اخبار اقتصادی تاجیکستان
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی تاجیکستان در هفته دوم اردیبهشت ماه 1404 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر میباشد:
افزایش 40 درصدی مبادلات تجاری تاجیکستان و روسیه در سه ماه اول 2025
خبرگزاری اوستا: قاهر رسولزاده، نخستوزیر تاجیکستان در دیدار با میخائیل میشوستین، نخستوزیر روسیه به افزایش حجم تجارت دوجانبه بین دو کشور اشاره کرد.
رسولزاده در جریان این مذاکرات که در مسکو برگزار شد، خاطرنشان کرد که «مسکو» شریک اصلی تاجیکستان در تجارت خارجی بوده و هست. سال به سال، افزایش تدریجی در گردش مالی تجاری مشاهده میشود. سال گذشته ما به هدف خود یعنی 2 میلیارد دلار نزدیک شدیم.
وی افزود: در سه ماهه اول امسال، حجم تجارت متقابل در مقایسه با دادههای سال گذشته تقریبا 40 درصد افزایش یافته که بدون شک، اجرای برنامه بیندولتی همکاری اقتصادی تا سال 2027 در این امر نقش داشته است.
نخستوزیر تاجیکستان، خاطرنشان کرد که با هدف توسعه حجم تجارت متقابل در حال حاضر در حال تدوین یک برنامه اقدام بین دولتی تا سال 2030 هستند.
https://avesta.tj/2025/04/26/obem-torgovli-tadzhikistana-i-rossii-v-2025-goda-uvelichilsya-pochti-na-40/
امضا پروتکل مهمیبین تاجیکستان و روسیه در بخش انرژی
خبرگزاری خاور: تاجیکستان و روسیه پروتکلی را در مورد وارد کردن اصلاحات و تغییرات به توافقنامه (30 ژوئیه 2009) بین دو کشور در مورد همکاری در زمینه بهرهبرداری از نیروگاه برق آبی «سنگتوده – 1» امضا کردند.
این پروتکل در مسکو و توسط «دلیر جمعه» وزیر انرژی و ذخایر آب تاجیکستان و «سرگئی سیویلیاف» وزیر انرژی روسیه به امضا رسید.
در چارچوب این سند، چندین موضوع مهمی در مورد بهرهبرداری از نیروگاه برق آبی سنگتوده – 1 تنظیم شده است.
طی مراسم امضا، تاکید شد که این سند زمینه مساعدتری را برای تقویت مشارکت راهبردی بین تاجیکستان و روسیه در بخش انرژی فراهم میکند.
باید گفت که نیروگاه برق آبی سنگتوده – 1 با ظرفیت طراحی 670 مگاوات و 4 توربین (هر کدام با ظرفیت 167.5 مگاوات) توسط روسیه احداث و یکی از بزرگترین نیروگاههای برق آبی در حال فعالیت است که تقریبا 12 درصد از کل تولید برق تاجیکستان را تامین میکند.
https://khovar.tj/2025/04/bajni-to-ikiston-va-rusiya-dar-so-ai-energetika-protokoli-mu-im-ba-imzo-rasid/
معرفی زنان موفق در حوزه بانکداری و تجارت در «دوشنبه»
خبرگزاری خاور: تعداد زنان در سیستم بانکی سال به سال در حال افزایش بوده و تقریبا ۴۱ درصد از کل این تعداد را در این دوره تشکیل میدهند که ۸۴۳ نفر بیشتر از سال قبل است. این نکته در مراسم اختتامیه مسابقه «20 زن موفق در بانکداری» و «25 زن تاجر موفق برتر تاجیکستان» مورد تأکید قرار گرفت.
بانک ملی تاجیکستان، انجمن موسسات مالی تاجیکستان و انجمن ملی زنان تاجر «کدبانو» از جمله برگزارکنندگان این مسابقه بودند.
در مراسم اختتامیه این مسابقه، گلبهار نظیری، معاون رئیس بانک ملی تاجیکستان، اظهار داشت که در این کشور، تعداد زیادی از زنان و دختران علاوه بر کار در بخشهای سیاست دولتی، اقتصادی-اجتماعی، فرهنگی، سیستمهای بانکی و مالی، در فعالیتهای کارآفرینی نیز مشارکت دارند و به توسعه و رشد کشور کمک میکنند.
بانک ملی تاجیکستان، به منظور اجرای دستورالعملها و رهنمودهای امامعلی رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان برای حمایت از کارآفرینی زنان با افزایش دسترسی آنها به خدمات مالی، اقدامات مشخص و ضروری را انجام میدهد.
تا ۳۱ مارس ۲۰۲۵، ۶۶ موسسه وام دهنده مالی در کشور فعالیت داشتند که به بیش از ۹۱۰ هزار زن به مبلغ بیش از ۶.۲ میلیارد سامانی وام ارائه کردند که ۲۸.۷ درصد بیشتر از سال ۲۰۲۳ است. در پنج سال گذشته، میزان وامهای ارائه شده به زنان ۲۴.۸ میلیارد سامانی بوده است.
برگزاری چنین مسابقاتی به ایجاد شرایط مساعد برای توسعه کارآفرینی زنان، تشویق آنها، گسترش فرصتها در بازار کار و دستیابی به برابری جنسیتی در اشتغال، افزایش دسترسی زنان به منابع اعتباری و تضمین استقلال مالی آنها کمک میکند.
https://khovar.tj/2025/04/dar-dushanbe-ozmun-oi-zanon-va-so-ibkorzanoni-muvaffa-i-to-ikiston-ambast-sudand/
افزایش 5.1 درصد تعداد بنگاههای اقتصادی در تاجیکستان
خبرگزاری خاور:در اوائل ماه آوریل سال جاری ۳۷۶.۷ هزار نهاد اقتصادی فعال در کشور ثبت شدهاند. این شاخص ۱۸.۲ هزار یا ۵.۱ درصد بیشتر از مدت مشابه در سال ۲۰۲۴ است.
آژانس آمار تحت ریاست جمهوری تاجیکستان بیان داشت که از این تعداد، 335.153 نفر کارآفرین فردی فعال هستند. این رقم ۱۶.۶۵۱ نفر بیشتر از مدت مشابه در سال ۲۰۲۴ است.
از این تعداد واحدها ۵۳.۶ هزار نفر بر اساس پتنت، ۳۸ هزار نفر با گواهینامه، ۶۲.۹ هزار نفر کارآفرین فردی تحت گواهینامه با شرایط ویژه و ۱۸۰.۷ هزار نفر دیگر کارآفرین فردی مزارع دهقانی فعالیت میکنند.
این کشور «استراتژی توسعه ملی برای دوره تا سال ۲۰۳۰» را به عنوان ابزار اصلی برای دستیابی به اهداف ملی در زمینه توسعه بخش خصوصی، کارآفرینی و سرمایهگذاری شناسایی کرده است. همچنین، اقدامات سازندهای به طور مداوم در حال اجرا هستند تا شرایط مطلوبی برای انجام فعالیتهای تجاری و سرمایهگذاری ایجاد شود.
طبق تحلیلهای اقتصاددانان، در نتیجه اقدامات انجام شده، تعداد واحدهای تجاری در 7 سال گذشته از 62 هزار به 350 هزار افزایش یافته است. تحول روابط اقتصادی، به ویژه آنهایی که در چارچوب فعالیت کارآفرینی رخ دادهاند، نقش بسیار مهمی در توسعه اقتصادی کشور ایفا میکنند. در حال حاضر، کارآفرینی در کشور گام به گام در حال توسعه است.
https://khovar.tj/2025/04/dar-to-ikiston-shumorai-subekt-oi-ho-agidor-5-1-foiz-ziyod-gardidaast/
ساخت سه کارخانه صنعتی به ارزش بیش از صد میلیون سامانی در سغد
خبرگزاری اوستا: در شهر استقلال در استان سغد، اجرای پروژههای بزرگ صنعتی در راستای آمادهسازی برای جشن سی و پنجمین سالگرد استقلال دولتی جمهوری تاجیکستان و «سالهای توسعه صنعتی» اعلام شد. در حال حاضر سه کارخانه صنعتی با هزینهای بالغ بر صد میلیون سامانی در این شهر در حال ساخت هستند.
یکی از تأسیسات کلیدی، کارخانه تولید آهک است که ساخت آن توسط شرکت خصوصی «تاج –آهک» با حمایت سرمایهگذاران داخلی در حال انجام است. ظرفیت تولید این شرکت در آینده 100 تن محصول در روز خواهد بود.
به موازات آن، شرکت معدنی چینی-تاجیکستانی در حال اجرای پروژهای برای ساخت یک کارخانه متالورژی به ارزش 50 میلیون دلار میباشد. فرآیند فرآوری مس، سرب، نقره و سایر فلزات غیرآهنی و گرانبها در اینجا برقرار خواهد شد. این طرح زمینه اشتغال پایدار بیش از ۲۰۰ نفر را فراهم خواهد کرد.
سومین تأسیسات بزرگ، کارخانه استخراج و فرآوری سنگ آهک، شرکت خصوصی «آهک استقلال»است. مساحت کل آن ۵۵ هزار متر مربع و حجم سرمایهگذاری ۵۵ میلیون سامانی میباشد. ظرفیت این کارخانه برای تولید ۱۰۰ هزار تن محصول در سال طراحی و بر صادرات، در درجه اول به کشورهای همسایه، متمرکز است.
رجببای احمدزاده، استاندار سغد، پس از بازدید از پیشرفت کارهای ساختمانی، ارزیابی مثبتی از سرعت اجرای پروژهها ارائه داد. او تأکید کرد که استفاده بهینه از منابع طبیعی، معرفی فناوریهای مدرن و ایجاد شغل، همچنان از وظایف اولویتدار نهادهای دولتی این منطقه است.
https://telegra.ph/V-Istiklole-stroyatsya-3-promyshlennyh-predpriyatiya-obshchej-stoimostyu-bolee-100-mln-somoni-04-26
افزایش 8.2 درصدی تولید ناخالص داخلی تاجیکستان در 3 ماه اول 2025
خبرگزاری اوستا: بنابر گزارش متخصصان بانک توسعه آسیایی رشد تولید ناخالص داخلی تاجیکستان در 3 ماهه اول سال جاری میلادی 8.2 درصد بوده است.
طبق این گزارش، پویایی مثبتی در بخشهای اصلی اقتصاد این کشور مشاهده شده، از جمله تولیدات صنعتی 23.4 درصد، کشاورزی - 7.2 درصد، تجارت (عمدهفروشی و خردهفروشی) - 10.6 درصد، حملونقل بار – 18.7 درصد و حملونقل مسافر – 16.6 درصد افزایش داشته است.
محرک اصلی رشد صنعتی طی این مدت حوزه معدن بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته افزایش 80 درصدی داشته است.
تحلیلگران بانک توسعه آسیایی همچنین رشد حجم تجارت را با افزایش میزان دستمزدهای واقعی در تاجیکستان مرتبط میدانند که تا پایان سه ماهه امسال، 22 درصد بیشتر شده است.
با توجه به وضعیت مطلوب تجارت خارجی تاجیکستان، بهویژه قیمت بالای طلا، انتظار میرود تا پایان سال جاری میلادی، رشد تولید ناخالص داخلی این کشور به 8.4 درصد برسد.
پیش از این، قاهر رسولزاده، نخست وزیر تاجیکستان، گزارش داده بود که در سال 2024 تولید ناخالص داخلی این کشور به 154.3 میلیارد سامانی رسیده که در مقایسه با سال قبل 22.4 درصد بیشتر بوده است.
https://avesta.tj/2025/04/29/vvp-tadzhikistana-vyros-na-8-2-v-pervom-kvartale-2025-goda/
سهم 33 درصدی تجارت خارجی تاجیکستان با کشورهای اکو
خبرگزاری اوستا: هیات رسمی تاجیکستان تحت ریاست ذوقی ذوقیزاده، وزیر توسعه اقتصادی و تجارت تاجیکستان در اولین همایش اکو در زمینه توسعه پایدار شرکت کرد.
ذوقیزاده ضمن سخنرانی خاطرنشان کرد که با در نظر گرفتن پیامدهای منفی تغییرات جهانی اقلیمی برای منابع آب منطقه، تاجیکستان در چارچوب پنجمین ابتکار رئیس جمهور این کشور کنفرانس بینالمللی سطح بالا در زمینه حفاظت از یخچالهای طبیعی را در تاریخ 29 می تا 1 ژوئن برگزار میکند.
در این راستا، وزیر توسعه اقتصادی و تجارت تاجیکستان کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی را برای شرکت در این رویداد مهم بینالمللی دعوت کرد.
وی همچنین خاطرنشان کرد که در سال 2024 سهم تجارت خارجی تاجیکستان با کشورهای اکو 33 درصد بوده و حجم گردش مالی این کشور با کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی نسبت به یک سال گذشته 18 درصد افزایش داشته است.
بنابر سخنان مقام تاجیک، مطابق با استراتژی توسعه ملی تاجیکستان برای دوره تا سال 2030، تضمین توسعه پایدار و دستیابی به افزایش سطح زندگی مردم، بالاترین اهداف دولت این کشور است. بر این اساس، تاجیکستان در 10 سال گذشته، یعنی در مرحله اول اجرای این استراتژی، رشد اقتصادی پایدار به طور متوسط 7.5 درصد در سال را تضمین کرده که تنها در سال 2024 این رقم 8.4 درصد افزایش یافته است.
وی در ادامه سخنان خود، خواستار در اولویت قرار دادن همکاریهای تجاری، سرمایهگذاری و توسعه سبز از جمله انرژی سبز، سازگاری با تغییرات اقلیمی جهانی و اتصال حملونقل و لجستیک در پیشبینی اکو برای سالهای 2035-2026 شد.
سازمان همکاری اقتصادی در سال 1985 تاسیس و امروزه کشورهای تاجیکستان، ترکمنستان، قزاقستان، قرقیزستان، ازبکستان، آذربایجان، ایران، ترکیه، پاکستان و افغانستان عضو آن هستند.
فعالیت اکو متمرکز بر تقویت همکاریهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بین کشورهای عضو با هدف توسعه پایدار و افزایش ثبات منطقهای است.
https://avesta.tj/2025/04/29/dolya-vneshnej-torgovli-tadzhikistana-so-stranami-oes-sostavila-33/ Avesta.tj -
حضور هیات تاجیکستان در نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۵ تهران
خبرگزاری خاور: هیات جمهوری تاجیکستان به ریاست شیرعلی کبیر وزیر صنعت و فناوریهای جمهوری تاجیکستان در هفتمین نمایشگاه توانمندیهای صادراتی جمهوری اسلامی ایران (IranExpo 2025) ) در تهران شرکت کرد.
مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری اسلامی ایران، در مراسم افتتاحیه، ایران را بستری مناسب برای سرمایهگذاری و تجارت خواند.
رئیس جمهور افزود: ما از حضور سرمایهگذاران خارجی و بازرگانان بینالمللی برای فعالیت اقتصادی و سرمایهگذاری در کشورمان استقبال میکنیم.
هفتمین نمایشگاه ایران اکسپو، به عنوان بزرگترین و مهمترین رویداد صادراتی برای ارتباط با بازارهای بینالمللی، با حضور نمایندگانی از بیش از صد کشور جهان تا دوم مه سال 2025 ادامه داشت.
https://khovar.tj/rus/2025/04/uchastie-tadzhikskoj-delegatsii-v-vystavke-iranexpo-2025-v-tegerane/
واردات 6047 دستگاه خودروی برقی به تاجیکستان
خبرگزاری خاور: در سه ماهه اول سال 2025، 6047 دستگاه خودروی برقی به تاجیکستان وارد شده است. این نوع وسیله نقلیه شامل خودروهای برقی، اتوبوسها، مینیبوسها، وسایل نقلیه باری برقی و وسایل نقلیه بالابر ویژه به 27.580 عدد رسید که 9.885 دستگاه بیشتر از سال گذشته است.
دولت این کشور تصمیم گرفته است سهم خودروهای برقی را در کل خودروهای کشور 20 تا 30 درصد افزایش دهد. واردات خودروهای برقی در چارچوب «برنامه دولتی توسعه نقلیات برقی در جمهوری تاجیکستان برای سالهای 2028-2023» اجرا میشود. پیشنویس آن توسط وزارت نقلیات جمهوری تاجیکستان با توجه به پیام رئیس جمهور تاجیکستان مورخ ۲۱ دسامبر ۲۰۲۱ تهیه و با مصوبه دولت جمهوری مورخ ۳۱ اکتبر ۲۰۲۲ تصویب شد.
دولت تاجیکستان در سال ۲۰۲۲ واردات خودروهای برقی را از مالیات و عوارض گمرکی معاف کرد. رستم امامعلی، شهردار دوشنبه، «طرح انتقال به سیستم حمل و نقل برقی مسافربری در دوشنبه برای سالهای 2026-2023» و تصمیم در مورد انتقال کامل به خدمات تاکسی مسافربری با استفاده از خودروهای برقی تا اول سپتامبر ۲۰۲۵ را امضا کرد.
افزایش تعداد وسایل نقلیه «سبز» در تاجیکستان اکنون به عنوان یک اولویت اعلام شده است. از این پس، همه دارندگان خودروهای برقی در تاجیکستان باید پس از ثبت نام دولتی در اداره بازرسی خودرو، پلاک سبز دریافت کنند.
حمل و نقل عمومی تاجیکستان نیز در حال نوسازی است. اخیرا مینیبوسهای برقی ساخت چین در پایتخت به بهرهبرداری رسیدند. شرکت خصوصی «آکیا آوستو» قصد دارد انواع جدیدی از اتوبوسهای برقی و همچنین سیستمهای پشتیبانی باتری برای وسایل نقلیه برقی تولید کند.
https://khovar.tj/2025/04/na-liyoti-sabz-ba-to-ikiston-6047-moshini-bar-vorid-karda-shudaast/
بررسی اجرای پروژههای مشترک فرآوری مواد معدنی تاجیکستان و ایران
خبرگزاری خاور: در چارچوب نمایشگاه توانمندیهای صادراتی جمهوری اسلامی ایران (ایران اکسپو ۲۰۲۵) در تهران، چشماندازهای گسترش همکاریهای دوجانبه در حوزه سرمایهگذاری توسط شیرعلی کبیر، وزیر صنعت و فناوریهای نوین جمهوری تاجیکستان، و آقاجانلو، رئیس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
در این دیدار، طرفین همچنین در مورد اجرای پروژههای مشترک در حوزه صنعت و فرآوری مواد معدنی بحث و تبادل نظر کردند.
همچنین در چارچوب نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۵، در تاریخ ۲۹ آوریل، شیرعلی کبیر، وزیر صنعت و فناوریهای نوین جمهوری تاجیکستان، با علی نجفی خوشرودی، معاون اول رئیس جمهور اسلامی ایران، دیدار و گفتگو کرد.
در جریان این دیدار، طرفین در مورد مسائل مربوط به گسترش روابط دوجانبه و همکاریهای منطقهای، با توجه ویژه به چشمانداز همکاریهای صنعتی، گفتگو کردند. طرف تاجیکستانی پیشنهاد بررسی ایجاد یک شهرک صنعتی در خاک جمهوری تاجیکستان با مشارکت سرمایهگذاریها و فناوریهای ایرانی ارائه کرد.
در پایان این نشست، از شرکتهای ایرانی که نماینده صنایع مختلف بودند، دعوت شد تا به طور فعال در پروژههای سرمایهگذاری تاجیکستان با هدف توسعه پتانسیل صنعتی و تقویت مشارکت اقتصادی بین دو کشور مشارکت کنند.
https://khovar.tj/rus/2025/04/tadzhikistan-i-iran-obsudili-realizatsiyu-sovmestnyh-proektov-po-pererabotke-poleznyh-iskopaemyh/
بازدید هیات تاجیکستانی از مرکز نوآوری و فناوری ایران
خبرگزاری خاور: هیات جمهوری تاجیکستان در چارچوب مشارکت خود در نمایشگاه بینالمللی ایران اکسپو 2025 ، از مرکز نوآوری و فناوری ایران بازدید کرد و در آنجا با آخرین دستاوردهای طرف ایرانی در زمینه نوآوری و فناوریهای جدید آشنا شد.
در این سفر، طرف تاجیک از فرصتهای گسترده همکاری در حوزه نوآوری خبر داد و تأکید کرد که مرکز نوآوری و دیجیتالسازی اخیرا در دوشنبه افتتاح شده است که با آن میتوان همکاریهای مشترک ایجاد کرد.
در حال حاضر، 10 هزار شرکت ایرانی با این مرکز در ایران همکاری میکنند که از این تعداد، 700 شرکت در محل دائمی نمایشگاه حضور دارند.
همچنین شیرعلی کبیر، وزیر صنایع و فناوریهای نوین تاجیکستان، از غرفه گروه فولاد مبارکه در هفتمین نمایشگاه بینالمللی ایران اکسپو -2025 بازدید و با سعید زرندی، مدیرعامل این گروه صنعتی دیدار و گفتگو کرد.
در این دیدار، طرفین بر اهمیت توسعه همکاریهای دوجانبه در صنعت فولاد تأکید کردند و در مورد فرصتهای صادرات و واردات گفتگو نمودند.
شیرعلی کبیر، از مدیرعامل «فولاد مبارکه» برای بازدید از تأسیسات صنعتی تاجیکستان دعوت کرد.
در تاریخ 29 آوریل سال جاری، در چارچوب نمایشگاه ایران اکسپو 2025، شیرعلی کبیر، وزیر صنایع و فناوریهای نوین جمهوری تاجیکستان، همچنین با حسینعلی امیری، استاندار استان فارس جمهوری اسلامی ایران، دیدار کرد.
طرفین مسائل مربوط به ایجاد همکاری در حوزه صنعتی بین جمهوری تاجیکستان و استان فارس جمهوری اسلامی ایران، به ویژه بین شهرهای دوشنبه و شیراز که خواهرخوانده هستند، را مورد بحث و بررسی قرار دادند.
https://khovar.tj/rus/2025/04/iran-expo-2025-tadzhikskaya-delegatsiya-posetila-tsentr-innovatsij-i-tehnologij-irana/
تصویب پروژه «تأسیس خوشه نساجی گروهی از شرکتها» در جلسه دولت جمهوری تاجیکستان
خبرگزاری خاور: جلسه دولت جمهوری تاجیکستان به ریاست امامعلی رحمان، رئیس جمهور این کشور، برگزار شد.
سلطان رحیمزاده، رئیس کمیته دولتی سرمایهگذاری و مدیریت اموال دولتی، در مورد پیشنویس توافقنامه سرمایهگذاری بین دولت جمهوری تاجیکستان و کنسرسیوم سرمایهگذاران شرکت خصوصی«مرکز توسعه صنعتی» در مورد اجرای پروژه «تأسیس خوشه نساجی گروهی از شرکتها در جمهوری تاجیکستان» گزارش داد.
بیان شد که هدف از توسعه و اتخاذ این پروژه، کمک به اجرای هدف استراتژیک کشور برای صنعتی شدن سریع است و پیشبینی میشود که جذب سرمایهگذاری، ایجاد خوشههای کشاورزی-صنعتی و فرآوری الیاف پنبه و محصولات نهایی در داخل کشور انجام شود.
تأکید شد که موضوع ایجاد ظرفیتهای تولیدی، فرآوری کامل مواد اولیه داخلی و توسعه بخش صنعت، از جمله صنایع سبک، و همچنین تضمین اشتغال مولد که یکی از اهداف استراتژیک کشور محسوب میشود، در برنامههای دولتی و استراتژیهای ملی، از جمله «استراتژی توسعه ملی جمهوری تاجیکستان برای دوره تا سال 2030» گنجانده شده است.
گزارش شد که اجرای این پروژه برای بیش از ۵۵۰۰ نفر در کشور شغل فراهم خواهد کرد.
پس از بحث و بررسی، پیشنویس توافقنامه سرمایهگذاری در مورد اجرای پروژه «تأسیس خوشه نساجی گروهی از شرکتها در جمهوری تاجیکستان» به تصویب رسید.
امامعلی رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان، به مقامات دستور داد تا این توافقنامه را بر اساس توافقات طرفین امضا کرده و برای تصویب به مجلس نمایندگان جمهوری تاجیکستان ارائه دهند.
https://khovar.tj/2025/04/imr-z-ma-lisi-ukumati-um-urii-to-ikiston-barguzor-gardid-15/
گسترش همکاریهای تاجیکستان و چین در زمینه صنعتی شدن سریع تاجیکستان
خبرگزاری خاور: موضوع جذب سرمایهگذاری کارآفرینان چینی برای ساخت کارخانه آجر در شهر کولاب در نشست بختیار نظرزاده، شهردار کولاب، با گروهی از کارآفرینان چینی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
پس از بهرهبرداری، این کارخانه قادر خواهد بود به طور منظم آجرهای تولید محلی را در اختیار سازندگان شهر کولاب قرار دهد. این عامل میتواند زمینه مساعدی را برای توسعه سریع ساخت و ساز و شهرسازی در شهر کولاب ایجاد کند.
در چارچوب سیاست سازنده و نوآورانه امامعلی رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان همکاری با شرکای توسعه، از جمله سرمایهگذاران و کارآفرینان جمهوری چین، در حال گسترش است.
در این زمینه، همکاری بین تاجیکستان و چین به سمت چهارمین هدف استراتژیک صنعتی شدن سریع کشور در حال گسترش است.
https://khovar.tj/2025/05/amkorii-to-ikiston-va-chin-dar-samti-sanoatikunonii-bosurat-gustarish-meyobad/
افزایش قیمت شمش طلا در تاجیکستان در چهار ماه اول سال جاری
آسیا پلاس: شمشهای طلای بانک ملی تاجیکستان، در حالی که سومین سال رشد قابل توجه قیمتهای جهانی این فلز را پشت سر میگذارند، در چهار ماه اول سال جاری به طور متوسط ۲۳.۷ درصد افزایش قیمت داشتهاند.
قیمت شمش ۵ گرمی از ابتدای سال جاری تاکنون ۱۰۶۰ سامانی (از ۴۷۷۸ به ۵۸۳۸ سامانی) افزایش یافته است که معادل ۲۲.۲ درصد است و شمش ۱۰۰ گرمی نیز ۲۳۰۳۰ سامانی (از ۹۱۲۳۲ به ۱۱۴۲۷۱ سامانی) افزایش یافته است که معادل ۲۵.۲ درصد میباشد.شمشهای طلا با وزنهای ۱۰، ۲۰ و ۵۰ گرم نیز برای فروش موجود است.هرچه وزن شمش بیشتر باشد، طلا برای خریدار ارزانتر تمام میشود و برعکس.
شایان ذکر است که شمشهای طلای بانک ملی تاجیکستان پس از افزایش بیسابقه قیمت(43 درصد) در سال بیماری همهگیر در سال ۲۰۲۰، طی دو سال بعدی (4.1 در صد در سال 2021 و9.0 در صد سال 2022) اندکی کاهش قیمت داشتند.
با این حال، از سال ۲۰۲۳، قیمت آنها با نرخ نسبتا بالایی (21.5 در صد در سال 2023 و 25.8 در صد در سال 2024) در حال رشد بوده است.
بانک ملی تاجیکستان در ژوئن ۲۰۱۷ شمشهای طلای تصفیهشده را به گردش آزاد درآورد.
لازم به ذکر است که هر شهروند جمهوری تاجیکستان میتواند با ارائه گذرنامه، شمش طلا خریداری کند. ولی باید توجه داشت که محدودیت مشخص در خریداری وجود دارد و ان اینکه یک کیلوگرم برای هر نفر در سال است.
متخصصان بانک ملی، قیمت شمش را روزانه بر اساس قیمت هر اونس تروی (31.1034768 گرم) طلا پس از تثبیت قیمت بین بانکی صبحگاهی در لندن، تعیین و اعلام میگردد.
هزینههای واقعی تولید شمش طلا، هزینههای حمل و نقل و بیمه و عوارض گمرکی نیز در نظر گرفته میشود.
فلز استخراج شده در جمهوری برای تولید شمش استفاده میشود.
در همین حال، قیمت جهانی طلا از ابتدای سال تاکنون ۲۳.۲ درصد افزایش یافته و از ۲۶۵۹ دلار به ۳۲۷۶ دلار در هر اونس رسیده است.
کارشناسان رویترز (Reuters )، بیثباتی ژئوپلیتیکی در جهان را به عوامل اصلی رشد قیمت طلا نسبت میدهند: جنگهای تجاری، تحریمها و عدم قطعیت اقتصادی به رشد تقاضا برای طلا به عنوان یک دارایی امن کمک کرده است.
همچنین اقدامات بانکهای مرکزی که خرید طلا را افزایش دادهاند، به ویژه در شرایطی که اعتماد به دلار تضعیف شده است، قابل توجه است.
https://asiaplustj.info/ru/news/tajikistan/economic/20250501/tseni-na-zolotie-slitki-v-tadzhikistane-za-chetire-mesyatsa-podskochili-pochti-na-chetvert
برگزاری همایش بینالمللی سرمایهگذاری «دوشنبه اینوست-۲۰۲۵» در دوشنبه
خبرگزاری خاور: در اکتبر 2025، همایش بینالمللی سرمایهگذاری «دوشنبه اینوست-2025» با موضوع «اقتصاد سبز: فرصت امروز برای پایداری فردا» در دوشنبه برگزار خواهد شد.
این همایش با هدف ارائه فرصتهای سرمایهگذاری «سبز» در جمهوری تاجیکستان برگزاری میگردد.
همچنین به جلب روسای شرکتهای سرمایهگذاری خارجی بانفوذ، سازمانهای مالی بینالمللی و شرکتهای علاقهمند به ورود به بازارهای تاجیکستان و منطقهای، ایجاد فرصتهایی برای توسعه اقتصاد دیجیتال، تقویت همکاریهای منطقهای و بینالمللی و یافتن شرکای جدید برای اجرای چهارمین هدف استراتژیک - صنعتی شدن سریع کشور - کمک میکند.
این همایش، بستری مناسب برای طرفین مختلف، از جمله نمایندگان دولتها، سازمانهای بینالمللی، مؤسسات مالی، شرکتها و سازمانهای تجاری، سرمایهگذاران و کارآفرینان، فراهم میکند تا به تبادل نظر، دانش و تجربه، ارائه فرصتهای سرمایهگذاری و گسترش همکاری بپردازند.
هچنین فرصتی مناسب برای شرکتکنندگان خارجی جهت آشنا شدن با تاریخ و فرهنگ غنی، آداب و رسوم ملی، طبیعت زیبا و دلربا و سایر پتانسیلهای گردشگری تاجیکستان را فراهم میکند.
به منظورمعرفی این همایش، کمیته دولتی سرمایهگذاری و مدیریت املاک دولتی، وبسایت dushanbeinvest.com را فعال کرده است.
شایان ذکر است که «دوشنبه اینوست - ۲۰۲۵» نه تنها یک رویداد اقتصادی است، بلکه دریچهای به سوی فردایی سبز و پایدار نیز میباشد.
https://khovar.tj/2025/05/dar-dushanbe-forumi-bajnalmilalii-sarmoyaguzorii-dushanbe-invest-2025-guzaronida-meshavad/
پایین ترین نرخ تورم در سه ماهه اول سال جاری در تاجیکستان
خبرگزاری ویچیارکا: بر اساس نتایج سه ماهه اول سال 2025، تاجیکستان یکی از پایینترین نرخهای تورم را در بین کشورهای مستقل مشترکالمنافع ثبت کرده است. نرخ تورم در بخش مصرفکننده ۱.۳ درصد بود که ۰.۳ درصد کمتر از مدت مشابه سال گذشته میباشد.
در ماه مارس، تورم ماهانه به 0.6 درصد رسید که 0.2 درصد کمتر از مارس 2024 است. تورم سالانه برای ماه مارس 3.4 درصد بود که کاهشی 0.2 درصد را نسبت به مدت مشابه سال گذشته نشان میدهد.
برای مقایسه، تورم در تعدادی از کشورهایی که شرکای تجاری تاجیکستان هستند، همچنان به طور قابل توجهی در ترکیه 38.1 در صد، ازبکستان 10.3در صد، قزاقستان 10در صد، بلاروس 5.9 در صد، گرجستان 3.5در صد، ارمنستان 3.3در صد بالاتر است.
شایان ذکر است که تورم پایه در تاجیکستان در ماه مارس 0.2در صد و در مقیاس سالانه 1.2در صد را در برگرفته است. نرخ بازپرداخت وام مسکن همچنان 8.75 درصد است. بانک ملی تاجیکستان قصد دارد تورم را در طول سال جاری در محدوده ۵ درصد نگه دارد. لازم به ذکر است که پایینترین نرخ تورم در کشور در سال ۲۰۱۳ با ۳.۷ درصد ثبت شده است.
تلگرام خبرگزاری ویچیارکا
تاجیکستان همچنان در صدر انرژی تجدیدپذیر در آسیای مرکزی
آسیا پلاس: بر اساس گزارش جدید آماری سالانه آژانس بینالمللی انرژیهای تجدیدپذیر (IRENA)، تاجیکستان ظرفیت نصبشده منابع انرژی تجدیدپذیر خود را در 10 سال گذشته 15.8 درصد افزایش داده است.
خاطرنشان میشود که کل ظرفیت منابع انرژی تجدیدپذیر در این جمهوری از ۴۹۵۷ مگاوات در سال ۲۰۱۵ به ۵۷۳۸ مگاوات در سال ۲۰۲۴ افزایش یافته است که تقریبا به طور کامل توسط نیروگاههای برق آبی تأمین میشود.
قویترین رشد در ظرفیت انرژیهای تجدیدپذیر در بین کشورهای آسیای مرکزی در ازبکستان رخ داده است ۱۷۴.۵ درصد (از ۱۸۸۲ مگاوات در سال ۲۰۱۵ به ۵۱۶۶ مگاوات در سال ۲۰۲۴) چنین رشد قابل توجهی با ایجاد نیروگاههای خورشیدی جدید (با ظرفیت کل ۲۲۷۵ مگاوات)، نیروگاههای برق آبی (۵۱۱ مگاوات) و نیروگاههای بادی (۵۰۰ مگاوات) توضیح داده شده است. سهم منابع انرژی تجدیدپذیر در کل ظرفیت برق کشور در این دوره از ۱۴.۲ درصد به ۲۴.۴ درصد افزایش یافته است.
ظرفیت نصبشده منابع انرژی تجدیدپذیر در قزاقستان نیز به طور قابل توجهی افزایش یافته است ۹۳.۱ درصد (از ۲۸۰۷ مگاوات در سال ۲۰۱۵ به ۵۴۱۹ مگاوات در سال ۲۰۲۴). این رشد عمدتا از طریق ساخت نیروگاههای بادی جدید (با ظرفیت ۱۳۳۶ مگاوات)، نیروگاههای خورشیدی (۱۱۳۹ مگاوات) و نیروگاههای برق آبی (۱۳۲ مگاوات) حاصل شده است. سهم منابع انرژی تجدیدپذیر در کل ظرفیت برق کشور از ۱۳.۲ درصد در سال ۲۰۱۵ به ۲۲ درصد در سال ۲۰۲۴ افزایش یافته است.
در همین حال، ظرفیت نصبشده منابع انرژی تجدیدپذیر در قرقیزستان، برعکس، (با ۱۱.۴در صد) کاهش یافته است یعنی از ۳۶۷۷ مگاوات در سال ۲۰۱۵ به ۳۲۵۸ مگاوات در سال ۲۰۲۴ کم شده است. در این نشریه دلیل این تغییر بیان نشده است.
ظرفیت کل تأسیسات انرژی تجدیدپذیر در ترکمنستان در سال ۲۰۱۴ و 2015 تنها ۱ مگاوات و ۲ مگاوات در سال ۲۰۲۴ بوده است.
در جلسه کاری اخیر دولت، امامعلی رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان خاطرنشان کرد که در طول سالهای استقلال، ۳۶ پروژه سرمایهگذاری دولتی به ارزش ۸۹ میلیارد سامانی (۸.۵ میلیارد دلار) برای افزایش ظرفیت تولید برق، تقویت زیرساختهای سیستم انرژی و صرفهجویی و استفاده منطقی از برق اجرا شده است.
وی تأکید کرد که در این مدت بیش از ۲۰۰۰ مگاوات ظرفیت جدید در کشور به بهره برداری رسید و حجم تولید برق از ۱۷ میلیارد کیلووات ساعت در سال ۱۹۹۱ به ۲۲.۴ میلیارد کیلووات ساعت در سال ۲۰۲۴ افزایش یافت.
https://asiaplustj.info/ru/news/tajikistan/economic/20250501/irena-tadzhikistan-ostaetsya-liderom-po-motshnostyam-vozobnovlyaemoi-energii-v-tsentralnoi-azii
تامین برق مورد نیاز قزاقستان به مدت 20 سال توسط تاجیکستان
اسپوتنیک: طبق پیشنویس منتشر شده توافقنامه، تاجیکستان برق مورد نیاز قزاقستان را از نیروگاه برق آبی راغون تأمین خواهد کرد. انتظار میرود این سند امسال توسط وزرای انرژی دو کشور منعقد گردد.
دولت قزاقستان پیشنویس توافقنامه بین دولتی مربوطه را با طرف تاجیکستان تصویب کرده است.
بر اساس این سند، تاجیکستان به مدت 20 سال در دورههای کمبود برق در منطقه شمال-جنوب سیستم یکپارچه برق قزاقستان، برق مورد نیاز قزاقستان را تأمین خواهد کرد. و هزینه ۱ کیلووات ساعت برق ۰.۰۳۴ سنت خواهد بود.
این توافقنامه به مدت ۲۰ سال اعتبار خواهد داشت و امکان تمدید ۱۰ ساله آن نیز وجود دارد.
بر اساس این طرح، انتقال برنامهریزیشده برق از طریق خطوط انتقال برق بین دولتی و با در نظر گرفتن قابلیتهای فنی کشورهای همسایه برای ترانزیت صورت خواهد گرفت.
https://sputnik.tj/20250501/tojikiston-roghun-qazokiston-nerui-barq-mefurushad-1067189312.html
افزایش سطح زیر کشت پنبه در تاجیکستان
آسیا پلاس: وزارت کشاورزی تاجیکستان گزارش میدهد (دادهها تا ۲۵ آوریل) که در تاجیکستان، ۱۵۸ هزار و ۹۲۹ هکتار پنبه کاشته شده است که ۲۵ درصد بیشتر از مدت مشابه سال گذشته است.
این بخش قابل توجهی از کل طرح کاشت، که ۱۸۶ هزار هکتار است، را تشکیل میدهد. در حال حاضر، پنبه با سطح زیر کشت ۴۴ هزار و ۶۹۰ هکتار رشد خوبی را نشان داده است.
در سال ۲۰۲۴، تاجیکستان از صادرات نخ و محصولات نهایی پنبهای، ۳۰۲ میلیون دلار درآمد کسب کرد. پیشبینی میشود امسال برداشت پنبه به ۳۹۰ هزار تن برسد و همچنین به دلیل کاهش صادرات پنبه خام، تولید پارچه در مقایسه با سال ۲۰۲۴، ۴۵ درصد افزایش یابد.
شایان ذکر است که 20 تا 25 درصد پنبه تاجیکستان در داخل کشور فرآوری میشود و بقیه آن صادر میگردد.
سال گذشته، به ویژه به دلیل کاهش قابل توجه حجم برداشت، سال سختی برای تولید پنبه در تاجیکستان بود و کشاورزان با چالشهای اقلیمی و اقتصادی روبرو شدند.
قربان حکیم زاده، وزیر کشاورزی این کشور، کاهش برداشت محصول را ناشی از شرایط نامساعد آب و هوایی و اشتباهات در فناوری کشاورزی دانست. بارندگیهای غیرعادی در بهار و پاییز، تأخیر در کاشت بذر و گرمای تابستان منجر به کاهش کیفیت پنبه شد. علاوه بر این، کمبود متخصصان کشاورزی واجد شرایط در کشور وجود دارد که اوضاع را بدتر میکند.
به گفته کشاورزان، قیمت خرید پنبه در تاجیکستان بسیار پایین است و هزینههای تولید را پوشش نمیدهد. قیمت متوسط هر کیلوگرم پنبه ۶-۷ سامانی بود، در حالی که هزینه تولید یک هکتار پنبه به ۱۵ هزار سامانی میرسد و درآمد از ۱۲ هزار سامانی تجاوز نمیکند. بنابراین، کشاورزان علیرغم این واقعیت که قیمت پنبه در بازار جهانی بسیار بالاتر است، متحمل ضرر میشوند.
https://asiaplustj.info/ru/news/tajikistan/economic/20250502/v-tadzhikistane-vozrosli-plotshadi-posevov-hlopka
«سفر به قلب اوراسیا»: سفری توریستی از روسیه به تاجیکستان
اسپوتنیک: بر اساس گزارش کمیته توسعه گردشگری جمهوری تاجیکستان سفر گردشگری «سفر به قلب اوراسیا-2025» در تاجیکستان برگزار خواهد شد.
باید گفت نشست کمیته سازماندهی در مورد سفر گردشگری«سفر به قلب اوراسیا-2025» که قرار است در این کشور صورت گیرد درکمیته توسعه گردشگری جمهوری تاجیکستان برگزار شد.
در این نشست، جمشید جمعهخانزاده، رئیس کمیته توسعه گردشگری، و نمایندگان وزارتخانههای امور خارجه، کشور(داخلی)، فرهنگ، توسعه اقتصادی، کمیته دولتی سرمایه گذاری و مدیریت اموال دولتی، تلویزیون و رادیو، نیروهای مرزی کمیته دولتی امنیت ملی، اداره گمرک، مناطق سغد(مجازی)، ، خودمختار کوهستانی بدخشان، ختلان، شهر دوشنبه، شهر حصار، انجمن وبلاگنویسان تاجیکستان و آینا کریماوا، نماینده شورای بازرگانی تاجیکستان و روسیه، حضور داشتند.
جمعهخانزاده در این نشست خاطرنشان کرد که هدف اصلی این سفر، بازدید و آشنایی با فرصتها و پتانسیلهای گردشگری تاجیکستان است.
خاطرنشان میشود که «سفر به قلب اوراسیا-2025» با ۲۵ وسیله نقلیه از روسیه آغاز شده و با عبور از قزاقستان، قرقیزستان و ازبکستان، وارد تاجیکستان خواهد شد.
همزمان، نماینده شورای بازرگانی تاجیکستان و روسیه، طی ارائهای، اطلاعاتی در مورد این رویداد و هدف از این سفر گردشگری به شرکتکنندگان ارائه داد.
https://sputnik.tj/20250502/sayohat-avruosiyo-ekspeditsiyai-sayyohi-rusiya-tojikiston-1067202377.html