معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۰۵/۱۵- ۰۷:۳۰ - مشاهده: ۲۵۵

اخبار اقتصادی قطر (هفته اول مرداد ماه 1399)

اهم اخبار و تحولات اقتصادی قطر در هفته اول مرداد ماه 1399 که در رسانه‌های این کشور منتشر شده به شرح ذیل ارائه می‌گردد:

 اخبار و تحولات داخلی

رشد مزارع در قطر

به گفته کارشناسان، تعداد فزاینده مزارعی که بطور دائم سبزیجات در کشور قطر تولید می‌کنند ناشی از اراده سیاسی موجود برای دستیابی به خودکفایی کالاهای تازه کشاورزی است و آنها خواستار ضرورت وضع قانون در سریعترین زمان ممکن هستند که منجر به تقویت حمایت دولت از کشاورزی و تولید مواد غذایی می‌شود. در هیمن راستا علی الکعبی عضو کمیته کشاورزان و صاحب مزرعه العالمیه ضمن اشاره به تلاش های دولت برای حمایت از محصولات کشاورزی گفت: دولت با حمایت از عملیات بازاریابی نامحدود و ایجاد میدانها برای فروش و جشنواره‌ها و ایجاد شرکت زراعی " محاصیل " و آغاز عملیات تعیین قیمت پایین برای محصولات داخلی به هیچ وجه در پشتیبانی از رشد این بخش در کشور کوتاهی نکرده است.  طبق استراتژی امنیت غذایی در چهار سال آینده تا سال 2023، کشور قطر 36 پروژه کشاورزی با فناوری پیشرفته کشاورزی معرفی کرده است.

این پروژه‌ها 65 درصد از کل مصرف سبزیجات را در طول سال تولید می‌کنند که به 36 قطعه زمین تقسیم شده است. در حال حاضر، تولید مزارع قطر به 35 درصد از مصرف رسیده و در فصل کشاورزی، قطر به خودکفایی انواع مختلفی از سبزیجات مانند خیار، گوجه فرنگی، کدو سبز، سبزیجات با برگ های سبز، لوبیا سبز، بامیه و فلفل دست یافته است. تأمین کنندگان سبزیجات می‌گویند: تولید سبزیجات محلی گاهی در بهضی از فصول به اندازه کافی برای رسیدن به بیش از نیمی از نیازهای کشور می رسد. بر اساس سوابق تجاری، تعداد مزارع قطری که در تابستان امسال سبزیجات به بازار ارائه داده اند حداقل به 30 مزرعه افزایش یافته است بعبارتی 700 درصد بیشتر از سال گذشته است که در آن سال تنها 4 مزرعه تولید سبزیجات وجود داشته است. با حمایت مستمر از سوی ادارات دولتی و شهروندان به طور مداوم در طول سال که به دستیابی به سبزیجات کافی کمک می‌کند. بر اساس اطلاعات وزارت شهرداری و محیط زیست مساحت زمین‌هایی که به زیر کشت رفته و یا قرار است تا سال 2020 به کشت برسد به 12 هزار هکتار می رسد و مساحت زمین‌های قابل کشت و غیر زراعتی در کشور قطر به 53 هزار هکتار می رسد. مساحت زمین‌های موجود در کشور که می‌توان در آن زراعت انجام داد به 65 هزار هکتار می رسد. خاک قطر از قدرت اصلاح پذیری برخوردار می‌باشد و ظرفیت پذیرش انواع مختلف کشت ها با استفاده از فناوری‌های جدید پیشرفته را دارد. 

مولفه‌های حمایت از پروژه‌های امنیت غذایی در قطر 

مولفه‌های حمایت از پروژه‌های امنیت غذایی در قطر شامل موارد ذیل می‌باشند:

6  هزار واحد تولیدی: 5.2 هزار عزبه و 800 مزرعه

25  نوع حمایت: 11 مکانیزم بازاریابی و 14 لوازم تولید

70  میلیون ریال حمایت ارائه شده از وزارت شهرداری در سال

6000  خانه محافظت شده که 350 هکتار را پوشش می دهد

700 درصد  رشد در مزارع دائم التولید

10  پروژه استراتژیک سبزیجات

12  هزار هکتار مساحت مزارع در کشور

برقراری ثبات در قیمت میوه و سبزیجات در کشور

مقدار سبزیجات و میوه واردشده به بازار محلی بسیار افزایش یافته است زیرا میزان محصولات محلی در مزرعه‌ها اندک است. بازار محلی بر میوه و سبزیجات وارداتی بسیار تکیه کرده است از جمله از کشورهای اردن، ترکیه، ایران، هند، آذربایجان، عُمان، هلند و مغرب و برخی از این محصولات از طریق هوایی و برخی دیگر هم از طریق دریایی به کشور وارد می‌شود. حیدر حیدری یکی از واردکنندگان میوه و سبزیجات به بازار محلی گفت: در مقادیر سبزیجات و میوه‌هایی که به بازار محلی وارد می‌شود از چندین منبع فراهم و به بازار عرضه می‌شود و تجار و واردکنندگان قراردادهای زیادی را برای پاسخ به نیازهای بازار محلی از مقادیر کم تولید محلی را امضا کرده اند. وی گفت: وزارت بازرگانی و صنعت قیمت فروش میوه و سبزیجات و ماهی را تا 19 ژوئیه 2020 تعیین کرده است به طور مثال یک کیلو از کدوی قطری و ایرانی را 4.5 ریال قطری، سیب زمینی پاکستانی و ایرانی برای یک کیلو 2.5 ریال مشخص کرده است.

 دارایی 1586 میلیارد ریالی بانک ها در کشور

داده‌های بـانک مـرکزی قـطر که منتشر شد، نـشان داد که دارایـی‌های بـانک هـای تـجاری ( و بدهی‌ها) در کشور تا پایان ماه ژوئن به سطح 1586 میلیارد ریال افزایش یافته و رشدی به ارزش 28.7 میلیارد ریالی را از ماه می‌گذشته و ثبت سالانه 130.6 میلیارد ریال و به نسبت 9 درصد را از ژوئن 2019 نشان می دهد. کل وجوه نقدی و مانده حساب در بانک مرکزی در پایان ژوئن سال 2020 به سطح 87.5 میلیارد ریال رسید، در مقایسه با 92.8 میلیارد در ماه م و افزایش سالانه حدود 17.3 میلیارد و در مقایسه با ژوئن 2019 بالغ بر 70.7 میلیارد ریال بوده است. 

شهروندان: گردشگری داخلی رونق پیدا کرده است

الرایه ـ شماری از شهروندان پیش بینی کردند که طی روزهای آینده و با رفع تدریجی محدودیت های پیشگیرانه اعمال شده از شیوع اپیدمی‌کرونا ( کووید ـ 19 ) و بعد از تصمیم خانواده‌ها برای عدم سفر و ماندن در کشور بخش توریستی محلی احیا می‌شود به ویژه با افتتاح تفریحگاه‌های جدید توریستی مانند تفریحگاه سیلوی. آنها افرودند: هزینه‌های متوسط خانواده‌ها که در تعطیلات به خارج از کشور سفر داشتند کمتر از 100 هزار ریال نیست و برخی دیگر از خانوداده‌ها هزینه‌های سفرشان به 350 هزار ریال می رسد. اما در سالجاری شهروندان ترجیح داده اند تعطیلات تابستانی خود را در داخل کشور بگذرانند به ویژه که جایگزین‌ها فراهم شده است از جمله سواحل، تفریحگاه‌های توریستی، هتل ها که افرهای تشویقی را جهت شهروندان ارائه می دهند. در همین راستا تفریحگاه سلوی 22 ویلا لوکس و مجموعه ای خدمات مدرن را افتتاح نموده که شاهد استقبال وسیع برای رزرو توسط شهروندان و مقیمی‌ها شده است.

قراردادهای 3 میلیارد ریالی برای توسعه جزیره قطیفان شمالی

"شیخ نواف بن جاسم بن جبر آل ثانی" رئیس هیئت مدیره شرکت مهمانداری کتارا ( کتارا الضیافه ) طی اظهاراتی به روزنامه الرایه تأکید کرد، پروژه جزیره شمالی قطیفان با ارائه امکانات مدرن از جمله اسکان تعداد زیادی در هنل ها، مراکز، رستوران‌ها و امکانات تفریحی بی نظیر دیگری مانند شهر بازی آبی و مناطق وسیع سبز به برنامه‌های میزبانی جام جهانی 2022 قطر خدمت کند. وی گفت پروژه جزیره شمالی قطیفان یک نشانه برجسته در تعهدات سرمایه گذاری در توسعه صنعت جهانگردی و توسعه بخش مهمان نوازی در قطر را تشکیل می دهد، وی افزود: چشم انداز مهمان نوازی کتارا با هدف تغییر جهان مهمان نوازی از طریق سرمایه گذاری و نوآوری انجام شده است. شیخ ناصر بن عبدالرحمن آل ثانی معاون رئیس هیئت مدیره شرکت مهمان نوازی کتارا مدیر کل عضو مشاور شرکت پروژه‌های قطیفان گفت؛ حجم کل این پروژه به 17 میلیارد ریال می رسد و نزدیک به 5 میلیارد ریال برای توسعه زیر ساخت ها و دارایی‌های عملیاتی متشکل از پارک آبی، هتل ریکسوس، ساحل و کانال دریایی با تمام خدمات و یک مرکز خرید در پروژه شمالی قطیفان اشاره کرد. وی در ادامه گفت: کلیه پروژه‌های مرحله اول که به ارزش 3.7 میلیارد ریال است در ماه نوامبر 2021 تسلیم می‌شود. .

فرودگاه حمد مجوز حمل دستگاه‌های الکترونیک  در کیف دستی را می دهد 

فرودگاه بین المللی حمد تلاش های پیشگامانه خود را برای استفاده از مدرن ترین تحولات فنی و استفاده از فناوری هوشمند را ادامه می دهد، جائیکه اخیراً این فرودگاه جدیدترین ابزارهای فناوری اسکن امنیتی را نصب کرده است که عبارت از الگوریتم های پیشرفته ای هستند که به پرسنل امنیتی امکان می دهد هر وسیله یا وسیله ای را که حاوی مواد منفجره است، را کشف کنند، صرف نظر از نحوه ساخت آنها و این فناوری جدید به مسافران در حال گذر اجازه می دهد وسایل الکترونیکی خود مانند لپ تاپ، تبلت، دوربین دیجیتال و غیره را در داخل کیف دستی خود در هنگام عبور از گیت امنیتی فرودگاه به همراه داشته باشند.

ورود قطارها به مترو دوحه 

شرکت "کیوتیرمنلز" که فاز اول کار بندر حمد و مرحله دوم توسعه آن را به دست دارد، اعلام کرد، مجموعه ای از قطارهای جدید ؛ اضافی برای مترو دوحه که به بندر بین المللی حمد رسیده را دریافت کرده است. شرکت ریل ( راه آهن ) قطر در ماه ژوئن گذشته سالجاری اعلام کرده بود که دو قطار جدید ضمن 35 قطار جدید و اضافی را دریافت کرده است.

افزایش مازاد تجاری 10.2 درصدی در کشور

سازمان برنامه ریزی و آمار قطر گزارش اولیه خود را درباره آمار تجارت خارجی کشور برای ماه ژوئن سال 2020 را منتشر کرد، این گزارش شامل داده‌هایی درباره صادرات با منشا محلی، صادرات مجدد و واردات است، بر اساس این گزارش، ارزش کل صادرات قطر که شامل صادرات منشا محلی و صادرات مجدد در ماه ژوئن 2020 حدود 12.7 میلیارد ریال تقریباً با کاهشی به نسبت 41.1 درصد در مقایسه با همین تاریخ در سال 2019 داشته است و ارزش واردات کالایی قطر به نسبت 4.0 درصد کاهش داشته که نزدیک به 6.9 میلیارد ریال رسید و نسبت به همین تاریخ در سال 2019 کاهشی به میزان 14.8 درصدی را نشان می دهد. 

قطر میزبان کنفرانس بین المللی گاز طبیعی 2025 خواهد بود

کمیته راهبری تنظیم کننده سلسله کنفرانس ها و نمایشگاه‌های بین المللی گاز طبیعی مایع اعلام کرد که قطر برای میزبانی بیست و یکمین دوره از کنفرانس و نمایشگاه بین المللی گاز طبیعی مایع LNG2025 انتخاب شده است. پرفسور "جو کانگ" رئیس کمیته برنده شدن قطر در عملیات رقابتی برای میزبانی این کنفرانس را اعلام کرد. این دومین باری است که قطر میزبان این کنفرانس می‌شود اولین میزبانی قطر در سال 2004 بوده است.

آغاز فصل جدیدی برای بخش گردشگری قطر

شورای ملی جهانگردی قطر با همکاری وزارت بهداشت عمومی اولین مرحله برنامه « قطر تمیز » را در کلیه هتل ها در کشور را در چارچوب آمادگی بخش توریستی برای استقبال از مهمانانش پس از رفع محدودیت های تحمیل شده فعلی برای کاهش از شیوع اپیدمی‌کرونا « کووید ـ 19 » اتخاذ شده را رونمایی کرد. دکتر "حنان محمد الکواری" وزیر یهداشت عمومی‌گفت: این ابتکار عمل را برای اجرای آن در دیگر بخش ها مورد بررسی قرار داده ایم. "اکبر الباکر" دبیر کل شورای ملی جهانگردی رئیس اجرای هواپیمایی قطر ایرویز گفت: این برنامه بخش جهانگردی جهت را برای بازگشت تدریجی جهت استقبال از مهمانان در قطر در این مرحله کمک می‌کند. 

 اخبار و تحولات خارجی

افق های جدید برای سرمایه گذاری قطر و ترکیه

انجمن بازرگانان قطر  با همکاری کمیته روابط اقتصادی خارجی ترکیه، 50 جلسه از طریق مجازی با همتایان ترک خود متخصص در بخش های بهداشت و درمان، داروسازی، صنایع غذایی را تشکیل داد. "شیـخ فیصل بن قـاسم آل ثانـی" رئیـس انجمن بازرگانـان قـطر گفـت: بخش خصوصی به بخش بـهداشت و درمان و صنایع غذایی در چارچوب بحران فعلی بسیار اهمیت می دهد و به دنبال توسعه همکاری‌های اقتصادی و ایجاد افق ها و فرصت های جدید برای بازرگانان و شرکت های قطر و ترکیه می‌باشد.

برخی شاخص های روابط راهبردی دوحه و آنکارا

قطر 

  • 20 میلیارد دلار سرمایه گذاری‌های قطر در ترکیه
  • 17 میلیارد دلار پروژه‌های ترکی در قطر
  • 242 شرکت با سرمایه مشترک بین قطر و ترکیه
  • 5 میلیارد دلار سرمایه‌های قطر در مجتمع پتروشیمی
  • 32 میلیارد دلار واردات ترکیه در 2018
  • 05 میلیارد دلار صادرات قطر در 2018
  • 256 املاک و مستغلات توسط قطریها در سال 2016 در ترکیه خریداری شده است
  • 305 املاک و مستغلات توسط قطریها در سال 2017 در ترکیه خریداری شده است

ترکیه

  • 352 شرکت ترکی و 25 کارخانه جدید در قطر
  • 546 میلیون ریال سرمایه کارخانه‌های جدید ترکی در قطر
  • 6 میلیارد دلار معاملات پروژه‌هایی که شرکت های ترکی در قطر اجرا نمودند
  • زمینه‌های سرمایه گذاری و همکاری
  • انرژی
  • سرمایه گذاری کشاورزی
  • زیرساخت ها
  • تکنولوژی و دانش
  • سرمایه گذاری املاک
  • برجسته ترین سرمایه گذاریهای قطری در ترکیه
  • 100٪ دستیابی بانک تجاری بر مؤسسه سرمایه گذاری «الترنیناتف»
  • 3 میلیارد مالکیت «Bein» بر مؤسسه رسانه ای« یجی ترک»
  • 100٪ مالکیت Qinvest  بر اداره داریهای اسلامی« ارگوبورتفوی»

جلسه وزیر بازرگانی و صنعت قطر با وزیر مشاور در امور تجارت بین المللی انگلیس

"علی بن احمد الکواری" وزیر بازرگانی و صنعت قطر  از طریق مجازی با آقای "رانیل گاباواردینا" وزیر مشاور تجارت بین المللی سلطنتی انگلیس تشکیل جلسه داد. در این جلسه در مورد روابط دو جانبه و افق های همکاری‌های مشترک بویژه در زمینه‌های تجاری، سرمایه گذاری و صنعتی و راههای گسترش و تقویت آن و تأثیر اپیدمی‌کرونا بر وضعیت اقتصادی و تجاری بحث و تبادل نظر شد. انگلیس هفتمین شریک تجاری قطر است و حجم مبادله تجاری میان دو کشور در سال گذشته 2019 بالغ بر 14.06 میلیارد ریال معادل 3.85 میلیارد دلار بوده است و تعداد شرکت های انگلیسی ثبت شده در وزارت بازرگانی و صنعت قطر نزدیک به 1010 شرکت که 69 شرکت آن نمایندگانی از شرکت های انگلیسی است و 7 شرکت دیگر به طور کلی مالکیت آنها برای انگلیس و 934 شرکت دیگر مشترک یعنی قطر ـ انگلیسی می‌باشند و سرمایه کلی و مشترک آنها بالغ بر 2.6 میلیارد دلار است که در زمینه‌های معماری، پیمانکاری، فناوری اطلاعات، تجارت و خدمات فعالیت دارند.

قطر ایرویز خواستار پرداخت ۵ میلیارد دلار خسارت از کشورهای تحریم‌کننده شد

مجموعه خطوط هوایی قطر با ارائه چهار دادخواست در پرونده‌های مربوط به اختلافات مالی با کشور امارات، بحرین، عربستان و مصر، خواستار پرداخت خسارت پنج میلیارد دلاری از این کشورها شد. این شرکت تأکید کرد: هدف از برآورد خسارت، جبران اقدامات کشورهای مذکور برای اخراج خطوط هواپیمایی قطر از بازارهای خود و ممنوعیت پرواز هواپیماهایی این کشور در حریم هوایی کشورهای مذکوراست. خطوط هواپیمایی قطر اعلام کرده است که حداقل خسارتی که این کشورها به این خطوط وارد کرده‌اند، پنج میلیارد دلار است.

در این بیانیه آمده است: خطوط هواپیمایی قطر در طول سه دهه گذشته به شکل گسترده‌ای در بازارهای چهار  کشور تحریم‌کننده سرمایه‌گذاری کرد تا به صدها هزار مسافر از این کشورها خدمات‌ بدهد و ده‌ها هزار تن کالا را از طریق هوایی جابه‌جا کند.

اکبر الباکر، مدیر اجرایی مجموعه خطوط هوایی قطر اظهار کرد: تصمیمی ‌که چهار کشور تحریم‌کننده برای جلوگیری از فعالیت ما در بازارهایشان و نیز ممانعت از پرواز هواپیماهای ما در حریم هوایی‌شان گرفتند، به منزله نقض آشکار توافقنامه‌های هوایی است.

الباکر در ادامه گفت: ما تمامی راهکارهای قانونی که می‌توانستند عدالت و انصاف را برای ما محقق کنند، در دفاع از حقوق‌مان و جبران تمامی خسارات‌مان پیگیری کردیم و بر این باوریم کشورهای تحریم‌کننده باید بابت اقدامات غیرقانونی‌شان محاکمه شوند.

بررسی همکاری‌های دو جانبه توسط الکعبی و وزیر خارجه و تجارت مجارستان

مهندس "سعد بن شریده الکعبی" وزیر مشاور در امور انرژی قطر  از طریق مجاری با "پیتر سیارتو" وزیر خارجه و تجارت مجارستان تشکیل جلسه داد. در این جلسه پیرامون موضوعات مهم و مشترک دو جانبه در زمینه انرژی بحث و گفتگو شد.

رئیس اتاق بازرگانی قطر: فرصت های تجاری و سرمایه گذاری قابل توجه بین قطر و اردن

"شیخ خلیفه بن جاسم آل ثانی" رئیس اتاق بازرگانی و صنعت قطر  در گفتگویی با خبرگزاری بترا اردن در دوحه بر عمق مستحکم بودن همکاری‌های تجاری و سرمایه گذاری بین دوحه و امان تأکید کرد و گفت انتظار می رود که این همکاری‌ها شاهد رشد قابل توجهی در بخش های متعدد اقتصادی شود، زیرا بازرگان قطر و اردن به شکل دائمی ‌با یکدیگر ارتباط دارند و در مورد پروژه‌های مشترک چه در قطر و چه در اردن بحث و گفتگو دارند. وی گفت: دو کشور روابط و همکاری‌های تاریخی مشترک در بخش های گوناگون دارند بویژه که دو کشور برادر به افزایش حجم مبادله تجاری اهمیت خاصی می دهند و آمار حجم مبادله تجاری بین دو کشور طی سال های گذشته خوب بوده است و امیدواریم که به شکل قابل توجهی طی سال های آینده رشد داشته باشد.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما