معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۴/۰۲/۲۸- ۰۸:۰۰

اخبار اقتصادی ساحل عاج، کامرون و گابن

گزیدۀ اخبار و تحولات اقتصادی کشورهای ساحل عاج، کامرون و گابن در هفتۀ چهارم اردیبهشت 1404، مندرج در رسانه‌های این کشورها به شرح زیر ارائه می‌گردد.

45 میلیارد فرانک سیفا برای توسعه زنجیره ارزش مانیوک

آمادو کولیبالی، وزیر ارتباطات و سخنگوی دولت، در پایان جلسه شورای وزیران در 7 مه 2025 در ابیجان اعلام کرد که دولت ساحل عاج بیش از 45 میلیارد FCFA را برای تأمین مالی پروژه توسعه زنجیره ارزش مانیوک (کلیه عوامل درگیر در فرایند تولید تا مصرف) گرد آورده است. این صندوق که حاصل توافق‌نامه‌های وام امضا شده بین جمهوری ساحل عاج و بانک توسعه اسلامی (BID) است، با هدف بهبود تاب‌آوری سیستم تولید مواد غذایی و کمک به تقویت امنیت غذایی و تغذیه‌ای ایجاد شده است.

برگزاری دوازدهمین دور مجمع مدیران عامل آفریقا

دوازدهمین دور مجمع مدیران عامل آفریقا، (یک اجلاس اقتصادی سالانه که هدف آن تبدیل شدن به بزرگترین نشست سالانه بخش خصوصی آفریقا است)، روز دوشنبه، 12 مه 2025 در ابیجان با حضور روسای جمهور، الحسن واتارا (ساحل عاج)، سیریل رامافوزا (آفریقای جنوبی)، باسیرو دیومای فایه (سنگال) و پل کاگامه (روندا) افتتاح شد. حدود 2 هزار نفر از رهبران تجاری، سرمایه‌گذاران و سیاست‌گذاران از چندین کشور آفریقایی و سراسر جهان در این اجلاس شرکت می‌کنند که موضوع آن «آیا یک توافق جدید دولتی-خصوصی می‌تواند ورق را به نفع قاره برگرداند؟» است.

در سخنرانی افتتاحیه این مجمع، آقای واتارا، از تاب‌آوری اقتصاد ساحل عاج «در شرایط جهانی مبهم» تمجید کرد و گفت  با وجود شرایط جهانی مبهم، ساحل عاج انعطاف‌پذیری خود را نشان می‌دهد و پویایی رشد قوی و پایدار را دنبال می‌کند. تورم تحت کنترل است و انتظار می‌رود در سال 2025 حدود 3 درصد تثبیت شود که بسیار پایین‌تر از میانگین منطقه‌ای است، همه اینها بدون یک بخش خصوصی پویا نمی‌تواند تداوم یابد. آقای واتارا در ادامه اطمینان داد که ساحل عاج به تضمین استحکام چارچوب اقتصاد کلان خود برای ارتقای توسعه بخش خصوصی ادامه خواهد داد. علاوه بر این، وی خواستار تقویت تجارت درون آفریقایی از طریق ادامه تلاش‌ها برای تحول اقتصادی شد. وی جوانان آفریقایی را به سرمایه‌گذاری در بخش هوش مصنوعی و فناوری تشویق کرد.

وعده سرمایه‌گذاری شرکت‌های آمریکایی در ساحل عاج

مامادو سانگافووا کولیبالی وزیر معادن، نفت و انرژی ساحل عاج روز سه‌شنبه، 13 مه 2025، در ابیجان، در جریان اجلاس تجاری اتاق بازرگانی آمریکا، از شرکت‌های آمریکایی درخواست سرمایه‌گذاری به مبلغ 4 هزار میلیارد فرانک سیفا کرد. ارزش اولین توافق‌نامه که بین شرکت انرژی والکو (VAALCO) و شرکت ملی پتروسی (PETROCI) منعقد شد، بیش از هزار میلیارد فرانک سیفا است. ارزش دومین پروژه سرمایه‌گذاری که بین یاترا ونچرز و شرکت پالایش ساحل عاج (SIR) امضا شد، بیش از 3 هزار میلیارد فرانک سیفا تخمین زده می‌شود.

آقای کولیبالی توضیح داد: «در حال حاضر دو برابر کردن ظرفیت پالایش ضروری است و این امر مستلزم بسیج قابل توجه منابع است». وی همچنین یادآوری کرد که چند روز پیش قراردادی بین شرکت آمریکایی سان آفریقا و اداره کل انرژی ساحل عاج (DGE) امضا شده بود. این شرکت با تکیه بر تخصص فنی خود، به ساحل عاج در بسیج بودجه‌ای به مبلغ 700 میلیارد فرانک سیفا که برای توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر و بهینه‌سازی شبکه برق ملی در نظر گرفته شده است، کمک خواهد کرد. به گفته آقای کولیبالی: «در مجموع، بیش از 4 هزار میلیارد فرانک سیفا سرمایه‌گذاری پیش‌بینی می‌شود».

پیش‌بینی رشد اقتصادی کامرون در سال 2025

مقامات کامرونی اعلام کردند که پیش‌بینی آنها از رشد اقتصادی این کشور در سال 2025، برابر با 3.9 درصد می‌باشد، در حالی که این رقم در سال 2024 برابر با 3.5 درصد بود. این موضوع هم در آخرین گزارش اقتصادی صندوق استهلاک خودمختار (CAA) و هم توسط آژانس رتبه‌بندی مالی Fitch Ratings که به تازگی گزارش رتبه‌بندی خود را در مورد کامرون منتشر کرده، آشکار شده است.

این پیش‌بینی جدید کمتر از مقدار 4.1 درصدی است که توسط نخست‌وزیر کامرون، در جریان ارائه برنامه اقتصادی، مالی، اجتماعی و فرهنگی دولت برای سال 2025 در دسامبر 2024 به مجلس ملی ارائه شده بود. طبق گزارش صندوق استهلاک خودمختار، در غیاب یک بخش نفت پویاتر، رشد اقتصادی کامرون در سال 2025 با «بهبود تقاضای داخلی، رشد مصرف خانوار و همچنین اجرای پروژه‌های بزرگ ساختاری مانند نیروگاه برق آبی ناختیگال و گسترش بندر عمیق کریبی» هدایت خواهد شد. باداور می‌شود سد ناختیگال با ظرفیت 420 مگاوات، از 18 مارس 2025 رسما تمام تولید خود را به شبکه برق کامرون تزریق کرده است. همچنین دومین ترمینال کانتینری بندر آب‌های عمیق در 9 مه 2025 به بهره‌برداری رسید و به سکوی بندر کریبی اجازه داد تا ظرفیت پردازش کانتینر خود را سه برابر کند.

نشست استراتژیک برای تقویت همکاری اروپا و کامرون

بیش از پنجاه کارآفرین جوان کامرونی در یائونده در یک میزگرد استراتژیک به ریاست آقای ژان مارک شاتنیه سفیر اتحادیه اروپا در کامرون شرکت کردند. عنوان این میزگرد که توسط لو بوکارو Le Boukarou، یک ساختار حمایتی برای کارآفرینان و شهروندان نوآور، با همکاری تیمی از اروپا (فرانسه، آلمان، بلژیک، اسپانیا و ایتالیا) برگزار شد، «شناخت و درک بهتر یکدیگر برای ایجاد شادی در کامرون و اروپا» بود. هدف اعلام شده: تقویت گفتگوی صمیمانه و سازنده بین رهبران جوان پروژه و نمایندگان اروپایی، با روحیه همکاری اقتصادی پایدار بود.

سفیر اتحادیه اروپا توضیح داد: «ما می‌خواهیم با کارآفرینان جوان ملاقات کنیم تا آنها بتوانند در مورد مشکلات و چالش‌هایی که در بخش‌های مختلف فعالیت خود با آنها روبرو هستند صحبت کنند تا بتوانیم ابزارهای پشتیبانی موجود را ارائه دهیم». این در شرایطی است که طبق گزارش اتحادیه آفریقا در سال 2022، تقریباً 60 درصد از جوانان آفریقایی به دلایل اقتصادی تمایل به مهاجرت دارند.

۱۱۷ میلیارد فرانک بانک جهانی برای ارتقای دسترسی به آب آشامیدنی

بانک جهانی روز چهارشنبه 7 مه 2025 فاز اول برنامه امنیت آب کامرون را به عنوان بخشی از رویکرد برنامه چند مرحله‌ای (MPA) تصویب کرد. هدف کلی این برنامه تقویت نهادها، بهبود مدیریت منابع آب و افزایش دسترسی به خدمات آب و فاضلاب در مناطق منتخب کامرون است. برنامه چند مرحله‌ای بانک جهانی بودجه‌ای بالغ بر 950 میلیون دلار، شامل اعتبارات انجمن توسعه بین‌المللی (IDA) و سایر منابع، به مدت 11 سال از (ماه مه 2025 تا مه 2036) طی سه مرحله است: فاز اول 200 میلیون دلار یا حدود 117 میلیارد فرانک سیفا که در 7 مه 2025 تصویب شد؛ فاز دوم 400 میلیون دلار؛ و فاز سوم 350 میلیون دلار است. شیخ کانته، مدیر بخش بانک جهانی درکامرون، گفت: «کامرون هنوز از اهداف خود برای سال 2030 که افزایش دسترسی به آب آشامیدنی به 77 درصد و دسترسی به بهداشت به 56 درصد در مناطق روستایی است فاصله دارد». انتظار می‌رود که این برنامه جدید، آب آشامیدنی تقریبا 3.9 میلیون نفر و خدمات بهداشتی برای 2.9 میلیون نفر را تامین کند.

عملیاتی شدن فاز دوم بندر کریبی کامرون

روز جمعه 9 می 2025 با حضور وزیر حمل و نقل کامرون و مسئولان بندر کریبی، فاز دوم بندر مزبور افتتاح شد. گفتنی است با عملیاتی شدن فاز دوم، ظرفیت جابه جایی کانتینر در این بندر به بیش از سه برابر افزایش خواهد یافت. طبق اعلام مقامات کامرونی، فاز سوم توسعه بندر مزبور نیز طی سال‌های 2027 و 2028 عملیاتی خواهد شد. در واقع با توسعه دو فاز اخیر، فرصتی به منظور افزایش تجارت و صادرات منابع معدنی راهبردی از کامرون و کشورهای همسایه و پروژ‌های ملی این کشور در حوزه انرژی فراهم خواهد شد.

فاز نخست این بندر در سال 2018 عملیاتی شد و موجبات رونق اقتصادی کامرون را فراهم نمود. ساخت فاز دوم بندر نیز از سال 2019 آغاز گردید و پس از شش سال، در سال 2025 عملیاتی گردید. امکانات فاز دوم بندر کریبی در مرحله اخیر شامل یک سکوی 30 هکتاری، پنج ورودی اسکله 65 تنی و 25 جرثقیل کشنده بار می‌باشد که می‌تواند ظرفیت جابه‌جایی کالا را در سال به بیش از سه برابر افزایش دهد. یکی از ویژگی‌های مهم فاز دوم بندر کریبی امکان پهلوگیری کشتی‌های بزرگ تجاری می‌باشد. به گفته مسئولان، بندر کریبی یکی از پنج بندر مهم در کشورهای جنوب صحرای آفریقا محسوب می‌شود که می‌تواند میزبان این نوع کشتی‌ها باشد.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما