماد مشتریان عملکرد خوبی داشته است. اما طبق یک بررسی که قبل از بحران کرونا انجام شده است، در سال گذشته برندهای این کشور در جایگاه دوم قرار گرفتند. در جدیدترین مطالعه، تصویری بسیار متفاوت دیده شد: وقتی از افراد پرسیده شد که به چه برندی همیشه یا اکثر اوقات اعتماد دارند، جایگاه سوئیس از میان 489 برند به جایگاه 100 ام سقوط کرد.

اسناد داخلی نشان می دهند: بسیاری از غذاهای نستله ناسالم هستند

به گزارش "فایننشال تایمز" بر اساس یک سند داخلی از این غول صنعت غذایی، بیش از 60 درصد غذاها و نوشیدنی‌های نستله ناسالم هستند و از معیار تعریف شده برای سلامت غذا پیروی نمی‌کنند.

مبنای این ارزیابی، سیستم دسته بندی استرالیایی است که در سطح بین الملل  برای طبقه بندی غذاهای سالم به رسمیت شناخته می‌شود. در مقیاس 5 درجه ای، فقط 37 درصد از محصولات نستله امتیاز بیش از 3.5  گرفته اند لذا طبق استانداردهای خود نستله سالم هستند. اما این شامل سایر محصولات نمی‌شود. طبق گزارش روزنامه در این خصوص "هر چقدر هم نوآوری کنیم، باز هم برخی از محصولات ما هرگز سالم نخواهند بود."

این بررسی مربوط به بسیاری از محصولات و نوشیدنی‌های رایج Nestlé و در نتیجه نیمی از کل فروش گروه است. اما شامل غذای حیوانات خانگی، غذای کودک، قهوه و غذاهایی نمی‌شود که برای افراد با نیازهای پزشکی خاص تولید می‌شوند.

OECD اصلاح کرد: احتمالا اقتصاد سوئیس بهتر از پیش بینی‌ها عمل خواهد کرد

براساس گزارش OECD، احتمالاً امسال اقتصاد سوئیس بهتر از آنچه عمل خواهد کرد که شش ماه پیش انتظار می رفت.

این سازمان مستقر در پاریس، رشد تولید ناخالص داخلی سوئیس را برای سال 2021 میزان 3.2 درصد و برای سال آتی 2022 به میزان 2.9 درصد تخمین زده است.

سازمان همکاری اقتصادی و توسعه در پیش بینی خود در ابتدای دسامبر سال 2020، این میزان رشد را 2.2 درصد اعلام کرده و رشد سال 2022 را پیش بینی نکرده بود. این پیش بینی مثبت به دلیل رفع محدودیتهای ناشی از شیوع کروناست.

کاهش 5 درصدی کارکنان بخش فرهنگی سوئیس در سال 2020

ارقام منتشر شده توسط اداره آمار فدرال (FSO) نشان می دهد در سال 2020 مجموعا 298،000 نفر به نوعی در مشاغل فرهنگی مشغول به کار بودند در حالیکه این رقم در سال 2019 حدود 312،000 نفر بود. این کاهش در درجه اول به دلیل محدودیت های گسترده ناشی از پاندمی‌کرونا بود که منجر به تعطیلی سالن‌های تئاتر، سینما، سالن‌های کنسرت و مکان‌های مختلف فرهنگی دیگر شد. به گفته FSO، کارکنان پاره وقت بیشتر از کارکنان تمام وقت تحت تأثیر این همه گیری قرار گرفتند. از سوی دیگر، ساکنان مناطق روستایی هم نسبت به مناطق شهری بیشتر از این موضوع آسیب دیدند (12.4 - در مقایسه با 4.4 درصد). در برخی مناطق - از جمله زوریخ - تعداد کارکنان بخش فرهنگی در سال 2020 حتی افزایش هم داشت. این بررسی نشان می دهد زنان نیز کمی‌بیشتر از مردان تحت تأثیر قرار گرفتند (4.8- در مقایسه با 4.5-).

گزارش FSO همچنین نشان می دهد که افراد حرفه ای فرهنگی (به عنوان مثال یک نوازنده دستمزدگیر ارکستر) کمتر از کارکنان بخش اداری صنعت فرهنگ (به عنوان مثال حسابدار گروه ارکستر) تحت تأثیر قرار گرفتند (افت 1.8 درصدی). این موضوع در خصوص افراد حرفه ای عرصه فرهنگ که در صنایع دیگر کار می‌کنند (به عنوان مثال یک طراح گرافیک که برای یک بانک کار می‌کند) نیز صدق می‌کند.

رشد نسبتا خوب اقتصاد سوئیس پس از موج دوم کرونا

بازگشایی زودهنگام خرده فروشی‌ها و تقاضای خارجی مانع از رکود اقتصادی شد.

اقتصاد سوئیس در سه ماهه اول به دلیل موج دوم کرونا دچار اندکی رکود شد. اما در مقایسه با سایر کشورها یا انتظاراتی که در ابتدای سال می رفت پیشرفت نسبتا خوبی داشت. به واسطه بازگشایی‌های اخیر، دوباره به میزان قابل توجهی رشد کرده است. به گزارش دبیرخانه امور اقتصادی دولت (Seco)، تولید ناخالص داخلی در دوره ژانویه تا مارس 2021 در مقایسه با سه ماهه قبل 0.5 درصد کاهش یافت. در دوره اعمال اقدامات شدید علیه کرونا در سه ماهه اول، ارزش افزوده به میزان قابل توجهی به ویژه در بخش خدمات کاهش یافت. بر این اساس، مصارف فردی کاهش شدید (3.3٪-) داشت در حالیکه صنعت به شدت رشد کرد (تولید4.9٪+) و لذا از کاهش مشهودتر تولید ناخالص داخلی جلوگیری کرد. به گفته Seco ، رکود اقتصادی مشابه با بهار سال 2020 اتفاق نیفتاده است.

افزایش مصرف محصولات لبنی سوئیسی در زمان شیوع پاندمی

کار در خانه، بسته بودن رستوران‌ها و افزایش پخت و پز در خانه موجب افزایش بسیار زیاد محبوبیت لبنیات سوئیسی در همه گیری سال 2020 شد. به ویژه مصرف کره، پنیر و خامه نسبت به سال قبل به طور قابل توجهی افزایش یافته است.

انجمن تولید کنندگان شیر سوئیسی Swissmilk روز چهارشنبه گفت، دلیل دیگر افزایش فروش شیر و محصولات لبنی سوئیسی، بسته بودن مرزها بود زیرا خرید مرزی ممکن نبود. به طور کلی، به گفته Swissmilk، سرانه مصرف شیر در سوئیس فقط در حدود دو درصد افزایش یافته و به 366 کیلوگرم رسیده است. اما میزان فروش کره به تنهایی 15.2 درصد، فروش پنیر 13.9 درصد و خامه 13.2 درصد افزایش داشته است. فروش شیر تازه نیز برای کل سال 8.6 درصد افزایش داشته است.

کووید-19 به بیمارستان‌های سوئیس 1.5 میلیارد فرانک ضرر زد

ویروس کرونا بیمارستان‌ها را مجبور به لغو عمل های جراحی غیر فوری کرده و در نتیجه موجب شد بیمارستانها سال گذشته 1.55 میلیارد فرانک (1.7 میلیارد دلار) درآمد را از دست بدهند.

طبق نتایج بررسی شرکت مشاوره PwC و انجمن SpitalBenchmark، که نظارت بر امور مالی بیمارستانها را برعهده دارد، بیشتر این زیان مربوط به نخستین قرنطینه در بهار سال 2020 است.

هنگام پیک های این همه گیری، برخی از بیمارستان‌ها با سرریز جدی بیماران روبرو شدند و لذا دولت بیمارستانها را ملزم کرد انتخابی عمل نکنند.

همچنین در مراحل ابتدایی شیوع این بیماری، پزشکان هم کمتر عمل جراحی انجام دادند زیرا بسیاری از افراد در خانه مانده اند و به پزشکان عمومی هم مراجعه نکردند.

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما