معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۳/۰۹/۲۱- ۰۹:۴۰

اخبار اقتصادی غنا

گزیدۀ اخبار و تحولات اقتصادی کشورهای غنا و توگو در هفتۀ سوم آذر ماه 1403مندرج در رسانه‌های این کشور به شرح ذیل ارائه می‌گردد.

جمهوری غنا:

افزایش تراز مثبت تجاری غنا در سه ماهه سوم 2024

به گزارش تارنمای خبری ghanaweb.com، گزارش آمار تجارت غنا در سه ماهه سوم 2024 که توسط مرکز آمار این کشور (GSS) منتشر گردیده است، نشان می‌دهد که اقتصاد غنا در این دوره به تراز مثبت تجاری 3.9 میلیارد سدی دست یافته است. این در حالی است که در مدت مشابه سال گذشته، غنا با کسری تجاری 2.3 میلیارد سدی مواجه بود. این بهبود عمدتاً به دلیل افزایش چشمگیر صادرات طلا بوده که بیش از 60 درصد از کل صادرات غنا را تشکیل می‌دهد.

آمارهای موجود در این گزارش نشان می‌دهد که ارزش کل تجارت غنا در این دوره به 145.7 میلیارد سدی رسیده است که از این مقدار 74.8 میلیارد سدی مربوط به صادرات و 70.9 میلیارد سدی مربوط به واردات است. همچنین طلا به ارزش 46.5 میلیارد سدی، بیشترین سهم را در افزایش صادرات داشته و امارات متحده عربی با 40.1 درصد و سوئیس با 30.1 درصد بزرگترین خریداران طلا از این کشور بوده ‌اند. آسیا با سهم 48.7 درصدی، بزرگترین مبداً واردات کالا به غنا بوده و چین به عنوان بزرگترین شریک تجاری صادر کنندۀ کالا به غنا شناخته شده است.

این گزارش می‌افزاید که افزایش قابل توجه قیمت‌های جهانی، به ویژه طلا، به بهبود تراز تجاری اسمی این کشور کمک کرده است. با این حال، پس از تعدیل تغییرات قیمت، ارزش واقعی کالاهای صادراتی در این دوره کمتر از واردات بود که نشان ‌دهنده کسری تجاری واقعی 4.6 میلیارد سدی می‌باشد. این اختلاف نشان می‌دهد که اگرچه ارزش اسمی صادرات افزایش یافته است، اما افزایش قیمت‌های جهانی کالا نیز بر افزایش تراز تجاری این کشور اثرگذار بوده است.

افزایش نرخ تورم غنا به 23 درصد در نوامبر 2024

به گزارش تارنمای خبری ghanaweb.com، بر اساس گزارش اخیر مرکز آمار غنا (GSS)، نرخ تورم در این کشور در ماه نوامبر سال جاری، سومین افزایش متوالی ماهانه پس از یک دوره کاهش پنج ماهه را تجربه کرده است و با افزایش 0.9 درصدی به سطح 23 درصد رسیده است که عمدتاً به دلیل افزایش قابل توجه قیمت مواد غذایی با نرخ تورم 25.9 درصدی می‌باشد. این در حالی است که تورم مواد غذایی در ماه اکتبر، 22.8 درصد گزارش شده بود. طبق این گزارش تورم نقطه به نقطه در این کشور نیز، نشان از افزایش 3.8 درصدی تورم مواد غذایی در نوامبر سال جاری دارد در حالی که در ماه اکتبر این رقم تنها 0.3 درصد بود. همچنین بررسی‌های منطقه‌ای نیز نشان می‌دهد که نرخ تورم در مناطق مختلف این کشور به طور یکنواخت توزیع نشده است.

ارزیابی مثبت صندوق بین المللی پول (IMF) از عملکرد مالی غنا

به گزارش تارنمای خبری myjoyonline.com، هیئت اجرایی صندوق بین‌المللی پول (IMF)، هفته جاری، سومین ارزیابی از ترتیبات تسهیلات اعتباری 3 میلیارد دلاری 36 ماهه (ECF) غنا را تکمیل نمود و طی بیانیه‌ای اعلام کرد که پیشرفت قابل توجه این کشور در زمینه‌های اقتصادی کلیدی، علی‌ رغم چالش‌هایی مانند خشکسالی و مشکلات در بخش انرژی، «در مجموع رضایت بخش» بوده است و این کشور در مسیر دستیابی به افزایش درآمدهای عمومی خود به میزان نیم درصدی از تولید ناخالص داخلی (GDP) قرار دارد.

در این بیانیه آمده است که هیئت مدیره صندوق بین‌‌المللی پول، با پرداخت بسته کمکی 360 میلیون دلاری به این کشور موافقت نموده است. این کمک مالی کل دریافتی غنا تحت این برنامه را به 1.92 میلیارد دلار افزایش می‌دهد و انتظار می‌رود وجوه تا یک هفته به حساب بانک مرکزی غنا (BOG) واریز گردد. صندوق بین‌المللی پول (IMF) نیز بر اهمیت ادامه اصلاحات ساختاری و تلاش‌های بیشتر برای دستیابی به اهداف مورد نظر تحت برنامه (ECF) تأکید کرده است.

در بیانیه فوق تأکید گردیده است که این کشور برای آینده، برنامه‌های بلند پروازانه ‌ای دارد و قصد دارد درآمدهای عمومی خود را تا 1.5 درصد از تولید ناخالص داخلی (GDP) افزایش دهد، درآمدهای داخلی را تقویت نموده و هزینه‌های غیرضروری را کاهش دهد. همچنین، بانک مرکزی غنا (BOG) نیز در این رابطه، سیاست پولی محتاطانه‌ای را در پیش گرفته تا تورم را در این کشور کنترل نموده و به افزایش ذخایر بین‌المللی کمک نماید.

افتتاح فاز دوم بزرگراه تما در غنا توسط رئیس جمهور

به گزارش تارنمای خبری gna.org.gh، آقای نانا آکوفو آدو، رئیس جمهور غنا، با حضور مقامات دولتی این کشور و سفیر ژاپن در اکرا، فاز دوم پروژه بزرگراه تما را افتتاح کرد. این پروژه که با حمایت مالی به ارزش 91 میلیون دلار توسط آژانس همکاری بین‌ المللی ژاپن (JICA)، در به مدت دو سال به اجرا درآمده است، شامل ساخت یک تقاطع بزرگ به منظور کاهش بار ترافیکی در شهر صنعتی تما می‌شود که با هدف بهبود زیرساخت‌‌های جاده‌‌ای، تسهیل تجارت منطقه‌ای و کاهش نابرابری‌ های توسعه‌ای در غنا به اجرا درآمده است. با تکمیل این پروژه، تردد بین شهرهای اکرا و تما تسهیل می‌گردد و به بهبود وضعیت اقتصادی منطقه کمک خواهد کرد.

شایان ذکر است که پروژه بزرگراه تما بخشی از طرحی بزرگتر برای بازسازی و گسترش این بزرگراه به یک بزرگراه ده خطه است. پیش از این، آژانس همکاری بین‌المللی ژاپن (JICA)، فاز اول این پروژه را که شامل تبدیل دوربرگردان به یک تقاطع دو طبقه بود، پیش از موعد مقرر در سال 2020 به پایان رسانده بود. فاز دوم که در ژوئیه 2022 آغاز شد، شامل ساخت یک پل هوایی برای کاهش بار ترافیکی در تقاطع بود.

حفظ نرخ  سیاست پولی 27 درصدی توسط بانک مرکزی غنا (BOG)

به گزارش تارنمای خبری gna.org.gh، کمیته سیاست پولی بانک مرکزی غنا (MPC)، پس از برگزاری آخرین جلسه خود که در هفته گذشته در اکرا برگزار گردید، طی بیانیه‌ای اعلام کرد که این کمیته تصمیم گرفته است تا نرخ بهره را در محدوده 27 درصد، ثابت نگه دارد. این تصمیم در حالی اتخاذ می‌گردد که شاخص‌های کلان اقتصادی کشور ثبات نسبی داشته و رشد اقتصادی روند صعودی را طی می‌کند. علاوه بر این، افزایش تدریجی اعتماد کسب ‌و کارها و مصرف ‌کنندگان نیز بر این تصمیم تأثیرگذار بوده است.

بر اساس بیانیه فوق، این کمیته پیش‌بینی کرده است که نرخ تورم به دلیل افزایش قیمت مواد غذایی و نوسانات نرخ ارز به تدریج افزایش یابد. در حال حاضر، انتظار می‌رود تورم در یک سال آینده به 20.1 درصد برسد که نسبت به پیش‌بینی قبلی 19 درصدی، کمی‌بیشتر است. با این وجود، بانک مرکزی غنا (BOG) بر این باور است که با اجرای سیاست‌های پولی محتاطانه و بهبود دسترسی به ارزهای خارجی، تورم به تدریج به محدوده هدف 6 تا 10 درصدی در سال آینده باز خواهد گشت.

کمیته سیاست پولی اعلام کرده است که یکی از دلایل اصلی حفظ نرخ بهره 27 درصدی، ارزیابی مثبت صندوق بین‌المللی پول (IMF) از عملکرد اقتصادی غنا و تخصیص بسته کمکی 360 میلیون دلاری به این کشور تحت تسهیلات اعتباری 3 میلیارد دلاری 36 ماهه (ECF) بوده است. این کمک مالی می‌تواند به تقویت ثبات اقتصادی و کاهش نوسانات نرخ ارز کمک کند. همچنین، بانک مرکزی غنا (BOG) معتقد است که بانک ‌های تجاری به اندازه کافی قوی هستند تا بتوانند با چالش‌های پیش رو مقابله کنند و به رشد اقتصادی کمک کنند.

 

جمهوری توگو:

کاهش 50 درصدی تعرفه‌های گمرکی واردات گازوئیل توسط توگو در سال 2025

به گزارش تارنمای خبری togofirst.com، دولت توگو در گامی مهم به منظور تقویت بخش صنعتی خود، تصمیم گرفته است که تعرفه‌های گمرکی واردات گازوئیل را از ابتدای سال 2025 به نصف کاهش دهد. این تصمیم که در پیش‌نویس بودجه سال آینده نیز گنجانده شده و به تصویب پارلمان این کشور رسیده است، با هدف کاهش هزینه‌‌های تولید صنایع و افزایش رقابت‌پذیری آنها اتخاذ گردیده و از اول ژانویه سال آینده اعمال خواهد شد.

کاهش تعرفه‌های گمرکی واردات گازوئیل، به طور خاص برای سوخت‌ رسانی به ماشین ‌آلات و تجهیزاتی در نظر گرفته شده است که در صنایع استخراج معادن و تولید مورد استفاده قرار می‌گیرند و شامل خودروهای عمومی نمی‌گردد. همچنین دولت توگو به منظور جلوگیری از هرگونه سوء استفاده، اقدامات نظارتی شدیدی را در نظر گرفته است به طوری که سوخت وارداتی با رنگ و ردیاب مشخص می‌شود و تنها شرکت‌های واجد شرایط و دارای مجوز می‌توانند از این تسهیلات استفاده نمایند.

لازم به ذکر است که به دلیل تغییرات در سطح بین المللی، قیمت گازوئیل در سال های اخیر در این کشور نوسانات قابل توجهی داشته است. در حال حاضر دولت گازوئیل را با نرخ یارانه ای 239 فرانک CFA در هر لیتر به فروش می‌رساند. با این حال، انتظار می‌رود که کاهش تعرفه‌‌های گمرکی واردات گازوئیل، به طور مستقیم بر کاهش هزینه‌های تولید تأثیر گذاشته و در نتیجه به رشد اقتصادی این کشور کمک کند.

هند، بورکینافاسو و ساحل عاج، بزرگترین مقاصد صادراتی توگو در سه ماهه سوم 2024

به گزارش تارنمای خبری togofirst.com، بر اساس گزارش اخیر موسسه آمار توگو (INSEED)، گزارش تجارت این کشور در سه ماهه سوم سال جاری، نشان می‌دهد که صادرات توگو در دوره مورد بررسی به 213.2 میلیارد فرانک CFA رسیده که نسبت به دوره مشابه سال گذشته 10.2 درصد افزایش یافته است.

هند با سهم 20.1 درصدی به ارزش 42.9 میلیارد فرانک CFA، بزرگترین مقصد صادراتی توگو بوده است. بورکینافاسو و ساحل عاج به ترتیب با سهم 13.7 درصد به ارزش 29.2 میلیارد فرانک CFA و 9.6 درصد به ارزش 20.4 میلیارد فرانک CFA در رتبه‌‌های بعدی قرار دارند. همچنین این آمار نشان‌ دهنده روابط تجاری قوی توگو با کشورهای همسایه و نقش مهم این کشور در منطقه می‌باشد.

محصولات صادراتی اصلی توگو در این دوره شامل، سنگ فسفات و مشتقات آن (39.7 میلیارد فرانک CFA)، روغن‌های نفتی (17 میلیارد فرانک CFA) و کیسه‌‌های پلاستیکی (16 میلیارد فرانک CFA) بوده است که این سه محصول بیش از 73 درصد از کل صادرات توگو را در دوره مورد بررسی تشکیل می‌دهند. با این حال، علی ‌رغم رشد صادرات، کسری تجاری توگو همچنان رو به افزایش است. واردات این کشور در سه ماهه سوم به 509 میلیارد فرانک CFA رسیده که نسبت به دوره مشابه سال قبل از آن حدود 23.1 درصد افزایش یافته است. این رقم در گزارش سه ماهه دوم سال جاری 453 میلیارد فرانک CFA بود.

 امضاء دو قرارداد در زمینه تولید انرژی خورشیدی توسط توگو

به گزارش تارنمای خبری togofirst.com، توگو در راستای تقویت زیرساخت‌های انرژی تجدیدپذیر خود، گام مهمی‌برداشته است. این کشور در حاشیه اولین اجلاس همکاری انرژی غرب آفریقا، دو قرارداد مهم با شرکت ‌های RELP و HAIER منعقد کرد. این قراردادها که بر روی توسعه انرژی خورشیدی متمرکز هستند، به توگو کمک خواهند کرد تا به هدف خود مبنی بر دستیابی به تأمین 50 درصد از برق مورد نیاز این کشور با استفاده از انرژی تجدیدپذیر تا سال 2030 نزدیکتر شود.

یکی از این قراردادها با شرکت RELP منعقد گردیده است که در زمینه ترویج انرژی‌های تجدیدپذیر فعالیت می‌کند. این قرارداد بر روی تقویت سیستم‌های ذخیره‌سازی باتری متمرکز است که به توگو اجازه می‌دهد انرژی خورشیدی تولید شده در طول روز را ذخیره کرده و در شب یا زمان پیک مصرف از آن استفاده نماید. این امر به ویژه برای نیروگاه‌های خورشیدی مانند Blitta و پروژه‌های آتی در Sokodé، Dapaong  و Awandjélo اهمیت دارد.

قرارداد دیگر با شرکت چینی HAIER منعقد گردیده است که بر روی انتقال فناوری فتوولتائیک به توگو متمرکز است. این قرارداد در راستای تقویت همکاری‌های دوجانبه بین توگو و چین و همچنین نشان‌ دهنده تعهد این دو کشور به توسعه انرژی‌های پاک و پایدار می‌باشد. با توجه به این قراردادها و ظرفیت فعلی 130 مگاواتی انرژی تجدیدپذیر در توگو، این کشور در مسیر تبدیل شدن به یک قطب انرژی پاک در غرب آفریقا قرار دارد.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما