معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۳/۱۰/۲۸- ۰۸:۰۰

نیروگاه‌های تولید برق مستقل (CPPs) و الزامات IMF در پاکستان

نیروگاه‌های تولید برق مستقل (Captive Power Plants - CPPs)، واحدهای تولید برق خصوصی هستند که معمولاً برای تأمین نیازهای انرژی صنایع و کسب‌وکارهای بزرگ به کار می‌روند. این نیروگاه‌ها گاز طبیعی را به‌عنوان منبع اصلی انرژی استفاده می‌کنند و برق تولیدی را بیشتر برای مصارف داخلی به کار می‌گیرند، نه برای عرضه به شبکه ملی برق. در پاکستان، حدود 1100 تا 1200 نیروگاه CPPs وجود دارد که 500 نیروگاه در کراچی و 550 تا 600 نیروگاه دیگر در سایر مناطق کشور مستقر هستند.

براساس توافق برنامه تسهیلات توسعه‌یافته (EFF) به ارزش 7 میلیارد دلار که در سپتامبر سال گذشته میان پاکستان و صندوق بین‌المللی پول (IMF) امضا شد، دولت متعهد شده است که تا پایان ژانویه 2025 اتصال گاز نیروگاه‌های CPPs را قطع کند. این اقدام به‌عنوان یک معیار ساختاری کلیدی برای دریافت اقساط بعدی این وام در نظر گرفته شده است.

با این حال، مذاکرات دولت با IMF برای تغییر این تعهد تاکنون بی‌نتیجه بوده است. صندوق بین‌المللی پول پیشنهاد داده که مالیاتی  1700 تا 1800 روپیه‌ای به ازای هر واحد گاز بر CPPs اعمال شود تا مزیت هزینه‌ای استفاده از گاز یارانه ای دولت در مقایسه با برق شبکه ملی از بین برود. این مالیات قیمت گاز مصرفی CPPs را از 2800-3200 روپیه به حدود 5000 روپیه افزایش می‌دهد.

هدف اصلی طرح قطع گاز نیروگاه‌های تولید برق مستقل (CPPs) است تا این صنایع به شبکه برق ملی منتقل شوند. این اقدام یکی از تعهدات پاکستان در چارچوب برنامه تسهیلات توسعه‌یافته (EFF) صندوق بین‌المللی پول (IMF) است که باید تا تاریخ 31 ژانویه 2025 اجرا شود.

با این حال، در مذاکرات اخیر، IMF پیشنهاد داده است که اگر انتقال کامل این نیروگاه‌ها به شبکه ملی ممکن نباشد، مالیات یا تعرفه‌ای سنگین بر مصرف گاز آن‌ها اعمال شود. این مالیات می‌تواند به میزان 1700تا 1800 روپیه به ازای هر واحد میلیون واحد حرارتی بریتانیایی  اضافه شود، که در نهایت قیمت گاز مصرفی CPPs را به 5000 روپیه در هر واحد افزایش خواهد داد.

 IMF معتقد است که انتقال CPPs به شبکه ملی برق می‌تواند موجب بهبود تراز مالی، افزایش بهره‌وری شبکه برق، و کاهش نابرابری در هزینه‌های انرژی بین صنایع و مصرف‌کنندگان عمومی‌شود. اما وزارت نفت پاکستان اعلام کرده است که اجرای این تعهد می‌تواند مشکلاتی از جمله بی‌ثباتی شبکه برق و کاهش تولید صنعتی را به همراه داشته باشد. در عین حال، IMF بر اجرای کامل این تعهد تأکید کرده است و هرگونه تغییر در آن را رد کرده است.

 بر گرفته از منابع زیر :

https://www.dawn.com/news/1883368

https://www.brecorder.com/news/40342022/captive-power-plants-no-significant-progress-made-in-talks-with-imf-official

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما