اخبار اقتصادی ساحل عاج، کامرون و گابن
گزیدۀ اخبار و تحولات اقتصادی کشورهای ساحل عاج، کامرون و گابن در هفتۀ سوم بهمن ماه 1403، مندرج در رسانههای این کشورها به شرح زیر ارائه میگردد.
ساحل عاج
شرکت نخست وزیر در مجمع انرژی آفریقا در تانزانیا
نخست وزیر ساحل عاج روز 28 ژانویه 2025 از طرف رئیس جمهور این کشور در مجمع انرژی آفریقا که با حضور سران کشورهای آفریقایی در تانزانیا برگزار شد، شرکت نمود. وی در سخنرانی خود به سه محور مهم یعنی تسهیل انتقال تجربیات کشورهای آفریقایی در حوزه انرژی به یکدیگر، ارتقای پتانسیل ساحل عاج در زمینه انرژی و ارائه پیشنهادهای عملیاتی برای تقویت همکاریها و نوآوری در بخش انرژی تاکید نمود. وی در ادامه بر برنامه دولت ساحل عاج به منظور تحت پوشش قرار دادن مردم این کشور با هدف دسترسی به برق ارزان قیمت در سراسر کشور با نرخ 94 درصد اشاره نمود که در این چارچوب هر خانواده میتواند با هزینه یک دلار و 50 سنت به برق دسترسی داشته باشد.
ساحل عاج دومین قدرت اقتصادی در اکواس
سایت اقتصادی فرانسوی موسوم به financialafrik روز 4 فوریه 2025 گزارش تحلیلی آمات اندایه؛ اقتصاددان برجسته سنگالی در خصوص تاثیرات واحد پولی فرانک سیفا بر اقتصاد ساحل عاج را منتشر کرد. در این گزارش آمده است با مقایسه اقتصاد ساحل عاج و کشوهای غرب آفریقا مانند غنا و نیجریه مشخص میگردد ساحل عاج با استفاده از ارز فرانک سیفا از سال 2023 به دومین اقتصاد بزرگ پس از نیجریه تبدیل شده است.
در همین راستا، میانگین نرخ های رشد سالانۀ تولید ناخالص داخلی سه کشور ساحل عاج، نیجریه و غنا در یک دوره ده ساله 2023-2013 به ترتیب 6.69 درصد، 2.44 درصد و 4.4 درصد بوده است. همچنین کارشناس سنگالی خاطر نشان میسازد درآمد سرانه ساحل عاج از سال 2021 در حال افزایش بوده و از نیجریه و غنا پیشی گرفته است، در حالی که در سال 2013 دو کشور نیجریه و غنا در ردههای بالاتری از ساحل عاج قرار داشتند. در موضوع نرخ تورم نیز ساحل عاج وضعیت مطلوبتری دارد. تورم ساحل عاج کمترین نرخ تورم در قاره آفریقا بوده است. در همین راستا، در دوره 2013 تا 2023، به طور میانگین ساحل عاج 1.9 درصد، نیجریه 14 درصد و غنا نیز 16 درصد تورم را تجربه نمودهاند.
در پایان این گزارش آمده است، عملکرد اقتصادی مطلوب ساحل عاج به این دلیل میباشد که این کشور مواد اولیه و محصولات کشاورزی خود را دیگر به شکل خام صادر نمیکند. دولت ساحل عاج طی سالهای اخیر تلاش نموده محصول بادام هندی، قهوه و همچنین کائوچوی خود را فرآوری کرده تا ضمن ایجاد اشتغال و ارزش افزوده، آنها را به بازارهای بیناللمللی صادر نماید.
کامرون
ساخت بزرگترین نیروگاه برق آبی در کامرون
دولت کامرون در نظر دارد با هدف توسعه دسترسی مردم این کشور به برق سراسری، طرح سد کیکوت با ظرفیت 500 مگاوات را عملیاتی نماید. گفتنی است در صورت اتمام پروژه مزبور این نیروگاه به بزرگترین نیروگاه برق کامرون تبدیل خواهد شد. هم اکنون نیروگاه برق آبی ناچتیگال با 420 مگاوات برق بزرگترین نیروگاه برق این کشور میباشد. بنا بر اعلام مسئولان پروژه سد کیکوت در ماه سپتامبر 2025 مناقصه ای در این خصوص برگزار خواهد شد. بر اساس برآوردهای اولیه هزینه این پروژه که قرار است در سال 2025 آغاز و در سال 2030 مورد بهرهبرداری قرار گیرد، بیش از یک میلیارد یورو میباشد که 50 درصد از سرمایه پروژه متعلق به شرکت فرانسوی Electricite de France و 50 درصد دیگر نیز متعلق به دولت کامرون است.
گابن
برگزاری فروم اقتصادی در لیبرویل
وزارت اقتصاد گابن و اتحادیه اروپا روز شنبه 1 فوریه 2025 با حضور مقامات دولتی، نمایندگان اتحادیه اروپا، روسای نمایندگیهای دیپلماتیک، شرکای فنی و تامین مالی و بازیگران بخش دولتی و خصوصی و با مشارکت آژانس توسعه فرانسه، فروم اقتصادی در لیبرویل برگزار نمودند. گفتنی است هدف این فروم، بررسی چالشها و فرصتهای مرتبط با تامین مالی پروژهها و همچنین اتخاذ سیاستها و راهکارهایی به منظور تشویق سرمایهگذاران بخشهای دولتی و خصوصی بود. همچنین در این فروم اقتصادی رئیس آژانس توسعه فرانسه طی سخنانی از کمک مالی 30 میلیون یورویی این نهاد جهت تامین مالی برنامه مدرنسازی شبکه راه آهن گابن خبر داد.
امضای توافقنامه تسویه بدهیهای بخش انرژی
وزرای اقتصاد و نفت گابن، سرمایهگذاران و شرکت پالایش نفت گابن روز 30 ژانویه 2025، طی نشستی در لیبرویل توافقنامه سه جانبه با هدف تسویه حساب بخشی از بدهیهای متقابل را امضاء نمودند. گفتنی است این ابتکار امکان ارائه یارانه فرآوردههای نفتی از سوی دولت را تضمین مینماید. همچنین شرکت پالایش نفت گابن نیز با دریافت مطالبات خود میتواند به تعهدات خود در خصوص عرضه انرژی به بخشهای مختلف اقتصادی و صنایع گابن عمل نماید.