معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۰۲/۱۱- ۰۷:۰۰ - مشاهده: ۱۱۲۹

اخبار اقتصادی قطر ( هفته اول اردیبهشت 1399 )

برخی از مهمترین اخبار اقتصادی داخلی و خارجی قطر که در رسانه‌های این کشور در فاصله زمانی هفته اول اردیبهشت ماه 1399 انتشار یافته است به شرح ذیل می‌باشد:

الف) اخبار و تحولات اقتصادی داخلی قطر:

عرضه 30 هزار رأس گوسفند یارانه ای برای شهروندان در معرض فروش
وزارت تجارت و صنعت قطر با همکاری وزارت شهرداری و محیط زیست و شرکت مواد غذایی و دام از ابتکار عمل ملی مشترک برای تشویق تولیدات محلی و حمایت از قیمت گوشت گوسفند در ماه مبارک رمضان خبر داد، وزارت تجارت اشاره کرد که تا پایان ماه مبارک رمضان شهروندان قطری می‌توانند با قیمت مناسب گوسفندان یارانه ای را خریداری نمایند. این وزارتخانه نزدیک به 30 هزار رأس گوسفند محلی و وارداتی را در بازار به عرضه فروش برای شهروندان قرار داده که هر شهروند با ارائه کارت شناسایی خود می‌تواند دو رأس خریداری کند و این گوسفندان در قصابی‌های وابسته به شرکت و دام در مناطق الوکره، الشمال، الخور، المزروعه و الشحانیه می‌باشند و قیمت یک رأس گوسفند محلی 30 ـ 35 کیلویی 1000 ریال، گوسفند 35 ـ 45 کیلو گرم سوری به ارزش 950 ریال می‌باشد.
هفته گذشته نیز اعلام شد شماری از فروشندگان در بازار سنتی موسوم به (سوق واقف) تأکید کردند، تمام مواد غذایی و خواروبار مخصوص ماه مبارک رمضان با قیمت های مناسب با مقدار لازم از دو ماه قبل وجود دارد: از جمله ادویه جات، انواع حبوبات، شیرینی و میوه‌های خشک و انواع آجیل که مشتریان می‌توانند با قیمت های خوب نیازهای خود را خریداری نمایند. از سوی دیگر شماری از تجار دام در بازار دام منطقه الوکره اظهار داشتند که این بازار را برای استقبال از ماه مبارک رمضان آماده می‌کنند تا پاسخگوی نیازهای مشتریان خود از گوشت و دام های زنده شوند. آنها گفتند دام هایی را که هم اکنون در بازار به عرضه گذاشته شده است از کشورهای مختلفی از جمله سوریه و ایران با قیمت های بسیار مناسب در معرض فروش می‌گذارند. قیمت یک رأس گوسنفد ایرانی 1000 تا 1200 ریال، گوسفند محلی بزرگ 1300 ریال و کوچک 1250، گوسفند بزرگ سوری 1350 و کوچک 1300 به فروش می رسد. این تجار افزودند: به زودی گوسفند از ترکیه و دیگر کشورها وارد می‌شود.

رشد 39٪ تولیدات کشاورزی  و رونق در خودکفایی
بر اساس آمار و ارقام اعلام شده میانگین خودکفایی قطر در 2018 به شرح ذیل می‌باشند:
- %5.6 حبوبات
- %12.5 علوفه‌های حیوانی
- %10.7 میوه و نخل ها
- %14 سبزیجات
- %14.4 گوشت ها
- %67.7 لبنیات و فراورده‌های آن
- %19 تخم مرغ
- %29.8 ماهی‌ها

عرضه بیش از 1500 تن از میوه و سبزیجات ، روزانه در بازار

سوابق تجاری نشان می دهد که مقدار سبزیجات و میوه‌هایی که روزانه به بازار تزریق می‌شود حدود 1500 تن تخمین زده می‌شود که برای نیازهای داخلی کفایت می‌کند و حتی مازاد هم می‌باشد. مخزن آن کالاها نزد تاجران ، برای بیش از دو هفته کافی است در حالی که جریان واردات به صورت روزانه بدون قطعی سازماندهی شود. گوجه فرنگی ، خیار و کدوی محلی 80٪ از نیازهای روزانه را پوشش می دهد.
مهندس "محمد الساده" رئیس اجرایی شرکت حصاد گفت: شرکت بازاریابی محاصیل و خدمات کشاورزی ( یکی از شرکت های حصاد ) اعلام کرد که موفق به بازاریابی 10 میلیون کیلو از سبزیجات از بازار محلی در فصل کشاورزی فعلی شده است. وی افزود خوشحال هستیم که موفقیت شرکت محصولات کشاورزی را فراتر از 10 میلیون کیلو سبزیجات در فصل جاری اعلام کنیم در نتیجه این شرکت توانست از طریق عملیات تولیدات اضافی محلی، بسته بندی و بازاریابی را انجام دهد و بخش خصوصی کشاورزی را حمایت کند و محصولات بیشتر و با کیفیت بالایی تولید نمایند.
عرضه روزانه 120 تن از انواع سبزیجات در بازارهای داخلی
میانگین مقدار سبزیجات موجود روزانه در میادین محصولات کشاورزی بالغ بر 120 تن می‌باشد که از تولیدات مزارع داخلی است و با قیمت هایی کمتر از کلیه بازارها با میانگین مابین 10% الی 25% فروخته می‌شود و برای مراجعه کنندگان به آن میادین کفایت می‌کند و حتی با منظم بودن ورود تزریقات روزانه به آن و ورود محصولات هفتگی در روزهای پنجشنبه، جمعه و شنبه، به نسبت 50%ریال افزایش می یابد.

صادرات 14.1 میلیارد ریالی گاز و نفت در نوامبر گذشته
مجموع ارزش صادرات «گازهای نفت و هیدروکربن گازی دیگر» که نماینده « گاز طبیعی مایع و آلاینده‌ها و پروبان و بیوتان و غیره »می‌باشد، در نوامبر گذشته، نزدیک به 14.1 میلیارد ریال قطری بوده است. همچنان که ارزش «روغن نفت و روغن مواد معدنی قیری خام» نزدیک به 4.3 میلیارد ریال و با نسبت 2.7% کاهش داشته است . ارزش صادرات «روغن نفت و روغن بدست آمده از مواد معدنی قیری غیرخام» نیز کاهش داشته تا به نزدیک 1.1 میلیارد ریال و به نسبت 47.0% می رسد.

دوحه به عنوان یک منبع گاز کم هزینه باقی خواهد ماند .

گزارش های جهانی حکایت از این موضوع دارند که قطر به عنوان منبع گاز کم هزینه جهان باقی خواهد ماند. در ادامه این گزارشات تصریح شده است که روند عملیات اکتشافات و استخراج قطر در زمینه «انرژی پاک» توسط شرکت قطر پترولیوم همچنان ادامه خواهد داشت.
اخیرا مهندس "سعد بن شریده الکعبی" وزیر مشاور در امور انرژی، عضو مشاور و رئیس اجرای قطر پترولیوم اظهار داشت که کارهای عمرانی حفاری برای پروژه گسترش میدان گاز شمال که اولین مورد از بین 80 حلقه چاه که حفاری می‌شود آغاز شده است. وی گفت کار حفاری از روز 29 مارس گذشته شروع شده است.

مشوق های وزارت «تجارت و صنعت» در زمینه فضای کسب و کار
- 761 فرصت سرمایه گذاری در بازار سبزیجات و دام
- 445 مغازه از دو بازار قدیمی در ابوهامور منتقل می‌شود
- بر روی 316 مغازه قرعه کشی علنی انجام شده است
- 50 عرشه سبزی فروشی و میوه فروشی به صورت عمده
- 106 عرضه سیزیجات و میوه به صورت خرده فروشی
- 28 محل بعنوان دفاتر اداری
- 166 محل به عنوان مزرعه پرورش گاو و گوسفند
- 90 محل به عنوان مزرعه پرورش شتر

انواع فعالیت های تجاری در بازارهای مرکزی در قطر :
• مواد غذایی تازه
• عرشه‌های میوه و سبزیجات
• عرشه‌های بازار محلی
• گلخانه و دفاتر اداری
• طویله‌های گوسفند و شتر

دستاوردهای قطر در زمینه مبارزه با شیوع ویروس کرونا

سخنگوی رسمی‌کمیته عالی بحران‌ها طی یک کنفرانس خبری در مورد کنترل و مهار پیامدهای اقتصادی از بحران کرونا گفت: قطر مجموعه ای از رویه‌ها را اجرا کرده است که برخی از آنها سریع و بعضی دیگر برای طولانی مدت است و "شیخ تمیم بن حمد آل ثانی " امیر قطر برای حمایت از اقتصاد کشور و به ویژه بخش خصوصی 75 میلیارد ریال را اختصاص داد که 3 میلیارد ریال آن به شکل وام به بخش خصوصی اعطا می‌شود و همچنین دولت اوراق قرضه ای را در سطح بین المللی با ارزش 10 میلیارد دلار در بازار جهانی ارائه کرد، اما آنچه که در بازار جهانی ارائه شد 40 میلیارد دلار بود، این بدان معناست که سرمایه گذار خارجی اعتماد به نفس بالایی در توانایی اقتصاد قطر برای جذب بحران دارد.
"الخاطر" در ادامه تأکید کرد که در چارچوب اقدامات اتخاذ شده برای مقابله با اپیدمی‌کرونای نوظهور، بیش از 43 هزار مورد غربالگری شده اند و قطر آمادگی کامل دارد تا بیمارستان‌های میدانی با ظرفیتی بالغ بر 12 هزار تخت ایجاد نماید و علاوه بر این بیمارستان‌ها، همچنین برای موارد پزشکی دیگر، بخش مجزایی را برای درمان این اپیدمی راه اندازی کند، الخاطر تأکید کرد که تا الان دولت به بهش خصوصی پناه نبرده است و اما بخشی از امکانات بخش خصوصی را در مورد نیاز استفاده می نماید و سیستم پزشکی در حال حاضر در کشور توانایی پاسخگویی به نیازها را دارد و هر فردی که در قطر سکونت دارد می‌تواند از خدمات کامل پزشکی به ویژه بیماران کرونایی به شکل مجانی برخوردار شوند و هیچ تفاوتی بین شهروند و مقیم وجود ندارد و همچنین برای آگاهی افراد جامعه از خطرات کرونا با 9 زبان هم اکنون اطلاع رسانی می‌شود. 

سپرده‌های 1.89 میلیارد ریالی دولت در صندوق بین المللی پول 

مجموع سپرده‌های ویژه و سهم در صندوق پول بین المللی برای دولت قطر در پایان ماه ژانویه سال جاری نزدیک به 1.89 میلیارد ریال معادل 519.2 میلیون دلار بوده است در مقایسه با سطح ثبت شده در ژانویه سال 2018 که 1.44 میلیارد ریال معادل حدود 397.5 میلیون دلار بوده است.

تقاضای برای 2.5 میلیارد گالن آب در هفته
در بازه زمانی 12 تا 18 ژانویه سال جاری، مجموع تقاضا برای آب در قطر در طی یک هفته به حدود 2.5 میلیارد گالن رسیده است. در روز 16 ژانویه بالاترین تقاضای آب در قطر، در این دوره با مجموع 358 میلیون گالن آب ثبت شده است. در حالی که روز 12 ژانویه حداقل تقاضا نسبت به آب در همان بازه زمانی با حدود 345.6 میلیون گالن در روز ثبت شده است.

صادرات 12.6 میلیارد ریالی قطر به 5 کشور در ماه
طی ماه اکتبر گذشته مجموع صادرات کشور قطر به پنج کشور اول پذیرای صادرات قطر به بیش از 12.6 میلیارد ریال رسید. ژاپن با حدود 3.11 میلیارد ریال در رأس قرار گرفت و پس از آن هند با حدود 3.09 میلیارد ریال سپس کره جنوبی با حدود 2.58 میلیارد ریال و چین با 2015 میلیارد ریال و در رتبه پنجم سنگاپور قرار گرفته است که میزبان صادرات قطر به ارزش 1.68 میلیارد ریال بوده است.

کمک های مالی 2.5 میلیون ریالی «نماء» به پروژه‌های کوچک و متوسط در 2019
حجم کمک های مالی مرکز اجتماعی الانماء با عنوان اختصاری «نماء» به پروژه‌های کوچک نزدیک به 2.5 میلیون ریال تقریباً بوده است. به طوری که کمک مالی به 12 الی 15 پروژه در سال گذشته انجام شده است تا مجموع کمک های مالی از آغاز راه اندازی این خدمت در سال 2007 به نزدیک به 20 میلیون ریال برسد. « نماء » بر حمایت از بخش کارآفرینی در جامعه محلی تلاش می‌کند.

ب) اخبار و تحولات اقتصاد خارجی قطر:

ساخت نفتکش های حمل گاز طبیعی به ارزش 11 میلیارد ریال قطری
مهندس "سعد بن شریده الکعبی" وزیر مشاور در امور انرژی عضو مشاور و رئیس اجرایی شرکت پترولیوم قطر اظهار داشت: پترولیوم قراردادی را برای ذخیره ظرفیت جهت ساخت تعدادی از تانکرهای گاز طبیعی مایع در چین را امضاء کرده است؛ تا بخشی از الزامات ناوگان نفتی قطر برای حمایت از پروژه‌های تولید گاز طبیعی مایع از جمله پروژه‌های گسترش میدان شمال باشد. "الکعبی" در ادامه گفت ممکن است این قرارداد تاریخی به ارزش بیش از 11 میلیارد ریال باشد و این قرارداد با شرکت هادونگ ـ ژونگوا که کاملاً متعلق به شرکت ملی کشتی سازی چین است که به امضاء رسیده است. این قرارداد را وزیر مشاور در امور انرژی قطر رئیس اجرای شرکت پترولیوم و آقای " وانبی" رئیس هیئت مدیره مؤسسه ملی ساخت کشتی‌های چین از طریق ویدئو کنفرانس با حضور شیخ "خالد بن خلیفه آل ثانی" رئیس اجرای شرکت قطر گاز و "چن جیانلیانگ" رئیس هیئت مدیره شرکت هودونگ ـ زوانگوا به امضاء رساندند.

مشارکت قطر در جلسه کمیته همکاری مالی شورای همکاری
"علی شریف العمادی" وزیر دارایی قطر از طریق ویدئو کنفرانس در صد و یازدهمین جلسه کمیته همکاری مالی و اقتصادی کشورهای شورای همکاری خلیج فارس شرکت نمود. در این جلسه، آنها در مورد اقدامات انجام شده توسط کشورهای عضو برای اطمینان از تأمین شرایط مالی جهت محدود کردن شیوع ویروس کووید ـ 19 و پیامدهای آن بحث و تبادل نظر شد. این کمیته موافقت کرد که با اقدامات لازم برای تقویت اعتماد به نفس در کشورهای شورای همکاری خلیج فارس و دستیابی به پایداری مالی، هماهنگی لازم را انجام دهند.

همکاری قطر و ترکیه در مقابله با پیامدهای اقتصادی اپیدمی
انجمن بازرگانان قطر و شورای روابط اقتصادی خارجی ترکیه از طریق ویدئو کنفرانس، فرصت های تقویت همکاری بین دو طرف را برای مقابله با پیامدهای اقتصادی کرونا ویروس  بررسی کردند. "شیخ فیصل بن قاسم آل ثانی" رئیس انجمن بازرگانان قطر بر توانایی مقاومت دو اقتصاد قطر و ترکیه در برابر پیامدهای اپیدمی‌کرونا تأکید کرد زیرا این دو اقتصاد بر اساس پایه‌های محکمی ایجاد شده اند.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما