معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۴/۰۱/۱۸- ۰۸:۰۰

دستاوردهای اجلاس انرژی آفریقا برای تانزانیا

اجلاس انرژی آفریقا، نه تنها بستری برای نمایش ظرفیت‌های تانزانیا در بخش انرژی بود، بلکه فرصتی برای نمایش توانایی این کشور در سازماندهی و میزبانی رویدادهای بین‌المللی در سطحی بسیار بالا و مطابق با استانداردهای جهانی بود.

اجلاس انرژی آفریقا با عنوان ماموریت 300، با هدف تسریع در دسترسی سیصد میلیون شهروند آفریقایی به الکتریسیته، در مرکز همایش‌­های بین‌­المللی جولیوس نایرره در دارالسلام (جمهوری متحده تانزانیا) و با حضور چهره­‌های مطرح این حوزه، شخصیت­های سیاسی و اقتصادی و نیز رهبران کشورهای آفریقایی برگزار گردید. این اجلاس با میزبانی دولت جمهوری متحده تانزانیا، اتحادیه آفریقا، گروه بانک توسعه آفریقا و گروه بانک جهانی، با حضور خانم سامیا سولوحو حسن، رئیس جمهور تانزانیا، تعداد بیست و چهار رئیس دولت از  آفریقا، تعداد بیست و چهار نماینده دولت‌های آفریقایی، سران نهادهای بین­المللی و بیش از دو هزار و ششصد نفر از فعالان صنعت برق برگزار شد. از جمله نهادهای بین­المللی که بر اهمیت این رویداد تاکید داشته و آن را یکی از نقاط برجسته تلاش­های تانزانیا در رفع معضلات قاره آفریقا می­داند، بانک جهانی است که در بیانیه خود در این زمینه اعلام داشته این اجلاس فرصتی برای دولت­ها، فعالان بخش خصوصی، شرکای توسعه­ای و جامعه مدنی آفریقا فراهم می­کند تا هدف بلندپروازانه تعیین شده توسط بانک توسعه آفریقا و گروه بانک جهانی در آوریل 2024 را مبنی بر تامین دسترسی به برق برای سیصد میلیون شهروند قاره تا سال 2030 پیش ببرند. علیرغم اهمیت وافر برگزاری این رویداد و رویدادهای مشابه در زمینه رفع نیاز شهروندان آفریقایی به برق، باید به این موضوع پرداخت که برگزاری چنین رویدادهایی در تانزانیا چگونه می­تواند زمینه توسعه و پیشرفت جامعه در بخش­های دیگر را فراهم سازد.

آنچه مبرهن است، اجلاس انرژی آفریقا، نه تنها بستری برای نمایش ظرفیت­های تانزانیا در بخش انرژی بود، بلکه فرصتی برای نمایش توانایی این کشور در سازماندهی و میزبانی رویدادهای بین­المللی در سطحی بسیار بالا و مطابق با استانداردهای جهانی بود. جهت آماده­سازی اجلاس، تلاش­های قابل توجهی توسط دولت مرکزی تانزانیا صورت پذیرفت تا اطمینان حاصل شود که این کشور، در طول این اجلاس تصویری شایسته از خود به نمایش عمومی خواهد گذاشت. به عبارت دیگر، این مجموعه تلاش­ها، ظرفیت تانزانیا را برای دستیابی به استانداردهای بالا در صورت تمرکز بر یک هدف، برجسته کرد.

خانم سامیا سولوحو حسن، رئیس جمهور تانزانیا در طول سخنرانی خود در این اجلاسیه، اولویت­های کلیدی کشورش در بخش انرژی را تشریح نمود که عبارت بودند از تمرکز بر افزایش تولید برق از طرق مختلف مانند پنل­های خورشیدی، گاز طبیعی، انرژی بادی، زمین گرمایی و ... . از دیگر محورهای مهم سخنرانی ایشان، برنامه­ریزی تانزانیا جهت استفاده از موقعیت استراتژیک جغرافیایی خود برای اتصال شبکه انرژی منطقه­ای در شرق و جنوب آفریقا، تجارت برق در سراسر منطقه و تبدیل تانزانیا به صادرکننده کلیدی انرژی بود. محور مهم دیگر، تاکید بر تعهد دولت مرکزی تانزانیا بر گسترش شبکه برق خود به روستاهای کشور و اطمینان از دسترسی تمامی‌شهروندان کشور به برق طی سالیان آتی بود. در نهایت، دولت تانزانیا همواره خود را متعهد به ترویج راه‌حل‌های پخت و پز پاک موسوم به برنامه Clean Cooking می­داند که هدف آن این است که شهروندان به جای تکیه بر سوخت­ هیزم و ذغال در مصارف خانگی، به گاز طبیعی و دیگر منابع سوخت تکیه کنند تا در نتیجه این اقدام، علاوه بر محافظت از محیط­ زیست، به رفع فقر عمومی، غلبه بر مخاطرات جانی و حفظ سلامت عمومی، کنترل انتشار کربن، حفظ تنوع زیستی و برابری جنسیتی کمک نمایند.

تلاش­های دولت تانزانیا برای برگزاری این رویداد مهم، بسیار شاخص و قابل توجه بود، اما اگر این همت دولت تانزانیا برای ارتقای جایگاه خود، همیشگی و پیوسته باشد و به بخشی منظم از زندگی در تانزانیا تبدیل شود، مواهب بیشتری خواهد داشت؛ زیرا در طول این رویداد، کیفیت زیرساخت­ها مورد توجه قرار گرفت، نظافت در سطح عمومی در شهر دارالسلام ارتقا یافت و امنیت موجود در جامعه تانزانیا به سطحی بالاتر رسید. به عبارتی، اگر در طول این رویداد و برنامههای مشابه، امکان چنین اقداماتی از سوی دولت مرکزی شدنی و قابل اجراست، می­توان این تلاش­ها را دائمی و پیوسته جهت رفاه شهروندان به منصه ظهور رسانید. در ادامه به برخی از مهمترین موارد اشاره می­شود که با تداوم فعالیت دولت در این بخش­ها، می‌توان شاهد بهبود کیفیت زندگی در تانزانیا بود:

- تمرکز بر تعمیر و نگهداری منظم زیرساخت­های حمل و نقلی، علاوه بر رفع مشکلات موجود، می­تواند زمینه صرفه­جویی بلندمدت در زمان و منابع را تامین کند. به طور مشابه، تمرکز بر پاکیزگی و مدیریت بهداشت شهرها، می­تواند این شهرها را به مکان‌هایی سالم‌تر و جذاب‌تر برای زندگی و کار تبدیل نماید.

- امنیت نیز حوزه­ای­ است که ثبات و تداوم آن اهمیت زیادی دارد. اقدامات انجام شده در این اجلاس برای تامین محیطی امن و آرام جهت شرکت ­کنندگان نشان داد که این مهم هم شدنی و قابل حصول است. تضمین امنیت می­تواند حس اطمینان را تقویت و جلب توجه سرمایه‌گذاران و گردشگران از مبادی خارجی را که از شاخص­های مهم اقتصاد تانزانیا هستند، تشویق کند.

- یکی از مهمترین وجوه برگزاری این رویداد و رویدادهای مشابه برای تانزانیا را می­توان ارتقای جایگاه، وجهه و پرستیژ این کشور در سطح بین­­المللی دانست که با ارسال این سیگنال به شرکای توسعه­ای در سطح قاره و فراتر از آن، می­تواند مواهب عمده­ای برای شتاب­ بخشی به توسعه آتی آن داشته باشد. تانزانیا با بهره­برداری از این فضای مطلوب شکل گرفته، می‌تواند آینده‌ای بسازد که در آن نمایش استانداردهای بالا فقط مختص مناسبت‌های خاص نبوده، بلکه در تار و پود زندگی روزمره یافت می‌شوند.

- به عنوان نتیجه این اقدام و اقدامات مشابه، باید شاهد بود که تانزانیا همواره در مسیر پیشرفت قرار گیرد. با اولویت دادن به برخی از مهمترین کارویژه­های یک دولت مدرن، تانزانیا می­تواند اطمینان حاصل کند که مزایای پیشرفت برای همه شهروندان، از شهرها تا روستاهای دور افتاده احساس می­شود.

- تلاش­‌های دولت برای آماده­سازی این اجلاس نشان می­دهد که تانزانیا در صورت برنامه­ریزی درست، ظرفیت دستیابی به نتایج قابل توجه را دارد. چالش در حال حاضر حفظ این روند، شتاب آن و تبدیل این پیشرفت­های مقطعی به بخشی ثابت از نحوه حکمرانی است.

- معیار واقعی موفقیت دولت تانزانیا را نمی­توان صرفاً عظمت برگزاری این رویداد دانست بلکه در پیشرفت­های پایدار و متعاقب این رویداد خواهد بود که به سود همه مردم تانزانیا باشد. در نهایت باید گفت اگرچه اجلاس انرژی خاتمه یافته، اما میراث آن می­تواند زنده بماند و از آن به عنوان پله­ای به سوی آینده­ای روشن­تر و پایدارتر بهره­برداری گردد.

- از کشورهای همسایه تانزانیا، کشور روآندا بخاطر شهرهای تمیز و خدمات عمومی‌کارآمد که از طریق فرهنگ نظم و انضباط و نگهداری منظم حفظ می­شوند، شناخته شده است. در خصوص سایر وجوه اقدامات دولت تانزانیا، اشاره به تجربیات کشورهایی مانند سنگاپور قابل ذکر است که معیارهای جهانی را برای برنامه­ریزی شهری و پاکیزگی محیط زندگی شهروندان با اولویت دادن به راهبردهای بلندمدت نسبت به اصلاحات کوتاه مدت در پیش گرفته­اند. تانزانیا می­تواند از این نمونه­های واقعی الهام گرفته و رویکردهای مشابهی را جهت اطمینان از پیشرفت پایدار و فراگیر در پیش گیرد.

 

منابع:

thechanzo.com

 www.newvision.co.ug

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما