معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۰۲/۲۹- ۰۷:۰۵ - مشاهده: ۲۹۲

کرونا از ضرر 8.4 میلیارد پزویی به آرژانتین تا مذاکرات با سهامداران اوراق قرضه

در حالی که بیماری همه گیر کرونا بیش از 8.4 میلیارد پزو به اقتصاد آرژانتین آسیب زده است، شرکت نفت آرژانتین نیز اعلام نموده که 25 درصد از حقوق کارکنان خود را به دلیل کاهش درآمدهای ناشی از فروش سوخت خودرو، کسر خواهد کرد. در همین حال مذاکرات آرژانتین با سهامداران اوراق قرضه این کشور در حال انجام است تا مانع از دیفالت شدن( عدم توانایی در پرداخت) آرژانتین در بازارهای بین المللی شوند.

برپایه برآوردی که از طریق محاسبه شاخص ترکیبی فعالیت های اقتصادی انجام شده، اقتصاد آرژانتین در 42 روز اول قرنطینه ناشی از شیوع ویروس کرونا ، بیش از 8.4 میلیارد پزو آسیب دیده است. این پژوهش را اقتصاددانان دانشگاه توکومان انجام داده اند.

بررسی شاخص ترکیبی فعالیت های اقتصادی (ICAE) در ماه مارس 2020 نشان می دهد که از نظر تولید ناخالص داخلی شدت رکود اقتصادی که در نوامبر 2017 آغاز شد و 28 ماه به طول انجامید 8.6 درصد کمتر از رکودی است که کرونا ویروس به اقتصاد آرژانتین تحمیل نموده است.

کاهش رشد اقتصادی در سال 1998 تا نیمه سال 2002 به منفی 20.4 درصد رسید که نرخ متوسط سالانه 6 درصد را نشان می داد. اما به نظر می رسد به دلیل تأثیر Covid-19 در ماه آوریل 2020 اوضاع بدتر باشد، چرا که با تعطیلی کامل فعالیت های تولیدی مانند صنعت خودروسازی، حتی یک اتومبیل از خط مونتاژ درنیامده و کارخانجات کاملاً فلج شده اند.

اقتصاددانان برای تعیین هزینه قرنطینه اجباری، به عنوان نقطه شروع، سطح تولید ناخالص داخلی برای سال 2019 را معادل 430 تریلیون پزو در نظر گرفتند و با توجه به اینکه قرنطینه از آخرین دهه ماه مارس آغاز می‌شود، میزان ضرر و زیان ناشی از قرنطینه را در حدود 2.4 میلیارد پزو در این ماه برآورد کرده اند. علاوه بر این کارشناسان اقتصادی میزان رکود اقتصادی در ماه آوریل را، معادل 6.4 میلیارد پزو محاسبه می‌کنند. بر همین اساس آنها میزان رکود اقتصادی آرژانتین در ماه آوریل 2020 را به میزان منفی 2.3 درصد در نظر گرفته اند.

بر پایه این محاسبات، درآمد واقعی کارگران بخش خصوصی با کاهش 20.9 درصدی، تولیدات صنعتی با کاهش 21.4 درصد، بخش ساخت و ساز با کاهش 33.3 درصد، خرید و فروش خودرو با کاهش 72.8 درصد، واردات کالا با کاهش 55.9 درصد و شاخص کلی فروش با کاهش 37.4 درصد مواجه بوده است.

در همین دوره و در حالی که YPF ، بزرگترین شرکت نفتی آرژانتین، در سه ماهه اول سال موفق به جبران زیان خود شده بود، اکنون به دلیل کاهش فروش محصولات نفتی مجبور به کاهش سطح دستمزد کارگران خود تا 25 درصد شده است. از تاریخ 20 مارس، هنگامی‌که کشور به قرنطینه رفت، فروش شرکت نفت به همراه سایر شرکت های صنعتی به شدت کاهش یافت. کاهش نزدیک به 70٪ از فروش سوخت باعث شد این شرکت تصمیم بگیرد سطح دستمزدها را کاهش دهد. ضررهای 10 تا 20 درصدی در درآمدهای این شرکت باعث شده تا بر میزان حقوق های پرداختی در ماه ژوئن تاثیر بگذارد.

فروش بنزین در هفته‌های اول قرنطینه به شدت کاهش یافته بود، اما همزمان با افزایش فعالیت های مجاز، مصرف سوخت نیز روندی افزایشی گرفت. به دلیل شیوع کرونا ویروس پروژه گازی (واکا موئرته) نیز دچار توقف شد. به نظر می رسد با شرایط موجود تا اول اکتبر هیچ افزایش مالیاتی بر سوخت اعمال نخواهد شد و قیمت سوخت در این مدت ثابت می ماند.

YPF  با کسب 174.7 میلیارد پزو در سه ماهه اول سال 14.4٪ نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن رشد داشته داشته است. اما مطمئنا درآمدی‌های این شرکت از زمان آغاز قرنطینه به شدت کاهش یافته است. علیرغم کاهش مصرف بنزین، تولید سایر هیدروکربن‌ها 4.9٪ افزایش یافته و تقاضا برای گاز نیز 10٪ افزایش یافته است که ناشی از تقاضای نیروگاه‌های برق و توزیع کنندگان گاز خانگی است.

در کوران بحران کرونا و قرنطینه، مذاکرات دولت آرژانتین با دارندگان اوراق قرضه ادامه دارد. مارتین گوسمن، درباره مذاکره با دارندگان اوراق قرضه گفت: گفتگو در وضعیتی که می خواستیم پیش می رود.

گوسمن گفت:  گفتگو در مرحله ای قرار دارد که انتظار داشتیم. مذاکرات تا 22 اردیبهشت ادامه داشت و دولت تا جمعه به دارندگان اوراق قرضه مهلت داده بود تا پیشنهادات آن را بپذیرند. علیرغم مخالفت سهامداران اوراق قرضه، وضعیت بدهی‌های آرژانتین در حالت عدم توانایی در پرداخت (دیفالت) قرار نگرفته است.

آقای گوسمن با تأکید بر لزوم شرایط پایدار برای بازپرداخت بدهی‌های این کشور و اشاره به مذاکراتی که با سهامداران اوراق قرضه و مسؤولان صندوق بین المللی پول به هدف لغو بدهی‌ها انجام می دهد، اعتراف کرد که اگرچه آرژانتین می خواهد «بدهکاری خوب» باشد اما هنوز «راه زیادی برای رسیدن به توافق پیش روی خود دارد.»

از سوی دیگر، وی به قیمت دلار اشاره کرد و تشدید قیمت آن در روزهای اخیر را به بی ثباتی اقتصاد کلان در آرژانتین به دلیل عدم حصول نتیجه در مذاکره با دارندگان اوراق قرضه نسبت داد. روز چهارشنبه 24 اردیبهشت ماه 1399، دلار آبی (یا دلار آزاد)  از 130 پزو فراتر رفت و شکاف میان قیمت رسمی (90.67 پزو در برابر هر دلار) را تشدید کرد.

آقای گوسمن به پیروی از آقای فرناندز (رئیس جمهور) از تلاش کشور برای متوقف کردن منحنی همه گیری کرونا در کشور دفاع نمود و تأکید کرد سلامت آرژانتینی‌ها اولویت اصلی دولت است. او در مورد تأثیر اقدامات صورت گرفته بر اقتصاد گفت: قرنطینه فعالیت های اقتصادی را تحت تأثیر قرار داده و هزینه مالی قابل توجهی بوجود آورده؛ آن هم در در شرایطی که آرژانتین فاقد دسترسی لازم به اعتبارات بین المللی است. وی درباره تورم نیز گفت با بیرون آمدن کشور از قرنطینه، سازوکارهای جمع آوری نقدینگی و جلوگیری از انتشار پول دنبال می‌شود.

وی در پاسخ به سؤال خبرنگار درباره پیشنهادات آرژانتین اظهار داشت که وی پیشنهاد کرده است که به طور متوسط 2.3٪  بعنوان سود اوراق پرداخت شود چرا که نرخ بهره جهانی اکنون بسیار پایین است. در صورت پذیرش پیشنهاد ما، آرژانتین می‌تواند به تعهدات خود عمل کند و طلبکاران ما بازده واقعی داشته باشند. اکنون میانگین بهره ای که آرژانتین می‌پردازد 7٪ است که ما نمی‌توانیم با آن روبرو شویم. وی ادامه داد: تا زمانی که وضعیت آرژانتین در شرایط بی ثباتی ادامه می یابد امکان پرداخت بدهی‌ها وجود نخواهد داشت و برای رسیدن به توافق باید کاری کرد.

صحنه سیاسی آرژانتین همچون کشورهای دیگر، عرصه نزاع گروه‌های سیاسی بر سر اولویت اقتصاد و سلامت شده است. مخالفان دولت با برجسته نمودن شرایط اقتصادی و بحران اقتصادی که از زمان آقای ماکری شروع شده بود، اصرار دولت بر ادامه قرنطینه را زیر سوال می‌برند. از سوی دیگر دولت که تا هفته گذشته تلاش می‌کرد تا با آرامش توأم با قاطعیت قرنطینه را همچنان ادامه دهد، این هفته حملات رسانه ای خود علیه مخالفان را افزایش داد. رئیس جمهور فرناندز در مصاحبه با شبکه خبریS15-9صریحاً گفت کسانی که در گذشته این بدهی را روی دست دولت گذاشته اند، اکنون باید پاسخگو باشند. او با اشاره به کشورهایی همچون سوئد که از قرنطینه کشوری خودداری کرده اندگفت : اگر می خواستیم راه آنها را برویم اکنون بیش از 13 هزار کشته روی دستمان باقی مانده بود.

مخالفان دولت در حالی بر کاهش رشد اقتصادی پافشاری می‌کنند که طبق اظهارات آقای فرناندز حتی کشورهای صنعتی همچون ایتالیا، انگلیس، فرانسه، ایالات متحده و... با کاهش رشد اقتصادی از 3 تا 10 درصد مواجه هستند.

به نظر می رسد مذاکرات وزیر اقتصاد آرژانتین با سهامداران اوراق قرضه به نتیجه مطلوب دولت آن کشور در تعویق بازپرداخت ها، کاهش سود و اصل بدهی و سازوکارهای بازپرداخت منجر شود.

منابع:

https://www.clarin.com/economia/economia/ypf-revierte-perdidas-rebaja-10-25-salario-empleados_0_fJEjt1I46.html

https://www.ambito.com/economia/martin-guzman/la-negociacion-los-bonistas-hoy-el-dialogo-esta-yendo-donde-queremos-que-vaya-n5102453

https://www.lanacion.com.ar/economia/deuda-argentina-martin-guzman-negociaciones-acreedores-tenedores-nid2365190

https://www.lanacion.com.ar/economia/despierta-argentina-nid2364032

https://www.infobae.com/economia/2020/05/14/la-pandemia-ya-le-hizo-perder-mas-de-usd-8400-millones-a-la-economia-argentina/

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما