معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۰۴/۱۶- ۰۷:۳۰ - مشاهده: ۳۱۰

اهمیت پژوهش و نوآوری در دنیای پساکرونا

یکی از مباحث مهم مطرح در اندیشکده‌ها در آمریکا لزوم توجه بیشتر به نوآوری برای حل مشکلات اقتصادی و اجتماعی در دنیای پساکرونا است. با توجه به نوپدید بودن کرونا مقابله با خود این بیماری و یافتن واکسن آن بدون سرمایه‌گذاری کافی بر روی تحقیق و توسعه امکان‌پذیر نیست. پیامدهای ناشی از این بیماری در جهان نیز همگی جدید به نظر می‌رسند

رکود اقتصادی ناشی از تعطیلی عمدی مشاغل با رکود اقتصادی ناشی از بحران مالی متفاوت است. بیکاری ناشی از کرونا با بیکاری‌های گذشته ماهیت متفاوتی دارد. مشکلات اقتصادی و اجتماعی که این بیماری پدید آورده در نوع خود جدید محسوب می‌شوند. با توجه به نوپدید بودن بیماری و پیامدهای آن‌همه جهان در حال یادگیری راه‌های مقابله و حل‌وفصل مسائل است.

از طرفی این بیماری و عواقب  ناشی از آن نیاز به راه‌حل سریع دارد. از طرف دیگر، همه به‌تدریج به این نتیجه رسیده‌اند که بشر ممکن است مدت‌ها با این پدیده و عواقب آن دست‌وپنجه نرم کند. پاسخ‌گویی به شرایط فوری و اضطراری وظیفه مدیران اجرایی است و پاسخ‌هایی که آن‌ها ارائه می‌دهند به‌ناچار به‌صورت آزمون‌وخطا است. روش آزمون‌وخطا و هزینه‌های آن در کوتاه‌مدت قابل‌درک است اما در درازمدت خیر. به همین خاطر هم‌زمان با تلاش برای یافتن راه‌حل‌های فوری تلاش پژوهشگران برای درک عواقب درازمدت این پدیده نیز افزایش‌یافته است.

یکی از این حوزه‌ها بازنگری مقررات و فرایند تحقیق و توسعه است که سیاست‌های نوآوری کشورها را هدایت می‌کند. برخلاف گذشته حوزه خلاقیت و نوآوری جهانی شده و در انحصار کشورهای خاص نیست. نحوه مدیریت کرونا در آمریکا و برخی کشورهای اروپایی نشان داد که اتفاقاً کشورهای سابقاً پیشرفته شاید به دلیل اطمینان خاطر کاذبی که نسبت به نحوه مدیریت و ساختارهای بهداشتی و اقتصادی و اجتماعی خود داشتند با مشکلات بیشتری مواجه شدند و کرونا نقاط ضعف این نظام‌ها را آشکار کرد. برای مثال سال گذشته آمریکا ازنظر میزان آمادگی برای مقابله با بیماری‌های همه‌گیر مقام اول را کسب کرده بود؛ اما در عمل به آسیب‌پذیرترین و آسیب‌دیده‌ترین کشور تبدیل شد.

والتر کوپن مدیر موسسه ملی علوم و فن‌آوری آمریکا اخیراً گفتگویی با جان‌هامری رئیس موسسه مطالعات استراتژیک بین‌المللی آمریکا در خصوص وضعیت نوآوری در این کشور داشت. به اعتقاد وی هماهنگی که درگذشته میان مراکز دانشگاهی و پژوهشی، دولت و بخش خصوصی وجود داشت، دیگر وجود ندارد. قوانین و مقررات دست‌وپا گیر شده و مانع از چابکی در عرصه نوآوری هستند. مؤسسات پژوهشی در آمریکا با رقابت بین‌المللی بسیار بیشتری مواجه‌اند. براساس گزارش وال‌استریت ژورنال استان‌های مختلف چین در نظر دارند درمجموع یک تریلیون دلار درزمینهٔ هوش مصنوعی سرمایه‌گذاری کنند. این را مقایسه کنید با تلاش کنگره آمریکا برای تصویب ۲۵ میلیارد دلار درزمینهٔ نیمه‌هادی‌ها. 

در ذیل برخی نکات مهم مطرح‌شده توسط والتر کوپن رئیس موسسه علوم و استاندارد در جلسه اخیر استماع کنگره آمریکا آورده شده است:

صنایع آینده به‌خصوص علوم اطلاعات کوانتوم، هوش مصنوعی، فنّاوری نسل پنجم، تولیدات پیشرفته Advanced Manufacturing  و بیوتکنولوژی همگی حوزه‌های فن‌آوری هستند که ظرفیت بالقوه برای دگرگون ساختن تولید، ارتباطات، سیستم بهداشتی، حمل‌ونقل و ... رادارند.

پیشرفت‌ها در فن‌آوری‌های کوانتوم ازجمله علوم اطلاعات به‌صورت بالقوه می‌تواند محاسبه computing،  داروسازی، تولید هوش مصنوعی ارتباطات دفاع ملی و ... . دگرگون سازد. برخورداری از فرصت‌های ناشی از این علوم  در حوزه‌های اقتصادی و امنیتی نیازمند سرمایه‌گذاری مداوم است. موسسه ملی علوم و استاندارد چهار برنده جایزه نوبل در حوزه علوم و فن‌آوری کوانتوم دارد.  تابستان گذشته برای اولین بار دانشمندان ان ای اس تی دستورات یک مدار کامپیوتری را بین دو یون مجزا به‌صورت تلپورت منتقل کردند. این پیشرفت راه را برای برنامه‌های کامپیوتر کوانتوم باز می‌کند تا بتوانند در آینده وظایفی در مقیاس شبکه‌های وسیع کوانتوم انجام دهند. موسسه ملی علوم و استاندارد به همراه دانشگاه کولورادو و موسسه جوینت کوانتوم JQI  و مرکز علوم اطلاعات و کامپیوتر کوانتوم QuICS  با دانشگاه مریلند توانسته‌اند نسل آینده محققین در این حوزه‌های علمی جدید را تربیت کنند و پیشرفت‌های زیادی در این زمینه داشته‌اند. موسسه ملیان آی اس تی توانمندی‌های قوی مهندسی در حوزه کوانتوم را توسعه می‌دهد که محققین به‌سرعت بتوانند چگونگی عملکرد فن‌آوری کوانتوم را آزمایش و ارزیابی کنند. لازمه ایجاد زیرساخت‌های مهندسی کوانتوم همکاری و مشارکت نزدیک با صنعت است.

هوش مصنوعی مدت‌هاست که اولویت استراتژیست های آی اس تی بوده و ابزاری است برای ارتقاء بهره‌وری در تمامی زمینه‌های تحقیق و توسعه و کاربردهای تولیدی پیشرفته. سرمایه‌گذاری بین‌المللی درزمینهٔ هوش مصنوعی در حال انفجار است. پایگاه داده MNIST  مهم‌ترین پایگاه داده استاندارد است که در مقیاس وسیع در آمریکا و سراسر جهان برای آموزش و آزمون سیستم های هوش مصنوعی استفاده می‌شود. دانشمندان ان آی اس تی با پروژه آژانس دفاعی تحقیقات پیشرفته همکاری می‌کنند تا سیستم‌هایی مبتنی بر تلفن هوشمند توسعه داده و بکار گیرند که به نیروهای آمریکایی اجازه می‌دهد از راه دور با افغان‌های پشتوزبان صحبت کنند. این پیشرفت‌های تکنولوژیک موجب تجاری‌سازی سریع سیستم‌های ترجمه صدا درگوشی‌های همراه در مایکروسافت بینگ و گوگل ترنسلیت شده است. ان آی اس تی در حال استفاده از هوش مصنوعی برای مطالعه  عملکرد سیستم‌های روباتیک در محیط‌های تولیدی است تا اینکه برای عملکرد بهتر روبات‌ها بتوانند رفتارها را یاد بگیرند.

فنّاوری نسل پنجم و ارتباطات پیشرفته تغییرات زیادی در چگونگی مصرف اطلاعات تبادلات تجاری و استفاده از خدمات توسط مصرف‌کنندگان، تولیدکنندگان و حکومت‌ها ایجاد می‌کند. پیش بینی می‌شود که در سال جاری ۲۰ میلیارد وسیله به هم مرتبط باشند و این تعداد تا سال ۲۰۲۵ به ۶۰ تا ۷۵ میلیارد وسیله در جهان می‌رسد. این حجم از ارتباطات نیازمند پیشرفت‌های قابل‌توجهی در فن‌آوری‌های ارتباطات است. فنّاوری‌های ارتباطی نسل بعد سریع‌تر و قابل‌اتکاتر خواهند بود و قابلیت رانندگی ماشین‌های خودکار، به‌کارگیری اینترنت اشیاء، پهبادها و دستگاه‌های هوش مصنوعی آینده را فراهم می‌کنند.

علاقمندان برای مطالعه بیشتر می‌توانند به آدرس ذیل مراجعه فرمایند:

https://science.house.gov/imo/media/doc/Copan%20Testimony.pdf

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما